Feanor":2plelj51 je napisao(la):
"Batine" su primenili po PS i redosledu da bi ga naterali da pusti sipku kako bi ga priveli sto su i uradili... Ja bih uradio suptilnije, doveo bih deset komunalaca i vukao bih ga dok mu ne popucaju prsti...
Ti trebaš da ideš da se lečiš.
Citirali su drugi članovi ovog foruma odredbe o ovlašćenjima komunalne policije u pogledu primene sile, pa da to ne ponavljam. Pročitaj par prethodnih strana.
Silu sme da koristi samo ako je napadnut i samo do mere da odbije taj napad. Ne sme preko te mere.
Gde je ovaj putnik napao komunalca, u kojoj sekundu snimka si to video?
Par primera oko upotrebe sile:
- ako ošamariš policajca (onog pravog, ne ovo konkretno govedo komunalno), policajac ne sme da izvadi pištolj i puca u tebe. Ako to uradi, ide na robiju. Sme da odgovori na tvoj napad tako da te spreči da ga dalje šamaraš i to tako da ti ne sme naneti veće zlo nego što ti njemu nanosiš tim šamaranjem.
- držiš bombu kašikaru u ruci u sred Knez Mihajlove, dođe Policija. Ne smeju da pucaju u tebe. Ako to policajac uradi, ide na robiju. Sme da puca kako bi te onesposobio samo, jedino i isključivo kada podigneš ruku i zamahneš da baciš bombu. U toj jednoj sekundi sme da puca. Nakon eksplozije bombe ne sme da puca na tebe jer si se npr. okrenuo i bežiš, nego samo sme da vrati svoj pištolj u futrolu i da potrči za tobom.
U momentu kada bežiš ti si nenaoružana osoba koja svojim trčanjem nikoga ne ugrožava i zato ne sme da puca na tebe.
U momentu dok držiš bombu u ruci ne sme da puca jer nema pojma da li je prava, ili je lažna. Šta bi bilo ako su ubili čoveka koji drži lažnu bombu, igračku koja sa 10 metara daljine izgleda kao prava? Zato ni tada ne sme da puca.
Ali, u momentu koji neposredno predstoji aktiviranju bombe, tada sme da puca. To je kratki vremenski period od jedne ili dve sekunde. Ni pre ni posle toga ne sme iz opisanih razloga.
Drugim rečima, mnooooogo je komplikovano kada Policija sme da koristi silu i ne zalećite se sa pričama kako po vama sme ovo ili ono...
--------------------------------------------
Neko je postavio:
Putnik koji je u vozilu zatečen bez vozne isprave ili sa neispravnom voznom ispravom dužan je da na zahtev
kontrolora plati cenu doplatne karte, u visini utvrđenoj rešenjem iz člana 20. ovog pravilnika i potom može nas-
taviti započetu vožnju.
Putniku koji ne postupi po zahtevu kontrolora i ne plati cenu doplatne karte, kontrolor će uručiti opomenu,
nakon čega je putnik dužan da se udalji iz vozila na prvom narednom stajalištu.
Mora da uruči opomenu. Putnik sa snimka im je davao ličnu kartu. Nisu hteli da je uzmu. Dužni su da je uzmu i napišu opomenu. Nakon što je napišu dužni su da mu kažu da izađe na sledećoj stanici. Putnik kome je uručena opomena je dužan da izađe na sledećoj.
Šta ako neće da izađe? Ništa.
Odeš do vozača i kažeš mu da stane na pogodnom mestu kako ne bi ometao saobraćaj, da upali sva 4 žmigavca i da je to vozilo time upravo isključeno iz saobraćaja.
Zbog neprijatnosti se izvine svim putnicima i zamole ih da apeluju na svog sugrađanina da napusti vozilo jer u suprotnom nema nastavka vožnje. U roku od 2 minuta putnik bi napustio vozilo, jer pritisak 50 ljudi je mnooooogo jako sredstvo.
Neki od vas kažu:
...pa, on je tako lako nudio LK zato što je državljanin CG i zna da mu nikada ne bi poslali kaznu dole?
Pa, kako mislite da se stranci kažnjavaju za npr. saobraćajne prekršaje? Nikako??? Naravno da se kažnjavaju, postoji procedura za strance, ne mogu oni ništa da izbegnu. Npr. koliko desetina stranaca na dan zaustavi ''presretač'' na autoputu i potpuno regularno naplati kaznu iako su državljani Nemačke ili Turske? Naravno da se strancima mogu naplaćivati kazne, samo što za razliku od nas domaćih koje uvek mogu da pronađu na adresi, strance ne mogu...i zato ukoliko neće da plate na licu mesta, odmah idu kod sudije za prekršaje.
Mi, domaći, ne idemo odmah kod sudije, već imamo rok u kome plaćamo kaznu ili idemo kod sudije.
--------------------------------------------
Konkretna dva komunalna goveda sa snimka moraju biti najurena iz komunalne policije.
Razlog:
prekoračenje službenih ovlašćenja prilikom kojeg su naneli telesne povrede licu prema kome nije bilo osnova za primenu sile. Ostalim komunalcima održati još časova i objasniti im na konkretnim primerima šta smeju, a šta ne mogu da rade...jer očigledno im niko nije objasnio.
Sva poređenja tipa kako je to u Americi, Kanadi, Londonu...nemaju veze sa mozgom i nemaju značaj za državu Srbiju i njene propise. Drugim rečima, zabole nas kako je kod drugih.
Isto poređenje kao npr. ako vidim sa prozora da mi neko krade auto iz dvorišta, ne sme da uzmem svoj pištolj i pucam na lopova. U Americi to smem. U Srbiji ako to uradim idem na robiju.
Dakle, ni tu nema mesta poređenju kako je kod drugih, pa zašto bi ovde (sa naplatom i kontrolom karata) imalo???
Ne mogu ja nekome ko napada na moju imovinu (automobil) u odbrani te imovine napadati na njegov život, jer ja time prekoračujem granice, odnosno napadam mu na mnogo vrednije dobro (život), nego što on meni napada (na imovinu), itd, itd...