b_tuta":1yieo0rq je napisao(la):
Ja mislim da je svercovanje jedna velika greska. Ali ne iz razloga koji prvo pada na pamet...
Vidite, STF i ekipa su u pravu. Iz godine u godinu javni prevoz u gradu stagnira i to ljudi primecuju. To je jasno strucnjacima, ljubiteljima javnog prevoza, jasno je postalo vec i laicima. Vidi se da ne postoji dobra volja da se nesto promeni, da se javasluk ukorenio duboko, da sto bi se narodski reklo vlast zabole ku*ac za javni prevoz i da ce tako ostati.
I ljudi su besni...
Taj bes mora da nadje svoj izlaz. I umesto da se ljudi pobune pojavi se ideja - sverc. Sverc resava sve probleme: ako njih zabole da prevoz bude dobar, mene bole da ga placam... usput mi fino, ustedim koju kintu. Sa druge strane jos bolje: celave gume - sverceri, izgoreo autobus - sverceri, pao sneg u februaru - sverceri pokrali so! Samo se o svercu prica...
... a ne prica se o tome sta je zapravo potrebno a to je zahtevanje promena. Da li je i jedna stranka u silnom predizbornom laprdanju SPOMENUO GSP prevoz (ne metro)? NE. Da li postoji iko sem 99% da se buni za poboljsanje javnog prevoza? NE. Da li iko zeli da se iscima? NE.
Muka mi je zato sto je zateceno stanje status quo, prirodno se tezi ka 'nit vuk sit, ni ovce na broju' posto je li niko nece da se dogovori. Jbg, to je dominantna strategija.
I konacno sta bi bila poenta? Pa da se za pocetak stisaju strasti? Da se smisli neka akcija (ovde ima foruma akcijasa). Posto ova satromiga diskusija ne vodi nikuda.
Mada, izgursmo 280 strana mlacenja prazne slame, mozemo barem jos 3 puta toliko.
U čemu je STF u pravu da se treba švercovatI? Prevoz stagnira jer je taj GSP godinama samo sredstvo za pranje novca i skupljanje jeftinih političkih poena, autobuse koje dobijamo su "izborni", uglavnom nedovršeni, sam sistem naplate besmislen, ali sve to ne opravdava činjenicu da vi ne plaćate uslugu koju koristite.
Ljudi su besni zbog samog načina na koji je sistem došao, što je opravdano, ali pljačkaju vas i na drugim stranama pa nešto ne vidim neke buntove i štrajkove, ovo je samo jedan vanserijski bezobrazluk, naročito opravdavanje vašeg stava... A sad vrhunac "99%", vrhunac koliko je naš narod zaslepljen i zatupljen. Za šta se dotični bore? Za "besplatan prevoz", koji to grad preko 50.000 stanovnika može da priušti sebi besplatan javni prevoz? U svetu sa besplatnim javnim prevozom imaš gradova da ih nabrojiš na prste jedne ruke, a svi zajedno imaju stanovnika manje nego pojedina beogradska naselja... I oni pravdaju neplaćanje karte raznim stvarima, baš kao što i vi to radite, a isti ti misle da se ne zna ko stoji iza njih i ko finansira tu zaje*******anciju...
Nema šta da se dogovara, za naplatu treba stvoriti nov sistem (ili modifikovati postojeći), naplatu vratiti prevoznicima, a ne privatnoj firmi, zašto bi imali posrednike u naplati zarađenog? Naplatu srediti tako da koliko radiš toliko dobijaš, kao kod privatnika, dakle da bude svima jednako, potom uvesti sprovođenje naplate po sistemu stalne kontrole/konduktera da sve to ima smisla i da naplata bude na visokom nivou, ove besposličare iz kancelarija isterati na ulicu u kontrolu karata i da vidiš kako bi procvetalo, a ovakve probirače kao stf, što bi da biraju šta hoće a šta neće da plate, odmah policija da legitimiše i da se piše prijava ne na 5.000, nego na 15.000, da vidiš kako bi znao sledeći put jel mora da se plati karta.
stf":1yieo0rq je napisao(la):
becks89":1yieo0rq je napisao(la):
Не, нису. Тешко је то појединцима (нарочито "поштенима") схватити. Сетимо се само на овој теми колико је било изјава форумаша који су увек плаћали карту да престају из протеста (током тог средњевековног јула 2012).
Свакако да има и клинаца са добрим телефонима, Црногораца и Босанаца који користе рупе. Има доста бахатих шверцера, али,
нису сви исти
Ostatak tvog posta je upravo iskrivljen stav, kao što rekoh struju plaćaš, porez plaćaš, plaćaš druge komunalne usluge, a siguran sam da nemaš pojma kakva je struktura preduzeća koja naplaćuju tu uslugu, dakle ovo nije tvoj protest, ovo je čist bezobrazluk i bahatost pojedinca.
Искривљен став имаш ти, што си небројено пута доказао правдајући разноране јавашлуке шофера. Први ти немаш морално право да тражиш наплату ноге на инструмент табли и сличних будалаштина. Нећу то да плаћам па се ти чеши.
И грешиш да плаћам остале комуналне услуге. Не плаћам оне које раде противзаконито. ТВ претплату нисам плаћао јер је чист рекет (на крају су је и укинули). Воду не плаћам јер се рачуни раде одокативно а не реално, па испада да ја имам 2 базена у дворишту или да барем имам 14 сестара које се туширају 3 пута дневно.
Неће моћи Смеће не плаћам, јер услуга не постоји. Контејнера нема, канти нема, ништа се не чисти.
Неће моћи
Остало плаћам јер за новац који долази добијам и услугу достојну тог новца.
A da, ti i tebi slični ćete prevoz plaćati onog momenta kad počnu da vas "biju po ušima",
"Ми и мени слични" чемо почети да плаћамо онда када ти и теби слични престанете да оправдавате јавашлуке колега.
Ја ћу почети да плаћам онда када систем упоредо са повећањем нивоа наплате буде и повећавао квалитет услуге.
Да, током средњевековних бокада друмова је повећана наплата али и тензија и физички сукоби. Шта мислиш, зашто се одустало од свега тога? Народ је на ивици пуцања, и били смо на граници избијања општих немира. Знају политичари кад да се повуку.
To što si ti jedan od tih ne znači da niste svi isti, da jeste, svi jednako kradete iz tog budžeta. Pred zakonom ste isti, to što se vi međusobno delite na ove ili one, to je vaš problem.
Ne znam kakve veze imaju šoferi sa ovim tvojim iskrivljenim stavom, licemerno je optuživati da ja nešto radim, a da ti upravo radiš isto što sam ja ranije. Opravdavaš svoj bezobrazan postupak, raznim glupostima i raznim praznim pričama za dizanje mase, uz poznate uzrečice lopovi, ološ ovi oni i slično, ostavi te priče za nekog drugog. Ti se pozivaš na neki moral, koje je tvoje moralno pravo da ti uređuješ neki sistem koji pritom bojkotuješ? Pa takve vrlo brzo disciplinuju čim proture nos van granice, te što se kurobecaju kako ne plaćaju ništa i jer im se može. Ti si pretpostavljam validan da ocenjuješ koja je i kakva je usluga, troši vodu i ne valja mu usluga, baca smeće i ne valja mu usluga, pa druže moj u Evropi se plaća po kući smeće, izbacivao ga ti na ulicu ili ga jeo, njima je svejedno, proturi nos tu u okruženje pa ćeš videti, koristi prevoz ne valja mu pa ga ne plaća.
Jel možeš u pekaru da uđeš, uzmeš burek i kažeš meni se ne sviđa kako je pečen, neću da ga platim? Možeš, al' juče.
I naravno u nedostatku argumenata počinješ da obrćeš priču na nešto što uopšte sada nema veze sa tim, moj "kolege" kako kažeš su itekako moralnije osobe i sigurno manje licemerne od tebe, a ti nikad nećeš plaćati prevoz, nema to veze sa buntom to je stvar ljudskosti i ljudskih principa. Mene bi bilo sramota da me neko izbacuje, da se svađam sa nekim za 3000 dinara mesečno, toliko košta boks cigara...
Борчанац":1yieo0rq je napisao(la):
Борчанац":1yieo0rq je napisao(la):
Ако крене неко насиље опет, а при томе нису ништа учинили на сузбијању расипништва. Сматрам да је обавеза народа да се удружује и физички демолира и предузеће и паравојске за примену насиља. Ако буде још сцена иживљавања над женама и старцима. Треба сматрати својом дужношћу борбу против тога, свим средствима.
Немој да неко мисли да ће да доводи некога у ред а да није прво довео себе у исти!
Па 10 клинаца са праћкама могу да избаце цео систем из строја а неко би још да чачка мечку. Па ви што бисте терали марву на нешто, изволите само. Ја кажем да је то погрешан приступ. Па погледајте колики је бес већ, стотине радника у превозу буде нападнуто годишње, возача, контролора... неко једва чека да га такви дисциплинују, са ногом на инструмент табли, цигаром у устима, без стајања на свакој станици, претераном платом и бурићима горива у свом дворишту. Јесте, такви ће успешно да траже неки ред, културу...
Нека се град и фирма доведу у ред, за народ (који свакако све то плаћа) нека се не брину, сами ће људи препознати вољу и труд, те прибећи својим обавезама.
Samo ti živi u iluziji, ne treba niko da gazi ovaj narod, gazimo mi sebe sami. Nema većeg neprijatelja za Srbina od nas samih, kroz istoriju do danas, najveću patnju i muku sami smo sebi naneli, dakle mani se priče o zajedništvu i kako će narod da ogladni, naročito što si ti taj koji pisao po forumu da imaš godišnju platu sa 6 nula, to je malo licemerno...
Не видим ама баш никакву вези између онога што си цитирао и онога што си написао али добро.
Заједништво код нас Срба је готово природна ствар, небројено пута доказана. Патњу и те ствари наносе лицемери, они којима је до реда само када им је у користи то. При таквим испадима за своју буљу, ни мало их не занима туђа невоља. То што се ти препознајеш као такав немој да рефлектујеш на нас. Ми такви нисмо, али је чињеница да и нас Срба има свакаквих. И хвала Богу, да нисмо у калуп. Само неке своје недостатке морате да поправите или остајете вечито незадовољни, без помака.
Ово не разумем, шта народ да огладни? То нема у цитираном исто. Не разумем контекст питања, јесам ли негде другде нешто на ту тему писао или си се ти само нешто пребацио по обичају?
Не знам шта ти је код мене лицемерно, ако ја хоћу да ја више плаћам да они који немају, не буду шиканирани!
Плата од 7 цифара не треба да те сврби. Као и за остало, треба да се промениш, уложиш у себе, уложиш труд...па ни теби неће бити толико далеко. Ако останеш у свести шофера нерадника - ништа од тога, можеш само да сањаш. Колико год галамио, а галамићеш више и више и ширити дефетизам и незадовољство сопственим народом...јер сви су криви, сем вас асова успешних и паметних
Хајде да дрвимо до бесконачног, али не цеди се сува дреновина од незапосленог кадра. То просто не иде а и Марко недостаје...
Zajedništvo kod Srba? Jel to postoji još neki narod sa istim nazivom ili me zezaš? Kad su se to Srbi složili oko bilo čega? Pa sve ovo oko čega mi pričamo velikom broju njih odgovara, sav ovaj sistem. Jedni profitiraju, drugima je dozvoljeno da se švercuju i eto ti, što bi menjali to?
Da ti pojasnim, da bi ovaj narod nešto sam uradio, treba još dosta da ogladni. Ogladni u smislu da oseti još veću nemaštinu i nepravdu, da ih još više ugnjetavaju i gaze razni političari, da nas još više kradu razni Đilasi, Čovići, Dinkići i ekipa, da bi Srbima doprlo do mozga da nešto treba da menjaju.
Licemerno je da ti koji si u više navrata pisao da retko koristiš prevoz, koji se javno hvališ svojom zaradom, ovde pravdaš neplaćanje usluga time što je cena nerealna i time što ti to kao već plaćaš preko subvencija.
Mene tvoja plata ne svrbi, nisam te ja pitao, nego si ti verovatno u nedostatku svojih argumenata tokom svoje diskusije, da bi se uzdigao iznad mene izjavio da imaš platu sa dosta nula, meni je iskreno drago da i takvi postoje u Srbiji, da je bar nekome u ovoj zemlji lepo. Iskreno ne žudim za tim da se takmičim sa nekim ko će više nula da ima, meni su neke druge životne vrednosti mnogo važnije, a da šofer neradnik, ne znam zašto njih sada pominješ, verovatno opet nedostatak argumenata...
Mi "asovi" bar ispunjavamo svoje građanske i moralne dužnosti, plaćamo svoje obaveze, za razliku od licemerne gospode, i veruj mi da među tim šoferskim "ološem" ima mnogo manje licemera nego što je na ovom forumu...
Feanor":1yieo0rq je napisao(la):
Ja stvarno ne razumem kako ti je tesko da shvatis da je sadasnja cena bolesno visoka za veliki deo populacije...
Naravno da ima onih kojima cena nije visoka ali oni uglavnom ne koriste JGP.
To nije cena od 1100 ili 3200 vec najcesce 5000 za mesecnu ili 73 u jednoj voznji...
I opet pitam, zanima me da procenite vi koji JGP ne koristite, koliko to treba da kosta karta? Odakle vam da je ova cena ok? Da li je ok neka veca cena? Zasto manja cena nije ok?
Objasni mi kako mesečna od 3200 može da preraste u 5000? Za 3200 možeš da se voziš 18 sati dnevno, ceo mesec, na svim linijama, što je sasvim povoljno znajući cenu goriva i ostalih troškova, cilj sistema je da natera što više ljudi da uplate mesečnu povlasticu, a da jednu vožnju koriste samo turisti, odnosno oni koji su tu na par dana....