Upravo tako.
Sećam se bre kad su puštali
rđave Zijače na ulice. Bilo je toga i posle 2005, kad sam uveliko plaćao svoju mesečnu markicu. Sada ponovo proživljavaju tu tradiciju sa
BKMovima, jer GSP prosto voli boju rđe. Vozio sam se Katicama u kojima ne bi moglo da se diše od smrada. U Ikarbusima kojima
otpadaju točkovi. Ne znam koliko sam vremena samo proveo stojeći na jednoj nozi zgužvan ko sardina dok su bila visokopodna vozila, često sa sve torbetinom na leđima. Prešao i preko toga što nikad u GSPu nije radilo više od 50% svih dostupnih klima. Prešao i preko toga što je prosečna brzina kretanja JGPa u Beogradu u zadnje vreme spala na 10km/h. Prešao preko toga što su me opstruirali i držali u blokadi za rekonstrukciju Slavije, pa za rekonstrukciju Trga... Prešao čak i preko toga što su ukinuli 19, 21 i 22 iskasapili a 29 proredili da bi namirili ove sa Zvezdare.
I onda dođu gmazovi na jesen i kažu mi 1) ''znate, sad ćete da ulazite na prednja vrata čak i na praznoj okretnici'' 2) ''znate, u vozilo smete samo ako je ispod 50%, inače čekajte sledeći'' i 3) ''odlučili smo da se borimo protiv širenja virusa - sakaćenjem dnevnih polazaka i ukidanjem noćnih''.
Ajde ova prva dva da zanemarim, pošto to niko ne zarezuje 5%, pošto veze s mozgom nema... Ali kad sam pročitao da povrh svega što rade, još ukidaju polaske i proređuju prevoz... ne bi li se ljudi još više gužvali u rasadnicima virusa i boleština... Tad sam odlučio da je dosta.
A ta debata i filozofiranje ''da li ljudi ne plaćaju jer je prevoz loš ili je prevoz loš jer ljudi ne plaćaju'' više ne stoji. Zato što je u periodu od 2012. pa do 2015. ili 2016. naplata bila izuzetno visoka, najviša za nekoliko decenija. To je bio i onaj period kad su Komunalci obilazili vozila i kad se stalno plaćale kazne. Pa ne može niko da mi priča, koliko sam se samo nagldao toga klackajući se u krntijama do Saobraćajnog... I opet i povrh svega toga se nastavilo sa tretiranjem SVIH putnika kao goveda (uključujući i nas koji smo plaćali). Postavlja se pitanje - kolika to naplata karata treba da bude pa da GSP, Grad i DJP kažu ''e ok, ovo je već dobro i održivo, ako se ovako nastavi, ubuduće širimo mreže i polaske'' ?
Pa nema odgovora. To je trik pitanje. Ne postoji suma koju je moguće uliti u GSP, DJP i Grad a da oni budu zadovoljni i da prestanu da pljačkaju svoje putnike. Jer to ti je kao da sipaš pare u crnu rupu. Mož' da sipaš čitav vek, to će samo nastaviti da usisava.