Šta je novo?

Nadvoznjak kod hipodroma

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=10&dd=21&nav_id=551384

Srbija | petak 21.10.2011 | 15:42
Đilas: Most na vreme, petlja kasni
Izvor: Beta, Tanjug

Beograd -- Novi most preko reke Save u Beogradu za saobraćaj će biti otvoren decembra, ali će uključenje s Banovog brda biti završeno tek na proleće.

Radi se o uključenju na most iz Požeške ulice, preko petlje "Hipodrom".

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić je kazao da će gradske vlasti po otvaranju mosta saopštiti Beograđanima koliko je taj projekat koštao.

Iako je rok za završetak radova u Požeškoj ulici bio kraj 2011. godine, zbog imovinskih problema sa vlasnicima jedne parcele radovi su bili obustavljeni šest meseci, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas prilikom obilaska radova.

U toku je izrada 365 metara dugačkog trećeg nivoa petlje "Radnička", koji će spojiti most na Adi sa petljom "Hipodrom". Petlja, koja se u svom trećem nivou nalazi na visini od 15 metara, i dugačka je 365 metara, predstavlja vijadukt sa četiri saobraćajne trake izmedju kojih se nalazi konstrukcija dvokolosečnog Beogradskog metroa sa stanicom.

Radovi će biti završeni oko 15. marta, a najkasnije do aprila, rekao je Đilas.

"Suvlasnici parcele u Požeškoj 9 nisu hteli da prihvate da im to bude plaćeno, morali smo da idemo u sudski postupak, na kraju smo 123 kvadrata otkupili za 60.000 evra", rekao je Đilas.

Gradonačelnik se izvinio Beograđanima što, kad most bude otvoren, neće moći da koriste prilaz iz Požeške ulice.

Đilas je potom obišao i petlju "Radnička", koja će u tri nivoa povezivati most preko Ade, petlju "Hipodrom" i Radničku ulicu od Beogradskog sajma do kompleksa "Jugopetrola", kao i trasu Beogradskog metroa.

Đilas":383nkj5p je napisao(la):
"Suvlasnici parcele u Požeškoj 9 nisu hteli da prihvate da im to bude plaćeno, morali smo da idemo u sudski postupak, na kraju smo 123 kvadrata otkupili za 60.000 evra", rekao je Đilas.
Ima li komentara na ovo? Prisilni otkup?

blagoje":3rhwfl82 je napisao(la):
Belka, jesu li to ove kuće problematične?

pozeska.jpg

Đile tvrdi da je ova:

pozeska9.jpg

"Radovi će biti završeni oko 15. marta, a najkasnije do aprila, rekao je Đilas.

Gradonačelnik se izvinio Beograđanima što, kad most bude otvoren, neće moći da koriste prilaz iz Požeške ulice."

Malo im šuplja ta priča!? Broj devet je na vrhu padine (bar prema Planu plus) tako da im to nije smetalo da odrade nadvožnjak i stubove u donjem delu trase.

Ovi radovi se plaćaju iz budžeta pa je dinamika izgleda prilagođena prilivu novca iz gradske kase, kap po kap, a onda i građevinci stubić po stubić... :p

Đilas kaže 123 kvadrata zemljišta (1,23 ara) neka traka 25x5m. To i nije tako loše.. :/

@stf
Hajde polako sa osudjivanjem, moze? Ja licno uopste nisam znao za ovaj slucaj. Ukoliko je tacno sto to kaze belka, to je strasno, i moramo se mobilisati za pomoc ovim ljudima.

Apsolutno se slazem da je AI jedna kompleksna organizacija koja u svojoj strukturi umesto da pomaze ljudima ustvari samo pojjacava i pogorsava postojece nejednakosti. Ali ne bih tu pripisao malicioznost, bar ne kod ljudi koji rade u nizem nivou organizacije. Mislim da su oni stvarno ubedjeni da pomazu ljudima (i znam da su stvarno pomogli mnogim politickim zatvorenicima).

Dakle, meni sada nije jasno - prostor stuba je ekspropriran, ali nije vodjeno racuna o integritetu parcele? Ili je u pitanju nesto drugo - stub je na javnoj zemlji, ali ta zemlja je tako blizu covekove kuce da je ugrozava. U svakom slucaju, pitanje nije pravno i iza njega se ne treba kriti. Ukoliko se gradi stub 30cm od covekove kuce, to je skandalozno i strasno.

Belka da li imas neke konkretnije informacije o tome koje bi mogao/la da podelis sa nama?

Mene zanima sta je radio advokat zastupnik tih ljudi kada se doslo do toga sto je djilas naveo a imam utisak i pohvalio cini mi se u vidu neke opomene drugima

Igor":1s1onm0w je napisao(la):
Mene zanima sta je radio advokat zastupnik tih ljudi kada se doslo do toga sto je djilas naveo a imam utisak i pohvalio cini mi se u vidu neke opomene drugima

Ne znamo šta se krije iza toga, ko su ti suvlasnici i u čemu je bio spor.
Može da ispadne neka tružna priča, a može biti umešan i neki "gospodin Čume".

Saznaće se.

Veliki Vracar je u pravu. Požeška 9 je pri vrhu Požeške:

pozeska.jpg

Stubovi i nadvožnjak kreću dosta niže, ali ako se Požeška u gornjem delu proširuje na 2+2 kako bi se nastavila na 2+2 na nadvožnjaku, onda je i ova kuća problematična. To se najbolje vidi na ovom planu:

pozeska2.jpg

Što se tiče objekata koje pominje Belka, oni se ne uklapaju u priču o Požeškoj 9. Kao što sam napomenuo, stubovi kreću dosta niže pa oni ne mogu da smetaju Požeškoj 9. Obzirom da Belka kaže: " Ja zelim da sagradim nadvoznjak ili most negde, to je u redu, ali ne mogu to sagraditi coveku uz kucu, uz sam prozor, verovali ili ne. Ma koliko siromasan i jadan bio taj covek, on je ipak covek. I ima legalnu svojinu na svojoj kuci.... Ne, to su samo nase male bahatosti koje proisticu iz pozicije: ja sam gazda, moze mi se, ko vas j*** jadnici, crknite u svojim udzericama ispod mosta.". Tom opisu odgovaraju jedino ove kuće. (stvarno su u jadnom stanju):

pozeska4.jpg

Na planu se vidi da su ovo jedini objekti na ovom potezu ugroženi blizinom nadvožnjaka (ivica kolovozne trake će biti na 30cm od objekta, a ne noseći stubovi:

katastarpozeska.jpg

Ovo su moje pretpostavke, a Belka bi mogao da kaže da li je ovaj objekat u pitanju.

U svakom slučaju prilično neugodna situacija.

Sve sto je danas izreceno na tv-u nema veze sa zivotom...Ne kasni most zbog sukorisnika u Pozeskoj 9,vec zbog direkcije koja za 3 godine nije utvrdila ko je vlasnik na parcelama.Tako da ljudi saznaju da su na trasi sobracajnice kada su se pojavili bageri u maju ove godine.Javni interes je izglasan 22.07.2011godine,pa dok je stupio na snagu,pa cela procedura ....koja je tek posebna prica,ne bih vas zamarala,ali ukratko pravno nasilje.E,sad dolazimo do najvece neistine nikakve pare nisu isplacene za 123kvm,a cena koju je grad tako velikodusno,,isplatio'' je cena koju je propisala poreska uprava i to nije ni bilo predmet rasprave,vec to sto neko nece da zivi ispod mosta sa stubcinom maltene na ulaznim vratima i dzinovskom saobracajnicom ispred nosa,bez prilaza kuci,jedino kroz sumu kao partizani.Put koji je sada napravljen(zbog koga je u danu nestalo 50tak stabala sume)je privremen,dok traju radovi.I upste nije strasno sa cime se grad suocava kako rece Djilas,vec sa cim se obicni ljudi suocavaju u rodjenom gradu.

E sad ko bi ga znao. Plan Plus pokazuje ovako:

pozeska1.jpg

A i ova kuća u šumi mi je prilično daleko od puta da bi pravila problema.

Sanja75, ako znaš, razjasni nam gde je Požeška 9.

Sanja kao prvo dobrodošla na forum. Iz tvog posta mi još uvek nije jasno šta se desilo. Vi što nešto znate o ovom problemu bi trebalo da povežete priču u neku logičnu celinu, ovako samo zbunjujete ljude.
Da li su donete odluke o otkupu dela ili cele parcele? Da li je nuđen alternativni smeštaj? Da li je neko od vlasnika problematičnih parcela bio prisiljen da nastavi da živi u kući ispred čijih je vrata postavljen stub nadvožnjaka i nije mu nuđeno odgovarajuće novčano oveštećenje? Da li je neko odbio da primi novac i iseli se?
Mislim mene lično baš interesuje ovaj problem, što više logički povezanih činjenica bi stvorilo mnogo jasniju sliku...

Bobb":bojvnqlq je napisao(la):
Sanja kao prvo dobrodošla na forum. Iz tvog posta mi još uvek nije jasno šta se desilo. Vi što nešto znate o ovom problemu bi trebalo da povežete priču u neku logičnu celinu, ovako samo zbunjujete ljude.
Da li su donete odluke o otkupu dela ili cele parcele? Da li je nuđen alternativni smeštaj? Da li je neko od vlasnika problematičnih parcela bio prisiljen da nastavi da živi u kući ispred čijih je vrata postavljen stub nadvožnjaka i nije mu nuđeno odgovarajuće novčano oveštećenje? Da li je neko odbio da primi novac i iseli se?
Mislim mene lično baš interesuje ovaj problem, što više logički povezanih činjenica bi stvorilo mnogo jasniju sliku...
Izvinjavam se sto nisam bila jasnija.Grad zeli da isplati deo koji ulazi u saobracajnicu,ne i ostatak koji nije za zivot,a stub ide na stepeniste koje su jedini prilaz kuci.Tek sada se ulazi u upravni spor.Ljudi su odbili novac za 123kvm,jer zele da im se izuzme sve.Direkcija je usla u posed zbog hitnosti radova sa resenjem ministarstva finansija bez naknade.Zao mi je ukoliko je i dalje nelogicno.Ako vas jos nesto konkretno zanima rado cu odgovoriti.

Ok sad je jasno. I ako sam dobro shvatio, slučaj nije gotov, iako im je deo parcele uzurpiran 'po hitnom postupku' i bez nadoknade, vlasnici su i dalje u sporu i imaju šanse da ostvare svoja prava naknadno. OK, navijam za njih! 60 soma evra je stvarno malo ako se kompletno blokira prilaz parceli, a o degradaciji uslova za život da i ne govorimo.

@sanja75
Dobrodosli, hvala puno na izvestaju! Da vas pitam, da li biste mogli mozda konkretno da nam napisete kako je tekla cela procedura i kakvo je trenutno stanje? Bilo bi lepo ukoliko bismo mogli da se izorganizujemo da pomognemo ovim ljudima.

Apsolutno se slazem, niko ne treba da bude prisiljen da zivi metar pored izdignutog autoputa, posebno ako na tako nesto ne pristaje. Ovo je jos jedan od problema urbanizma "odozgo" koji brani interese oligarhije na vlasti, a ne ljudi kojima treba da sluzi kao pomoc.

Saznalo se :)

Sanja 75, dobrodošla na forum i hvala ti na svežim informacijama.

Sanja,dobrodosla!Tako je otprilike i belka rekao da je direkcija kriva jer nista ne radi i onda nabrzaka krenu i tako ostete ljude.Nije Beograd bombaj pa da imas pored kuce stubove autoputa.Mora grad da otkupi sve te parcele koje je osakatio izgradnjom stubova.Pa nek proda investitoru ili nek gradi nesto.

A za tih 50tak stabala,nista novo,grad ide logikom da drvece ne govori pa moze da se unistava kako god hoces.

Ako je Pozeska 9 ono sto kazu mape, onda bi ova zelena povrsina (deo parcele) mogao biti problem... to mi se nekako uklapa u Djikijev pravougaonik 30x5m ili koliko vec rece...

Uzeo sam Blagojevu sliku i oznacio:

1.gif

Ovo crveno je slepa ulica i verovatno parking-okretnica za stanare...

Mene buni to sto je ovaj PDR sar poprilicno, a grad tek sad izlazi sa informacijom o problemu... pa ovo je godinama poznato vec, diskutovali smo i ovde bas o tome kako li ce stanari prilaziti kucama.

Kartograf":2we64cu2 je napisao(la):
Ako je Pozeska 9 ono sto kazu mape, onda bi ova zelena povrsina (deo parcele) mogao biti problem... to mi se nekako uklapa u Djikijev pravougaonik 30x5m ili koliko vec rece...

Uzeo sam Blagojevu sliku i oznacio:

1.gif

Ovo crveno je slepa ulica i verovatno parking-okretnica za stanare...

Mene buni to sto je ovaj PDR sar poprilicno, a grad tek sad izlazi sa informacijom o problemu... pa ovo je godinama poznato vec, diskutovali smo i ovde bas o tome kako li ce stanari prilaziti kucama.

Najverovatnije je spor oko te parcele, mada sam bio zaveden brojevima u Planu Plus. Po meni je ta kuća u šumi u manjim problemima nego oni nesretnici preko puta ulice (zaokruženo), mada ni njima nije lako. Nego ja vidim i problem u najavi i oko one nove bele kuće preko puta betonske baze. A možda su kojim čudom to ranije rešili.

Сања, добродошла.

Наравно, обични људи су ништавни зарад виших циљева власти. Мост је предизборни адут и надали смо се да ипак неће газити преко живих људи......демократија на делу.

Вањда постоје неки правилници да стамбани објекти не могу бити тик уз магистралне надвожњаке. Мора постојати заштитни појас.

Vrh