Ono kad se slažem sa obema stranama u nekim delićima ali ni sa jednom u potpunosti...
Elem, prvo i osnovno pitanje -
a imamo li mi neke iole kredibilne podatke o zastupljenosti penzionera u prevozu, konkretno u jutarnjem i popodnevnom špicu?
Pitam zato što sam uočio da : 1) neki Srbi strašno mnogo baronišu i 2) drugi Srbi se strašno mnogo primaju na ta s'nja koja ovi izbaronišu. Primer: kada bih slepo verovao svemu što sam do sad čuo, ispalo bi da su u Beogradu svi od Gardoša do Ruda - komunjare. Jer ovi iz Zemuna kažu za NBG da su komunjare, NBG kaže za ove iz centra, ovi iz centra kažu za ove sa Karaburme, ovi sa Karaburme kažu za ove sa Ruda, i tako u nedogled. I kojeg god Srbina da pitam, svaki će reći ''svi su u Srbiji sada, ili su bili komunjare. Osim mene i mojih, naravno''. Isto tako npr sam ja godinama bio ubeđen da su u SFRJ hapsili za slavljenje slava jer mi neka šenuta profesorka srpskog tako prosula priču. Onda jednom prilikom pitam moje i pokažu mi fotografije sa slava još iz Titovog doba. A opet, i dan danas čujem sporadično po Srbiji kako ''za vreme Juge su 'apsili ako samo čuju da slaviš slavu''. Znači baronije i baronije i baronije.
Tako da sam u zadnje vreme korigovao neke stavove i shvatio da ovde među ljudima ima jako puno lažova, zajedljivih g**nara, preuvelivačavanja priča, izmišljotina, propagande, i što šta. Jer ovde imaš butthurt Četnike, butthurt Partizane, butthurt komunjare, butthurt kapitaljare, ogorčene rusofile, ogorčene prozapadnjake, zvezdaše, partizanovce, vojničke porodice, pandurske porodice (a vojska i MUP su od vajkada u rivalstvu), i još na sve to razne vidove lokal-nacionalista i podela, tako da jedna prosečn osoba može biti uhvaćena u preko 20 žestokih narodnih podela. I stoga za sve živo postoje priče oterane u ekstrem i apsurd, i mnogo generalizacija, simplifikovanja i zamena teza. Ukratko, ljudi vole da seru.
Zato me zanima, da li imamo još neke relevantne indikatore da penzioneri u JGPu Beograda zaista toliko opterećuju sistem, ili ćemo sve da baziramo na onome ''reko mi ortak''? Što se mene tiče, ja ću rado da saslušam i uvažim i nečije lično iskustvo, koliko god to bio mali uzorak. Draže mi je, i kredibilnije, da čujem od Pere ''Bendere, evo ja sam ove nedelje lično video toliko i toliko penzosa na toj i toj liniji tad i tad'' nego da čujem od 10 ljudi ''brale, znaš rekla mi je tetkica i prodavačica na pijaci jutros da penzioneri ne izbijaju iz autobusa''. J' mi se šta je ko kome rekao. Hoću izjavu iz prve ruke. Iako ne postoji način da proverim da li neko laže ili ne, i iako je ovo običan forum na kome svako može da piše šta hoće. Ali pošto ovde uglavnom dolaze isti ljudi, i nije im u interesu da lažu, niti bi to mogli da prikriju, računam da informacije i zapažanja ovde imaju veću težinu nego ''rekao mi ortak kapitaljara što živi u vili i ne vozi auto, da je čuo od šuraka da su autobusi puni penzosa''. Mene takve izjave ne zanimaju. Samo iskustva iz prve ruke. Koliko god mali uzorci bili.
Jedna stvar koju treba imati u vidu: kako neko sebe smatra kredibilnim i stručnim da proceni ko je penzioner?
Jel su ova dvojica sa slike penzioneri u momentu nastanka ovih fotografija?
Šta ako jesu penzioneri? Šta ako nisu? Kako možemo da znamo da li jesu ili nisu? Samo po izgledu? Šta ako grešimo? Da li postoje ljudi koji imaju 70 godina a izgledaju kao da imaju 50? Da. Da li isto tako postoje ljudi koji imaju 50 a izgledaju kao da imaju 70? Da. I, šta ćemo sad? Znači uđemo u autobus i odokativno, bez pisanja i bez ikakvog sistematskog pristupa, po inerciji određujemo ko je u kojoj deceniji, i onda na osnovu toga donosimo zaključak u kolikom stepenu penzioneri opeterećuju javni prevoz, i to baš u špicevima? Pa ne znam, malo je šuplja ta priča. Pogotovu u današnje doba kada ima raznih ekstrema, i tako imate žene koje imaju 70+ godina a izgledaju kao da imaju 50, i imate muškarce koji imaju 50 a izgledaju kao da imaju 70. I šta sad, ja uđem u jedan autobus a tamo - po njihovom izgledu i po mojoj intuiciji - sve sami sredovečni i mladi. Uđe neko u drugi autobus i po njegovoj intuiciji i po tamošnjem izgledju ljudi - sve sami penzioneri. I, šta ćemo onda?
Koji je zaključak? Svi penzosi? Svi mladi? Ili ćemo pak onaj sistem - neki jedu samo meso, neki jedu samo kupus, svi u proseku jedemo sarmu? Odnosno, negde samo penzosi (recimo oko KCS), negde samo mladi (recimo 7:30 ujutru kod gimnazije) i sledi zaključak - svi su negde između 35 i 45?
Zato pitam, jel imamo bilo šta konkretnije od ''priča se po gradu'', pa makar i lična iskustva, ali objektivna i sveobuhvatna?
I još jedna stvar:
Na ovoj temi sastav i profil putnika po gradskim autobusima (imaju pravo da) komentarišu i ljudi koji se prevozom uopšte ni ne voze. Što predstavlja još jedan problem i još jednu potencijalnu situaciju kao sa čuvenim ''od Gardoša do Ruda, svi su ti bili komunjare, i isto tako od Gardoša do Ruda niko nije bio komunjara, zavisno od toga koga pitaš''.