Šta je novo?

Muzeji grada Beograda

Mogli bi da privatizuju muzeje?! Sta ce nam sve te slike, kpiovi i ostale umetnicke gluposti koje samo skupljaju prasinu...

Vrachar i hoce to je dozvoljeno po novom zakonu o kulturi koji na srecu jos nije usvojen.Tako ako hocete mozemo da se udruzimo pa da kupimo par muzeja.A rekonstruise se mnogo muzeja istovremeno sto je veoma lose. Mislim to je sigurno u necijem interesu ali jos nevidim u tacno cijem.U mom i vecine nas nije.Imao sam dva gosta iz engleske i bio sam na muci gdje da ih odvedem.Jedan neradi ,u drugom otisli ranije da prave rucak pak treci se rekonstruise itd.Bilo me sramota.Po mojoj evidenciji 7 muzeja se vodi kao da se rekonstruisu sa cuvenom tablom NIP[najveca istorijska prevara ako niste znali sta znaci skracenica] Predlagao sam svasta i nista bez ikakvog pozitivnog efekta.Imao sam priliku cak da porazgovaram sa ministrom nekulture,samo klima glavom i odgovara sasvim deseto.:bash:

Ne bih da zvucim kao pomenuta biser gospodjica (gospodja) ali zar stvarno mislite da ijedna drzava daje pare za toliko muzeja? Zasto ste tako apriori protiv privatizacije??? Zasto to mora biti lose. Dajte primer gde je to u stvarnosti ispalo lose. Za to vreme ja cu vam navesti nekoliko pozitivnih primera iz Barselone.
U Barseloni su svi muzeju od prvog do poslednjeg privatni ukljucujuci i Nacionalni muzej Katalonije!!! Ne kazem da je to uvek dobro resenje, ali daleko od toga da su njihovom privatizacijom unistene slike, kipovi i ostale umetnicke gluposti kako kaze Vrachar. Naprotiv. I muzeji mogu doneti zaradu!
E sad svi bi mi da zivimo u romanticnim vremenima gde para ima za sve pa tako i za muzeje gde se oni fenomenalno odrzavaju, imaju konstantno nove dodatne ponude itd... Ali tih vremena nema!!! I nece ih biti.
Jedan za moj ukus sjajan primer privatnog muzeja je muzej nauke- Cosmo Caixa. Dakle La Caixa je najveca stedionica u Evropi sa sedistem u Barseloni. Za neupucene svrha stedionice je osim sto funkcionise kao i svaka druga banka, ta da sav profit daje u socijalne programe: pomoc starijima, ljudima sa posebnim potrebama, pravljenju programa za decu, kulturnim manifestacijama itd..
Otkad je Caixa kupila muzej i preuredila ga on je apsolutno dobio na zanimljivosti. Pritom je ulaznica celih 3 (2) evra a svake 1. nedelje u mesecu je gratis. Znaci pristupacan je.
http://obrasocial.lacaixa.es/centros/cosmocaixabcn_es.html
Ista ta La Caixa pre par godina kupuje staru fabriku pilica u blizini Plaça Espanya i od nje pravi kulturni centar Caixa Forum. To je jedno da najzanimljivijih kulturnih okupljalista grada gde se svako malo dovode nove izlozbe, odrzavaju koncerti, predstave, mjuzikli itd.. I sve izlozbe kao i mnogi drugi programi su besplatni. Nedavno je na primer otvorena sjajna retrospektiva projekata Richarda Rogersa sa sve besplatnim vodjenjem izlozbe dva puta nedeljno u 19h.
http://obrasocial.lacaixa.es/centros/caixaforumbcn_es.html
Sa druge strane La Caixa Catalunya u svom vlasnistvu ima gaudijevu Casa Milá gde takodje priredjuje povremene izlozbe, koncerte itd..
Uostalom i Pikasoov, Miroov i svi ostali muzeji su takodje privatni.
Zbunjen sam pomalo vasom reakcijom na moj predlog, mislim da nikada apriori ne trebamo biti protiv necega novog.
Znamo svi, naravno, da kod nas mnoge privatizacije zavrsavaju vrlo neuspesno, ali problem je u tome kako izvesti privatizaciju na kvalitetan nacin, a ne kako je izbeci po svaku cenu. Ukoliko neko ima predlog kako sacuvati te silne muzeje nasim parama, ja cu ga prvi podrzati. Razumeo bih da drzava pokaze interesovanje za Narodni, muzej Revolucije i sve ostale nacionalne i istorijske muzeje. Ali muzej nauke, savremeni, primenjene itd.. zaista ne vidim zasto bi morali biti u drzavnom vlasnistvu.
Da cujem kontrapaljbu!!!???

zhaba":1md138x4 je napisao(la):
Ne bih da zvucim kao pomenuta biser gospodjica (gospodja) ali zar stvarno mislite da ijedna drzava daje pare za toliko muzeja? Zasto ste tako apriori protiv privatizacije??? Zasto to mora biti lose. Dajte primer gde je to u stvarnosti ispalo lose. Za to vreme ja cu vam navesti nekoliko pozitivnih primera iz Barselone.
U Barseloni su svi muzeju od prvog do poslednjeg privatni ukljucujuci i Nacionalni muzej Katalonije!!! Ne kazem da je to uvek dobro resenje, ali daleko od toga da su njihovom privatizacijom unistene slike, kipovi i ostale umetnicke gluposti kako kaze Vrachar. Naprotiv. I muzeji mogu doneti zaradu!
E sad svi bi mi da zivimo u romanticnim vremenima gde para ima za sve pa tako i za muzeje gde se oni fenomenalno odrzavaju, imaju konstantno nove dodatne ponude itd... Ali tih vremena nema!!! I nece ih biti.
Jedan za moj ukus sjajan primer privatnog muzeja je muzej nauke- Cosmo Caixa. Dakle La Caixa je najveca stedionica u Evropi sa sedistem u Barseloni. Za neupucene svrha stedionice je osim sto funkcionise kao i svaka druga banka, ta da sav profit daje u socijalne programe: pomoc starijima, ljudima sa posebnim potrebama, pravljenju programa za decu, kulturnim manifestacijama itd..
Otkad je Caixa kupila muzej i preuredila ga on je apsolutno dobio na zanimljivosti. Pritom je ulaznica celih 3 (2) evra a svake 1. nedelje u mesecu je gratis. Znaci pristupacan je.
http://obrasocial.lacaixa.es/centros/cosmocaixabcn_es.html
Ista ta La Caixa pre par godina kupuje staru fabriku pilica u blizini Plaça Espanya i od nje pravi kulturni centar Caixa Forum. To je jedno da najzanimljivijih kulturnih okupljalista grada gde se svako malo dovode nove izlozbe, odrzavaju koncerti, predstave, mjuzikli itd.. I sve izlozbe kao i mnogi drugi programi su besplatni. Nedavno je na primer otvorena sjajna retrospektiva projekata Richarda Rogersa sa sve besplatnim vodjenjem izlozbe dva puta nedeljno u 19h.
http://obrasocial.lacaixa.es/centros/caixaforumbcn_es.html
Sa druge strane La Caixa Catalunya u svom vlasnistvu ima gaudijevu Casa Milá gde takodje priredjuje povremene izlozbe, koncerte itd..
Uostalom i Pikasoov, Miroov i svi ostali muzeji su takodje privatni.
Zbunjen sam pomalo vasom reakcijom na moj predlog, mislim da nikada apriori ne trebamo biti protiv necega novog.
Znamo svi, naravno, da kod nas mnoge privatizacije zavrsavaju vrlo neuspesno, ali problem je u tome kako izvesti privatizaciju na kvalitetan nacin, a ne kako je izbeci po svaku cenu. Ukoliko neko ima predlog kako sacuvati te silne muzeje nasim parama, ja cu ga prvi podrzati. Razumeo bih da drzava pokaze interesovanje za Narodni, muzej Revolucije i sve ostale nacionalne i istorijske muzeje. Ali muzej nauke, savremeni, primenjene itd.. zaista ne vidim zasto bi morali biti u drzavnom vlasnistvu.
Da cujem kontrapaljbu!!!???
Živo me interesuje kako bi se procenila vrednost npr. Narodnog muzeja i ko bi imao novca da ga kupi? U redu je da neko osnuje muzej i u to ime kupuje ili prilaže umetnine ali da se muzej proda...
Kada je rekonstrukcija, konkretno Narodnog muzeja u pitanju, da li bi bilo pametno žrtvovati (prodati) jednog Pikasa ili Renoara ili možda neko manje vredno delo u cilju kompletnog sređivanja i unapređivanja uslova rada i čuvanja eksponata. Od tih para bi se moglo mnogo toga učiniti. Moglo bi se srediti nekoliko muzeja koji rade u očajnim uslovima. Meni je to palo na pamet ali ne znam koliko je mudro.

Britanski muzej sigurno neće prodati Tutankamona ako nema para. Da li je neko od vas možda video publikacije koje izdaje dotični muzej? Što se tiče suvenira, imaju bukvalno sve što može da vam padne na pamet, počevši od kopija glinenih tablica, upaljača u obliku glilenih tablica, sveski, olovaka, majica, puzzle, stolnjaka, servisa za kafu, slikovnica, itd...... Oni to imaju za bukvalno svaki eksponat.

Domaći muzeji imaju identičan problem kao i domaći sportski klubovi. (Da li da pominjem da jedna Barselona i Real imaju jako sličan metod finansiranja? Nisu privatizovani, i dalje funkcionišu kao udruženja građana). Jednostavno, i kod jednih i kod drugih treba streljati sve koji imaju bilo kakve veze sa odeljenjem koje se zove marketing.

Napolju postoje sertifikati iz oblasti marketinga, koji se stiču po proceduri sličnoj onoj koju Microsoft ima za programere i sistemske inženjere. Takve sertifikate izdaje CIM (Chartered Institute of Marketing). Koliko ljudi koji ovde zloupotrebljavaju to zanimanje ima pojma šta da radi? Najlakše ćete ih prepoznati po jednoj odluci. Ako predloži da se u vremenu krize skreše budžet za marketing, znate da je id***. 95% ljudi koji se u Srbiji bave marketingom su ili amateri, ili diletanti ili id***.

Naravno da ne treba prodavati bilo koji eksponat, jer oni čine jedan od brendova muzeja, kao što su to pojedini sportisti u klubovima. Šta mislite, da li je Real više zaradio od igara Dejvida Bekama ili od prodaje dresova sa njegovim imenom?

Dvor za srpsko blago

UPRKOS alarmantno lošim uslovima u kojima se nalazi nacionalno blago Narodnog muzeja u Beogradu, početak rekonstrukcije otegao se u nedogled. Oko 400.000 predmeta kulturne baštine Srbije je nedostupno za posetioce, a u zgradi na Trgu Republike godinama nije pomerena ni cigla!
Ekonomska kriza dodatno je zakomplikovala situaciju. Postojeći projekat rekonstrukcije, koji je deo stručne javnosti ocenio kao neprimeren, postao je i finansijski neostvariv. Da bi naša najznačajnija kulturna institucija prebrodila teškoće, projekat se mora prilagoditi realnoj ekonomskoj situaciji.
- Problem Narodnog muzeja je veoma složen i teško se može razrešiti za kratko vreme - kaže arheolog dr Marko Popović, predsednik Komisije Ministarstva kulture za zaštitu kulturnih dobara od izuzetnog značaja i dobara srpskog porekla u inostranstvu. - Postojeći projekat za rekonstrukciju je preskup. Potrebno je više od 30 miliona evra, što je u sadašnjoj situaciji potpuno nerealno. Ta sredstva nemamo! No, rešenje za Narodni muzej mora da se traži. Sa malo volje i razumevanja, problem bismo mogli lako da rešimo. Jedan od puteva za izlaz je da se zgrada Novog dvora, u kojoj je danas Predsedništvo Srbije, vrati Narodnom muzeju. Nigde ne piše da Muzej mora biti smešten u jednoj zgradi. Enterijer Novog dvora se pokazao savršenim u vreme kada je tu bio smešten Umetnički muzej kneza Pavla.
Kraljevski dvor na Andrićevom vencu građen je od 1912. do 1920. godine. Tu je jednu deceniju boravio kralj, a zatim je 1934. adaptiran za Muzej kneza Pavla. Ostao je u toj funkciji sve do 1946. godine.
- Tad se dogodilo nešto potpuno anahrono - ističe Popović. - Mada je u Evropi u to vreme bila praksa pretvaranja kraljevskih dvorova u muzeje, mi smo muzej pretvorili u reprezentativno administrativno zdanje tadašnjeg političkog sistema. Sistem se promenio, ali namena te zgrade nije. U više navrata spominjano je da bi Dvor mogao da se vrati Narodnom muzeju, ali kao da nije bilo političke volje da se to ostvari. Čini mi se da sada kod političara postoji razumevanje za takvo htenje, ali u političkom vrhu treba da sazri ideja da se takva odluka i donese. Treba da stasa politička volja da hoćemo da imamo reprezentativni nacionalni muzej, kakav zaslužujemo. Ta odluka neće u velikoj meri opteretiti budžet Republike Srbije.
Naš sagornik smatra da posle definitivnog raspada Jugoslavije postoji dovoljno prostora da se reši pitanje Predsedništva Republike, a da se Dvor vrati u muzejsku funkciju.
- To bi zahtevalo daleko manje investicija od korenite rekonstrukcije sadašnje zgrade Narodnog muzeja. Novi dvor nije mnogo promenjen u odnosu na onaj kakav je bio u vreme dok je tu bio Muzej kneza Pavla. Dograđena je samo velika sala. Zgrada bi mogla da se adaptira i sredi za izvanredan umetnički muzej. Tu bi mogle biti izložene slike Narodnog muzeja i svega onoga što je vezano za ambijent 19. i 20. veka. Nakon toga bi zgrada na Trgu Republike mogla biti sanirana u postojećem stanju, znači bez nadziđivanja, preziđivanja i raznih drugih adaptacija, koje bi bile izuzetno skupe.
Ideja da se Novi dvor vrati pod okrilje Narodnog muzeja nije nova. Još u vreme kada je formiran Visoki odbor za rekonstrukciju, tadašnji direktor, akademik Nikola Tasić je u više navrata izrazio nadu da očekuje proširenje Muzeja i u zgradu Dvora, s obzirom na to da se broj eksponata i osoblja udvostručio. Vremenom se od te ideje odustalo. Odlučeno je da se zdanje na Trgu Republike proširi.

POLITIČKA VOLjA
NAŠ sagovornik je siguran da bi se za adaptaciju Novog dvora u muzejski prostor lako obezbedile donacije stranih fondova i naših građana iz dijaspore.
- Niko od potencijalnih donatora ne može da se javi, dok se ideja ne konkretizuje. A, ideja ne može da se konkretizuje, dok sa političkog vrha ne stigne signal. Prema mojim privatnim informacijama, predsednik Boris Tadić je pristalica takve ideje. Ali, takvu odluku ne može sam da donese. Važno je da se njegovi savetnici saglase sa tim.

SKUPE IDEJE
Jedna od ideja za rešenje problema prostora Narodnog muzeja bila je da se kupi stambena zgrada u Ulici Laze Pačua, pored Muzeja.
- To je nemoguće, jer je ta zgrada već naseljena privatnim vlasnicima, koji bi te stanove prodavali po tržišnoj ceni - kaže Popović. - Ukoliko bi se ti stanovi otkupili, zgrada bi morala kompletno da se adaptira, kako bi se prilagodila potrebama Muzeja. To bi bilo još skuplje od basnoslovno skupog trenutnog projekta. Druga varijanta, a radi se o uređenju Doma vojske, ima iste probleme. Zgrada je zidana kao Dom ratnika i neka ostane takav spomenik!
Izvor: Novosti
Link: http://www.novosti.rs/code/navigate... blago&kword_add=narodni muzej, marko popovic

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=08&dd=29&nav_category=12&nav_id=378679

B92 Info Vesti Društvo
Otvoren Muzej nauke i tehnike
29. avgust 2009. | 01:17 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Ministar kulture Nebojša Bradić sinoć svečano otvorio novu zgradu Muzeja nauke i tehnike, koji se nakon 20 godina postojanja konačno uselio u svoje prostorije.

"Jedna od važnih funkcija ovog Muzeja je da spoji naizgled nespojivo. Eksponati spajaju dva različita duhovno intelektualna univerzuma: nauku i kulturu", kazao je on.

Bradić je rekao da se tu "stapaju egzaktnost i razbarušenost inovacije i kreacije", da je taj prostor istovremeno mesto pokretanja i opstajanja racionalnog i imaginativnog, koji "pokazuje kako se međusobno nadograđuju i proizilaze jedno iz drugog".

On je rekao da je 2009. godina evropska godina kreativnosti, a govoreći o njoj u fokusu je umetnost.

"Kada govorimo o inovacijama, fokus je uglavnom na tehnologiji i ekonomiji i prava je inovacija da spajamo kreativnost i inovativnost, tehnologiju i ekonomiju", kazao je Bradić.

On je rekao da upravo Muzej nauke i tehnologije služi sadašnjosti, ali postoji i da bi pomogao oživljavanju vrednosti minulih epoha.

"Istina je da je sve što je čovek ikada mislio i radio neraskidivo utkano u sve ono što mi danas mislimo i radimo", rekao je on.

Postavka, u delimično rekonstruisanoj zgradi nekadašnje termocentrale na Dorćolu, sačinjena je iz tri celine.

Prvu čine predmeti iz fondova 17 muzeja u Srbiji, koji su od 1991. godine okupljeni u Zajednicu naučno-tehničkih muzeja Srbije. Tu su, između ostalog, izloženi filmski projektor iz 1920. godine i kamera iz 1926, hronoskop s početka 20. veka, Edisonov fonograf, Teslina pumpa iz 1910, "Eriksonov" telefonsdki aparat iz 1900...

Drugu i treću celinu čine predmeti iz depoa Muzeja, u kome se nalazi oko 5.000 predmeta klasifikovanih u muzejske zbirke. Ona koju čine mašine velikih gabarita smeštena je u dvorištu Muzeja: vatrogasno vozilo iz 1938. godine, parna lokomotiva iz 1914. godine i drugo.

Posebnu celinu u unutrašnjosti zgrade čine najrazličitiji predmeti, od onih koji su bili u upotrebi u domaćinstvu još s početaka 20. veka, do industrijskih mašina iz tog perioda, kakva je retrokamera, ili štamparska rotacija iz 1915. godine.

Posebno su interesantni, kao deo ambijentalne celine, primerci tehničkih sprava kojima je bilo opremljeno domaćinstvo u Srbiji pre elektrifikacije.

Tako su "opremljeni" radna soba, kuhinja i kupatilo, u kome je, na primer, uz kadu, "išao" stojeći bojler na loženje iz 1910. godine, visok gotovo do tavanice. Tu je i presa za ceđenje i ravnanje veša s kraja 19. veka, za koju bi se moglo reći da je preteča današnjih mašina za peglanje.

U okviru te celine je oko 50 fotoaparata, koji "pokrivaju" razdoblje celog 20. veka, a mali su deo kolekcije od oko 1.000 fotoaparata, koje je muzeju poklonio Vladimir Aradski.

Projekat je realizovan uz pomoć Ministarstva kulture, Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, Direkcije za puteve, Uprave za energetiku i JP Elektroprivrede Srbija.

Biće izgrađena, ali ne tako brzo. Plan je bio da sve bude gotovo naredne godine, ali gledajući dosadašnju dinamiku radova - nema šanse. Projekat se inače delom finansira iz NIP-a.

Čini mi se da sam negde pročitao da je obnova prvobitno bila finansirana iz NIP-a ali se zbog rebalansa državnog budžeta sada rekonstrukcija finansira sredstvima Ministarstva kulture.
Inače "obnovljena zgrada" je što se eksterijera tiče ista kao i pre 5 godina, poprilično zapuštena i nesređena.

Bio sam na otvaranju muzej je super .Knacno je otvoren stvarno ima sta da se vidi .Uskoro bi trebalo da im stigne podmornica iz CG i vjerovatno ce preuzeti stare tramvaje iz gsp-a .Uskoro cu postaviri islike ali ako vam nije tesko prosetajte imaju veoma zanimljivih stvari i primaju donacije predmeta ukoliko imte nesto interesantno iz proslog ili pretproslog vijeka . :kafa:

Треба им предложити да поред трамваја узму и 1 аутобус ГСП-а (онај Икарус прединфлацијски зелени, са 4-крилним вратима), 1 смећарски камион из Градске чистоће (жути ФАП) и једну цистерну-њушкаша за прање улица. Ипак је то све део Београда. Тако је сачуван и аутобус "Лејланд", који је некад возио у ГСБ.

jao da li se vi sećate tih zelenih autobusa, kad sam bio mali (u to neko predinflacijsko vreme) su mi totalno fascinantni bili, ne znam ni sam zašto, al nešto je bilo u toj tako zelenoj boji interesantno... mada možda jer su se razlikovali od crvenih ;).. jel ima neko neku sliku tih zelenih???

Ja se veoma dobro sećam Lejlanda, vozio sam se u njima. Sećam se mesta za konduktera na zadnjoj plaformi, pa čak i karata koje su se prodavale/kupovale, odmah po ulasku u vozilo. Voleo bih da tu muzejsku kolekciju dopunim kolicima za raznošenje mleka, šestougaone sive i crne plastične gajbice za jogurt i mleko, kao i staklenim bocama za mleko, sa širokim otvotom i čepom od aluminijuma. Mogu čak da kažem da su ta kolica u jednom momentu bila zaštitni znak Beograda. Nisam siguran da li su i stari zelejni trolejbusi buli marke Lejland, ali se dobro sećam da su stari zeleni trolejbusi išli sa okretnice na Zelenom vencu do Zemuna (možda baš broj 15).

Ево пар слика тог модела који се фарбао у зелено (ИК-105, ИК-110, ИК-111, ИК-180 итд, нека ме исправе бољи познаваоци ако грешим) - преузето са www.autobusi.net/forum:

67sthy0.jpg

263zs0.jpg

dsc09977af1.jpg

Тешко је наћи слике зелених аутобуса, ево нађох само ову (старији модел од ових на сликама):

scan0005pd5.jpg

Овај је још старији:

47wda2hag0.jpg

Na ovim slikama nema ni jedan Lejland, probaću da nađem i okačim.

A па ево и Лејланда, њега нисам качио јер је један комад већ рестауриран као музејски експонат.:kk:
Некад:
490picture431ib3.jpg

BGD_975_001.jpg

И сад:
490_IMG_0004_1.jpg

490_IMG_0009_1.jpg

И да не заборавимо МАН - легендарни аутобуси (средином деведесетих су скоро сви аутобуси на линији 65 били МАН):

833ze2.jpg

937ep1.jpg

Преузето са www.autobusi.net/forum

Dva miliona dinara za obnovu Etnografskog muzeja
Autor: Tanjug | 30.09.2009. - 08:44

Opština Stari grad izdvojila je više od dva miliona dinara za sistem tehničke zaštite koji će biti ugrađen prilikom rekonstrukcije Etnografskog muzeja, saoštila je Gradska uprava na sajtu Beoinfo.

Zgrada muzeja je jedna od najstarijih kuća kulture na Balkanu i proglašena je spomenikom kulture 1984. godine.
Skupština grada i Sekretarijat za komunalne i stambene poslove u toku prošle godine finansirali su izradu projektne dokumentacije za fasadu, kao i zamenu prozora i krovne konstrukcije.
Projekat obnove Etnografskog muzeja uradili su stručnjaci Arhitektonskog fakulteta.
Izor: Blic

Da li neko mozda zna sta se desava sa pricom koja se pre godinu-dve (ili vise) pojavila, da se stara zgrada Generalstaba (na uglu Resavske i Nemanjine) dodeli Muzeju grada Beograda??
Odavno nisam nista cuo na tu temu...

Pa najavila Gorica, a to što se u realnosti ništa ne dešava već dve godine puj pike ne važi. :kafa:

A s obzirom na to da se za obnovu Narodnog muzeja isto ceka ohoho...sto bi apsolutno trebalo da bude kulturni prioritet grada (pa i drzave), tavorenje sa Muzejom grada Beograda ni ne cudi...
Cisto sam pitao da li je iko ista cuo u skorije vreme...posto ja nisam nista ;) da li se odustalo ili nije, i tako te stvari.

Pa muzeju grada Beograda je obecana ta zgrada koliko sam suo sredjuje se neka papirologija. Zatim slijedi iseljenje vojne stamparije u zgradu u balkanskoj 53 vjerovatno . Zatim slijedi totalna rekonstrukcija a vojska je za uzvrat dobila rekonstrukciju fasade starog generalstaba koj se jos uvijek radi i ne nazire se kraj.

Vrh