Kako se okurazila kontrola.Imah danas verbalni okrsaj od 10tak minuta u troli sa jednom kontrolorkom.Imao sam povlasticu ali joj nisam rekao da je imam vec sam se pravio da nemam kartu da bih video kako se ponasa kontrola sa svercerima.Vecina forumasa me i zna licno sa beobuilda okupa pa znaju koliko sam agresivan,prek i zeljan sukoba
Prilazi gospodja srednjih godina,vadi legitimaciju i trazi kartu.Ja joj odgovorih da je nemam.Na to mi je trazila dokumenta pa kada sam je priupitao da li je sluzbeno lice,rece da normalno da jeste.Nasmejah se i rekoh da samo komunalci i policija smeju da mi traze licna dokumenta.
Poce onda da trabunja kako sam ja lopov koji sramoti svoju porodicu jer je svercovanje u prevozu isto kao kada krades hleb u prodavnici.Posto nisam reagovao na tu uvredu rece mi da sam lopovcina,verovatno je ocekviala da pocnem da je psujem ili ne znam ni ja sta?
Na sta odgovorih da mi je grad vec uzeo moje pare jer su 3 trolejbusa stara godinu dana vec u rashodu i trebam jos da placam gradu da ih kupi jos i ne odrzava na isti nacin.A i prvi spanski tramvja ne mogu da puste u saobracaj vec mesecima jer ima kvarove,a gle cuda i on je kupljen od mojih para poreskog obveznika!
U to mi dolazi putnik sa otkucanom kartom koji izlazi iz trole i gura mi kartu u ruku,a ja odgovoram-neka hvala druze,ovo je stvar principa,ne radi se ovde o karti vec gsp kontroli.Na to je on ostavlja u aparatu za otkucvanje karata i izlazi.
Onda je pocela kontroloka da me vuce za rukav i da mi pokazuje da izadjem iz trole.Samo rekoh da nema pravno jer nije sluzbeno lice da me zadrzava niti izvodi iz vozila i da planiram da zovem unutrasnju kontrolu GSP-ajer zapisah garazni broj i vreme(pogledah namerno na mobilni da bih je unervozio).
Zamolih je ponovo za sluzbenu legitimaciju da zapisem njen broj legitimacije,pokazala mi je legitimaciju cuteci kao da to radi na silu jer je neko tera.
Posle sto sam zapisao broj legitimacije otisla je bez reci da nastavi kontrolu po prednjem delu trole.
Nisam mogao da izdrzim pa joj pridjoh i pitah je zasto smo mi iz Beograda budale pa samo nama naplacuju dodatne kazne za voznju bez karte dok niko van podrucja grada ne dobija kazne na kucnu adresu.Recimo poznanik sa fakulteta ima bar 30tak u zadnjih 5 godina i nije mu naplacena ni jedna jer mu prebivaliste nije u Beogradu.
Ona me je manje vise ignorisala ali nesto rekla kako sam ja agresivan,nevaspitan i nekulturan a nisam ni jedne sekunde digao glas,opsovao,vredjao ili uradio nesto sto bi se moglo okarakterisati kao agresivno.
I nastavlja zena kontrolu prednjeg dela vozila,naravno dvojici nabildovanih likova cim je trazila kartu a oni rekose da im karta ne treba nije im trazila licnu kartu.Pitam li se zasto...
Zavrsava kontrolu i izlazi napolje sa koleginicom.
Potom odoh u maxi gde kasirka koju znam radi 10 sati dnevno 7 dana u nedelji za 16 000 din,ima troje maloletne dece i menja tri prevoza dok stigne na radno mesto iz predgradja Beograda.
Na pitanje da li se moze svercovanje u prevozu okarakterisati kao kradja hleba u radnji(kako rece gospodja kontrolorka) rece da ne moze jer GSP i dalje dobija pare(subvenciju) od grada a i kontrolori iste plate koliko god naplatili ili ne doplatnih karata,dok u maxiju ono sto se ukrade ili fali u kasi tog dana se automatski istog dana odbija od plate radnika!!!
Takodje se zena pozalila da se kontrolori ponasaju kao lesinari i da prvo kada ulete u vozilo idu na zene,babe i dede(koji uglavnom ne nose povlastice ali jer imaju vise od 65 godina imaju pravo na besplatnu voznju) i one slabije fizicke snage,izbegavajuci muskarce u punoj snazi,pijanice i rome. Inace,ta kasirka je od pocetka godine dobila 5 doplatnih kazni jer nema povlasticu jer joj cika misko ne kupuje povlasticu,a da je maxi normalna firma kupovali bi markice stalno zaposlenima kao sta je ona ali sada necemo o tome,ziveo kapitalizam!!!
Izvinjavam se na trabunjanju,ali sam pod utiskom lesinarskog ponasanja gsp kontrole koja ide prvo na zene,stare i nemocne.