Šta je novo?

Muzeji grada Beograda

Zanimljivo, kad nešto nećeš da uradiš, ili nemaš para za to, a glupo ti da priznaš- ti onda smisli uslove u tenderu koje niko neće moći da ispuni..dobro su meni rekli u Narodnom muzeju: Muzej grada Beograda će se završiti na svetog Živka..ne baš tim rečima, ali to je bio smisao.
 
paja-jovanovic-a-7393522.jpg


Queen Elena, study, signed P. Joanowits, oil on panel, 18 x 22 cm, framed

Provenance:
Private Collection, Austria, since three generations.

Exhibited:
Künstlerhaus, Vienna, autumn exhibition 1901, cat. no. 237.

https://www.dorotheum.com/en/l/7393522/#
 
Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva
 

Prilozi

  • Untitled design (1).jpg
    Untitled design (1).jpg
    340,4 KB · Pregleda: 1.035
Mnogi od vas će se setiti nedavne objave u našoj grupi u vezi sa dragocenim dvotomnim albumom velikog formata (100cmx73cm) koji sam zapazila na sajtu jedne nemačke antikvarnice, a koji sadrži pedeset izvanrednih akvarela i osamdesetak crteža - radove nemačkog dizajnera Augusta Bossea i njegove supruge Elze iz Weimara, planove iz 1912-13. za uredjenje Novog dvora u Beogradu. Tom prilikom smo kolektivno izrazili ogromnu želju da se ovaj spektakularni album nađe u nekom od beogradskih muzeja. Na našu veliku sreću, direktorka Muzeja grada Beograda i članica naše grupe, gospođa Jelena Medaković, spoznala je ogromnu vrednost i zanimljivost ovog istorijsko-umetničkog dokumenta.

Obavešteni smo iz Minhena da je album, kao rezultat brze i organizovane akcije, od pre nekoliko dana u vlasništvu Muzeja i na putu za Beograd. Zahvalni smo gospodji Medaković i Muzeju grada Beograda i ponosni što smo imali udela u ovoj priči sa divnim završetkom. 

Prvi put posle otvaranja 1989. godine počinje renoviranje zgrade Muzeja vazduhoplovstva: Ministarstvo odbrane počinje sa radovima na prilaznom stepeništu, krovu i plafonu Depoa​


AUTOR:
Petar Vojinovic
Glavni i odgovorni urednik
petar.vojinovic@tangosix.rs
8. apr 2022

Ponedeljak prethodne nedelje biće zapisan u istoriji Muzeja vazduhoplovstva kao početak prvih radova na renoviranju infrastrukture ove jedinstvene institucije od njenog osnivanja. Kako je Ministarstvo odbrane potvrdilo za Tango Six, počeli su opsežni radovi koji će, konačno, vratiti fizički dignitet jednoj od najvrednijih istorijskih zbirki na ovim prostorima.

Kako je Ministarstvo odbrane potvrdilo za naš portal, prvi set radova rekonstrukcije zgrade muzeja i njegove neposredne okoline počeo je 28. marta. Prvo na redu je najveća vizuelna sramota ove inače najneadekvatnije moguće zgrade za potrebe čuvanja istorijskih predmeta – njeno prilazno stepenište:

– Renovira se kompletno stepenište sa prilaznim platoima, kao i svi izolacioni slojevi sa najsavremenijim materijalima dostupnim na tržištu. Biće postavljena rampa za invalidska kolica celom dužinom stepeništa, za šta je dobijena saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika.

Izgled pločica i boja će biti zadržani s tim što će prilikom izrade biti korišćeni bolji materijali i iste će biti neklizajuće, takođe u skladu sa odobrenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Nakon završetka izrade gornjeg sloja stepeništa, u skladu sa Investicionim elaboratom radiće se izolacija, čišćenje i popravka plafona u Depou letelica čime će se stvoriti povoljniji uslovi za čuvanje muzejskih predmeta kao i rad u samom depou. – stoji u odgovoru Ministarstva odbrane za Tango Six.

277743641_5321774587867924_7426015781744443946_n-1536x1152.jpeg


Radovi na projektu renoviranja stepeništa trajaće 140 radnih dana, a muzej će tokom tog perioda biti zatvoren za posetioce.

Ono što je, osim vizuelnih i drugih problema koje su krasili dosadašnje stepenište u raspadu bitno, je da će ovim radovima biti drastično povećana uslovnost čuvanja neprocenljivog vazduhoplovno-istorijskog blaga koje se nalazi u Depou muzeja. Nova izolazcija će, konačno, prvi put od otvaranja zgrade muzeja 1989. godine sprečiti da plafon Depoa prokišnjava.

Ministarstvo odbrane za Tango Six kaže da je ovo samo početak opsežnijih radova koji tek predstoje:

– Nakon otvaranja Muzeja vazduhoplovstva, 1989. godine ovo su prvi ozbiljniji infrastrukturni radovi. Benefiti rekonstrukcije su sprečavanja propadanja Muzeja, stvaranje boljih uslova za posetioce, kao i podizanje ugleda institucije.

Radove finansira Ministarstvo odbrane iz budžeta Republike Srbije, a u skladu sa odobrenim finansijskim planom za 2022. godinu. U narednom periodu u planu su rekonstrukcija krova i izvođenje drugih infrastrukturnih radova, a sve u cilju sprečavanja propadanja zgrade Muzeja. – stoji u odgovoru Ministarstva odbrane za naš portal.
 
Kako se lako zatvara muzej na 140 dana... zbog renoviranja stepeništa. Zar ne može da se sredi deo ispred ulaznih vrata za npr. 30 dana, pa da se muzej otvori dok se sredi ostatak?

Pa kad završe stepenište, onda će da rade krov jedno 2 godine, a za to vreme će opet da bude zatvoreno sve.. a neko prima plate za to vreme..
 
Hm... sa jedne strane, rok od 140 dana se i uklapa najnovije trendove sa rokovima u srpskoj niskogradnji... :)

Siguran sam da ćemo uskoro saznati, makar iz nezvaničnih izvora, zašto će baš toliko dugo da traju radovi.
I meni deluje predugo. Samo treba imati u vidu da se ne radi samo o gornjoj površini stepeništa i platoa, već i o plafonu depoa i kancelarija koji se nalaze ispod.
A ako se rade građevinski radovi u depou u kojem su nagomilani muzejski predmeti i arhiva, onda to treba stalno premeštati, zaštićivati... čuvati, a time će se baviti zaposleni u Muzeju, pa ne verujem da će biti vremena i da se bave posetama i redovnim održavanjem izložbenog dela.
To je samo moja pretpostavka, ne opravdavam ikoga pošto meni ne bi palo na pamet da toliko dugo držim Muzej zatvoren za posetioce... ali to ti vojska, tu se neguju uski pogledi bez mnogo razmišljanja, ne kapira to šta znači kada Muzej ne radi duže od pola godine.
 

ZAVIČAJNI MUZEJ ZEMUNA USKORO OTVARA VRATA


Zavičajni muzej je osnovan 1954. godine. Davne 1970. godine zgrada je adaptirana u muzej, a naredne godine postavljena je prva stalna izložba koja prikazuje prošlost Zemuna.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u društvu svog domaćina, direktorke Muzeja grada Beograda Jelene Medaković, 18. aprila obišli su završne radove na restauraciji Zavičajnog muzeja Zemuna (Spirtine kuće) koji će svoja vrata za posetioce otvoriti u septembru ove godine. Rekonstrukcija ovog značajnog zdanja zajednički je projekat Gradske opštine Zemun, Grada Beograda, Muzeja grada Beograda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Završeni su radovi na kompletnom uređenju enterijera Zavičajnog muzeja. Obnovljeni su i konzervirani oslikani zidovi i ručno rađene tapete. Podnim oblogama vraćena je prvobitna boja i tekstura, a radovi na restauraciji intarziranog parketa, koji sada broji 19 različitih nijansi prirodne boje drveta, bili su najzahtevniji. Kako bi zemunski hram kulture u punom kapacitetu otvorio svoja vrata, u narednom periodu prostor će se opremati nameštajem i vrednim eksponatima – svedocima bogate baštine Zemuna. Ljubaznošću Narodnog muzeja u Pančevu jedan od salona Spirtine kuće već krase portreti trgovca Spirte i njegove supruge Eugenije, a konzervirane su i kitnjaste kaljeve peći.

Za potrebe stalne muzejske postavke u fazi restauriranja su originalni predmeti iz epohe kojoj kuća pripada, a koje je nekada koristilo zemunsko građanstvo. Novu izložbenu postavku će krasiti i kristalna čaša kao jedini originalni upotrebni predmet koji je koristila porodica Spirta.

Zbog podzemnih voda koji vlaže kompletnu fasadu ovog zdanja u početnoj fazi obnove je još uvek ulazni deo (ajnfort), kao i kompletan al seko slikarski postupak po kojem je kuća poznata.

“Dosta je projekata koji se realizuju u Starom jezgru Zemuna kao posebnoj kulturno -istorijskoj celini. Poseban značaj na realizaciji tih projekata svakako daje otvaranje Zavičajnog muzeja, u narodu poznatijeg kao Spirtina kuća, gde će građanima biti ponuđen jedan novi kulturni sadržaj koji nije bio u funkciji više od dvadeset godina. Očekujemo i veću posetu turista i svih ljudi dobre volje i jedan značajan napredak u razvoju kulture“, kaže predsednik Kovačević.

Ni zamenik gradonačelnika Goran Vesić nije krio zadovoljstvo što se veoma zahtevni radovi na restauraciji ovog starog zdanja privode kraju.

“Svaka opština treba da ima svoj muzej, a o zemunskoj kulturi i tradiciji ima mnogo toga da se kaže, jer je Zemun bio poseban grad i čak zaslužuje da ima muzej veći nego što mu Spirtina kuća to sada omogućuje. Ovo pokazuje koliko je nama kultura važna. Više od dvadeset godina nikome nije palo na pamet da obnovi ovaj muzej i omogući da generacije zemunskih đaka nauče nešto o istoriji Zemuna. To je Beograd koji mi želimo. Beograd koji poštuje svoju istoriju i gleda ponosno u budućnost“, rekao je Vesić.

Od zatvaranja u nekoliko navrata vrata muzeja su bila “odškrinuta“ izložbama “O Zemunu glas“, 2014. godine i “Secesija u starom jezgru Zemuna“ 2017. godine.

Zavičajni muzej Zemuna se nalazi u visokoparternoj zgradi podignutoj u Glavnoj ulici sredinom 18. veka prema planovima bečkog arhitekte za vrlo imućnu i uticajnu privredničku porodicu Spirta, koja potiče iz Grčke Makedonije. U duhu vladajućeg romantizma zdanje je oblikovano u stilu pseudogotike. Arhitektonskim odlikama i bogatim enterijerom ona se izdvaja od tadašnjih kuća u gradu, čime se potvrđuje društveni položaj članova porodice čiji je član Pavle 1856. godine dobio plemićko zvanje i pravo na porodični grb.

 

МУЗЕЈ ГРАДА БЕОГРАДА: Градски номад, београдски записи фоторепортера Александра Аце Симића - ПОДКАСТ​

 
Vrh