Plata 20.000
BusPlus 3.000
Infostan 7.000
Struja 2.000
Telefoni 2.000
Ostaje mi 6.000 da jedem svaki dan, a to je 200 dnevno za 3 obroka 30 dana. Toliko o svemu tome.
Najbolje mu je da proda svoj "luksuzni" stan od 70 kvadrata i preseli se u neki suteren u Borči, uz obavezno plaćanje harača državi na manju cenu. Kompjuter sa kog je poslao komentar isto obavezno da proda a i internet da odjavi, ipak je to luksuz u današnje vreme. A ako odjavi i televizor može uštedeti dodatnih 500 dinara. Prelazak na vegetarijansku ishranu je takođe preporučljiv, znatna ušteda na kupovini mesa etc. I sve te mere štednje u državi koja se ponaša rasipnički, da ne zalazimo sada u te teme. Sorry zbog sarkazma.Bobb":nfx2pr7n je napisao(la):O plati ne treba govoriti, tako nam je kako nam je. Ali:Plata 20.000
BusPlus 3.000
Infostan 7.000
Struja 2.000
Telefoni 2.000
Ostaje mi 6.000 da jedem svaki dan, a to je 200 dnevno za 3 obroka 30 dana. Toliko o svemu tome.
Živeti sam u 70 kvadrata?!? (toliki račun odprilike dođe i meni za mojih 70 kvadrata, ali nas 6 tu živi. Predpostavljam da je sam jer ne navodi te troškove, a ni primanja. Dakle, bespotreban luksuz. Tu već može da se uštedi dovoljno za bus.
Telefoni 2000? Ja za svoj mob dajem max 1000, pričam kad i gde stignem. Pretplata za fixni 430. Dakle ne vidim razloga da se ne uštedi bar 500 na telefon.
Struja 2000? Ja za šestočlanu porodicu plaćam 4-5000 mesečno, sve zajedno sa TV pretplatom. Može i tu da se uštedi bar 500.
Dakle 4000, elem petina plate se uštedi bez ikakvog odricanja, samo nebacanjem para.
Problem je što ljudi ne shvataju da 'ne štedi onaj ko ima, već ima onaj ko štedi'
E vidiš, upravo zbog takvog našeg tradicionalnog razmišljanja (što ja da štedim kad vidi kako se onaj rasipa) nam je takva i država, a tako je i nama. Državu čine ljudi koji su većinom deo istog tog mentaliteta.angry bird":13e59bs6 je napisao(la):Najbolje mu je da proda svoj "luksuzni" stan od 70 kvadrata i preseli se u neki suteren u Borči, uz obavezno plaćanje harača državi na manju cenu. Kompjuter sa kog je poslao komentar isto obavezno da proda a i internet da odjavi, ipak je to luksuz u današnje vreme. A ako odjavi i televizor može uštedeti dodatnih 500 dinara. Prelazak na vegetarijansku ishranu je takođe preporučljiv, znatna ušteda na kupovini mesa etc. I sve te mere štednje u državi koja se ponaša rasipnički, da ne zalazimo sada u te teme. Sorry zbog sarkazma.
angry bird":ehqowr46 je napisao(la):Najbolje mu je da proda svoj "luksuzni" stan od 70 kvadrata i preseli se u neki suteren u Borči, uz obavezno plaćanje harača državi na manju cenu. Kompjuter sa kog je poslao komentar isto obavezno da proda a i internet da odjavi, ipak je to luksuz u današnje vreme. A ako odjavi i televizor može uštedeti dodatnih 500 dinara. Prelazak na vegetarijansku ishranu je takođe preporučljiv, znatna ušteda na kupovini mesa etc. I sve te mere štednje u državi koja se ponaša rasipnički, da ne zalazimo sada u te teme. Sorry zbog sarkazma.
Srednja klasa ljudi nestaje svuda u svetu, ne samo kod nas, to je globalni fenomen. Ni u najbogatijim zemljama srednja klasa se više ne razbacuje kolima, kvadratima, restoranima kao što ti se to možda činilo nekada. Bogati su sve bahatiji, siromašni sve siromašniji, mi smo samo jedno zrno u toj pustinji. Taj proces je samo brži u zemljama gde vlast ne radi svoj posao, ali svi idemo u istom pravcu, čak i kinezi. Kod njih se taj proces razvoja odvija ubrzano i sad su u uzlaznoj putanji jer kasne za ostalima, ali na kraju će i oni nizbrdo. Sve dok se nešto ne desi, manje ili više revolucionarno i radikalno, nešto što će zameniti ovaj ekonomski sistem u laganom propadanju.kingmanowar":30vqb25h je napisao(la):@nikola
E pa nije takav zivot!!!!! Kao deo Evrope ja ocekujem da zivim kao isti, sto ce reci da ne moram da brinem dali cu platiti sve racune, dal cu imati mesa svaki dan na stolu, da mogu da promenim auto jednom u 5 godina, da mogu da odem na letovanje ili zimovanje......Problem je sto mi imamo vrlo korumpiranu vlast a i opoziciju, cijim radom je nestala ta cuvena srednja klasa ljudi. Dokle god mi dozvoljavamo da nas neko jase taj ce to i da radi, a na kraju ces reci "sta ces, takav je zivot". Jeste takav ako si tako sam odabrao.
nikola011":1vbu0nla je napisao(la):Plata 20.000
BusPlus 3.000
Infostan 7.000
Struja 2.000
Telefoni 2.000
20.000 dinara dobijas za neki najnizi vid kvalifikacije posla, ili u nekoj trgovini, ili neko fizikalisanje.
CBET":2m64z6yd je napisao(la):Плату од 20.000 немају само најнижи слојеви. Такву зараду примају, рецимо, новинари хонорарци у готово свим редакцијама. А ти људи раде осам сати дневно, често и шест дана недељно. И скоро сви су факултетски образовани.
За 20.000 раде и они у кладионицама, пекарама, фаст-фудовима...Извините, али једино то у овом граду и у овој земљи ради. Јер, ми привреду немамо.
Реална просечна плата у Београду (оних 40.000 које наводи Завод за статистику нека их набије себи тамо где Сунце не сија) је око 25.000 динара. Реална просечна пензија је око 15.000. У таквим условима, ценe карата и маркица у јавном превозу су више него нереалне. Реална цена карте била би 10 динара, а маркице 1.000. Извините, не можете у банкротираној земљи која не производи ништа да набијате цене као да сте у Јапану.
MilisaV":392gfbr8 je napisao(la):ne serendaj čoveče.
svugde u svetu se prosečne plate mere tako što se saberu sve plate i podele sa brojem plata.
ako tako gledamo ja mogu da kažem da je prosečna plata i veća pošto znam gomilu ljudi koji se vode na minimalac i ni negde oko 25 - 30 soma, a ostatak na ruke.
MilisaV":skeiearo je napisao(la):tačno tako. svugde u svetu.
zamisli pita me neko kolika je prosečna plata u eu i ja kažem 1500 ali znaš kako imaš gomilu ljudi koji radi u mekdonaldsima i turskim kebabima za 1000, a ima i šačica direktora koji primaju preko 100 soma pa to je prosek.