Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

2012":cbye7w6t je napisao(la):
Mnogi građani u Beogradu žele da imaju samo prava dok obaveze relativizuju u našem slučaju inate,tj.oni su iznad bilo kog autoriteta,takvih je mnogo danas...dok i neki forumaši se i dalje isčuđavaju prisustvu komunalne policije nadam se jednog dana i tranzit policije.Dakle nisu u svetu bezveze izmisili takvu službu,jer se u prevozu dešava svašta,od kriminala svih vrsta pa do šverca.
Ovaj putnik je odbio direktno naređenje službenog lica i dobio ono šta je i trebalo.Hoćeš prava ali ne želiš obaveze..idi u divljinu niko ti ne brani..a to govori o našem mentalitetu..neću da platim održavanje zgrade,lifta,komunalije,prevoz..a hoću da živim u Beogradu.
Potpisuje svaku rec.
stf":cbye7w6t je napisao(la):
Затечен је без карте, понудио је личну карту и понудио да му наплате казну. Значи, све по закону. У оба случаја немају законско право да га избаце из возила. То је противправно лишавање слободе.
Znao je da kaznu nikad nece platiti, verovatno ih ima na desetina. Poznajem dosta ljudi, mojih kolega sa fakulteta, koji su iz Crne gore ili Bosne, koji imaju 20-tak takvih kazni, jer znaju da nikad nece platiti, jer ne zive u Bg. Malo cinicno. Nije ovde niko nikog lisio slobode, mogao je da izadje iz autobusa pa da pesaci gde hoce i kuda hoce, do mile volje. Licno sam prisustvovao situaciji u Italiji, do duse u vozu, kada bukvalno hapse kao krimalca, coveka koji nije imao kartu, obarajuci ga na pod i stavljajuci mi lisice na ruke. Kao u filmu. Samo da kazem, da sam pritiv svakog nasilja i sile.

Inace sam se "pitao" sto kazete Bus pljus i saznao sam
555536_447910798563863_1041356624_n.jpg
:lol:

Bazinga, privode ga jer je odbio naredjenje da izadje iz prevoza posto nije platio kartu. Da, imaju prava da mu kazu da napusti vozilo i da ga fizicki prisile da napusti i da ga privedu u stanicu...
Pre toga je mogao da izadje na najfiniji moguci nacin preko kontrolora, koji normalnim glasom kazu napustite vozilo kad nemas kartu...

Ne odlucio je smekera da glumi... Da "rusi sistem", jer mu smetaju korumpirani policajci i DS pljackasi... Dajte molim vas!
U tom smislu sam pomenuo lomljavu 2008. u smislu anarhije jer vam se nesto ne svidja... Ne svidja se ni meni gej parada pa sigurno necu da idem da bijem ljude zbog toga... Verujem u institucije i da se kroz njih moze nesto resiti...

Mislim da je obavezno validiranje (koje mi je najvise smetalo) i ukinuto na institucionalni pritisak... Sledece je prevelika cena za nase uslove, manjak opcija, javasluk u GSP i korupcija vezana za BUS PLUS...

Комунална полиција нема право:

- да податке из личних докумената путника да на увид контролору

- да приводи у станицу било којег путника коме је могуће установити идентитет

- Комунална полиција има право према закону да изврши проверу идентитета путника а на два начина: увидом у личну исправу или на основу изјаве лица чији се идентитет проверава

- да на основу података о идентитету путника, који је добила од путника, поднесе пријаву судији за прекршаје

- да претресе грађанина уколико постоји "оправдан" повод, претрес мора вршити лице истог пола

- да позове "праву" полицију, да им помогне уколико то нађу за сходно.

Oбучен полицајац би овога извео без проблема а да га при томе не повреди, послала би се порука да са службеним лицима нема игре а нико не би реч рекао полицији. Овако је направљена смејурија за спрдање по јутјубу.
Ај нек неко покуша да направи саобраћајни прекршај у Швајцарској јуриће га до краја света да плати казну. Институционалне прописте не може да реши комунални полицајац поготово не на овакав начин.

Feanor covece ja sam glasao za taj isti DS sto bi ga sad rusio? Nije stvar u tome da li neko oce da rusi sistem, da prkosi ne znam ni ja cemu sve. Ovde je rec u tome da je komunalac, umesto da radi po zakonu za dobrobit gradjana, uradio za dobrobit bus plusa, i ispao njihova privatna gorila, a pri tome i naneo stetu gradu i gradjanima! To da li ce nekome biti naplacena kazna, nije stvar kontrolora ili komunalca, nego stvar slova zakona.

Људи, мајку му, (комунална) полиција сме да примени силу ако је неопходно, али не и да бије никога песницама, осим ако мора да узврати. Није то лицемерје, нити има везе са code of cunduct-ом комуналних полицајаца београдских, то је уставом загарантовано право на заштиту од физичког насиља.
Иначе, плаћам карту у превозу.

milanche":2j3jk9ml je napisao(la):
Znao je da kaznu nikad nece platiti, verovatno ih ima na desetina. Poznajem dosta ljudi, mojih kolega sa fakulteta, koji su iz Crne gore ili Bosne, koji imaju 20-tak takvih kazni, jer znaju da nikad nece platiti, jer ne zive u Bg. Malo cinicno. Nije ovde niko nikog lisio slobode, mogao je da izadje iz autobusa pa da pesaci gde hoce i kuda hoce, do mile volje. Licno sam prisustvovao situaciji u Italiji, do duse u vozu, kada bukvalno hapse kao krimalca, coveka koji nije imao kartu, obarajuci ga na pod i stavljajuci mi lisice na ruke. Kao u filmu. Samo da kazem, da sam pritiv svakog nasilja i sile.

Ista situacija je i kod mene na fakultetu, jedan iz Crne Gore ima do sada napisanih neverovatnih devet kazni i to samo za jedan semestar. :shock: On sam kaže da mu ne pada na pamet da kupi markicu, kada zna da mu u Crnoj Gori neće poslati kazne. Ja sam znači bu**** što kupujem markicu, najbolji je bio njegov komentar ''Ovo ođe nema nigde, da se voziš besplatno''.

Razumeo bih da je dotični sa snimka imao kartu a oni mu je nisu uvažili iz nekog razloga, ali on ne samo što nije imao kartu već je svesno blokirao izlaz iz autobusa!

Komunalac je reagovao na potpuno pogrešan način, trebao je da pozove pojačanje i da njih desetorica izvuku debelog gmaza iz autobusa.

Još jedna stvar, primetio sam da neki od vas dopuštaju sebi taj luksuz da vređaju druge forumaše samo zato što imaju drugačije mišljenje, meni to lično smeta i nadam se da se takva praksa neće nastaviti.

Pa vi sve vreme kukate na BUS PLUS pa zato i pricam da ne mozete na ovaj nacin da se borite protiv njega...
Tj. ne mozete borbom protiv bus plusa da pravdate bahatost... Ovaj covek nije nosio majicu "svi protiv bus plusa" niti je i spomenut bus plus, vec jednostavno bahato, bezobrazno, nije hteo da plati kartu i nije hteo da napusti vozilo...

Vecina nas bi bila srecna da ih zamole da izadju iz vozila kada nemaju kartu, a da ne plate kaznu... Ovaj je to odbio i resio da se zaje*******ava sa sistemom... Verovatno svi ovde navijate da on ismeje sistem, a to vodi rasulu... Jer onda bi svi odbijali da plate kartu i hvatali se za sipke i za mesec dana ne bi imali ni jedno vozilo na prevozu...

Sistem je falican, kao i sve u ovoj zemlji, ali mora da postoji bar opsti konsenzus oko nekih stvari... Meni ima mnogo stvari koje smetaju oko bus plusa, ali ne borim se protiv njih rusenjem sistema...

A to sto pricate da komunalna policija radi za bus plus je zamena teza... Svi dobro znate da kontrolori nisu smeli nista ni dok je gsp naplacivao karte i da su se onda sverceri izvlacili ili su morali da se cimaju obicni policajci koji po meni imaju mnogo ozbiljniji posao da rade... To je i svrha komunalaca, da rasterete obicnu policiju...

Ja sam za besplatan javni prevoz tj. da se finansira iz budzeta grada, ali sa ozbiljnim analizama i restruktuiranjem GSP, a ne da se uhvatim za sipku i provociram policiju...

Policija je imala dva izbora, ili da ga izbace kako znaju i umeju, ili da mu popuste i izadju... Po meni bi ovo drugo izazvalo mnogo gore posledice...
Da policajac je lose postupio ali ne zato sto je tukao svercere kako vi navodite vec zato sto je udarcima uradio nesto sto je moglo pojacanje da uradi drugacije... Ali eto zamislimo situaciju da je doslo pojacanje i da su ga iznosili vukuci ga za noge posto ruke cvrsto drzi na sipci... Zamislite da mu prsti naglo popuste i da rokne i udari glavom o nesto... Sta bi po vama bio pravi nacin za resavanje problema?!

Ali cekaj, oni njemu nisu naplatili kaznu, zasto? zato sto mu nece stici na kucnu adresu? to je brate uvod u policijsku drzavu, aj te mi lepo umlatimo jer znamo da nece stici do tebe kazna. On mozda jeste iskoristio rupu u zakonu, ali to nije njegov problem... a ovom majmunu od pandura treba odma dati otkaz, inace ce ovo postati redovna pojava u gspu, jer kad prodje jednom procice uvek...

bazinga":2po7bc9l je napisao(la):
Ali cekaj, oni njemu nisu naplatili kaznu, zasto? zato sto mu nece stici na kucnu adresu? to je brate uvod u policijsku drzavu, aj te mi lepo umlatimo jer znamo da nece stici do tebe kazna. On mozda jeste iskoristio rupu u zakonu, ali to nije njegov problem... a ovom majmunu od pandura treba odma dati otkaz, inace ce ovo postati redovna pojava u gspu, jer kad prodje jednom procice uvek...

Blokiranje izlaza iako nemaš kartu je uvod u šta?

Jedva cekam epilog slucaja pretpostavka da ce cg student dobiti finu odstetu ,kom policajac otkaz za pocetak ,volio bih da prisustvujem sudjenju.Zakon je jasan i supalj ko svajcarski sir ja cu te supljine da koristim dok god postoje dok se neko nesjeti da to dovede u red.Gospoda iz bus plusa su se osilila pri cami drug jutros dok je dolazio na faks zaustavljau bus [ausvaj bite vahn]starija zena odbija da da kartu za penzose.Njecu da dam bijete ljude po prevozu ,Kontrolorka sacete da vidite kako bijemo zove komunalca.OVA ZENA MI je svasta rekla i neda kartu.Moj drug upada u razgovor i kaze sta je doticna rekal trazi nje sluzbeni odbija da da isti.Biljeyi sluzbeni broj kom policajca.Odlaze iz autobusa voznaj nastavljena.Drug ima markicu studentsku od sad kaze niosim apart da snimam mamlaze posto vam nemogu zabraniti snimanje na javnom mjestu

Evo moglao bi neko da se pozabavi malo pljačkanjem građana. Reakcije.....nema. Bitno je da se ljudi biju ako su osakatili Busplus i GSP za 60 dinara, ali kada neko osakati građane, pojeo vuk magarca.

Bus plus naplaćuje SMS i kad servis nije u funkciji
Autor: G. Svilar/V. Vukićević 19.09.2012. - 00:02 0:11 Komentara (2)

Putnici koji koriste gradski prevoz i dalje će plaćati informaciju o tome koliko su od stajališta udaljeni autobusi, tramvaji i trolejbusi koje čekaju. Kako nadležni tvrde, traju pregovori oko smanjenja cene ove usluge, ali pozivi se naplaćuju čak i kad sistem nije u funkciji.

U „Bus plusu" ne odustaju od namere da se usluga naplaćuje

NAMET - O tome svedoči i pismo našeg čitaoca Boška Rakovića koji je, kako tvrdi, dva puta pokušao da dobije informaciju o dolasku autobusa i oba puta mu je stigla informacija da servis nije u funkciji.

- Oba puta mi je to uredno naplaćeno. Nije ovde stvar u pet dinara. Stvar je u principu da ako neku uslugu platim istu želim i da dobijem, ili da mi se novac vrati - kaže Boško Raković u pismu „Bus plusu” u koje je „24 sata” imao uvid.

Iz „Bus plusa” nisu odgovorili na pitanje kome može da se žali putnik ako se nađe u sličnoj situaciji, a nije poznato ni to na koji način bi mogao da se refundira novac.

Naplata ovog servisa počela je u nedelju, a besplatan pristup podacima nije moguć čak ni uz pomoć Android aplikacije preko internet mreže, što je, smatraju stručnjaci, moralo da se uradi pre početka naplate.

MMI kod, koji se koristi za proveravanje udaljenosti vozila, nije SMS već poziv sličan onome za proveru stanja na računu za mobilni telefon. Tu uslugu operateri ne naplaćuju svojim korisnicima čak ni u romingu, pa nije jasno zašto i „Bus plus” na taj način ne bi mogao da izađe u susret putnicima.

Na to pitanje nadležni odgovaraju da „mobilni operateri i sam sistem imaju realne troškove koje podrazumeva korišćenje ove usluge” i navode da plaćanje poruka neće biti ukinuto.

- Od početka uvođenja servisa građane smo u više navrata obavestili da će ova usluga biti od septembra naplaćivana. Takođe, mobilni operatori i sam sistem imaju realne troškove koje podrazumeva korišćenje ove usluge. U toku je osmišljavanje i dogovaranje paketa koji će putnicima omogućiti jeftinije poruke, ali o tome će javnost biti obaveštena na vreme - kaže Jelena Bogavac iz „Bus plusa”.

Razloge za sve manje interesovanje putnika za ovu uslugu treba tražiti i u činjenici da sistem nije savršen, što priznaju i u „Bus plusu”.

Izvor: 24 sata
http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest ... 5876.phtml

bazinga":33rv4raw je napisao(la):

Nije ni problem komunalca što ovaj nema kartu, policajac mu je naredio da izadje, i on mora da izadje...

Kada vas policajac zaustavi na sred ulice iako ništa niste uradili, vi namerno nećete da stanete ? Ili ako vas on posle juri i uhapsi vi ćete reći što me uhapsio nisam ništa uradio iskoristio sam rupu u zakonu.. Ne može to tako, policaja šta kaže to mora da se uradi, bio komunalni ili pravi policajac.

Kompanija [bas sad citam kompanicko pravo ] Drzava je ta koja je morala urediti naplatu kazni ja cu kao pravnik uvjek taziti rupe u zakonu uparavo sam u kompanijskom naso dvije rupe [koje je zakonodavac izgleda namjerno napravio] Nije bitna visina kazne nego IZVJESNOST DA CE KAZNA BITI NAPLACENA makar bila i 100 din .Mozete bvi proisati milonske kazne ali ako su gradjani svjesni da nece biti naplacene dzaba.

Da li je vama jasan pojam PREKOMERNE UPOTREBE SILE? Ja ako sedim i ne pomeram se, tj pruzam pasivan otpor, policajac NE SME da me udari. Sta mislite zasto cesto po zapadu protestuju tako sto sede, pa ih nose, vuku i sta ti ja znam. Narocito kad su javna mesta u pitanju i kad ima medija. A svi znamo sta se desavalo kod nas (a verujem i svuda u svetu) po mracnim coskovima i stanicama. Da li uvidjate razliku da udari nekog pendrekom da ga onesposobi i kada nastavi da ga mlati na zemlji i udari jos 20 puta? Nije isto, nikako nije isto.
Iskreno, meni je drago sto jos uvek nema zakonske mogucnosti da policajac saspe nekom 15 metaka u ledja i da to prodje ok.
Dajte ljudi, razlucite malo stvari.
Ovaj komunalni policajac je prekoracio svoja ovlascenja, ovako se ne postupa prema licu koje puza pasivan otpor, i to je morao da bude naucen na kursu, kad vec ne ispunjava normu za Kamenicu.

Dobro mislim da smo svi shvatili da je policajac prekoračio ovlašćenja... i to se ne spori, spori se način na koji se crnogorski i ostali strani državljani (većinom studenti) voze po prevozu, a ne plaćaju, pritom kukaju kako je sve loše...

@direktor . koPMania nisam kompanija :D

@ bivis ako ces tako, a u sta je uvod mlacenje nekoga ko nema kartu a pruza dokumenta na uvid?
@ kopmania a jel ti razlikuje policajca od komunalnog policajca, i drugo lupas ovaj ga nije legitimisao nego ga je iznabadao, jedino ako je tebi legitimisanje 3 udarca u rebra?
inace za sve ovo je resnje DOBAR ZAKON, a taj dobar zakon nece biti uveden dok se ne kurtalisemo bus plusa

Zato sto nije hteo da plati kaznu... Hteo je da mu kazna stigne na kucnu adresu u stranu drzavu, tj. sprdao se sa gradom, i zemljom...
Zato je dobio naredjenje da izadje iz autobusa i kupi kartu ako zeli da nastavi voznju... Kada je i to odbio, onemogucio je njima da ga privedu, i posle toga silom je priveden...

Nisu oni njega umlatili jer nece stici kazna na kucnu adresu kako to vec par strana pokusavate da napravite, vec jer nije hteo da izadje kupi obicnu kartu, nije hteo da plati kaznu, nije hteo da napusti vozilo u kome se nalazio bez ikakvih prava i na kraju nije omogucio privodjenje... To se zove uvod u anarhiju a ne u policijsku drzavu...

To sto drzava ne kaznjava stance koji studiraju o nasem trosku, sto im ne otima dokumenta pa ih lupa po usima kad dodju po njih, sto se otvoreno smeju em nama em sistemu oko nas - to je vec problem i ima prostora za diskusiju...

A sto se tice DS i politike - problem i jeste sto vam u izbornim kampanjama ne kandiduju stvari koje posle urade... Ajde da kazemo da vas tu zaje*******u prvi put... Ali, ako ih vi glasate ponovo posle svega sto uspeju da urade za 4 godine, onda ste majmuni vi a ne oni sa svojim pljackaskim bus plusom... I onda ostavljate nama, koji za njih nismo glasali ni prvi ni drugi put, da se izborimo...

Feanor":2ef7jzqw je napisao(la):
Zato sto nije hteo da plati kaznu... Hteo je da mu kazna stigne na kucnu adresu u stranu drzavu, tj. sprdao se sa gradom, i zemljom...

А зашто се спрдао са државом, показао је важећи лични долумент јер се са личном картом и може прећи преко границе са ЦГ. Држава се спрда сама са собом што дозвољава да не могу ући у траг људима који на било који начин повремено или стално живе у БГ. На основу личне карте би требало да уђу у траг јер се очекује да буде пријављено пребивалиште, а ако га опет не нађу требало би да долија на граничном прелазу.
Да су хтели да му право очитају лекцију позвали би праву полицију, па би поред казне за неплаћену карту требало да објасни где станује, откуд у БГ зашто се није пријавио итд.
Тиме би била послата порука и осталим који су сличног статуса да се не зезају.

Zurim, ali moram da se ubacim u raspravi. Zensko sam, ali da sam musko jos bih i pripomogla inspektorima u busu.
Zasto iskrivljujete pricu i omalovazavate ovu drzavu? Kuke i motike na nju, a sami ne podrzavate zakon. Ako sami sebe ne postujete, svi ce vas drndati. Preko glave su mi humanitarne zalopojke i za psima lutalicama i za gypsyima i sad za ovim svercerom, a na kraju se sve svali na grbacu obicnih ljudi. Ne radi se ovde o BusPlusu, vec o vredjanju ove drzave i krsenju zakona. Ko vas tera da se vozite busom. Oni samo tuku kad treba da vas izbace, a ne ako hocete da udjete.

1. Pandur ga nije udario zato sto nije imao kartu - vec zato sto nije hteo da izadje iz prevoza.
2. Ko je prvi zapoceo incident - onaj ko je odbijao na izvrsi molbu.
3. Prekomerna upotreba sile - je li mu ostetio mali mozak, izvadio vilicu, polomio sve kosti??? Udarili su ga dovoljno da pusti sipku.
4. Sverceru ukinuti boravak u drzavi i zabraniti mu ponovan ulazak - krsio je zakon, provocirao officijalce, uznemirio druge putnike, podrzava i daje primer neposlusnosti.
5. Zasto da ne spominjemo Ameriku i sl. - ne zivim ja na Marsu da se sa Marsovcima uporedjujem, a u medjuvremenu vam odgovara kad neko navede lazi da se ovo ne dogadja u civilizovanom svetu. Mene bi bila sramota da odem u neku drugu drzavu i da nepravim ovakvu scenu nakon sto budem uhvacena bez karte.
6. Tejzer - da li ste vi svesni koliko je to opasno i koliko smrtnih slucajeva ima prilikom upotrebe tog oruzja, a tek treba to upotrebiti u krcatom busu.
7. Sve bi bilo OK da se svercer siledzila lepo izvinuo sto je uhvacen bes karete, lepo napusti autobus i plati kaznu.
8. Ovako - puna podrska za odrzivace reda i zakona!

Spremi se sada na 2 strane komentara pošto si to sve napisala :D

Lepo si im rekla :)

Ај сви лепо у Америку и уживајте тамо.

Ima nešto uznemirujuće kod žena koje imaju razumevanja za batine...

Čitam komentare i shvatam se se Beobild forum polako pretvara u okupljalište ljudi ograničenih i uskih pogleda.

Svima koji misle da je normalno da nešto što se zove kominalni policajac ima pravo (ne znam samo po čemu) da udara čoveka zato što nije platio autobusku kartu, želim da dođu u situaciju u kojoj će im se desiti nešto slično.

Vrh