Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

kopmania":hh1m3szr je napisao(la):
Uzmemo recimo London prosečna plata je oko 2500 funti.

Uzmimo na primer Beč, u Austriji sa prosečnom platom od 1900€ ( link http://www.numbeo.com/cost-of-living/ci ... ity=Vienna) gde cena karte na godišnjem nivou košta 365€ ako se plati odjednom, ili 375€ ako skidaju svakog meseca sa računa. http://www.wienerlinien.at/eportal/ep/c ... lId/-46452 Dolazimo do brojke od 30.41€ odnosno 31.25€ na mesečnom nivou ili 1.6% prosečne plate :D

Studentska je 50% jeftinija i košta 75€ po semestru
http://www.wienerlinien.at/eportal/ep/c ... lId/-43875

Ja bih zamolio filozofe koji imaju automobile ili im tata i mama finansiraju mesecne da ne komentarisu ekonomiju gradskog prevoza jer ispadaju najobicniji licemeri... Takodje bih zamolio one koji ne razumeju da postoje ljudi (mnogo njih) koji u BG rade za 25 000 i manje da se suzdrze od komentarisanja...

Kada budete bili primorani da vam gsp bude jedini prevoz onda filozofirajte o redovnom placanju reketa od karata i mesecnih...

Jos jednom, nas JGP je katastrofa od pljacke i javasluka... Dokaz za to je ovaj aleksandrov komentar o Becu... Za iste pare i 8 puta vece plate dobija se prevoz na odrzavanom, vrhunskom, cistom, tacnom i dovoljnom prevozu...

loyola":3kz7h2xa je napisao(la):
Prosecna plata u januaru je bila 37.966,00 din. Ja bih voleo da znam osobe koje primaju tu platu a kamoli tu sto ti navodis od 46.000,00. Skoro sve koje poznajem primaju minimalac ili 25 hiljada eventualno 30. Ako ces da uzimas primer karta u Becu je oko 60 evra mesecna sad je verovatno skkuplja, a plata im je oko 1400 evra. A pogledaj prevoz u Becu i kod nas...

Ja imam rođaka koji radi u penzionom , i koji bukvalno radi posao za trojicu. Plata mu je oko 50.000 , ali iako izgleda kao velika , u stvari je mala , jer mora da radi i posao koji "obavljaju" dvojica njegovih mladih kolega , koji su nedavno primljeni , jer oni svega par predmeta uzmu u rad u toku dana (ako su raspoloženi) , i to što urade , kao da nisu ni radili , pa samo naprave još veći problem , a primaju istu platu kao rođak.

@feanor

Ma nemoj.

samo ti i tebi slični smeju da komentarišu,

ma nije nego....

svako ko plaća kartu,porez ili oba ima prava da komentariše. bez obzira da li zarađuje 25.000 ili 250.000. bez obzira da li vozi auto ili ne,

čak ako ćemo realno onaj ko zarađuje 250.000 ima više prava da komentariše, pošto on plaća 10 puta veći porez od onog što zarađuje 25.000 dinara. i ima pravo da zna kako se troše pare koje on daje.

Ne ti nemas moralno pravo (da se ispravim) da komentarises cenu karte jer kartu ne placas... Svi ste mudrice sa tudjim parama i tudjim zivotima... Vecito foliranje i nadmenost...

Umesto da budete zahvalni situaciji gde ne morate da se vozite u tom smradu, guzvi, prljavstini i sto imate relativno uredjene zivote samo vam jos treba da se izviljavate nad onima koji su primorani da zive na taj nacin... Vi koji ne koristite JGP bi da odredjujete cene... O kako je lako odredjivati drugima sta da rade... I ne niste vi svi svoje zivote sredili jer ste sposobni i pametni, mnogo vas je nekim drugim sticajem okolnosti na toj divnoj poziciji da pljuje po onima "ispod sebe"...

Ja inace prevoz placam iako mislim da je pljacka ali za razliku od vas BITNIH totalno razumem ljude koji nemaju drugi nacin...

I pusti me te foliraze da te zanima kako se trosi porez... Nas pores se baca u milijardama na gluposti pa nema vas zustrih da se borite protiv toga... Ali kad treba opljunuti po nekome ko te se ne tice (jer se ne vozis JGP-om) onda ste najglasniji... Smekeri gordi...

Feanor":tn2piiwr je napisao(la):
Ja bih zamolio filozofe koji imaju automobile ili im tata i mama finansiraju mesecne da ne komentarisu ekonomiju gradskog prevoza jer ispadaju najobicniji licemeri... Takodje bih zamolio one koji ne razumeju da postoje ljudi (mnogo njih) koji u BG rade za 25 000 i manje da se suzdrze od komentarisanja...

Kada budete bili primorani da vam gsp bude jedini prevoz onda filozofirajte o redovnom placanju reketa od karata i mesecnih...

Jos jednom, nas JGP je katastrofa od pljacke i javasluka... Dokaz za to je ovaj aleksandrov komentar o Becu... Za iste pare i 8 puta vece plate dobija se prevoz na odrzavanom, vrhunskom, cistom, tacnom i dovoljnom prevozu...

Pa nije beograd is rbija jedina zemlja gde ima ljudi za 20 000 da rade. Ima i u engleskoj da rade za 1000 funti pa im je 200 funti za prevoz mnogo, ali oni ne filozofiraju kao neki ovde

Feanor":1t83vrk1 je napisao(la):
Ne ti nemas prava da komentarises cenu karte jer kartu ne placas... Svi ste mudrice sa tudjim parama i tudjim zivotima... Vecito foliranje i nadmenost...

Umesto da budete zahvalni situaciji gde ne morate da se vozite u tom smradu, guzvi, prljavstini i sto imate relativno uredjene zivote samo vam jos treba da se izviljavate nad onima koji su primorani da zive na taj nacin... Vi koji ne koristite JGP bi da odredjujete cene... O kako je lako odredjivati drugima sta da rade... I ne niste vi svi svoje zivote sredili jer ste sposobni i pametni, mnogo vas je nekim drugim sticajem okolnosti na toj divnoj poziciji da pljuje po onima "ispod sebe"...

Ja inace prevoz placam iako mislim da je pljacka ali za razliku od vas BITNIH totalno razumem ljude koji nemaju drugi nacin...

I pusti me te foliraze da te zanima kako se trosi porez... Nas pores se baca u milijardama na gluposti pa nema vas zustrih da se borite protiv toga... Ali kad treba opljunuti po nekome ko te se ne tice (jer se ne vozis JGP-om) onda ste najglasniji... Smekeri gordi...

A odkud ti znaš da se ja ne vozim autobusima ? Jel me lično znaš ili si me lično video u mom rols rojsu kojeg parkiram u vili na dedinju ?

A sa 16800 dinara (ako je samo prva zona) i 800 funti se zivi isto... Aj prvo da pocnes da zaradjujes za sebe pa komentarisi... Suzbijte tu gordost nicime izazvanu i pokusajte da razumete ljude oko sebe... Samo tako ce nam biti bolje... Kada sebe ne budemo smatrali visim od drugih i kada ne budemo svu energiju ulagali na kritikovanje i omalovazavanje...

Ja ne znam u cemu se vozis kopmania, mada mi nesto u glavi da si student... Obratio sam se svakome koji sa visine posmatra tu "stoku lopovsku koja se svercuje"...

Imam 23 godine, završio sam fakultet i tražim posao, imam auto od roditelja naravno, kojeg ne koristim. Moj prevoz je ili bicikl ili autobus. Moja konstatacija je bila da svugde ima siromašnih, kao kod nas tako i u evropi/svetu. Ali jedina razlika je što svugde u svetu prevoz mora da se plati, dal imao 100 dinara platu ili 10000000 dinara. Samo kod nas postoje ljudi koji jednostavno ne žele da plate. NAravno pošto je takav sistem kod nas i ja se nekad švercujem, nego samo me nervira što ti ljudi koji se švercuju su uglavnom ti koji se žale kako je prevoz loš, i kako su svi lopovi.

Imas 23 godine trazis posao, a zivot ti verovatno finansiraju roditelji i ti zelis da komentarises ljude koji rade za 25 000 u Beogradu, da im objasnis kako treba da plate harac od 3300-5000 dinara... Ne vidis logicki problem postavke... Nije te blam da nekome objasnjavas zivot, a zivis sa mamom i tatom i od njihovih para? Vidis ja bih iz pristojnosti cutao...

Drugo, ne vidis problem da poredis lopovski sistem Beograda sa uredjenim sistemima Evrope... Pitam te kako se to zivi sa 20000 mesec dana u svom stanu ili jos gore u iznajmljenom, a ti meni da si student i da se vozis biciklom trazeci posao...

A onda jos dodas da se i ti svercujes... Nije ovde rec o svercu vec o tome da platio ne platio sistem pljacke i javasluka je tu... Ni placanjem ni ne placanjem ti taj sistem ne menjas...

A Ok je da svugde u srbiji karta mora da se plati ?? gde ljudi imaju i manja primanja od tih 20 000.
Iako se mi vozimo u klimatizovanim solarisima, a neko u nekom drugom gradu se vozi sa autobusom firme krstić

Nemoj da skreces sa teme covece... Mogu i ja da vodim diskusiju bez odgovora ni na jedno tvoje pitanje ali sam pristojan pa cu ti odgovoriti iako sam vise puta pisao o tome...

Prevoz u BG ili nekom manjem mestu je nebo i zemlja... Dok u BG cesto moras da promenis i 4 prevoza samo zbog posla, u manjim mestima prevoz se koristi vrlo retko, najcesce ne svakodnevno... Uopste ne zelim da se upustam u raspravu oko dokazivanja ove tvrdnje...

A ti nastavi dalje da menjas temu...

Koje si ti meni pitanje postavio ? a da nije neko vredjanje kako me nije sramota i sl.
Postavi pitanje ja ću ti odgovoriti

Pa pitao sam te da li te je blam da ti neko drugi obezbedjuje trenutni zivot a da ti objasnjavas drugima kako treba da zive... Ne znam sto te to vredja...

Ode rasprava gde ne treba...

Ova tema je mnogo siroka... I pristupom gordosti, ja ovo ja ono, ja se pitam, neka plate bas me briga kako, kako ja mogu i te fore, necemo uraditi nista...

Nismo bre copor vukova da se tako tretiramo... Pitanje subvencija (bilo cega) je glavno pitanje u jednom drustvu... Milion stvari se subvencionise u drzavi, ali to ne vidite... Vidite prevoz jer vam je prividno lepo, osecate se jako ako pljunete po "lopovima koji se svercuju"... Mnogo los trip za coveka...

Promeni pristup, razmisli zasto se neko svercuje, zamisli kako se zivi sa platom kasirke, a kao bez ikakve plate, zamisli prvo gde moze da se ustedi, sta moze da se promeni u JGP pa onda da vidimo sta mora, a sta ne mora...

Људе ломи милион неправди. А трпе. Неправда је била највише уочена на овом примеру и зато је ту испливало. Сада имамо статус кво и велико неповерење, уз наравно нефер цене. Плаћамо у рангу са Бечом и то не рачунајући део који дајемо кроз буџет. Неко решење мора да се нађе, да ли постоји такво решење негде или нигде, то нема везе. Наша ситуација, тражи наше решење. Или економска цена, па да процвета бициклизам :) или и тих 15% из буџета па да будемо без моралисања и шиканирања, ружних сцена... Зашто да плаћаш нешто онолико колико неко хоће да проћерда?

laki72":3hunu7we je napisao(la):
stf":3hunu7we je napisao(la):
laki72

Докле год тих 15% (и више, али ајде) поједе непотребна партијска администрација која фирми не доноси ни динар профита (само губитке) ти немаш аргументе.

Dokle god mi ne napises strukturu svih tekucih troskova GSP-a, a zatim i strukturu troskova u slucaju kada bi se vozila odrzavala kako treba, tvoji argumenti takodje ne deluju ni malo uverljivo.

За почетак

2 000 плата у администрацији од по минимум 60 000 (то је у државној партијској фирми административни минималац)

то месечно дође 120 000 000 РСД словима СТО ДВАДЕСЕТ МИЛИОНА ДИНАРА непотребног трошка

И молим лицемере да не упоређују Беч и Лондон са Београдом јер код њих нема непотребне администрације, крађе нафте, делова, партијског уграђивања у чишћење и оправде бусева и тако даље ...

I kod njih ima razradjen metro sistem...

Inace taj "visak" koji "lopovi koji se svercuju" treba da placaju iznosi 60 novih autobusa godisnje ili 12 miliona evra subvencija manje, ili brda rezervnih delova, ili pranje autobusa svaki dan... :)

Koji tripovi?!
Ma da ljudi u manjim mestima jednostavno ne izlaze iz svinjca...
Pricas o nekim stvarima i sam sebe negiras, sve i cilju pokusaja da dokazes nesto sto se ne moze dokazati.
Za nekog ko ima veliku platu, tvrdis da nema pravo "da pljuje odozgo", a momku koji je nezaposlen "da ga izdrzavaju roditelji"
KO SME DA KOMENTARISE?
SAMO ONI KOJI PODRZAVAJU IDEJU SVERCOVANJA???
E pa izvini Feanor, ali nece moci.
To sto se vecim delom finansira iz budzeta je vec dovoljna "subvencija" svima nama.
Ko od toga najmanje profitira?
Pa uprravo oni sa najvecim platama koji kako ti kazes i ne koriste prevoz (sto naprosto nije pravilo, pa samim tim ni tacno).
Znaci, ja sa platom od nesto vise od 300EUR, ne treba da platim kartu koja je samo 15% vrednosti usluge koju koristim, jer "Mika i Zika" imaju 2000, pa od njihovog poreza treba sve da se naplati?
Sto bi onda porodice placale vrtic? Zasto da placamo vodu? Zasto bi se grejanje naplacivalo?
Ajd, onda ti meni lepo objasni odakle s e to treba da se finansira?
Da uradimo ponovo nacionalizaciju, pa onda jos jednu privatizaciju i 'kupimo' na taj nacin jos mozda deceniju zivljenja gde je sve 'besplatno' ???
A vidis, upravo dok ovo kucam stigao mi je porez na imovinu za stan od 28m2 koji je vise nego dupliran u odnosu na proslu godinu. E PA NECU NI JA POREZ DA PLATIM! TO JE HARAC!
Moze li tako ???

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

Feanor":33rvz5ak je napisao(la):
Ne ti nemas moralno pravo (da se ispravim) da komentarises cenu karte jer kartu ne placas... Svi ste mudrice sa tudjim parama i tudjim zivotima... Vecito foliranje i nadmenost...

feanor preterano sereš.

ja sam zarađujem za hleba već duži niz godina

cenu karte plaćam kroz porez i kroz cenu karte jer javni prevoz koristim.

a tuđim životom i parama se upravo ti baviš, jer ti komentarišeš ovde kome roditelji daju pare i ko kolko zarađuje.

ja i kopmania ne pitamo za tvoje imovinsko stanje i da li te roditelji izdržavaju. a ti stalno potenciraš.

SRAM TE BILO.

btw nisam primetio da je javni prevoz previše smrdljiv, a gužva je prihvatljiva. ima dana kad se desi neki kolaps, ali bože moj.

a to što ne paziš kako se troši tvoj porez govori o tebi dragi moj. da te nije briga.

e vidiš mene je briga i zanima me svaki dinar gde mi ode.

"Ma da ljudi u manjim mestima jednostavno ne izlaze iz svinjca..."

Ljudi u manjim mestima vece delove svog grada prelaze peske...

"Za nekog ko ima veliku platu, tvrdis da nema pravo "da pljuje odozgo", a momku koji je nezaposlen "da ga izdrzavaju roditelji""

Nema moralno pravo da pljuje ako vec ima auto i para za gorivo tj nije primoran da se vozi JGP-om... Takodje onaj koji je izdrzavano lice nema po meni moralno pravo da pridikuje onima koje nema ko da izdrzava...

"E pa izvini Feanor, ali nece moci.
To sto se vecim delom finansira iz budzeta je vec dovoljna "subvencija" svima nama."

Nije dovoljno vec je opljackano kako ne razumes... To sto svi mi porezima placamo se pljacka... Zato treba prvo to resiti pa onda pricati o "svercerima"...

"Znaci, ja sa platom od nesto vise od 300EUR, ne treba da platim kartu koja je samo 15% vrednosti usluge koju koristim, jer "Mika i Zika" imaju 2000, pa od njihovog poreza treba sve da se naplati?"

Ne treba niko da placa dok se PRVO ne resi pljacka u firmi i visak zaposlenih i javasluk, jer svojim placanjem samo odrzavate tu pljacku i javasluk...

"Sto bi onda porodice placale vrtic? Zasto da placamo vodu? Zasto bi se grejanje naplacivalo? "

Vec sam rekao da je subvencija drzave ozbiljna tema i da je svaka stavka podlozna diskusiji... Evo ja treba da platim sinu 10000 vrtic, dok bi u NS to platio 3000 din... I jel kukam, jel pljujem, ne jer sam dovoljno realan da ne poredim neuporedivo... Ko ne razume jbg...

Ono sto mi smeta jeste ta nabedjenost i gordost pa i licemerje mnogih od vas dok kritikujete one najjadnije... Verujte mi nigde kao drustvo necemo stici na taj nacin... Od dzungle i gledanja samo svog dupeta se niko nije usrecio... A tek dolazi vreme kada ce to biti najjasnije...

Milisave prostacino... Cenu karte placam i ja i kroz porez i kroz kartu i sta sad?! Sad si veliki covek i mozes da pljujes i sudis?!
TI zaradjujes?! Pa sta?! I ja zaradjujem! Jel smo sad velike sudije koje mogu da opljunu po svakome?!

Da bavim se licemerima koji imaju (igrom prilika vise od nekoga) a vole da sude svima...

Prevoz je smrdljiv i prljav i guzva je u njemu... Malo je lakse od Solarisa ali se svodi na isto...

Ja vodim racuna o porezu gde mogu, ali ne volim licemere koji brinu o svom porezu samo na temi o svercerima... SRAM TE BILO!

Ti koji nemaju pare se sami pronadju kao da neko pljuje njih, a to niko nikad nije rekao.
Ja uglavnom pričam o studentariji koji drže iphonove i sasmung telefone, a kao nemaju da plate 1000 dinara kartu ?

Znaci, ja sa platom od nesto vise od 300EUR, ne treba da platim kartu koja je samo 15% vrednosti usluge koju koristim, jer "Mika i Zika" imaju 2000, pa od njihovog poreza treba sve da se naplati?
Па не плаћаш 15% вредности. Дискутабилно је колика је вредност превоза и колико је у ствари плаћаш.
У целој причи се залажем да ко има приходе, пропорционално заради плаћа. Тако да за оне који не раде, или су стари, или деца или незапослени, немају тај терет над главом. Шта је по теби ту толико погрешно?

Није никоме лако, колика год примања имао ударац је додатно плаћање, али нама је то још један додатни проценат. Док други то просто не могу да плате, или им је ванредно велики издатак, у односу на ипак приоритетне трошкове за децу, лекове, стан...зато је шверц толико изражен. Зато је култура на ниским гранама, крађе све више, цео град је отпад и ругло. Нико не жели да живи у брлогу, или да га истерују, млате по бусевима, мораш бити бар мало свестан околности.
Феанор, ти си се ипак мало залетео. Мораш обазривије и промишљеније са људима. Поготово јер нико нема пуну слику о некоме, овако преко нета.

"Ti koji nemaju pare se sami pronadju kao da neko pljuje njih, a to niko nikad nije rekao.
Ja uglavnom pričam o studentariji koji drže iphonove i sasmung telefone, a kao nemaju da plate 1000 dinara kartu ?"

A zasto ti prvo pomislis na te? Zasto prvo ne pomislis na najugrozenije?! Jer ako uvedes pravila za razmazenu studentariju sa iphone-ovima onda ih uvodis i za ljude koji rade za 20 000... Kazem ti ponovo, tema je siroka i socijalna pre svega, zato apelujem da se ljudi ne karakterisu kao lopovi, a ostali kao visa rasa... Samo polako...

"Феанор, ти си се ипак мало залетео. Мораш обазривије и промишљеније са људима."

Slazem se. U odbranu samo moram da kazem da prilicno burno reagujem na licemere i gorde ljude, pa cak i ako pogresim o nekome... Moja greska.

Ок сви претерамо, некада се занесемо. Бар можемо тако да научимо да избегнемо незгодне квалификације какве си ти правио али и какве сви правимо по некад. Велика је ствар схватити грешку +

Наравно, овде си у праву. Питање свих питања око наплате превоза је социјални аспект!

Vrh