Šta je novo?

Nacionalni stadion

Podržavate li izgradnju Nacionalnog stadiona?

  • 1. Da, apsolutno!

    Glasovi: 137 20,6%
  • 2. Ne! Treba rekonstruisati stadione CZ i PFC

    Glasovi: 158 23,8%
  • 3. Ne! Ima prečih stvari od stadiona

    Glasovi: 346 52,0%
  • 4. Baš me briga! Neka ga Toletu ako ima para

    Glasovi: 24 3,6%

  • Ukupno glasača
    665
а, а како се то "укида фудбал" у некој земљи, хајде, молим те, објасни аудиторијуму? И наведи ко је то досад урадио, осим исламске милиције Ал-шабаб у Сомалији (која би и теби давно одрубила главу зато што дангубиш на шејтановом интернету).

Ukidanje fudbala u smislu pustanje Zvezde i Partizana niz vodu. Skidanje istih sa budzeta i sta ostane od fudbala ostalo je. A ostace amaterska liga. Kad i ako se privatizuju klubovi tad moze da se prica o zdravom fudbalu u Srbiji. Tad se iz budzeta drzave nece finansirati krupni kriminalci i dileri droge. Eto objasnila sam auditorijumu. Nisam ocekovala da ti tako ograniceno tumacis postove i da si bas bukvalno shvatio ono sto sam napisala.
 
И, знаш ли коју земљу да, у овом тренутку, кад се са три краја света сливају милијарде долара у фудбал, тако што ради? Која би била главна последица, иначе немогуће и неуставне "аматеризације фудбала у Србији"? Да децу од 14 година менаџери директно одводе у иностранство, да би они наставили да зарађују на њима, ето то.

Звезда и Партизан овде нису тема. Па ипак...

Колико год га ја не волео, Партизан је све време стабилан клуб и један од најуспешнијих извозника у Србији, будући да има по бројкама најуспешнију фудбалску школу у Европи. Ко мисли да, кад неко наш потпише у иностранству уговор на 15 милиона евра, од тога сви ми немамо користи, не разуме баш ништа о економији. Бар десетак милиона од тога завршиће кад-тад у Србији, у криминалним џеповима (нажалост, али од чега то они немају проценат?), као и у грађевинској фирми, агенцији за некретнине, салону аутомобила, самопослузи, шопинг молу и, наравно, у каси пореске управе.
У вези са Звездом - после веееелике паузе спортски део клуба воде паметни и стручни људи, Мркела и Милојевић. За свега неколико месеци, захваљујући њиховом раду, клуб је обезбедио око 17 милиона евра. Уколико би било памети да се ова двојица оставе на својим позицијама, за годину и по Звезда ће вратити комплетан износ дуга и постати фабрика новца, што је некад и била.

Вероватно да, осим ИТ-а, туризма, трговине и некретнина, у Београду и нема привредне гране перспективније од фудбала (сви остали врхунски спортови су, иначе, неисплативи).
 
Evo sta ja predlazem:

Zvezda i Partizan da sruse sadasnje stadione a zatim izgrade moderne stadione bez atletske staze kapaciteta 10.000 na kojima bi se igrale utakmice u domacem prvenstvu i kupu.

Nacionalni stadion bi se koristio za Zvezdine i Partizanove utakmice u Evropi i za utakmice reprezentacije, atletske dogadjaje, koncerte itd.
 
Glasao sam za opciju ''rekonstrukcija stadiona CZ i PFC'' mada kad razmislim... trebalo je ovo ''ima prečih stvari''. Dosta mi je više upumpavanja državnih para u fudbalsko-mafijaške cirkuse i igrarije.


Nego... jel se zna koji je zvaničan razlog za izgradnju Nacionalnog stadiona? Živo me zanima šta političari i čelnici kažu kad ih neko pita ''šta će nam takav stadion''?
 
Кажу нпр. да ће се играти финала ЛШ и ЛЕ. Ономад у Бари дошло нас 36.000 из две државе. Колико је то десетина милиона евра за локалну економију, није тешко претпоствити.

Бендер, не пишем ово теби, али заиста, често помислим како већина народа овде не разуме основе функционисања једне земље и њене економије. Па, ми мислимо да сваки објекат засебно мора да се исплати! Размислите, исплати ли се чист тоалет на ОМВ пумпи код Алексинца, ако га посматрате као засебан ентитет, а не као део бензинске пумпе...
Није чудо - све се то и види по степену наше развијености.
 
Ne, naprotiv, dovoljno razumem ekonomiju da znam da je novi stadion među poslednjim stvarima koje nam trenutno trebaju.

Mada ne krijem da nemam ni trunke interesovanja i razumevanja za Zvezdu i Partizan (i sve njihove pod-klubove), iz dva razloga. Prvo što su leglo kriminalaca, parazita i gangrena koje političari koriste za svoje prljave poslove i da drže narod u večitim podelama i zamajavanjima. A drugo što stvarno nemam užitak u tome da gledam usijane glave, uvezene igrače, nameštene utakmice i dvosatna proseravanja pre i posle, na konferencijama za novinare, gde se uvek sve svodi na ''spremali smo se, videćemo šta će biti'' i ''protivnik je bio dobar ali mi smo bili 1) bolji 2) slabiji'', u zavisnosti od toga da li su pukli ili dobili.

Kad mi je do gledanja basketa, upalim NBA i gledam čisto zabave radi, pošto tamo stvarno ima opakih igrača i vrhunskih akcija. A fudbal ne gledam uopšte. Iskreno da sutra nestanu Zvezda i Partizan to me ič ne bi pogodilo. Jedino bi mi nedostajao moj stari veslački klub gde sam trenirao nekad ali to je sve. Znam da bi ta ekipa tamo lako napravila novu priču ili pak zapalila preko i tamo našla još bolje uslove.


Jedini scenario u kome bih podržao izgradnju tog novog stadiona je kad bi država privatizovala ta dva kluba i presekla sve tokove novca i veze sa njima. Pa neka ga Partizan i Zvezda kao samostalna pravna lica odnosno sportska udruženja, a država na Nac. stadionu da drži takmičenja, manifestacije, treninge i sve to. ALI... pošto se to nikad neće desiti, jer državi i DBu trebaju majmuni sa severa i juga i morževi u ložama da obavljaju njihove prljave poslove... onda naravno da ću da budem protiv toga da se moje pare koriste da se izdržavaju ne jedna, ne dve, nego čak tri parazita.
 
То је потпуно субјективно, и свестан си да постоје људи који размишљају другачије. Овде није тема то, већ што због неразумевања функција "метрополе" (а волимо да користимо тај израз!), немамо више ни музеје, ни оперу, ни конгресни центар, сајам нам је друштвено предузеће за смештај кадрова СПО-а (!)... ни адекватан стадион. Имамо само Арену, док и она не дође на ред за обнову, када ћемо устврдити да се ни то - не исплати.
Не исплати се мало морген.

Поређења ради, Беч има крш фудбалске клубове још од после Другог светског рата, али све време има прворазредни стадион. И све остало што треба да има велик град.
 
Ok. Kažem - kad država otkači te kriminalno-parazitske klubove i napokon ih, u duhu liberalne ekonomije privatizuje (pošto ovde svi stalno nešto drve o toj liberalizaciji tržišta i ukidanju protekcionizma al sve nekako ostane na rečima...) i okrene se samo i samo Nacionalnom stadionu, onda će od mene dobiti podršku za takav projekat.

Stalo je meni da Beograd bude metropola ali ne mogu ja večito da dajem pare i plaćam nove namete (a računajte na nove namete ili poskupljenja ako krene izgradnja ovoga) zato što država neće da dovede sebe, svoje finansije i svoje životinje u red. Eto neka manje daju H/hijenama, L/ludacima M/mangupima i sličnim pa će biti više za nov stadion.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479122#p479122:2so3xon1 je napisao(la):
Пантограф » 20 Sep 2017 01:30 pm[/url]":2so3xon1]То је потпуно субјективно, и свестан си да постоје људи који размишљају другачије.

Tи који размишљају другачије нека финансирају изградњу стадиона. Не треба цео народ због њих да сиромаши... У цену стадиона морају се додати и каснији трошкови одржавања, јер ће он стално правити губитке које ће држава морати да покрива.
 
Ko je vlasnik stadiona czv i par?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479185#p479185:b7be339w je napisao(la):
vranac » 20 Sep 2017 05:36 pm[/url]":b7be339w]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479122#p479122:b7be339w je napisao(la):
Пантограф » 20 Sep 2017 01:30 pm[/url]":b7be339w]То је потпуно субјективно, и свестан си да постоје људи који размишљају другачије.

Tи који размишљају другачије нека финансирају изградњу стадиона. Не треба цео народ због њих да сиромаши... У цену стадиона морају се додати и каснији трошкови одржавања, јер ће он стално правити губитке које ће држава морати да покрива.


Čuj, kad odgovaraš na neki post, odgovaraj na celinu. A suština posta čiji deo si izvukao iz konteksta, i prethodnih mojih postova, ide ka tome da ceo narod neće siromašiti, već će, naprotiv, biti bogatiji, ako ima sve objekte koji su tamo navedeni u adekvatnom stanju.
Dobar ti stojim da bi prosečna plata u Beogradu bila za 200 evra veća, samo da smo sposobni da iskoristimo potencijale jedinog milionskog grada između Pešte i Sofije.

Ponavljam, procena svrhe izolovanog objekta kroz njegovu usko shvaćenu rentbilnost je logički neodrživa. Tipična budalaština dogmatskog neoliberalizma, koji više niko ne uzima za ozbiljno.
Usled istog, sumanutog rezona, već pet decenija u Srbiji strada železnica.
 
Pa niko ne spori da bi nam svima bilo bolje da pametnije koristimo potencijale grada i da imamo više kvalitetnih sadržaja. Ali nije to sad jednodimenzionalna rasprava, pa da kažemo ''napravićemo više toga i toga i imaćemo toliki i toliki boljitak''. Nego tu ima mnogo ispretpletanih faktora i nemoguće je pričati samo o jednom aspektu bez osvrtanja i na druge. I teško je pričati ovako napamet, bez ulaženja u detalje i brojke.

I ne slažem se da narod neće siromašiti, jer ako se bude gradio novi stadion, država će naći način da nam dostavi račun za to. Pa bilo na nivou Beograda ili cele zemlje, i bilo kroz ovaj porez ili onaj račun. Kao što se redovno i radi. Ok, neće siromašiti u smislu ''ješćemo rižu pa kolko treba...'' Ali će to biti još jedan namet koji će običan Srbin morati da iznese na svojim leđima dok će mudonje naravno opet biti pošteđene ili ga neće ni osetiti.

Sad, ja sam spreman da žrtvujem svojih xx dodatnih dinara svakog meseca za izgradnju tako nečega (iako mi je baš baš baš pun kufer alave nesposobne države i njenih beskrajnih zahteva i fiks ideja...) ali ako i samo ako ona otkači ove kriminalne grupacije i parazite. Do tad neću ni dinar više da im dam. Ne zato što ne volim svoju zemlju nego zato što ne volim nezasite parazite i kriminalce.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479111#p479111:1scc3e0a je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Sep 20, 2017 2:07 pm[/url]":1scc3e0a]Glasao sam za opciju ''rekonstrukcija stadiona CZ i PFC'' mada kad razmislim... trebalo je ovo ''ima prečih stvari''. Dosta mi je više upumpavanja državnih para u fudbalsko-mafijaške cirkuse i igrarije.


Nego... jel se zna koji je zvaničan razlog za izgradnju Nacionalnog stadiona? Živo me zanima šta političari i čelnici kažu kad ih neko pita ''šta će nam takav stadion''?
Najprostiji odgovor je : nijedan stadion u Srbiji neispunjava sve uslove Fife i Uefe, sto znaci da bi u skorije vreme svi klubovi koji igraju Evropu i reprezentacija igrala kao domacin u nekoj zemlji u regionu. Uefa ili Fifa mislim da donira pola sume za izgradnju stadiona tako da to treba iskoristiti.
 
Апсолутно подржавам градњу стадиона.Не могу да верујем да се слажем у нечему са Пантографом.Неће тај стадион, служити само за фудбал већ и за концерте.И Београдска арена не служи само за кошарку,већ се користи и у друге сврхе,а исто су људи били против градње.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479197#p479197:24a0acea je napisao(la):
Пантограф » 20 Sep 2017 05:55 pm[/url]":24a0acea]
Čuj, kad odgovaraš na neki post, odgovaraj na celinu. A suština posta čiji deo si izvukao iz konteksta, i prethodnih mojih postova, ide ka tome da ceo narod neće siromašiti, već će, naprotiv, biti bogatiji, ako ima sve objekte koji su tamo navedeni u adekvatnom stanju.
Dobar ti stojim da bi prosečna plata u Beogradu bila za 200 evra veća, samo da smo sposobni da iskoristimo potencijale jedinog milionskog grada između Pešte i Sofije.

A ja stojim i imam mnogo vise argumenata crno na belo, ali me mrzi da ti kopam tako nesto jer ces ti trubeti o indirektnoj zaradi, da bi plata bila u evrima dosta manja nego sada, jer bi morali ljude da oporezuju da bi izdržavali te objekte i institucije...

Cak i po zapadu kada se prave takvi objekti najcesce je cilj pranje para i uzimanje kajmaka od strane politicara.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479234#p479234:3csrfwa2 je napisao(la):
Авалон » 20 Sep 2017 07:51 pm[/url]":3csrfwa2]Апсолутно подржавам градњу стадиона.Не могу да верујем да се слажем у нечему са Пантографом.Неће тај стадион, служити само за фудбал већ и за концерте.И Београдска арена не служи само за кошарку,већ се користи и у друге сврхе,а исто су људи били против градње.

Арена је највећи део године празна и дан данас је губиташ субвенционисан од стране града. ТО је био и остао мегаломански пројекат. Београду је била довољна арена мањих капацитета.
 
Vranac

Арена до краја октобра добија спонзора која ће давати знатно веће паре.Слажем се да је арена мало повећа али је било преко потреба њена изградња,као и овог стадиона.Не може град ко има више од милион шесто хиљада да нема модерну халу и стадион.Једноставно било би забрањено учествовање у Европи .Исти случај са и метром, који морају да изграде у блиској будућност,јер једноставно не може више да се одлаже.
 
Ove godine je u areni održano evropsko atletsko prvenstvo u dvorani sa velikim brojem takmičara, ali i navijača sa celog kontinenta zbog kojeg je samo aerodrom Nikola Tesla ima povećanje u martu od 10.000 putnika.
Sledeće godine planirano je finale košarkaške evrolige što znači dolazak 8-10 hiljada navijača iz inostranstva i uz njihovu portošnju od mimimum 200 evra na smeštaj, ulaznice, hranu, piće, kupovinu, možemo da računamo na devizni priliv za 3-4 dana od najmanje 1.5 miliona evra!

S druge strane nacionalni stadion će u koštati 4-5 puta više od arene, iskorićenost će biti minimalna i ovom trenutku i užasnom stanju naše ekonomije, pored već postojeća dva velika stadiona, totalno je nepotreban projekat!
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=479249#p479249:241hvekw je napisao(la):
Авалон » 20 Sep 2017 08:20 pm[/url]":241hvekw]Не може град ко има више од милион шесто хиљада да нема модерну халу и стадион.Једноставно било би забрањено учествовање у Европи .

Не знам где је то прописано у Европи да спортска хала мора да има капацитет од 20.000. Има по целој Европи мањих хала које савршено функционишу.

Али за Арену и има оправдања јер је почела да се гради док је Београд био главни град државе од 22 милиона, а данас је државе од 7 милиона.

Да не говоримо о квалитету фудбала у Србији... Боље да тај новац уложе у индивидуалне спортове и екипне спортове у којима смо добри, вишеструко ће се вратити него да 90% новца за спорт спуцају у фудбал, у коме и немамо бог зна какве резултате...

Пре неки дан смо имали случај Нађе Хигл која нема где да тренира будуће пливаче, али зато постоје стотине милиона за фудбал.
 
Вранац,

Фудбал је тренутно у Србији сасвим солидног квалитета, не знам да ли си пратио дешавања у Даблину, Прагу, Краснодару, Мађарској? Било који други спорт осим фудбала у Европи је, у принципу, неисплатив... (у Београду би, заправо, благодарећи Арени, могао да буде исплатив врхунски рукомет, али тога се још нисмо сетили, док Хрвати и Македонци јесу одавно).
Арене за 15-20.000 људи ових година настоје да изграде сви европски градови. Опет је, као у већини ствари, мој омиљени пример Беч - који има такву арену већ шест децениуја, у земљи без готово икакве традиције у дворанским спортовима... Велики догађаји чине велики град стварно великим и - богатим. Схватили паметни људи одавно.

Пишите боље постове, ово није изазов.
 
Znas li ti kojiko je Bec bogatiji od Beograda? Ta dva grada su nemerljiva po bilo cemu. Bec je kao grad po kvalitetu zivota u evropskom vrhu a Beograd na evropskom dnu....

Ali ti si onda obrnuo uzrok i posledicu. Kao kada bi ja rekao u Becu svaki treci covek vozi Mercedes, BMW ili Audi, a oni su bogati, te ako mi hocemo da budemo bogati treaba svako od nas da uzme kredit i kupi jedan takav automobil pa ce nam jednog dana porasti i plata jer ko ima mercedes taj je i bogat....
 
Па, браво мајсторе! Ја пишем у прошлом времену ("Беч изградио пре шест деценија"), а ти одговориш у садашњем ("Беч је много богатији од Београда" - ма немој!). То је, царе (кајзеру), класична логичка грешка, замена теза, после које не би требало ни да ти одговарам, али хоћу, зарад форума.

Није ме мрзело, и прогуглао сам: "Штатхале", бечка арена за 16.000 гледалаца, која има и мање хале, клизалиште, базене... грађена је од 1953. до 1958. Године 1953. у Бечу је била беда и сиротиња, тек што су изашли из глади, а град и земља су још били под окупацијом четири стране војске, укључујући совјетску. Тамо су, међутим, људи, за разлику од тебе, исправно схватили механизам узрока и последица: у међувремену су успели да искористе повољан географски положај, мудро се геополитички позиционирају као неутрална земља, и баш развојем метрополских функција (а не производњом ексера за минималац и ширењем мреже кафића са гласном музиком), успели су да постану најбољи град за живот.
Са друге стране, ми смо успели неке од метрополских функција својевољно да угасимо - банкарство - а, видим, неки су бацили око и на врхунски спорт, поглавито фудбал. То је зато што се у Србији, народски речено, после свега што се десило, изгледа, више "нема везе са животом" - реално, не зна се ништа ни о чему, а још мање се понешто и разуме.
 
Беч је тада имао исто становника као данас, а пре сто година је имао више становника него данас. Други светски рат га није окрзнуо. Имали су реалну економију, и никада нису били стварно неутрални. Изузев метроа и пар зграда Беч једва да се променио у последњих 100 година. Тј. свакако је као град и опао у значају јер је био престоница једне империје, и дефинитивно европски културни центар.

Београд као град се у свом већем делу распада. Читави делови града изгледају ко фавеле. Болнице изгледају као у 19. веку, канализација се улива директно у реке, али неки мисле да ће спортски стадион (свеједно може и онај лудачки музеј науке у булевару уметности или било какав престижни објекат) да реши проблеме. ТО је размишљање трећег света, и зато је Београд ту где јесте.

Банкарство нисмо ми угасили него нам га је угасио НАТО, ЕУ и њихови пијуни који су дошли овде на власт после НАТО бомбардовања.

А ако ћемо о кафићима и ноћном животу које је популарно пљувати данас, то је једино што Београд донекле приближава западноевропским богатијим градовима, и једино што и привлачи некога да дође овде.
 
Не вранац, твоје размишљање припада трећем свету,а и историја ти није јача страна.Беч је био бомбардован током другог светског рата од стране Совјета од 2 до 13 априла 1945.У Аустрији је у то време владала велика беда.
 
Vrh