Šta je novo?

Muzeji grada Beograda

Пада ми на памет, можда би музеј града могао да преузме музејску збирку од ГСПа пошто је исти ипак значајан за идентитед града
 
Пада ми на памет, можда би музеј града могао да преузме музејску збирку од ГСПа пошто је исти ипак значајан за идентитед града
Ne bi bilo loše da GSP ima svoj muzej kao što imaju veliki gradovi Evrope. Ipak, sa ovakvim stanjem prevoza možda nije vreme za ulaganje u muzej.
 
Нема ГСП кадар за тако нешто. Покушали и на крају расформирали музејску комисију, у међувремену исекли два аутобуса и тролејбус који су као чувани за музеј, исекли и још 5-6 модела расходованих у последњих 15 година. За тако нешто треба ентузијазма. Лејланд је тако сачуван, али је и ЗИУ иструлио због одсуства истог.
 
Kako se odnose prema aktivnom voznom parku, čudi me da su uopšte razmišljali o muzeju. Šteta.
 
Била је на форуму веома активна тема о музеју ГСП у подфоруму о јавном превозу. Ту је све речено. Од јавно испраћене иницијативе да се ЗИУ гб.1 сачува, преко његовог пребацивања у технички музеј до његовог пребацивања из њега (наводно код неког ентузијасте али се плашим да је ипак завршио у Железнику). И ту се завршава сва прича.
Отприлике чувају она три стара трамваја и Лејланд за ноћ музеја и то је то. Има још потенцијалног материјала за музеј, али од воље нажалост баш ништа.
 
Ne bi bilo loše da GSP ima svoj muzej kao što imaju veliki gradovi Evrope. Ipak, sa ovakvim stanjem prevoza možda nije vreme za ulaganje u muzej.
Spominjalo se ranije iseljavanje muzeja automobila i oldtajmera iz Majke Jevrosime zbog restitucije. Tada smo predlagali na forumu da se prostor koji trenutno delimično koristi MUP, od Brankovog mosta ka Toplani, pretvori u Muzej istorije automobilizma i javnog prevoza, a da se na upravljanje da sadašnjim vlasnicima Muzeja automobilizma, gde bi bile smešteni automobili, gradski prevoz i prateći materijali. Pridruženi upravljači bi bili entuzijasti koji su se bavili spašavanje troli i nekih autobusa. Ako nešto poseduje Muzej nauke i tehnike to pripojiti novoformiranom muzeju. Verujem da bi to bilo dosta posećeno, obzirom da je Sajam automobila i dalje jedan od najposećenijih sajmova.​
 
Сад се помиње да ће можда музеј аутомобила остати у модерној гаражи у Мајке Јевросиме. Након смрти оснивача мање се прича о сеоби на НБГ нажалост.
 
aa.jpg

https://www.novosti.rs/beograd/vest...strukciju-zgrade-buduceg-muzeja-grada-beogrda
 
Музеји

Етнографски музеј - делу поставке која садржи ношње, одела и ткања је потребно боље одржавање.






































Музеј науке и технике - главна поставка (на другом спрату) је занимљива, уредна и добро одржавана.

У дворишту су остала само једна ватрогасна кола:
 
Poslednja izmena:

Изложба „Чекајући сталну поставку” у Историјском музеју Србије​


 

Концерт „Судбина уметника” 27. априла


Историјски музеј Србије и удружење „Unica Аrt” организују 27. априла у 20 часова концерт „Судбина уметника” у Галерији Историјског музеја Србије, 15. концерт у оквиру треће сезоне циклуса „Музиком кроз музеј”. На концерту ће наступити сопран Дубравка Несторов уз клавирску пратњу Борислава Несторова.

Концерт се одржава под покровитељством Министарства културе и Секретаријата за културу Града Београда. На програму су композиције Станојла Рајичића, Милоја Милојевића, Милана Ђурђевића, Љубице Марић, Константина Бабића, Светислава Божића, Стевана Христића, Стевана Стојановића Мокрањца и Василија Мокрањца. Као већ препознатљива особеност концерата у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј” биће изведена и композиција изненађења из музичке архивске грађе Историјског музеја Србије.

Због ограниченог броја места, потребно је да грађани резервишу место путем броја телефона 064/8581-296. Резервације се примају сваког дана, осим понедељка, од 12 до 19 часова, а цена карте износи 250 динара.

Сви који нису у могућности да присуствују концерту, односно да благовремено резервишу место, биће у прилици да погледају концерт на Јутјуб каналу Историјског музеја Србије у петак, 28. априла. Такође, на Јутјуб каналу Историјског музеја се налазе и снимци свих претходних концерата циклуса „Музиком кроз музеј”. Јавност ће бити благовремено обавештена о терминима, извођачима и програмима наредних концерата у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј”.

У Историјском музеју Србије недавно је отворена репрезентативна изложба „Чекајући сталну поставку”, коју грађани могу да посете свакога дана, осим понедељка, од 12 до 20 часова (продаја улазница до 19 часова).

 

Бесплатан концерт у Историјском музеју


Историјски музеј Србије и удружење „Unica Аrt” позивају на бесплатни концерт на којем ће наступити гости из Италије – вибрафониста Андреа Сараћино, флаутиста Пасквале Риналди и гитариста Леонардо Рекиа. Концерт ће се одржати у петак, 19. маја, у 20 часова.

Шеснаести концерт у оквиру треће сезоне циклуса „Музиком кроз музеј” реализује се у оквиру манифестације „Музеји за 10” која овогодишњом темом „Музеји, одрживост и благостање” подсећа да су ове институције од поверења важни чиниоци у нашем заједничком друштвеном ткиву јер су на јединственој позицији да подстакну позитивне промене. „Постоји много начина на које музеји могу допринети постизању циљева одрживог развоја, од подршке климатским акцијама и неговања инклузивности до суочавања са социјалном изолацијом и побољшања менталног здравља”, наведено је у саопштењу Историјског музеја Србије.

Концерт се одржава под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Секретаријата за културу Града Београда.

На програму су композиције Пјацоле, Иберта, Мачада, Виља-Лобоса, Гленворта, Фиљоле, Чика Корије и Андерсонова обрада композиције „Буре” од Јохана Себастијана Баха. Осим њих, као већ препознатљива особеност концерата у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј”, биће изведена и композиција изненађења из музичке архивске грађе Историјског музеја Србије.

Због ограниченог броја места, заинтересовани грађани који желе уживо да присуствују концерту треба да резервишу место на број телефона 064/8581-296 од 12 до 19 часова. Сви који нису у могућности да присуствују концерту, односно да благовремено резервишу место, биће у прилици да погледају концерт на Јутјуб каналу Историјског музеја Србије већ у суботу, 20. маја. Такође, на овом каналу налазе и снимци свих претходних концерата из циклуса.

de8d7039cb8194bee65c1785bc4c6434_8635653878.JPG


 
Posto izgleda da nema nikakvih naznaka da ce radovi biti zavrseni na platou Muzeja Vazduhoplovstva, predlazem da urednistvo Beobuilda napise reportazu kako bi se bar neki pritisak izvrsio da se muzej konacno otvori!
Siguran sam da ce mediji preneti reportazu kao i do sada!
 
Podržavam.... samo - kako prići kad čuvar ne dozvoljava, a baš je uprava Muzeja odgovorna za ovaj fijasko?
 
Vrh