Unapred se izvinjavam na poduzem postu
@x14sz
Slazem se ja sa vecinom onog sto ste rekli, ali cinjenica je da su ulozene neke pare (12 mil.tako je pisalo po medijima, neka je i 10 din.), a efekti tog ulaganja u najmanju ruku nisu ocekivani. E sad, veliko je pitanje sta smo mi ocekivali (ja da budem iskren nista posebno), a sta oni.
Oni su pricali da ce zbog novog sistema (pozivam se opet na njihova saopstenja, koja su inace sjajan primer nedoslednosti i kako se ne radi PR) biti: manje guzve (kako?), dolaziti na vreme (kako?), upravljanje u realnom vremenu (deluje mi jako tesko u BG-u). Ja sam sva ova pitanja poslao njima, i dobio sam vrlo uopstene odgovore tipa `tako treba`. Nista konkretnije. Valjda su mislili da ako kazu `nove sarene karte, kao u Evropi i svi cemo da se polomimo da placamo`. Ta retorika mozda i pali na kratak rok (oni naivniji su i poverovali), na duze, vidimo i sami.
Sistem ima potencijala,to nikad nisam negirao, i kao izvor podataka za buducu organizaciju linija, polazaka i sl. i za tarfinu politiku (sto mu je prvenstveno i namena), ali on MORA biti prilagodjen postojecim uslovima u ovom gradu (a to je veliki izazov, primer sa ulaskom na odredjena vrata u postojecim uslovima je po meni cist sadizam) u cilju poboljsanja usluge prevoza, a ne samo odredjenih delova tog sistema.
Ocigledan je problem nepostojanja koordinacije izmedju DJP-a,Apeksa i GSP-a, koji bi morali da rade na istom cilju. Ali licno sam se uverio da se Apkes za malo sta pita,malo sta radi, a dobija neke ne tako male pare. Losom kampanjom su srozali (inace nizak imidz) javnog prevoza, a sebe doveli u poziciju da budu sinonim za sve sto ne valja. Ne branim ja ni Direkciju ni GSP. Ocigledno su tamo neophodni i metla i palica (dirigentska).
Posebno vredja inteligenciju to sto su ti ljudi odavde, a ponasaju se kao da su dosli iz Tronhajma i rekli `e sad cemo mi vama kromanjoncima da organizujemo javni saobracaj onako kako je u nasem selu, a za SVE sto ne valja, sami ste krivi`. Takav im je stav.
Sto se tice svercera, kondukteri u svakom vozilu i zamoljavanje da izadju, nekretanje sa stanice (juce bio svedok toga, guzva, sneg, kad je rulja pocela da gundja, odmah je izasao napolje). Ja mislim da bi dalo rezultate posle nekog vremena, ali SAMO uz povecanje ukupnog nivoa usluga u prevozu, u protivnom svako normalan ce posle nekog vremena da se zapita `cekaj bre, pa sto bih ja ista placao, a ovamo:krs, kasni, solo umesto zglobnog, ne prilagodjavaju linije i red voznje vec 10 godina...`.
Poceli su lose, nastavili jos gore...ja zaista ne znam kakve su reakcije oni ocekivali.