Šta je novo?

Muzeji grada Beograda

Одлична вест, сасвим је логично да такав објекат остане музеј аутомобила.
 
Спомен дом вајара Радете Станковића

4_detalj-v.jpg
 
zna li se kada ce muzej vazduhoplovstva biti otvoren? tesko je proceniti dinamiku na osnovu slika, posto se radi hidroizolacija.... da li ce se izvoditi dodatni radovi na samoj zgradi?
 
Meni je čuvar rekao - otvaranje tek na jesen.

Nikakvi radovi na glavnom objektu nisu najavljeni.
 
Прича се да премештају монитор Сава на други локацију, зна ли неко нешто више о томе?
 
I ovaj monitor su završili i postavili tu, a da nigde nijedna vest o tome nije bila objavljena..

Ej, brod sa kojeg su ispaljeni prvi pucnji u WWI, a niko o tome pojma nema.

Verovatno Vučić nije hteo da naljuti svoje ortake Kurca i Orbana.. Druge zemlje bi od ovoga napravile svetsku atrakciju.
 
Bilo je na vestima. Verovatno si propustio.
 
Ma bilo je, nešto izokola.. Čim to Vučić nije otvorio onda znaš kakav značaj su dali tome.
 
Ma bilo, u na TV i u novinama i na internetu... Bilo i ovde na forumu, čudi me da nisi video.
Nekih mesec dva je bio besplatan ulaz... Ali realno, ljude to ne zanima. Od svih ljudi kojima sam pričao i pokazivao fotografije, niko na kraju nije otišao da vidi brod.
 
Pa tako će ti biti i sa Sajmištem.

Znam da je Bodrog postavljen, moji su zimus, čini mi se, bili u Beogradu, šetali i posle me pitali kakav ono ratni brod stoji kod Brankovog mosta.

Nije ta vest dobila pažnju kakvu zaslužuje.
 
Neću da se nastavljam, znam dobro, svi mediji su javili, bio sam na brodu...
 
Jeste, javili su, a većina naroda nema blage veze o tome.

Ovde kada AV nešto ne otvori to kao da se nije ni desilo.
 
Искрено то више говори о односу народа према наслеђу и срамно је да све мора један човек да презентује.
 
Данашњи чланак из Новости, јако добар и поучан, а везано за археолошко благо Доњег града Београдске тврђаве. Исти чланак сам поставио и на подтеми „Косанчићев венац-ревитализација.“

ПОТВРЂЕНО СРПСКО БЛАГО НИЈЕ ИЗГОРЕЛО: Археолог др Александар Бандовић о документацији и налазима нацистичких археолошких истраживања
Борис Субашић, 15. 08. 2022. у 11:59
АРХЕОЛОШКА ископавања које је пре осамдесет година, у позно лето 1942. Химлерова организација Аненербе започела у Доњем граду Београдске тврђаве и данас су обавијена велом тајне, јер нема ни документације о њима, нити се поуздано зна шта је све пронађено.

Први је извештавао Берлин да се у српским музејима налазе археолошки предмети чији је значај "не мањи од оних из Троје", а оставио је и јединствено сведочанство које указује да најдрагоценији средњовековни српски рукописи нису у априлу 1941. изгорели у Народној библиотеци.

https://www.novosti.rs/c/drustvo/ve...nalazima-nacistickih-arheoloskih-istrazivanja
 
Novostima ne verujem ni kada objave vremensku prognozu, a kamo li ovakve bombasticne naslove.
 
Kuća /atelje vajara Tome Rosandića.
Sada Muzej zaključanih vrata.

00.jpg


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


- Legat tj Muzej Tome Rosandića je u sastavu Muzeja grada Beograda i od pre par dana imam informaciju iz MGB da će radovi na rekonstrukciji uskoro početi i da će muzej biti otvoren.

Još zanimljivosti: Fb
 
U Bg hronici direktor Prirodnjačkog muzeja za sledeću godinu najavljuje arhitektonski konkurs za novu zgradu muzeja na Ušću, pominje se 15 hiljada kvadrata izložbenog prostora. Kaže da će ministarstvo da podrži finansijski i da će finansiranje tražiti i preko evropskih fondova.
 

Direktorka Muzeja grada Beograda: Stalna postavka 2027. godine u Resavskoj ulici


Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je Tanjugu da će nizom manifestacija, proslaviti 120 godina postojanja muzeja, a očekuje da će publika konačno stalnu postavku muzeja videti 2027. godine u prostoru u Resavsakoj ulici čije renoviranje počinje u septembru ove godine. Muzej grada Beograda je osnovan 1903. godina i ove godine slavi 120 godina. Medaković napominje da je neprihvatljivo da muzej nema svoju stalnu postavku. „Slavićemo ovaj važan jubilej tematskim izložbama u čijim postavkama će se naći blago naše kolekcije. U prostoru Salona Muzeja grada Beograda u Bulevaru Kralja Aleksandra tokom 2023. godine predstavljaćemo izložbe čije postavke će sadržati najbolje iz naše kolekcije. Počeli smo sa izložbom „Poklon kolekcija Vlade Veličkovića“ koja je otvorena 1. februara i koja govori o posebnom fenomenu daravinja ustanovama zaštite. Ta izložba beleži veoma veliki posetu“ rekla je Medaković i napomenula da je će sve ustanove pod ingerencijom Muzeja grada Beograda imati programe namenjene proslavi retkog jubileja. „Naša kolekcija sadrži artefakte koji pokazuju život i stvaralaštvo u rasponu od 8 hiljada godina. Planirali smo različite programe za različitu publiku tokom 2023. godine. Muzej grada Beograda ima 157.000 artefakata i na desetine hiljada studijskih zbirki. Polovina te kolekcije nastala je poklonima naših poznatih umetnika, porodica i pojedinica. To govori o neophodnosti saradnje sa njima ustanova zaštite kakav je Muzej grada Beograda. Važno nam je da naglasimo šta zmači umetnik – darodavac i umetnik-mentor“ i dodala da je u planu realizacija dve izložbe čuvenih laureata Fondacije Vlade Veličkovića. Kako kaže u planu je i izuzetno predstavljanje Muzeja grada Beograda u Ljubljani. „Konferencija posvećena konzervaciji, koju realizujemo zajedno sa Muzejom grada Ljubljane zakazana je za kraj maja i deo je izuzetne međunarodne saradnje sa drugim muzejima. Radni naziv te konferencije glasi „Novi talas jugoslovenskog dizajna“…Između ostalih tamo ćemo sreti i Sašu Mehtiga autora čuvenog K76 Kioska koji je proslavio jugoslovenski dizajn u svetu“ kazala je Medaković. Prema njenim rečima Muzej grada Beograda je konačno dobio budžet za renoviranje ogromnog prostora u Resavskoj ulici što je, kako kaže, najbolja vest za muzej u 2023. godini. „Pripremni radovi će početi u jesen 2023. godine i očekujem da će trajati najmanje tri godine naša selidba u Resavsku ulicu. Ako sve bude po planu u renoviranom prostoru konačno postavljamo stalnu postavku 2027. godine“ kazala je Medaković.

 
Vrh