Minnheima":1a0pyxqn je napisao(la):
Ne može.
Jer nije Ikea došla i rekla: "Hajte vi lepo zbog nas izmestite rampu, a da to ljudima ne bi mnogo bolo oči, napravite usput i neki fiktivni plan koji bi sve to motivisao izgradnjom obilaznice oko Beograda." Zar ne? Ikea je i kupila taj plac zato što je imala uvid u planove koji su govorili o izmeštanju naplatne rampe, a to što se prvo kreće od kraja (ili iz sredine) zaista nije Ikein problem. Država je ta koja treba da izvaga svoje (naše) interese i na drugi tas stavi sasvim uobičajene interese investitora (koji, ju naopako, hoće nešto i da zarade), pa da proceni isplati li joj se da se nekim radnjama uopšte bavi. Ako smatra da je u slučaju Ikee dara veća nego mera, nikakav problem - lepo se zahvale Šveđanima i zatvore tu priču.
Međutim, potpisivanjem Memoranduma o otvaranju prve Ikea robne kuće u Srbiji prošle jeseni, vlada je rekla 'da' ovom poslu. I prihvatila se obaveze da završi neke predradnje u precizno utvrđenom roku. Pored izmeštanja naplatne rampe, tu je infrastrukturno opremanje lokacije. Stvarno ne znam detalje, ali mislim da, osim samog izmeštanja rampe, Ikea finansira sve ostale poslove. Valjda je tako bilo i u Zagrebu.
Možemo mi voleti ili mrzeti Ikeu (ili biti sasvim ravnodušni), ali prozivati je da je neki superzli organizam koji diriguje vladama kako da vode državu, to je malo previše. Čini mi se, čak, da je Ikea jedan veoma konzervativan investitor koji se svojih strogih korporativnih pravila i procedura drži "kao pijan plota".
Da nije tako, i da kod njih prolazi "lako ćemo" i "ljudi smo, dogovorićemo se", verovatno bismo već odavno imali barem jednu Ikea robnu kuću u Beogradu.
Ko proziva Ikeu?
Ja ne. Licno nemam nista protiv njihovog dolaska, ali takodje, to ne dozivljavam kao veliku ili bitnu korist za Srbiju.
100-tinak nesrecnika ce tu naci posao, gde ce makar biti prijavljeni, za razliku od nase uobicajene prakse, ali ce sa druge strane nasa industrija namestaja manje zatadjivati, pa ce nekih drugih 200-300 ostati na ulici.
OK je i to, izabrali smo kapitalizam, podlegli pritiscima da 'otvorimo' trziste i sad nema kajanja, niti izuzetka za neku odredjenu granu industrije.
"Daklen" nemam ja problem sa Ikea robnom kucom, vec imam problem sto nasi 'mozgovi' sada od svih poslova na obilaznici prioritet daju izmestanju naplatne rampe!
Ta lokacija gde se planira objekat, moze se lako i jednostavno povezati na vrcin, a takodje i na smederevac, preko zaklopace.
Ko voli, moze i da plati 30dinara pa da ide autoputem.
Na kraju krajeva, imamo primer Outlet centra Indjija, gde se takodje mora platiti putarina da bi se autoputem stiglo do njega, zar ne?
Naravno, kada radovi na ovoj deonici obilaznice (oko B. Potoka) budu izvesni, nemam nista protiv da se naplatna rampa stavi i na vrh Begaljickog brda, mada sam licno vise pobornik vinjeta, jer je sistem dugorocno jeftiniji, efikasniji, komforniji i sto je najbitnije u nasim uslovima, nije podlozan muvacinama.
Elem, da se vratim na pricu.
NE POMERA SE RAMPA zbog PETLJE, vec zbog IKEA robne kuce.
Ok, oni su verovatno postavili uslov brzog prilaza, nasi pristali i to je to.
Po meni pogresno, ali taknuto - maknuto.
Nastavak gradnje obilaznice je na dugackom stapu, pa samim tim i petlje u B. Potoku, znaci tu razlog za izmestanje ne postoji.