Evo probacu da odgovorim koliko znam
Staklena_Wool_nica":36gqkizk je napisao(la):
Da se vratimo na temu...
1- Aj'mo ovako, zanima me da li bi ste vi bili ok sa time da je dosla prava policija (ne znam zasto su komunalnu policiju nazvali policijom ako nije prava, al ajde) i da je uradila isto sto i komunalna?
2- Nisam razumela da je iko od vas pravnik i da tacno zna da li je kimunalcima bilo dozvoljeno da udare ako nije bilo licnih uvreda na njihov racun. Svako je izneo nesto sa neke strane zakona, a dobro znamo da svaki zakon ima rupa i da zato postoje advokati koji su kreativni da nadju nacin da njihov dokaz preovlada.
4- Kako to da niste spomenuli da kad neko trazi pravnicku diplomu, ne sme da ima problema sa zakonom? Ostaje bez diplome. Ili vas je opet pa briga kako samo kazniti komunalca?
5- Vidite i Singapur je jedna od najfinijih i civilizovanijih drzava, pa opet ima smrtnu kaznu. Ajde tamo odbij da ne izadjes iz prevoza. Naravno, recicete da je kvalitet usluga tamo toliko dobar, da nema korupcije pa se ovakve stvari tamo ne desavaju. U tome i jeste poenta da neki ovde pokusavaju da vam kazu da razmislite sta je recimo Singapur dovelo u situaciju da nemaju svercere. Da li je samo kvalitetan sistem u pitanju ili je pre toga dosla ostra disciplina. Sta je tu uzrok, a sta posledica?
Verovatno i jedno i drugo.
Za ovo prvo i drugo, da bio bih srecniji da je dosla prava policija, jer verujem da su iskusniji u sredjivanu takvih situacija (provodjenja lica).NE, da je uradila isto, jer vredjao ga ti ili ne, NEMA PRAVO da te udari. Kraj. Sme da te mlati samo ako je napadnut, a i tu postoji granica. Ne bi smeo da imas tragove od lisica na rukama, prosto, nije on dzelat. E sad, drugo je sta se desava u maricama, stanicama i tamo gde nema kamera. Ne samo ovde, nego svuda po svetu. Mozda je drustveno prihvatljivije da policija `malo prekoraci ovlascenja i previse upotrebi silu` prema silovatelju ili masovnom ubici dece (zakonski opet NE SME TO DA RADI), ali ne vidim da je drustveno prihvatljivo mlacenje zbog ne izlaska iz autovusa. Proziveo sam period kada je moj drug dobio samarcinu prilkom legitimisanja samo zato smo se smeskao.Mene je OVAKAV nacin vrsenja svog posla podsetio na ta vremena, kada je svaka bu**** u uniformi mislila da je bog i tako se ponasala. Ko je sluzio vojsku, video je kakvi sve ljudi postoje, i verujem zakljucio da ne treba svakom davati oruzje u ruke i legalitet upotrebe istog (pogotovo sto to otupljuje ostale mogucnosti resavanja problema...nego da da ih premlatimo/pobijemo ili sta vec, ono jes, tako je najlakse...ali hvala bogu ovo nije Nemacka tridesetih... jos uvek).
Ne zelim da vredjam nikog, ali sumnjam da su zaposleni u komunalnoj policiji izasli sa policijke akademije ili imaju neko uslovno receno bolje obrazovanje. Ja sam imao jedno neprijatno iskustvo kada me je smarao sta ja tu fotografisem (na zelenom vencu) i za koga radim. Legitimisao me je, ali se ponasao kao da sam morao njegovu licnu dozvolu da trazim. Dzabe sam ja njemu objasnjavao da po zakonu na javnom mestu smem da fotkam sta hocu, koga hocu, koliko hocu (osim gde postoji istaknuta zabrana, stanica Vukov spomenik na primer)... Na kraju sam mu rekao da ako misli da krsim zakon neka zove (pravu) policiju da me privodi u stanicu. Istog trena mi je vratio licnu kartu i produzio dalje. Ukratko na tom njihovom kursu ne uce ih kako da rade sopstveni posao onako kako bi trebalo da ga rade, nego dobio uniformu i on je sad mali bog.
Stavka broj 4.
Diplomu fakulteta mozes da imas,koliko je meni poznato, pa sve da si ubica,pravo na obrazovanje je osnovno ljudsko pravo... (osim tamo gde uslovi konkursa traze da si neosudjivan: policijska i vojna akademija, ne znam ima li gde jos). Osudjivana lica uglavnom, ne mogu da se posle zaposle u tuzilastvu, sudovima, da budu advokati,u javnim i drzavnim sluzbama i sl. I tu ima izuzetaka (moj prijatelj je hapsen i osudjen zbog psoedovanja marihuane kao student), ali sad radi kao advokat u uglednoj kancelariji. Koliko se to postuje, verujem da zavisi..., meni bi verovatno rigorozno gledali, ex ministru policije Jocicu nisu.
Ovo za Singapur i disciplinu,da i jedno i drugo, s tim sto se kod nas insistira samo na jednom, e tu je problem. Gotovo u svakom mom postu o busplusu sam pominjao sledece: kada ljudi vide da je osnovna usluga pobosljsana (u kljucnim segmentima, ne nasminkanim fensi kartama i sarenim ponistivacima istih, a svi problemi ostali), onda ce ljudi daleko lakse da usvajaju nova pravila ponasanja. Inace je teze promeniti ustaljenje navike, ali ako ja budem video da ce mi voznja zaista biti brza,tacnija, bolja, od postovanja nekih pravila, ja cu ih lakse prihvatiti (niko nije tukao ljude da stoje u redu u posti ili banci, pa su naucili da stoje iza crte, jer VIDE da tako stvari IDU BRZE, a ne zato sto je tako tamo negde iza duge).
Osnovni problem ovde je sto se samo vice o nekom `uvodjenju reda`, a ne sredjuju mesta gde je zarapvo pravi nered. Firma busplus nije uspela NI U JEDNOM svom aspketu: prevoz nije brzi, tacniji, udobniji, pouzdaniji, nisu manje guzve, poskupele su karte, kampanja im je katastrofalna od pocetka, ni sami nisu znali ni sta ni kako, a od nas traze neku disciplinu, imaju savremenu preskupu opremu, a i dalje kontrolisu kao u srednjem veku-blokadom druma zbog koje ja putujem duze nego inace. Sve ovo urusava sliku tog preduzeca, koja od samog pocetka nije bila lepa. Sta vise, oni se i dalje jako arogantno drze i naravno krivicu uvek prebacuju na nas. I u startu je i laicima bilo jasno da to sto su oni naumili NECE resiti glavne probleme gradskog prevoza u Beogradu. Bili su i ostali parazitska firma kojoj kaplje procenat radili ne radili...kao u birokratskom socijalizmu.
Izvijnavam se na poduzem postu.