razgradjevinar":34gd5pr8 je napisao(la):
danas bag** svojata srbiju i njenu istoriju i svojim nedelima baca ljagu na sve nas i sve njih. neobrazovani klinci klicu koljacima iz srebrenice i sa kosova neuvidjajuci da su ti ljudi bukvalno u par godina oskrnavili nesto sto su nasi pretci stvarali vekovima
Kad smo kod ovoga, nedavno je izasao, po meni, odlican tekst Zeljka Cvijanovica na temu:
Sta su nama 90-te, ali stvarno
Ukratko, to vidjenje da su vekovi nase slavne istorije obesmisljeni sa nekoliko stvarnih ili izmisljenih (a zvanicna verzija masakra u Srebrenici je debela izmisljotina) zlocina iz krvavog gradjanskog rata devedesetih, je zapravo nametnuta teza koju bismo mi trebali da prihvatimo jer bismo tako prihvatili i nasu odgovornost i krivicu za sve buduce "posledice tih zlocina" (pod navodnicima jer to uopste nisu posledice bilo kakvih zlocina, jer se medjunarodna geopolitika ne vodi takvim stvarima).
Na kraju krajeva, lako je meni iz Beograda da sudim ljudima koji su kroz te ratove prosli mnogo neposrednije, kojima su ginuli rodjaci i prijatelji od ruku najblizih komsija. Principijelno, zlocine bi trebalo osuditi i zlocince kazniti. Ali ima tu mnogo nijansi sive, pogotovo kada se stavi u stranu zvanicni narativ koji je sve samo ne objektivan i konstruktivan za buducnost uopste, a pogotovo za nasu buducnost.
@ Francuska
Kao sto je receno, Francuska bi ostavila te nase solunce da pomru od bolesti i gladi, da carska Rusija nije zapretila da ce potpisati separatni mir sa Nemackom ako saveznici ne pomognu srpskoj vojsci, a efektivno i drzavi u egzilu. Necu da bojim stvari crno-belo, posto sam svestan da je Francuska, sa kraja devetnaestog i iz prve polovine dvadesetog veka, bila uzor i model gotovo svim srpskim drzavotvorcima, i to ne bez razloga. Znam i sta je Zorz Klemenso, kao premijer Francuske pred kraj rata, odgovorio mladom srpskom studentu Mihajlu Konstantinovicu, koji je u to vreme bio predsednik drustva srpskih studenata koji su primljeni na studije od strane francuske drzave, kao prijateljski gest prema saveznici Srbiji. Na Mihajlove reci da on ne moze da sedi i studira dok francuski mladici ginu na Marni, Klemenso mu je rekao - "samo vi ucite. Francuska ima jos mladica, a vi ste Srbiji jedino sto joj je ostalo". Konstantinovic je kasnije postao ministar u vladi Kraljevine Jugoslavije, i bio je na toj poziciji neposredno pre nemacke agresije na Jugoslaviju 6. aprila cetrdeset prve.
Ali ona Francuska, koja nije bila sjajna ali je bila koliko toliko fer, je daleko i od kasnije degolovske Francuske, a o ovoj Sirakovoj (u kojoj se gubi poslednji odsjaj "one" republike) i Sarkozijevoj ne treba puno ni trositi reci.
Na kraju lepo rece neko ovde, Francusku treba voleti koliko ona voli nas.