Šta je novo?

Muzeji grada Beograda

Banda, rade plato sto godina i to je opravdanje da muzej ne radi i da besposlena gospoda primaju platu.. a onda će da pređu na rekonstrukciju unutrašnjosti, pa opet neće da radi 10 godina.

Umesto da su napravili jednu montažnu pešačku platformu preko koje bi ljudi ulazili, a majstori neka se drndaju sa platoom lagano..
 
Po nekim poluinformacija koje sa davno dobio, nakon početka radova došlo je do problema sa izvođačem (kao što rekoh - poluinformacije, ne bih da prenosim kakvi su problemi)... ali svejedno, šta god da se tu desilo, ne može da postoji ikakav izgovor da radovi stoje već godinu dana i da zbog toga Muzej ne radi.
 
Срамно за град са оволиким буџетом и земљу у којој се оволико гради.
 
A pored zgrade Muzeja se radi pratično ceo novi aerodrom, kontrolni toranj... mega projekat.
Pa da je "rukovodstvo" Muzeja iole zainteresovano, potražil ibi pomoć od komšija - za Vansi je to nikakav napor, materijal je već na lokaciji, samo mogu da dobiju na pozitivnom marketingu.
Ali jok. Tim likovima je najmanje bitan muzej i da se problem reši.
 


Brod sa kog je počeo Prvi svetski rat zatvoren zbog oštećenja u nevremenu
VESTI Autor: Beta 26. jul 202311:38

Eksponat Vojnog muzeja rečni monitor "Sava" koji je usidren između Brankovog mosta i Savskog pristaništa u Beogradu, biće zatvoren za posetioce do daljeg zbog oštećenja izazvanih vremenskim nepogodama koje su tokom prethodnih dana pogodile Srbiju, saopšteno je danas.
U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da će, nakon saniranja štete, zainteresovani posetioci biti „blagovremeno obavešteni o ponovnom otvaranju izložbene postavke“.

„Sava“ je kao brod „Bodrog“ sagrađen 1904. godine u Budimpešti kao jedan od ratnih monitora austrougarske rečne ratne flotile, i korišćen je tokom napada na Beograd na početku Prvog svetskog rata, a smatra se da su prvi hici bili ispaljeni upravo sa njega.

okom povlačenja nemačkih i austrougarskih jedinica preko Dunava početkom novembra 1918. godine, nasukao se na peščani sprud nizvodno od Beograda gde je potopljen, a po završetku rata je izvučen sa rečnog dna, pripao je Кraljevini Srba Hrvata i Slovenaca i pod imenom „Sava“ je aktivno plovio sve do Drugog svetskog rata, kada je ponovo potopljen.

Nakon rata osposobljen je 1951. godine, i plovio je sve do 1959. godine, kada je stavljen van službe, a nakon što je rashodovan preuzelo ga je preduzeće „Heroj Pinki“ i služio je kao ploveći pristan na Dunavu i Savi.

Кao kulturno dobro Srbije rečni monitor „Sava“ je dat na korišćenje Ministarstvu odbrane, odnosno Vojnom muzeju 2014. godine.
 
Zna li se kolika i kakva su oštećenja u pitanju posto su novinari cast izuzetcima postali samo prenositelji vjesti
 
Samo se novi Teslin muzej ne pominje... neka ga izgrade u Zagrebu, kad već nama ne treba..
 
Neko je odavno bacio oko na zgradu prorodnjackog u njegosevoj
Savskog trga se nisu sjetili a vidim ni liniskog parka ni Teslinog muzeja
 
376416593_10219025349783376_1789969226651798781_n.jpg
 
Dodeljene su nagrade Muzeja grada Beograda. Direktorka muzeja kaže "Nalazimo se na poslednjem koraku da rešimo sve probleme..." Valjda će laureati pogurati stvar da se učini i taj "poslednji korak"...

 
Greota je da ovako lepa zgrada

a20dfbff-1087-46bb-af9b-042998a4613b.jpg

Ima tako imbecilnu postavku. To je zapravo muzej kulta Josipa Broza.

Tu zgradu treba preurediti u Nacionalnu galeriju, i prebaciti deo postavke Narodnog muzeja.

Muzej Josipa Broza (koga pogrešno nazivaju Muzej Istorije Jugoslavije) treba preseliti u neke manje prostorije u centru grada gde bleje turisti koji se lože na komunizam i modernizovati ga. Malo Tito, malo Jugo, malo crveni kiosci….
 
Poslednja izmena:
Ипак боље националну галерију да уселимо у стари двор. Боље да буде у центру града.
Зграда јесте лепа, али локација искрено и није нека.
А поставка јесте безвезе некако набацана.
 
Vrh