Ovo je jezivo, ako je istina. Ne znam odakle da počnem koliko je jezivo.
Dakle, da bi se nekome dozvolila primena fizičke sile, u formalnom smislu potrebno je da mu to zakonom bude omogućeno. Ne nekom gradskom odlukom ili pravilnikom. Republičkim zakonom.
Da bi takvo zakonsko rešenje bilo legitimno, ljudi kojima je primena fizičke sile omogućena moraju da prođu ozbiljne obuke za primenu iste i psihološke kontrole (kao za policiju). Kao što je svima jasno, to se neće desiti u slučaju naših kontrolora. Dobili bismo armiju ćelavih balvana koji bi maltretirali putnike kao što komunalci maltretiraju babe na pijaci.
Na stranu sve to. Sve i da kontrolorima omogućimo upotrebu fizičke sile, šverc ili odbijanje plaćanja kazne (sami po sebi) ni u kom slučaju ne mogu opravdati upotrebu iste. Na ovu vrstu ponašanja ni policija nema ovlašćenje. Policija bi jedino mogla da ga prinudi na legitimisanje, čak je i pretres ovde nedozvoljen. Sve i da je šverc u gradskom prevozu krivično delo, a naravno da nije, kopanje po novčaniku kako bi se otele pare za kaznu bi i dalje bilo protivzakonito, odnosno krivično delo samo po sebi. Čak i kada bi Republika to legalizovala, bilo bi protivustavno.
Sve u svemu, po našem KZ, ovo što su bečki kontrolori navodno uradili je pokušaj težeg oblika razbojništva iz čl. 206 st. 2 za šta je zaprećena zatvorska kazna do 15 godina.
Ovo za državu i prinudu ti je Noki dobro odgovorio. Totalitarni režimi su vrlo dobro pokazali dokle takvo shvatanje vodi. Uostalom, monopol nad upotrebom fizičke sile ne znači neograničena i arbitrarna upotreba iste. Ako oko nečega treba da imamo konsenzus u XXI veku to je da državna vlast nije neograničena, kao ni njeno pravo na prinudu. Naplata karata, pa i postojanje celog sistema javnog prevoza su trista puta nebitniji od ovih fundamentalnih principa.
Izvinjavam se ako nisam skroz u temi, ali povezano je sa njom i vrlo važno, a i ne mogu da verujem da neko blagonaklono gleda na ovo divljanje.
P.S. Verujem da su se tako ponašali samo jer su verovali da je u pitanju stranac koji nelegalno boravi u zemlji, pa su se osetili moćno. Da je u pitanju bio Bečlija sigurno bi bili finiji, a to je takođe problematično.
Види, у предметном граду је на власти левица већ више од 100 година, и свако ће рећи да је у новије време то изразито либералан град. Али мени је сасвим непознато откуд наш народ мисли да либералан поредак значи и безакоње, тј. да нема принуде кад неко ради јасно штетну ствар?
Једноставно, исто као у Бечу, тај би прошао у било ком другом граду, осим у Београду. Како можеш да имаш очуване јавне службе, и да их јачаш, посебно технички сложене и скупе, без ефикасног начина да наплатиш услугу? "Дијалогом"? Претходно пишеш - неприхватљиво је да контрола носи оружје, лисице, бибер-спреј. Е, јесте, али у Немачкој и у Холандији, ето, носи (и царина нпр. у Немачкој носи аутоматске пушке и панцире, то је најнаоружанија држава да сам ја видео), јер је, сасвим извесно, неки лудак без карте претходно вадио нож или боксер на контролоре, можда је некога и убио. Ево ја сам присуствовао у Паризу кад тројица високих Афрофранцуза уђоше у РЕР Б са аеродрома и кренуше да отимају женама ташне. А и ја био са женом. Устаде неки пандур у пензији у паткима и тренерци и поче да их шутира ногом у главу, дивне сцене. Богме нисам возом ишао на аеродром у повратку, него таксијем. И после су обезбедили ту линију, сад иду чике са оружјем и бране Републику у то квадратних метара композиције.
Мислим да се немају овде баш добре представе о "великом свету" и колико он у нужној мери зависи од силе. Помало смо заштићени ми овде, кад изађеш на улицу у каквој метрополи, то је људска џунгла у односу на полупарохијални Београд. Тако и провинцијалне барабе имају овде већу заштиту и лакше пролазе. За поменути Беч, као и за Војводину нпр, познато је да се знало за ред почев од 18. века и Марије Терезије, а како се то беше зове, епоха просвећености? Је л` данас ово код нас, можда, "либерализам" и "дијалог", "просвећеност", кад нам је нпр. Банат у лошијем стању и неуреднији него пре 150 година? Кад на српско-румунској граници код Беле цркве, са наше стране нема ниједног стабла, само пањеви, а са румунске сви до једног на месту, јер тамо има нека држава која је послала човека у униформи (и наоружаног) да на то пази? Кад би свака демократија била као наша, био би то необорив аргумент против демократије.
Јесмо ми и иначе познати да нам уставноправна заштита служи да укинемо употребу лисица за погрешно паркирање, и за сличне ствари - а кад Анђелков Алек, са Вулином, Коном, Несторовићем и Кискићком ликвидира Устав и прогласи ванредно стање мимо процедуре, онда се побуни, ко? Топлички центар за демократију и људска права, да сам ја чуо, остали ћуте. Али право да се возим за туђе паре, еј, светиња!