EUKALIPTUS":2xn4bk6k je napisao(la):Борчанац":2xn4bk6k je napisao(la):Зашто је важно за колико раде?
Радне обавезе, међу којима је одржавање уредним свог радног места, висина зараде, договарају на разговорима за посао. Када се договориш, вероватно поштујеш договор, какав год да је.
Ту где радиш, колика год да је плата, због себе и поштовања према себи, држиш уредно. Бар би требало.
Auuu, kakva kapitalistička izjava! Ti mora da si neki privatnik, ili da su ti roditelji privatnici.
Očigledno ne gledamo stvari istim očima. Kad biram posao, biraću maksimalno što mogu za sebe da nađem, koliko je to moguće u odnosu na brojne okolnosti, ali da je isto da li radiš za 20.000 ili za 50.000 ili za 80.000, ne može nikako da bude isto.
Jel isto radi komp od 20.000 i onaj od 80.000, jel isto radi auto od 1000 evra i onaj od 50.000? E, pa ne radi ni čovek. Ako sam zadovoljan platom, i njom mogu da priuštim mnogo stvari koje želim, ima da radim i desetostruko, ali ako svojom nazovi platom ne mogu da obezbedim ni hleb i mleko za svih mesec dana, na pamet mi ne pada da se nešto trudim i unosim u to. Vau, izgubiću 20.000? To je ponižavajuća plata, i van svakog ljudskog dostojanstva. Pokušaj da sam živiš mesec dana sa tom platom (bez deljenja sa porodicom) pa ću te videti da li ćeš tako da razmišljaš.
O visokoj ceni karte je glupo pričati, jer SVAKI građanin Beograda, koristio prevoz ili ne, subvencioniše isti sa 70%!!! Znači da cena za pojedinačnu vožnju ne može biti 72 dinara pa makar je i trećina plaćala.
O čemu se zapravo radi? Radi se o neinformisanosti građana, koji ne znaju šta se i kako finansira, pa misle da je to puna cena, a ta cena od 72 dinara je zapravo komercijalna cena, koliko u stvari i vredi karta bez ikakvih subvencija. To se lako da i dokazati primerom privatnih prevoznika koji nisu deo ITS-a i koji saobraćaju po nižim cenama iako nisu subvencionisani, na određenim gradskim relacijama, pisao sam već o tome, pa ne bih da se ponavljam.
Smisao kapitalizma je: DAJ IM KOLIKO TI TRAŽE I NE RAZMIŠLJAJ PREVIŠE DA LI SU TE POKRALI!
hazard":13fnp4lk je napisao(la):EUKALIPTUS":13fnp4lk je napisao(la):Auuu, kakva kapitalistička izjava! Ti mora da si neki privatnik, ili da su ti roditelji privatnici.
Očigledno ne gledamo stvari istim očima. Kad biram posao, biraću maksimalno što mogu za sebe da nađem, koliko je to moguće u odnosu na brojne okolnosti, ali da je isto da li radiš za 20.000 ili za 50.000 ili za 80.000, ne može nikako da bude isto.
Jel isto radi komp od 20.000 i onaj od 80.000, jel isto radi auto od 1000 evra i onaj od 50.000? E, pa ne radi ni čovek. Ako sam zadovoljan platom, i njom mogu da priuštim mnogo stvari koje želim, ima da radim i desetostruko, ali ako svojom nazovi platom ne mogu da obezbedim ni hleb i mleko za svih mesec dana, na pamet mi ne pada da se nešto trudim i unosim u to. Vau, izgubiću 20.000? To je ponižavajuća plata, i van svakog ljudskog dostojanstva. Pokušaj da sam živiš mesec dana sa tom platom (bez deljenja sa porodicom) pa ću te videti da li ćeš tako da razmišljaš.
Pogresan ti je primer. Borcanac govori o zalaganju, a to ne treba da zavisi od visine plate - svako ko radi neki posao treba da ga radi najbolje sto ume. Ako je u Srbiji nekome plata 50.000 na odgovornom, strucnom radnom mestu za koje je potrebna fakultetska diploma, za mesto kontrolora u prevozu, za koje ti ne treba nikakva strucna sprema, i gde se jedino ocekuje od tebe da ides kroz prevoz i uzimas karte od ljudi koji su spremni da ti daju (i nista vise) i provuces kroz aparat, se onda dobija plata od 20.000.
Za ono sto kontrolori rade, u Srbiji su adekvatno placeni.
Da se od njih ocekuje da budu drski prema svercerima, i da ih izbacuju, i da sa njima ulaze u konflikt, trebalo bi da im plata bude bar 4 puta veca. No, ocigledno se ne ocekuje.
A to da su plate u Srbiji generalno male i ponizavajuce - jesu, ali se to ne moze koristiti svaki put kao izgovor za nerad. O tome sam vec pisao nasiroko, pa necu opet.
Feanor":3v3qyyvo je napisao(la):Pa resenje nije sigurno neoliberalni kapitalizam, zakon trzista i ostale fore za budale... Nije resenje da se zakoni prave po narudzbini tajkuna i stranih firmi... A ako ti tvrdis da je trziste resenje, onda ti zelim svim srcem da upadnes u drustvo od 25%... Ko ne vidi mane postojeceg poretka danas posle godina raspada sistema sirom sveta, onda je stvarno slep...