Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

@ nikola011 i Feanor Pa vas dvojca se lepo uhvatite i placajte karte i tamo gde je ulaz besplatan, posto se vrlo savesni! Nek lepo donesu zakon koji te OBAVEZUJE DA PLATIS KARTU, i nek je naplacuje GSP. Evo jedno banalno poredjenje ovoga, aj udjite u bioskop sa kartom od sajma automobila, jer zaboga ista firma pregleda karte kao na sajmu...mozga bez, zato smo mi i zaglavili sa ovim nesrecnim BuS PLJUSOM, koji samo obecava a nista ne radi...

Alo licemeri, ja placam kad imam, kad nemam svercujem se, ali ako me uhvate izadjem iz busa, ne hvatam se za sipku i ne glumim ludilo... Jel ste vi svi kompletno poblesavili?!
I zasto se ova bahatost pravda borbom protiv bus plusa... nikola011 i ja smo imali veliku raspravu u vezi bus plusa, ali to nema veze sa ovim sto se desilo...

Da mi fasisti pravdamo prebijanje jadnog neduznog coveka u gradskom prevozu... Neka ostane na tome... LICEMERI!

Градски превоз се финансира из наших џепова, Макси, фризер и механичар не.

relja":1m16d2sw je napisao(la):
3 udarca iz sve snage zbog pišljivih 60 dinara. Svaki udarac za 20 dinara.
Čovek treba da se leči, a ne da prima platu od poreza koji mi plaćamo.

E ovo se zove nizak udarac. Banalizovao si stvar kroz cenu karte iako si sam potpuno svestan da to uopste nema veze sa celom pricom. Sad si gori od onog komunalnog policajca.

1111":17jnf67b je napisao(la):
Градски превоз се финансира из наших џепова, Макси, фризер и механичар не.

Udjes u drzavnu apoteku, trazis Ferveks, uzmes, izadjes i ne platis.

Опет мењаш тезе.

Да је наплата и даље у рукама ГСП-а, плаћао бих. Не желим да плаћам јавни превоз приватној лоповској фирми.

Је ли то толико тешко схватити?

Vi menjate teze sve vreme i ovo povezujete sa bus plusom, a lik je hteo da bahato zaje*******e sistem zato sto je stranac...
Ja sam pljuvao bus plus i dalje ga pljujem ali ovo veze nema sa time...

I kao sto rekoh, organizujte proteste, akcije, pravite letke, sirite drustvenu svest, a ne da uvodite anarhiju... To je najlakse...

1111":3jqhmmr2 je napisao(la):
Опет мењаш тезе.

Да је наплата и даље у рукама ГСП-а, плаћао бих. Не желим да плаћам јавни превоз приватној лоповској фирми.

Је ли то толико тешко схватити?

Ok, to je tvoj stav, možda bi stvarno i plaćao da naplatu vrši GSP, ali veruj mi da 90 % onih koji se danas švercuju pod izgovorom da se bore proti bus-plusa bi se isto tako švercovali da se danas, sutra naplata vrati GSP-u.

@ nikola011 brate aj prestani da poredis stvari ispadas sve smesniji i smesniji, da ne kazem nesto drugo. Ajmo opet jos gluplji primer mozda ukapiras
Kupis nesto u maksiju, izadjes odes i platis na trafici
ja stvarno banalniji primer ne mogu da smislim.
@Feanor ok jel mislis da su batine resenje? Ajde lepo taj isti balvan koji se nasao snaznim da bije lika koga drzi kolega nek ode u strahinjica bana, da li bi smeo da proba da napise kaznu istim tim crnogorcima koji svoje preskupe automobile ostavljaju kako oce, a da ne pricamo o tome da proba da digne ruku na nekoga od njih ako ovaj odbije da plati? Kad bolje pogledas ti si licemer, jer mislis da su ove batine resile neki problem, a kad pogledas malo bolje donele su bus plusu 5 a gsp i ostalima 55 din, bravo. To se zove licemerje

Jadno je opravdavati ovo sto je doticni 'komunalac' uradio.. To sto nemate predstavu o zivotu i funkcionisanju sistema ne znaci da se sve resava batinama i i prostaklukom. Gluposti tipa u Americi je ovako ili onako zaboravite. Ovo je Srbija, ako niste svesni, ovde se radi za 200 eura mesecno svaki dan, drzava nam se raspada, penzioni fond je pred bankrotom a vi se zaludjujete oko bus plusa i svercovanja, i jos opravdavate maltretiranje gradjana, ma koje oni bili nacionalnosti.
Licno se vozim gradskim prevozom 2-3 puta godisnje, ali ni jednom iz principa ne kupim kartu, onaj kome se to ne svidja neka me tuzi..

Feanor":1fx637ro je napisao(la):
Vi menjate teze sve vreme i ovo povezujete sa bus plusom, a lik je hteo da bahato zaje*******e sistem zato sto je stranac...
Ja sam pljuvao bus plus i dalje ga pljujem ali ovo veze nema sa time...

I kao sto rekoh, organizujte proteste, akcije, pravite letke, sirite drustvenu svest, a ne da uvodite anarhiju... To je najlakse...

I ne samo to, pa barem da se setio kada je ušla kontrola da izađe i lepo sačeka drugi autobus bez kontorle, on se uhvatio za one šipke i još isteruje neku pravdu. Autobus ne može da krene, putnici postaju sve nervozniji...
Prosto ne mogu da verujem da smo dovde došli, pa ovakve drskosti nije bilo ni devedesetih.

nikola011":m6gxhmor je napisao(la):
relja":m6gxhmor je napisao(la):
3 udarca iz sve snage zbog pišljivih 60 dinara. Svaki udarac za 20 dinara.
Čovek treba da se leči, a ne da prima platu od poreza koji mi plaćamo.

E ovo se zove nizak udarac. Banalizovao si stvar kroz cenu karte iako si sam potpuno svestan da to uopste nema veze sa celom pricom. Sad si gori od onog komunalnog policajca.

NIšta nisi shvatio, a rezon ti je ... nije pametan.

Šta je nisko?
Što sam uporedio pravog i naoružanog policajca u stresnoj situaciji koji se uzdržava da izgazi barabu iz rulje koja ruši, pali i hoće da ubija, sa kursadžijom koji misli da sme da bije čoveka samo zato što hoće da se vozi a nije platio kartu od 60 dinara?
Šta je, da nije možda nervozan zbog nečega?
Odakle mu pravo?
Ko od njega traži da bije ljude?
Gradonačelnik, GSP, BusPlus, ili putnici koji plaćaju karte, stanovnici Beograda koji plaćaju porez iz kojeg se puni budžet grada i subvencioniše javni gradski prevoz? Jel sada plaćamo porez da batinaši primaju platu, zato što privatizacija naplate prevoza ne ide po nečijem planu?

A 60 dinara je ovom mamlazu samo povod. Ako ovo prođe, ako ne bude otpušten, šta je sledeće?
Nisam produžio parking na vreme?
Ovako počinje fašizam. Sa batinašima koje štiti država.

Došli smo do toga da smo danas na delu imali dva direktna primera Đilasove samovolje u Beogradu. Privatna firma koja parazitira nad javnim preduzećem, unajmila je pripadnike državne institucije ( poznatije kao stranačka policija ) kao svoje privatno obezbeđenje. Daleko od toga da opravdavam postojanje i jednih i drugih ( ko ne veruje neka pročita neke prethodne postove by ja ), ali ovo danas je bruka, i odraz propadanja celokupne države i celokupnog sistema.

Ni po koju cenu nisu smeli da ga biju. Ako je problem što neće da izađe, zatvoriš vrata, nastaviš dalje vožnju uz njega, a usput pozoveš regularnu patrolu policije koja dođe i legitimiše putnika ( ako je stranac zatraži mu i prijavu boravka, tj. adresu prebivališta, koja je čini mi se još uvek obavezna u Srbistanu - i koju takođe mi se čini ima manje od 20% cg studenata u bg, ili ih manje od 20% nosi sa sobom ). Posle legitimisanja slede sve dalje mere koje se primenjuju nad licem koje nema potpuna lična dokumenta, dakle privođenje, utvrđivanje adrese prebivališta, naplata svih mogućih kazni zbog neposedovanja dokumenata, remećenja službenog lica itd.

A da smo država, koja nismo, na osnovu tih adresa prebivališta po kratkom postupku bi bile naplaćene sve kazne od Crnogoraca do Zimbabveanaca.

Ovako, imamo gomilu ljudi koji preko stranačkih veza, krevetnine ili Bog te pit'o kakvih poznanstava izigrava policajce nakon položenog testa rukovanja pendrekom i naučenih trideset rečenica " Kako pristupiti licu na ulici". Ako bilo šta krene onako kako nije predviđeno pod a,b ili c, kreće puštanje kandži i udri.
Mog poznanika su saleteli jer je na trotoaru ispred Trpkovića na Slaviji parkirao kombi sa ciljem da istovari robu za tu pekaru. Momentalno su pritrčali i počeli da pišu prijavu, a kada je on rekao da je on vlasnik kombija, ali da radi za neku firmu i da pišu kaznu na firmu, samo su se zgledali kao telad i pustili ga. Nisu znali šta da rade u tom slučaju. Naravno, neka našminkana se prethodno zaletala na njega preteći mu da se ne zeza s njima, da ne traži da mu pišu na firmu, već da on plati kaznu itd.

n3mke":1lwoiwj5 je napisao(la):
Ovo je Srbija, ako niste svesni, ovde se radi za 200 eura mesecno svaki dan, drzava nam se raspada, penzioni fond je pred bankrotom a vi se zaludjujete oko bus plusa i svercovanja, i jos opravdavate maltretiranje gradjana, ma koje oni bili nacionalnosti.
Licno se vozim gradskim prevozom 2-3 puta godisnje, ali ni jednom iz principa ne kupim kartu, onaj kome se to ne svidja neka me tuzi..

Penzioni fond nam je slika i prilika našeg mentaliteta, i ne samo penzioni fond veći i državni budžet. Poslodavci se vode logikom ovog debelog što se uhvatio za šipke, nema potrebe da ja uplaćujem staž svojim zaposlenima kada ne postoji pravna država koja će me sankcionisati.

Danas sam imao konflikt sa kontrolom. Prema propisima, putnici kartu moglu kupiti u autobusu ili na ostalim prodajnim mestima, međutim, danas sam ušao u autobus na liniji 94 i nisam imao kredita, pa sam hteo kupiti kartu kod vozača i naravno, vozač je hteo da mi proda kartu, ali je kontrolorka dotrčala i nije mu dozvolila da to učini, ja sam odbio da izađem što je izazvalu čitavu pomentnju. Čak i komunalna policija došla, koja uzgred rečeno nije ni reagovala, ali sam ja da ne bih pravio veći problem izašao iz autobusa i nastavio raspravu, na šta mi je onda odgovorila "da odem na sledeću stanicu i dalje se švercujem, to nju ne zanima...", što me je još više iznerivralo, jer proteklih godina uvek imao studentsku markicu i tu me je napavila magarca. Tražio sam joj legitimaciju i nije htela da mi da, rekla je da nemam pravo da joj tražim! Onda sam je pokušao slikati, pa je njen kolega mene napao, da nemam pravo da je fotografišem. Komunalna policija za to vreme je stajala pored mene i bez reči posmatrali sve to. Dakle, došlo je do situacije da je mene su mene kao redovnog platišu i mogu sad slobodno reći magarca i putnika koji želi platiti prevoz izbacili iz autobusa, iz revolta sada mi više ne pada na pamet da platim nijednu kartu sve dok se situacija ne promeni.

Takođe, moje pitanje se odnosi na to, zašto se putnicima uskraćuje propisano pravo da svoju uslugu plaćaju na mestima kojima njima odgovara?

@Feanor ok jel mislis da su batine resenje? Ajde lepo taj isti balvan koji se nasao snaznim da bije lika koga drzi kolega nek ode u strahinjica bana, da li bi smeo da proba da napise kaznu istim tim crnogorcima koji svoje preskupe automobile ostavljaju kako oce, a da ne pricamo o tome da proba da digne ruku na nekoga od njih ako ovaj odbije da plati? Kad bolje pogledas ti si licemer, jer mislis da su ove batine resile neki problem, a kad pogledas malo bolje donele su bus plusu 5 a gsp i ostalima 55 din, bravo. To se zove licemerje

"Batine" su primenili po PS i redosledu da bi ga naterali da pusti sipku kako bi ga priveli sto su i uradili... Ja bih uradio suptilnije, doveo bih deset komunalaca i vukao bih ga dok mu ne popucaju prsti...

A to kako policija moze da radi pametnije stvari mozemo da pricamo za sve sfere drustva... Od kazni za prekoracenje brzine, do hapsenja kriminalaca... Ali to nas ne pravda da uvodimo anarhiju... Opet pitam sta se desava kada se svi uhvatimo za sipke u busu i prestanemo da placamo karte? Prevoz ce biti bolji? Po meni treba da kaznjava i crnogorce u strahinjica bana i likove koji se kace na sipku i nece da izadju iz vozila...

Bus plus je zuta pljackaska firma i treba raditi institucionalno sa adekvatnim pritiskom da se to regulise, a ne da se svi sutra kesemo za sipke i glumimo revolucionare...

relja":2inkii1e je napisao(la):
od. Ako ovo prođe, ako ne bude otpušten, šta je sledeće?
Nisam produžio parking na vreme?
Ovako počinje fašizam. Sa batinašima koje štiti država.
Upravo tako, a najtuznije je sto mnogi misle da je ovo pravi put koji ce nas izvuci..

@Bivis
Nije to slika i prilika naseg mentaliteta, nego neorganizovanog i korumpiranog sistema.. A primer o kome govorimo je samo mali uvid u isti.

Malo sam pogledao zakon i došao do zaključka da su komunalci imali pravo da ga izbace iz autobusa. Naime, nema više fore kao pre da ti napišu kaznu i nastaviš vožnju, već ako nemaš para da platiš doplatnu kartu, piše ti se kazna i moraš da napustiš vozilo.

Evo samo člana 23 iz Službenog lista grada Beograda 30/2011 od 29.7.2011. (detaljnije o slučaju prebijanja putnika na mom blogu)
Члан 23.
Путник који је у возилу затечен без возне исправе или са неисправном возном исправом дужан је да на захтев
контролора плати цену доплатне карте, у висини утврђеној решењем из члана 20. овог правилника и потом може нас-
тавити започету вожњу.
Путнику који не поступи по захтеву контролора и не плати цену доплатне карте, контролор ће уручити опомену,
након чега је путник дужан да се удаљи из возила на првом наредном стајалишту.

Način izbacivanja je po mom mišljenju u skladu sa zakonom.

Ne ulazim u to kakav je zakon, da li se zakon selektivno (ne)poštuje, ali po zakonu, čovek je morao da napusti vozilo.

@ Aleksandar Ja sam cuo pricu da cak i gomila vozaca ne zeli da prodaje karte, iz sledeceg razloga. Oni mesecno dobijaju kredit na onim karticama koje guraju u njihov uredjaj, kada odkucaju kartu skida ima se kredit, a oni uzimaju pare od putnika. Posto se milion puta desi da onaj stampac karte zabaguje oni ponovo kucaju kartu putniku i opet im se skida kredit, ali ovaj put ne dobijaju pare. Pa onda kad stampac konacno proradi odstampa i zaostale karte za koje oni nemaju pokrica. Kada dodje kraj meseca oni moraju da imaju u zbiru, sto novac sto kredit na kartici, sumu koju su dobili na pocetku meseca, a razliku nadomescuju iz svog dzepa.
@ Feanor aj molim te nadji mi clan tog PS gde su ove batine opravdane. Cekaj ti pricas kako je bus plus pljackaska firma jedne stranke, a onda uzmes i platis kartu ili sta izadjes kad te lice koje nema pravo da istera komarca iz autobusa a ne da te legitimise pogleda popreko?
i da, sto mu nije napisao kaznu, mogao je, dobio je licnu kartu, to da li ce kazna biti naplacena nije njegova briga?

1111,E nemoj da nam ti soliš šamet, :!: niko te ne sprečava da se zalažeš za bilo šta..solidarišeš se sa putnikom ili ne,ali da vređaš forumaše zbog drugačijeg mišljenja je cist primitivizam.Dobro te i tolorešimo,ali ako imaš bilo kakve frustracije prema komunalcima..ti to reši sa njima..pa idi da se inatiš i drži za šipku. :x
Podržavam komunalnu policiju u ovom slučaju,da je ovaj lik to uradio bilo gde u svetu ,americi,evropi bio bi žešće isprebijan,pa priveden,pa onda kod sudije platio enrmno visoku kaznu.
Bus plus sistem je posebna tema i to politička..valjda je to svima jasno..
A evo šta koristi transit police u Kanadi..ovo je gore od udaraca..
taserST2006_468x342.jpg

protest01_adi_web.jpg

Feanor":3dg56gjz je napisao(la):
"Batine" su primenili po PS i redosledu da bi ga naterali da pusti sipku kako bi ga priveli sto su i uradili... Ja bih uradio suptilnije, doveo bih deset komunalaca i vukao bih ga dok mu ne popucaju prsti...
Sta je sledece, streljacemo ljude koji prelaze ulicu "na crveno"?
Taj isti komunalac koga dizes u nebesa verovatno nema ni srednju skolu zavrsenu, a daleko od toga da zna bilo sta o pomenutom zakonu.. To je uradio jer mu se moze, jer je hteo da ispadne "jak" pred punim autobusom i da kazni strasnog kriminalca koji nije hteo da napusti vozilo. Isto to se desava i sa kontrolorima, koji takodje s vremena na vreme ovako isteruju pravdu. Iskompleksirane individue dobiju plastificiranu identifikaciju i malo ovlascenja, i odmah su najjaci. Nadam se da ce ovaj komunalac ne samo biti trajno uklonjen sa mesta, nego i kaznjen (makar novcano).

Svi mi ovde, i pandur koji nije hteo da uzme LK i magarac koji je, satro nevino i neobavesteno, nudi i svaki putnik u tom autobusu, zna da ta LK izdata van Beograda, a u ovom slucaju i van drzave Srbije, sto se pisanja kazne tice, vredi koliko i pisljiv bob, mozda i manje... Ne tupite vise sa tom LK.

2012ice kontrola nigde ne bije.Muka mi je vise sa tim pricama "na demokratskom zapadu" to i to,pa stoga kod nas je opravdano.

@astrodule, to nije zakon vec gradska odluka.Gradska odluka je i neustavna odredva da je zabranjena prodaja alkohola posle 22 sata koja je vec oborena na ustavnom sudu i pre donosenja zbog istog slucaja u novom sadu.Takodje,svi mi sa mesecnim markicama koji se nismo validirali smo krsili gradske odluke da je validiranje obavezno.Papir trpi sve.

Pravnici sa ovog foruma,kao recimo direktor ili belka bi znali to bolje da protumace od nas laika.

2012":4lurazlr je napisao(la):
1111,E nemoj da nam ti soliš šamet, :!: niko te ne sprečava da se zalažeš za bilo šta..solidarišeš se sa putnikom ili ne,ali da vređaš forumaše zbog drugačijeg mišljenja je cist primitivizam.Dobro te i tolorešimo,ali ako imaš bilo kakve frustracije prema komunalcima..ti to reši sa njima..pa idi da se inatiš i drži za šipku. :x
Podržavam komunalnu policiju u ovom slučaju,da je ovaj lik to uradio bilo gde u svetu ,americi,evropi bio bi žešće isprebijan,pa priveden,pa onda kod sudije platio enrmno visoku kaznu.
Bus plus sistem je posebna tema i to politička..valjda je to svima jasno..
A evo šta koristi transit police u Kanadi..ovo je gore od udaraca..
taserST2006_468x342.jpg

Не знам како да вам захвалим што толеришете.

Докле више то упоређивање са Америком, Канадом, Британијом? Савршено ме заболе како је тамо, јер живим овде. Ако ће да пребијају човека што неће да изађе из аутобуса, шта треба да раде ћелавом, набилдованом идиоту који је паркирао свој икс 6 на бициклистичку стазу? Да га убију? Не, њему ''А'' неће да кажу, јер не смеју. Исто је са идиотима који се паркирају на шине и заустављају трамвајски саобраћај.

Него лепо да бију путнике без карте и продавце у подземном пролазу, па да изгледа како имамо неки ред у држави. Немамо га и то неће променити овакво понашање овим комуналаца.

bazinga":168y9bhz je napisao(la):
@ Aleksandar Ja sam cuo pricu da cak i gomila vozaca ne zeli da prodaje karte, iz sledeceg razloga. Oni mesecno dobijaju kredit na onim karticama koje guraju u njihov uredjaj, kada odkucaju kartu skida ima se kredit, a oni uzimaju pare od putnika. Posto se milion puta desi da onaj stampac karte zabaguje oni ponovo kucaju kartu putniku i opet im se skida kredit, ali ovaj put ne dobijaju pare. Pa onda kad stampac konacno proradi odstampa i zaostale karte za koje oni nemaju pokrica. Kada dodje kraj meseca oni moraju da imaju u zbiru, sto novac sto kredit na kartici, sumu koju su dobili na pocetku meseca, a razliku nadomescuju iz svog dzepa.

Ovo je tačno, ja sam to video svojim očima. Jedna vozačica tramvaja mi je pokazala kredit i pričala da joj štampač ne radi zbog čega je ona morala da pripremi blokče i onda ako ne izađe karta, ona prepisuje broj karte vozilo i datum, jer je morala da plaća iz svog džepa karte zbog neispravnih štampača.

U ovom mom primeru to uopšte mene kao putnika ne bi trebalo da zanima. Ja nisam kriv što se pored moje zgrade obavlja tačkasta kontrola i zabranjuje kupovina karata u vozilu. No, pošto oni meni ne žele prodavati karte, ja sam odlučio da im učinim uslugu u narednom periodu i više ih ne kupujem.

I jos nesto, svi vi koji podrzavate ovog balvana, pomirite se sa cinjenicom da je zakon vec napisan i da je ovo prekrsaj po tom zakonu. Da malo dalje dobacujete od svog nosa shvatili bi da je taj isti komunalac napravio ne samo sebi stetu, nego je napravio milionsku stetu drzavi, koju cemo mi kroz porez da platimo, a ovaj crnogorac da strpa sebi u dzep. I onda se zapitajte ko je na kraju licemer i ne znam ni ja sta sve, mi koji napadamo ili vi koji branite gorepomenutog komunalca?

Vrh