Najcrnje od svega je što Srbija ima programera, informatičara, tehničara i menadžera (mislim na pravi menadžment) da napravi takav informacioni sistem 100 puta. Ali takvi, najbolji programeri i informatičari i tehničari ne idu u državnu službu. A i ako odu, npr zaposle se u Telekomu, džaba to kada neće oni biti pozvani da prave softver za DJP i GSP nego će nadležni, po običaju, ići parolom ''ako ti neš' da programiraš za siću, ima ko hoće'' pa će dati svojim Megatrend akademicima koji će napraviti svinjac i na kraju će se, odnosno bi se odustalo od cele ideje i projekta zamene.
Srbija ima gomilu i gomilu vrednih i sposobnih ljudi. Problem je samo što se ovde svaka ideja ukrivo zasadi, pa onda izraste u katastrofu. Pa ljudi misle da nam trebaju Indusi, Kinezi, Uzbekistanci, Arapi... da nam kao rešavaju probleme koje mi kao ne znamo da rešimo, i da nam trebaju američke korporacije da nam pokažu kako se upravlja elektranom ili aerodromom jer mi Srbi to ne umemo, nikad pre nismo videli takve stvari a kamoli ih gradili ili upravljali njima...
A u stvari ima svih preduslova dovoljno, nego je problem što nema mozga, volje i korektnosti kod onih koji odlučuju. A da je ceo pristup (''ako ti neš' da robuješ, ima ko hoće'' i ''ne umemo mi, pa daj da predamo TENT amerima/uvezemo Avganistance da rade dostavu/ uvezemo Pakije da voze autobuse'') pogrešan i štetan, shvati se tek kad se udari lobanjom u ledinu i nastanu trajne povrede odnosno nepovratne posledice.
Iz ove zemlje hiljade svake godine ljudi odgovara na pozive za posao u najprestižnijim institucijama i kompanijama po Sijetlu, Palo Altu, MITu, Harvardu... Toliko o tome da ''ne znaju Srbi''. Znaju, nego su im mozgovi isprani da nisu dostojni bilo čega, pa da je zato bolje da se sve preda i rasproda raznim Amerima, Evropljanima, Indusima, Pakijima, Turcima... jer ''oni znaju šta rade''. Za razliku od nas glupih Srba koji ni aerodrom u životu nismo videli.
Samo još čekam da se pojave lobiranja da se za posao kontrolora Parking servisa dovedu stranci ili da se Parking servis privatizuje, jer je neki tamo Pitch&Covatz institut iz Amerike doneo zaključak da Srbin radnik ne ume da koristi parking aparat, pa mora da se instalira Američka korporativna uprava a srpski radnici da se zamene pakijima i avganima...
Inače, ovo gore napisano se ne odnosi samo na ovu tematiku sa BusPlusom, nego mislim na sve slične slučajeve gde se Srbi ubeđuju, ili su ranije ubeđeni, da oni nešto ne umeju sami pa treba da se ustupi tuđinima. Elektrane, aerodromi, naplata karata, reklame na stajalištima, dostava hrane, očitavanje parkinga, čukanje pijukom, itd itd...