I tako... Lagano, mic, po mic se teze izvrcu. Jedna po jedna, na kraju izrunute stvari, umesto da se isprave pravim stvarima, ispravljaju se izvrnutim stvarima. Onda jedni brane jedne izvrnute stvari, a drugi ih osporavaju drugim izvrnutim stvarima i vrlo brzo postane sve tooolikoooo zamrseno da to vise niko ne moze da razmrsi ( takozvani gordijev cvor, na kraju razmrsen macem ). Ne zna se gde je gore, a gde dole. I tako... mic, po mic, postalo je "cool" odsrafljivati srafove, umesto zasrafljivati. Postalo je "cool" biti glup umesto pametan, sedeti po vazdan u kaficima i biti zgubidan, umesto porodican, produktivan. I tako, nekad je jedna cool faca odsrafiljivala sraf, a deset uncool faca usrafljivala deset novih srafova. Sada, deset "cool" faca odsrafi sraf, a onaj jedan "uncool" ode u inostranstvo. I tako... mic. po mic, svi smo uzeli srafciger u ruke i lagano ali sigurno postajemo "cool" face. A milion srafcigera je mnogo, vrlo se brzo vidi ucinak. Medjutim ja ipak ima jednu brigu... A sta cemo rasklapati kad sve bude rasklopljeno? Hocemo li onda mozda otici u penziju?
I tako, mic, po mic, Srbi su se latili velike testere i lagano, ali sigurno seku granu na kojoj sede. Ili prosto receno. Divlji narod, ima divlje zakone, divlje cuvare zakona, divlje politicare, divlje ponasanje. Divlja bu**** je tukla divlju budalu, a treca divlja bu**** ce da se obracuna sa divljastvom na divlji nacin. Ali ne, ne to nisu svemirci, ne, to nisu marsovci, ne to su nasi ortaci, pajtosi, bakiji, kumovi, deca, roditelji, Srbi. To smo mi sami sa po srafcigerom u ruci.
Mene bi licno bilo sramota da me uhvati kontrola bez karte i da mi kaze da izadjem, a ja to da ne uradim. Mene su ucili kao dete od 5 godina da se ne sme svarcovati. Jer svercovanjem odsrafljujem jedan mali, ali vazan sraf. Mene bi bilo sramota, da gledam kako napadaju neduznog, a da ga ne branim. Ako je lik bio stvarno neduzan, onda je ponasanje komunalaca stvarno minimalan problem koj bi par obrazovanih ljudi na licu mesta resilo. Prosto bih ponistio svoju kartu za njega jos jedared i poklonio coveku u problemu jednu voznju, ako treba zaustavio autobus otisao do trafike i kupio coveku novu novcijatu kartu. Mene bi bilo sramota da sam toliko frustriran da preko novina pretim kako cu selektivno leciti svoje frustracije. I ne ( i ja se dugo bavim borilackim vestinama ) to vise nisu rastereceni likovi, to su frustrirani likovi koji u ringu samo usavrsavaju nacin kako da svoju frustraciju efikasno sprovedu na ulici.
I na kraju, citavoj situaciji nisam prisustvovao i ljude ne poznajem da bih tvrdio da su u ovom slucaju bas svi ispali vrlo "cool" i ja im se izvinjavam ako sam ih neduzne nazvao budalom. Ali sam u poslednje vreme prisustvovao vrlo cudnim, zbunjujucim i zabrinjavajucim situacijama. definitivno protiv svoje volje.
Jos jedna sitnica za kraj. U nekim razvijenijim drzavama ( narocito u onim kojima zavidimo na sistemu javnog prevoza ) se za svercovanje moze zavrsiti u trajnom prekrsajnom registru ( sto je vrlo nepovoljno cak i za polaganje vozacke, o zaposlenju da ni ne pricam ) ili cak i u zatvoru! Nas prevoz nije krs bas samo zato sto ga GSB lose odrzava, vec i zato sto ga ni gradjani uopste ne cuvaju. Nije nas, vec pozajmljen od marsovaca...