Šta je novo?

Nato skup u Beogradu 13-15 juna

vucko":raz8ucmu je napisao(la):
Tek sada mi je jasno da su zapravo Francuzi ideolozi NATO-a bar sto se tice evrope,a ne omrazeni britanci.
Ја и даље не бих извлачио такве закључке. Ово уопште не оповргава водећу улогу ВБ у свим "хуманитарним" сукобима у свету. Целу ту причу управо је Блер дигао на један нови ниво (што је само потврда тога колика је Клинтон био фигура коју нико ништа није питао, већ је само радио шта му се нареди, као уосталом и сви амерички председници, са изузетком Кенедија, за кога знамо како је завршио), а то је "право" одлучивања ко је добар, а ко лош, с тиме да се лоши нападну свим средствима, без икакве одговорности и одобрења међународне заједнице (видели смо да се улога међународне заједнице само своди на потврду ситуације коју ВБ и њени трабанти заведу на терену). ЕУ, НАТО, Комонвелт, УН (које су последњих 20 година све очигледнији промотер ВБ филозофије), па и разне хуманитарне и невладине организације (истина, не све), само су нови назив за ВБ империју. Да је званична Француска одавно легла на руду (нарочито од Митеранове ере па на овамо), позната је ствар (један Кушнер не чини француску политику, али фашисти који су у врху француске власти последњих 20 година, обилно потпомогнути од стране ВБ је чине). Сам француски народ је прилично нетрпељив према ВБ, али и њих ко пита.

vucko":1lk4bxhi je napisao(la):
Fenomenalan clanak jos iz marta ove godine o Kusneru i ostaloj kopiladi iz Francuske koji su bili komunisti,maoisti kao Barozo iz EU pa su postali humanitarci iz biznisa.Tu vidimo celu njihovu delatnost od rata u Bijafri(delu NIgerije) preko vijetnama,bosne,Srbije,iraka i sve do libije

http://www.bbc.co.uk/blogs/adamcurtis/2011/03/goodies_and_baddies.html

Tek sada mi je jasno da su zapravo Francuzi ideolozi NATO-a bar sto se tice evrope,a ne omrazeni britanci.

Francuska do skoro nije bila u komandi NATO na svoj zahtev. Tek je Sarkozy vratio Francusku u komandu NATO pod izgovorom da je "bolje da budu za stolom za kojim se odlucuje, nego daleko od njega".

Inace, odatle i tolika opsesija Francuske ratom u Libiji. "Francusko komandovanje" ratom u Libiji je ustvari motivisano time da se FR dokaze kao zemlja koja moze pored Britanije i USA da participira u komandovanju NATO ratnim operacijama (dakle ne mirovnim misijama, nakon intervencije).

Opet, od Blaira pa naovamo UK i USA su najblizi saveznici u NATO paktu i tesko da ce to Sarkozy da promeni, posebno sto sama operacija u Libiji ne daje dovoljno mogucnosti da se pokaze snaga NATO-a, jer vazdusni udari imaju ograniceno dejstvo.

Načitah se ovde pametnih stvari .... samo fali srž a po meni je

Dobro zemlje - ,,letina,, može da se pokrade, spali ili bilo koja drugo zlo da je pogodi .... oporavice se ...
ali ako joj se seme krade, nema ni semena ni ,,letine ,, ni oporavka ...
jedini spas i prvi korak je zaustaviti krađu semena u svim sverama ....

Erysimum Cheiri":r9m2ebvf je napisao(la):
Francuska do skoro nije bila u komandi NATO na svoj zahtev. Tek je Sarkozy vratio Francusku u komandu NATO pod izgovorom da je "bolje da budu za stolom za kojim se odlucuje, nego daleko od njega".
Да ли се добро сећам да је Француска чак једно време била не само ван команде, него и уопште ван НАТО?

Иначе, Француска је једно велико разочарање, што се тиче наступа у међународним оквирима, а нарочито што се тиче односа са нама. После свега, велико је питање да ли споменик захвалности Француској треба да остане, или га треба уклонити.

Mislim da van NATO nisu bili, bar ne zvanicno - Francuska je zapravo osnivac NATO pakta.

Ceo spor je nastao krajem 50ih u vreme Charles De Gaullea. Francuska se pobunila protiv velike uloge koju SAD ima u NATO i upravo zbog jacine saveznistva izmedju USA i UK unutar NATO-a. Francuska je trazila da bude deo odlucivanja, a ne da o svemu bitnom odlucuju samo SAD i UK.

Komplikovana je prica, jer Francuska je u to vreme bila na granici sa Zapadnom Nemackom kojoj je pretila permanentna opasnost od invazije sa Istoka. U tom slucaju Francuska ne donosi odluke u NATO, a najugrozenija je od svih clanica. Zato je Francuska od De Gaullea stavila ad acta pojedine sporazume sa NATO sto im je omogucilo npr. da donose bilateralne mirovne sporazume sa drzavama izvan NATO, povlace svoje trupe iz NATO komande itd...

Tek je sada Sarkozy vratio Francusku u komandu NATO-a koja je u medjuvremenu kao transformisana, ali i dalje glavnu rec, ocigledno, vode Britanci i Ameri.

@jovanovm Hvala za Comskog!

Wile E. Coyote":h8m4370t je napisao(la):
Иначе, Француска је једно велико разочарање, што се тиче наступа у међународним оквирима, а нарочито што се тиче односа са нама. После свега, велико је питање да ли споменик захвалности Француској треба да остане, или га треба уклонити.

Ne dirajte spomenik (jedan od najlepsih i najsmislenijih). Nisu to ti Francuzi (http://www.filmpublikart.net/kalemegdan/zahv_fr.html), a simbolicno prekrivanje spomenika za vreme NATO bombardovanja uz natpis Neka je vecna slava Francuskoj koje vise nema je dovoljan gest.

Wile E. Coyote":co8k62wi je napisao(la):
Erysimum Cheiri":co8k62wi je napisao(la):
Да ли се добро сећам да је Француска чак једно време била не само ван команде, него и уопште ван НАТО?

Naravno da treba da ostane, jer taj spomenik svedoci o proslom vremenu. Sta god se desilo nakon toga to nikako ne menja ono sto se desilo u proslosti tokom Velikog rata kada su se srbi i francuzi borili na istoj strani i na kraju izvojevali pobedu u uzasno teskim uslovima. Ne moze se sada ponistiti zbog necega danas ono sto su nasi pretci radili pocetkom veka.

Ni oni (Francuzi) nisu ukinuli "Rue de Serbie" (Srpska ulica) u Parizu, iako smo iz njihove perspektive tokom 90-ih uradili uzasne stvari i muslimanski lobi u Francuskoj je to vise puta zahtevao.

Е, сад, то како су Французи помогли Србима, посебна је прича. На жалост, солунаца више нема, а од мог деде (који је био солунац, умро је пре 25 година), чуо сам свакаве приче које нису баш биле похвалне (типа, Французи су нам поклонили неисправно оружје итд.)

Како год, као што рекох, Француска се изузетно срозала. Ја сам и даље мишљења да нам такав споменик не треба, јер су се у последњих 20 година под ВБ утицајем посрали на све позитивне ствари у ранијој историји (не само према нама, већ, уопште, у свету). Зашто Грчка или Румунија нису исто то урадиле??? То је моје лично мишљење.

Ja zato namerno nisam ni naveo da su nam pomogli, vec da smo se borili zajedno na istoj strani.

Francuzi nas zeznuse,bese je bio problem sa kalibrom,ili dobismo municiju ili orudje sa pogresnim kalibrom...

Enivej,po obicaju malo skrenusmo sa teme.

Glavno je da zbog naseg ponosa koji nam nije dobro doneo u ranijim ratovima ali je opstao bez obzira na sve ne smemo biti isti kao i ovi moderni nacisti i sa njima ubijati civile po xyz zemljama.

Ulaskom u NATO ne bi smo dobili nista,naprotiv bi izgubili iz dobro poznatih razloga.

U zadnjih nekoliko dana su potvrdjena 2 napada u kojima je ubijeno 30 civila u Libiji od toga 5 beba.Cak je i nato to priznao.Ja sam pre za to da umremo od gladi kao narod nego da neke nesretnike kao sto smo mi bombardujemo iz neke toboze demokratije.

Necu postavljati te snimke,gnusni su.Ovo je snimak skinutog bespilotnog helikoptera od strane Vojske Libije.

http://www.youtube.com/watch?v=FzYn3CDzjwA

Mozete li zamisliti koje je to izivljavanje kada nesretnici od Libijske vojske za 90tak dana skinuse jedva jednu bespilotnu letelicu???

To je ono sto ameri zovu real life excersise.Da hoce mogli bi da ubiju Gadafija ali im je interes i da oslabe pobunjenike pa da ulete u Libiju,i sve da bude po njihovom.

Za dan,dva ce biti donet zakon u senatu da posalju pesadiju u Libiju.

Sto se tice one bespilotne letelice,podsetilo me je na izjavu Tesle u kojoj kaze da ce u buducnosti drzave imati robote.I kada izbije neki sukob poslace robote na neutralnu teritoriju i posle dvoboja odredjivati pobednika.Nije ni mogao pomisliti da ce zemlja A koristi te robote(avione,besplitone letelice) da ubije bespomocne civilie drzave B.

Wile E. Coyote":31noqecq je napisao(la):
Е, сад, то како су Французи помогли Србима, посебна је прича. На жалост, солунаца више нема, а од мог деде (који је био солунац, умро је пре 25 година), чуо сам свакаве приче које нису баш биле похвалне (типа, Французи су нам поклонили неисправно оружје итд.)

Ја сам чуо да смо добили од њих гранате чији калибар није одговарао топовима тако да су биле неупотребљиве. Споменик би требало да симболизује савезништво а не захвалност јер не постоји разлог због ког ми њима треба да будемо захвални. Због тадашњих геополитичких односа Француској није сметала јака Србија (сад причам о времену пре Југославије) јер је због ривалитета са Немачком била ослоњена на Русију па им није сметала јака Србија. Са друге стране ВБ се плашила јаке Русије па им није одвоварала јака Србија.

У последњих 20ак годима ипак су нам Французи били наклоњенији од Британаца (ако се уопште може причати о некој наклоњености) посебно су били у време Митерана, данас са Саркозијем и не видим неку разлику али мислим да се лакше може променити политика Француске него политика ВБ.

edit
@vucko
preduhitri me za municiju

Да, тачно, погрешан калибар муниције је био у питању, мада су и неисправне пушке биле у питању.
vucko":12885736 je napisao(la):
Ja sam pre za to da umremo od gladi kao narod nego da neke nesretnike kao sto smo mi bombardujemo iz neke toboze demokratije.
Тога се не треба плашити. Тешко да би нас неко звао да учествујемо у бомбардовању са два ипо полураспаднута МиГ-а.
orion":12885736 je napisao(la):
У последњих 20ак годима ипак су нам Французи били наклоњенији од Британаца (ако се уопште може причати о некој наклоњености) посебно су били у време Митерана, данас са Саркозијем и не видим неку разлику али мислим да се лакше може променити политика Француске него политика ВБ.
Па, сад, што се Митерана тиче, не можеш рећи да су нам баш били наклоњенији. Митеран је био један од највећих заговорника санкција, пре него што су нам уведене. На Саркозија не треба трошити речи, јер се његове методе не разликују много од нацистичких.

Што се тиче мењања француске политике према нама, са овим односом снага - тешко. Француска се много уплела у неке ствари и у неким случајевима је и екстремнија од ВБ. Можда ако би у некој будућности дошао неко ко није постављен од стране ВБ, мада сумњам да ће ВБ толику државу да испусти из руку.

Ne znam da li ste primetili,ali na medjunarodnom planu sarkozi cuti zadnjih mesec dana,mislio je i on da ce brzo srediti Libiju ali im ne ide.Iskreno zadnjih 30 godina nam francuzi nisu naklonjeni.

Zato mi je i ona prica sa metroom ljigava.

A posle ih hvale da su nam oni(francuzi) spasili mostove u BG-u od bombardovanja.

Sta,inace bi NATO gadjao mostove sa stotinama ljudi,ono koletarlna steta i to :notok:

Dali su na skupu pominjali 100 goišnjicu Gavrilove misije (2014) ,
po nekima tad se zatvara krug-kapije za ulaz ili su to ostavili kao babske priče :rolleyes:

vucko":2b574ibh je napisao(la):
Sta,inace bi NATO gadjao mostove sa stotinama ljudi,ono koletarlna steta i to :notok:
Па, кад су гађали Заставу у коју су такође бранили, ништа не може зачудити. Много то личи да се пре почетка бомбардовања договарало колико ће бити војних, а колико цивилних жртава. Врхунац монструозности.

boca-ica":15p4w040 je napisao(la):
po nekima tad se zatvara krug-kapije za ulaz ili su to ostavili kao babske priče :rolleyes:
Predsednica EU ona kucka eston sta god je tupila da smo mi zlocinci pre neku nedelju i da smo mi Srbi izvali prvi svetski rat.

A svako zna da su nemci jos 1908 ako se ne varam hteli zapoceti rat ali su austrijanci trazili luft nekoliko godina dok se spreme,bese je 1915 ili 1916 bila izabrana ali je gavrilo princip ubrzao stvari sto nas je i donekle spasilo koliko moribdno zvuci jer austrijanci nisu bili spremni koliko su planirali.

vucko":1frp77z6 je napisao(la):
boca-ica":1frp77z6 je napisao(la):
Predsednica EU ona kucka eston sta god je tupila da smo mi zlocinci pre neku nedelju i da smo mi Srbi izvali prvi svetski rat.

A svako zna da su nemci jos 1908 ako se ne varam hteli zapoceti rat ali su austrijanci trazili luft nekoliko godina dok se spreme,bese je 1915 ili 1916 bila izabrana ali je gavrilo princip ubrzao stvari sto nas je i donekle spasilo koliko moribdno zvuci jer austrijanci nisu bili spremni koliko su planirali.
То није први пут да се пренебрегавају разлози, а повод се гура у први план. :rant:

To да смо ми криви за 1. светски рат је највећа глупост али се често понавља, једина већа глупост је да смо ми криви и за 2. светски рат а и то се могло чути. И нама су убили краља који при томе није био у окупираној земљи па нисмо слали казнене експедиције. Рат је био неминовнст и без нас, само је њих срамота да кажу праву истину. Иначе Аустоугарска је хтела да казни Србију и да та казнена експедиција не траје дуго али историјска је чињеница да Аустроугарска није могла сама да победи Србију па је тражила савезнике, то је опет покренуло лавину. Тако ако су Срби због нечега криви то је због тога што су разбили Аустроугаре, при томе Србија се бранила и Аустроугарска је та која је имала могућност избора али како једна сила да призна пораз од мале Србије тако да је Аустроугарска гурнула свет у катастрофу.

Britanci,sta si ocekivo od njih realno?

Svabe su makar konkrete a francuzi manje ljigavi.

A nama neki kobajagi predostolonaslednici slave rodjendane elizabete i ostalih pajaca koji bleje po onim palatama koje zaradise pljackajuci indijance,indijce i aboridzine.Teska su ljiga ti britosi,bar u politickom smislu.

vucko":1twy2m4y je napisao(la):
Britanci,sta si ocekivo od njih realno?.
Стварно, шта очекивати од народа, који је своју империју изградио пљачкајући своје колоније, живећи деценијама на туђој грбачи.
Државу су изградили туђом крвљу.

.....Амери нису ни могли да испадну бољи, када су им овакви преци.

vucko":21uxazp2 je napisao(la):
Britanci,sta si ocekivo od njih realno?

Svabe su makar konkrete a francuzi manje ljigavi.

A nama neki kobajagi predostolonaslednici slave rodjendane elizabete i ostalih pajaca koji bleje po onim palatama koje zaradise pljackajuci indijance,indijce i aboridzine.Teska su ljiga ti britosi,bar u politickom smislu.
Ма љигави су и Французи, постали су као ВБ.

Мада је ВБ непревазиђена. Немци су такође подвили реп и ћуте. Ешерихија коли није наивна.

Za takve zemlje kao FR i VB je jedino resenje da izgube neki rat kao Svabe i Austrijanci pa da iskuliraju,nazalost to se do sada nije desilo.

orion":159lq2vw je napisao(la):
To да смо ми криви за 1. светски рат је највећа глупост али се често понавља
У свим коректним историјским књигама се догађај у Сарајеву означава као непосредан повод-окидач за отпочињање првог светског рата, а не као основни узрочник истог. Произвољних тумачења вероватно има много, али свако ко се имало бавио овим делом историје зна како се пише о овом догађају.

Превише сте се насрали по Французима, поквареним метцима и зубима, гранатама без барута и топовима без окидача. Ниједан од несрећника који је преживео Проклетије, Арнауте, Немце, Угаре и Бугаре није допливао ни до Крфа а камоли до Туниса. Све је то брат Француз спаковао на брод, нахранио и закрпио рану. Овакву одлуку донела је Француска Влада упркос противљењу
својих генерала, као и савезника.

Овај део наше неславне историје је свакако обележен једним изузетно пријатељским односом
и великохуманим гестом Француза.

Vrh