Šta je novo?

Nacionalni stadion

Evo jedna fotka trenutno iz hotelske sobe, stadiona koji je samo par km od samog centra grada. Gotovo da nema parking mesta oko njega, ali je zato savrseno povezan metro linijama. U neposrednoj blizini je staza na kojoj se odrzavaju trke formule 1 I sve funkcionise savrseno. Doduse niti su oni neka velika sportska nacija, ali su zato savrseno isplanirali svoju teritoriju I o svemu dobro I detaljno promisljaju. Naravno zato su I doziveli prosperitet za pedesetak godina o kome mi samo mozemo da mastamo.
Jedina su drzava na svetu gde je svaki metar kvadratni isplaniran I apsolutno je ne zamisliva divlja gradnja. Predpostavljate da se radi svakako o Singapuru.
20240525_085807.jpg

Poslednja izmena:

Много сте оптимистични. Аутократе и грандиозни пројекти који служе само за промоцију. Исплативост никад није била узета у обзир.

Ovom gradu toliko toga nedostaje da fudbalski stadion nije ni u top 100 potreba koje bi trebalo biti rešene.

Apsolutno je strašno što oni grade toliki stadion putem zaduživanja, a dobar deo grada i dalje nema kanalizaciju, nemamo pogon za prečišćavanje otpadnih voda, nemamo metro, fale mostovi itd.

Ovom gradu toliko toga nedostaje da fudbalski stadion nije ni u top 100 potreba koje bi trebalo biti rešene.

Apsolutno je strašno što oni grade toliki stadion putem zaduživanja, a dobar deo grada i dalje nema kanalizaciju, nemamo pogon za prečišćavanje otpadnih voda, nemamo metro, fale mostovi itd.
Pa sta? Vidis da prosecnog glasaca u Beogradu to ne tangira.

Prosecni glasac u Beogradu ne zna gde se nalazi, niti gde je ostatak sveta. To je nazalost napravljena zombirana nacija ispranog mozga ruzicastim i happy talasima. 70 posto nije nikada preslo granicu, ili granice bivse Jugoslavije, mogu progutati svaku pricu da smo najbolji, najnapredniji, ekonomski tigar

Prosecni glasac u Beogradu ne zna gde se nalazi, niti gde je ostatak sveta. To je nazalost napravljena zombirana nacija ispranog mozga ruzicastim i happy talasima. 70 posto nije nikada preslo granicu, ili granice bivse Jugoslavije, mogu progutati svaku pricu da smo najbolji, najnapredniji, ekonomski tigar

Mi smo glupi, najgori smo, ruzni smo, vidi kakva smo govna, niko nigde nije bio i nista ne zna, mi nemamo leba da jedemo, deca nam se lece smsovima. Brate kako se ti budis ujutru i funkcionises kada tvoj mozak porizvodi ovakve misli?

Да, ово је баш друга страна медаље; просечан Београђанин је ипак путовао или макар на телевизији видео да сви имају нове стадионе (осим Хрвата, а и они планирају). Из благог осећаја срамоте, неће се бунити због овога.

Гледано уназад век и по и дуже, већину ствари смо овде по том осећају вероватно и покренули.

Mi smo glupi, najgori smo, ruzni smo, vidi kakva smo govna, niko nigde nije bio i nista ne zna, mi nemamo leba da jedemo, deca nam se lece smsovima. Brate kako se ti budis ujutru i funkcionises kada tvoj mozak porizvodi ovakve misli?
Druze podatak da 70 posto nije bilo van granica bivse Jugoslavije nije moj, vec Republickog zavoda za statistiku. Budim se lepo, hvala na pitanju. Izadji malo iz Beograda, ja idem cesto po najudaljenijim selima Srbije, medju socijalno ugrozenim licima, veruj mi da to sto se nama pricinjava u uzem Beogradu nije ni priblizno realna slika kako je u Vladicinom Hanu, Surdulici, Pirotu, Knjazevcu, Zajecaru, selima Zlatiborskog okruga i sl. Nastavi da zivis u svom balonu, boli me uvo.
Sto se tice Beogradjana, nista bolja situacija nije ni u selima Obrenovca, Mladenovca, Sopota ili izbeglickim naseljima na levoj obali Dunava ili Surcinu i Zemunu gde je AV legenda. Ti ljudi prave prevagu sa starim i ucenjenim iz gradskog dela Beograda

Да, али та места су се испразнила: оде све, што за Београд, што за Беч и сл. Стари људи нису никакав фактор.

Od jeseni 2025
"Poslovna zgada FSS imaće 6.968 m2, veliku podzemnu garažu, imaće najveći edukativni centar u Jugoistočnoj Evropi, moderne i prostrane kancelarije, sve službe Saveza biće pod jednim krovom (sada su na četiri različite lokacije), muzej, fan šop... Energetski efikasna, pametna zgrada, najmoderniji administrativni centar jednog Saveza u Evropi", rekao je Šurbatović u razgovoru za "Sportal" i otkrio da su sa pomenutom bankom postignuti i drugi dogovori:

"Ono što je još benefit je što ćemo dobiti i ozbiljno sponzorstvo OTP banke, a aranžman obuhvata i izdavanje poslovnog prostora za ekspozituru i sefove banke koja će ostati u prizemlju zgrade. Prihod od zakupa koji je dogovoren biće veoma značajan i pokrivaće sve tekuće troškove, uključujući i održavanje i osiguranje objekta. Tako da su benefiti realizacije projekta višestruki. Savez će dobiti najmoderniji administrativni centar u Evropi, još jedno veliko sponzorstvo i značajan prihod od rente dela prostora. Povezivanje saveza sa jednom od najvećih regionalnih poslovnih banaka je dugoročno možda i najvažniji deo ovog za savez izuzetnog aranžmana", dodao je generalni sekretar našeg fudbalskog saveza.

Od jednog od tri najlepsa stadijona u Jevropi, dobicemo na kraju samo lep stadijon.

Полако људи тек ће да буде скарабуџ

Цена ће да скаче све више квалитет да опада ви ко да не знате са ким имате посла нама сад већ један планирани парк шиирне три аутобуса кошта 70 милиона евра и шатро се гради већ годинама

Ovo sa slike lici na stadione kakvi su se gradili pre 10ak godina. Makedonsko stadionce iz 2009 na primer

Da obilk tribina je po meni staromodan i podseća na stadion u Makedoniji.

Није старомодан већ скоро па универзалан јер омогућује кружну форму стадиона која се негде показала као најрационалнија и најфункционалнија када су у питању савремени стадиони.

Ево, последњи дизајн стадиона у Казабланки који ће бити један од највећих на свету има последњи ниво трибина идентичан овом:

Лично не волим тај облик трибина али он даје оптималан распоред седења, пражњења публике, подтрибинског простора...

Најрационалније би било реконструисати Маракану по моделу Монументала у Буенос-Ајресу - изградња додатних трибина на месту атлетске стазе (таман да се догура до капацитета од 60 хиљада). Могао би и да се дода кров, да се „надземни“ део стадиона догради, направи темељна реконструкција и да имамо стадион УЕФА 4 категорије који може да угости и финале Лиге Шампиона. Преселити и Партизан ту, дати неко неутрално/спонзорско име, а ЈНА претворити у модеран атлетски стадион. Могли би се и за обе екипе изградити модерни тренинг центри изван града (Звезда свакако то већ планира, а Партизану би се могло помоћи око побољшања Телеоптика), а остатак земљишта да буде у државним рукама и да се комерцијализује. Нето трошак тешко да би био и пола од трошка Националног стадиона, а исход много бољи.

Zanimljivo razmisljanje na nivou koncepta. Medjutim, tako nesto tehnicki je gotovo neizvodljivo i kostalo bi vise od kompletnog rusenja kao i izgradnje potpuno novih sadiona. Osim toga, izgradnjom Nacionalnog stadiona sudbina "JNA" i "Marakane" je zacementirana. Prvim obrisima novih tribina pocinje priprema mase za preselenje oba kluba na Nacionalni stadion.

Drvo je izbaceno pretpostavljam zasto. Pre nekoliko meseci Precednik je jednom pomenuo da UEFA ima primedbu na upotrerbu drveta zbog protivpozarnih pravila i da se mora naci neko resenje. I to je u redu, ali nije u redu sto su sve vreme prikazivali slike za koje se znalo da nece proci. Nece me iznenaditi ako drvo izbace i sa fasade.

Drvo je izbaceno pretpostavljam zasto. Pre nekoliko meseci Precednik je jednom pomenuo da UEFA ima primedbu na upotrerbu drveta zbog protivpozarnih pravila i da se mora naci neko resenje.
УЕФА се не бави противпожарним правилима. То је питање јавне безбедности и регулише га национално, евентуално европско законодавство.

Da obilk tribina je po meni staromodan i podseća na stadion u Makedoniji.

Да, никако да се сетим на шта ме подсећа, иначе локација је потпуно суманута и погрешна јер у Србији једноставно не постоји традиција одласка на стадион,

тамо у њиву поред Сурчина мора да се иде само са намером да се иде на фудбалску утакмицу,

једина логична градња стадиона у Србији био би нови стадион на месту Маракане, који није укопан у земљу, зато што би се добио и значајан нефудбалски потенцијал, то јест огроман пословни простор за угоститељске и трговинске објекте разног типа, проширење и модернизација музеја ФКЦЗ итд

такође градња сличних угоститељско-трговинских-пословних објеката у околини тог новог стадиона на месту садашњих помоћних терена и неискоришћене околине

и све то у сред града на локацији добро повезаној градским превозом.

Poslednja izmena:
Vrh