Taj amerikanac je imao baš ekstreman slučaj i verovatno malo preuveličavanje situacije. Ali u suštini tako funkcionišu, uvek su kontrole u grupama i uvek zajedno izlaze na istoj stanici pa onda opkole putnika bez karte. Ako neko ima sreću dok je u vozilu i da ga uhvati kontrola bez karte, a drugi kontrolori još uvek kontrolišu ili se naprežu sa nekim putnikom, i vozilo stane na stanicu, možeš izaći bez problema jer kontrola mora zajedno uvek da bude. Tako da oni moraju ostati unutra. Ali su oštri i bez milosti, jer rade na principu "evo tebi kazna, ne zanima me da li si kupio sad kartu, pa se ti posle žali Wiener Linien", što se meni desilo. Jer njihovo pravilo je da putnik u suštini mora da kupi kartu pre nego što uđe na stanicu. Ja sam jednom žurio na bus, kupio kartu kad sam ušao, preko app, sporo radio net pa kupio tek dva minuta kasnije. A kontrola već bila unutra, kamuflirani kao civili, i onda odjednom "Fahrscheinkontrolle!". I nisu htele da mi poveruju da sam kupio kartu na vreme jer sam se vozio par minuta, a karta kupljena pre minut - mislile da sam kupio kad su one krenule u kontrolu. Dobio kaznu, žalio se i dobio oproštaj od Wiener Linien i upozorenje da kupujem pre nego što uđem na stanicu.
Ali ne znam, nisam stekao utisak da su namerno neprijatni, jer sam više puta prisustvovao situaciji gde su putnici bezobrazni, pogotovo klinci.
Ali ovakav sistem u Beogradu treba da bude tek onda kada je kvalitet na nivou humanog. Inače je to samo iskazivanje moći i nasilja nad narodom - plati kartu pa se možda i voziš.