Šta je novo?

Muuusic

их, па сви смо склони падовима, ноле мој драги😊

ае да се вратим на тему, јер ће ме иги карати😅
мени изузетно битни људи:

их, па сви смо склони падовима, ноле мој драги😊

Sve što je ljudski nije ti strano. 😄

Igor spava, znam mu ja bioritam za sve ove godine provedene na forumu 😉 a za tebe je Faithless Insomnia pesma 😁

• Sviđa mi se
Reagovanja: ozu
како си ти, матори, повезо соник јут, и фејтлес! 😂

E nisam odslušao sonic youth jer sam u nekoj kafeteriji pa se čuje druga muzika.. a ne mogu da se setim te pesme... a faithless sam povezao sa nespavanjem 🙂 ništa drugo

Сабатон нас је у петак почастио новим албумом, па ко воли нек изволи:

а ево и домаћице:

постојала је када сам био знатно млађи, следећа прича: из неког разлога цанета пендречи мурија испред академије, а он изговара: ааа зашто баш мееене😂

Nije audio forum ali mislim da je zanimljiva tema kako najčešće slušate muziku, da li čujete razliku između različitih formata i bitrejta i koliko vam je to bitno.
Da li za slušanje muzike najčešće koristite striming servise kao što su Youtube i Spotify, da li ste verni fizičkim formatima kao što su CD ili možda vinili ili mp3, flac i wav fajlovima.
Kompresovani mp3 i aac format doneli su revoluciju u načinu na koji delimo i slušamo muziku ali od nastanka formata do danas postoji debata o tome da li prosečna osoba može da primeti bitniju razliku u kvalitetu između "CD kvaliteta" nekompresovanih formata (wav) i kompresovanih (mp3 i aac) formata kao i razliku između kompresovanih fajlova različitog bitrejta.
Na primer, Youtube koristi aac format sa bitrejtom između 96 i 160 kbps, Spotify aac sa bitrejtom između 96 i 320 kbps.
Aac kao noviji i napredniji format u odnosu na mp3 nudi bolji kvalitet na nižem bitrejtu ali iznad 160 kbps počinje da gubi prednost u odnosu na mp3.
U suštini, kada slušamo muziku preko striming servisa u najvećem broju slučajeva dobijamo kvalitet koji je ekvivalentan mp3 fajlu sa bitrejtom između 128 i 160 kbps.
1003463560.jpg

Da li čujete razliku u kvalitetu između, recimo, wav ili flac fajla, mp3 fajla na 320 kbps i striminga i koliko vam je to bitno?

Poslednja izmena:
Ma, spotifaj i vozi. Sve drugo bi zahtevalo jedno milion evra i gomilu slobodnog vremena, što je kombinacija koju ne znam ko ima, neki bogati naslednik jedino.

Format ne igra značajnu ulogu ukoliko uređaj ne podržava te formate, a tu igraju ulogu i ostale komponente. Ko je entuzijasta za HiFi uređaje, zna da se tu prodaju svakakva ludila, od zaista vrhunskog audio inženjeringa, preko nenormalnih dizajna, do abnormalnih cena. Za neki kućni sistem, potrebno je izdvojiti bar 1000e za neki iole kvalitetan zvuk - zvučnici, pojačalo, predpojačalo i uređaj sa kojeg se pušta muzika - bilo do strimer ili nešto drugo. A onda tu ima i kombinovanih sistema, ali u svakom slučaju je potrebno izdvojiti lepu sumu novca.

Pošto sam radio u jednoj takvoj prodavnici, znam za ljude koji su voljni da plaćaju i posebne kablove, koji mogu koštati od par stotina do par hiljada evra po metru. Tu su onda fini detalji gde je zaista teško uočiti razliku u kvalitetu, ali se stručnjaci i kupci kunu da primećuju.

Sonos, Jbl i slično možete zaboraviti kao HiFi uređaje. Oni jesu relativno kvalitetni i mogu dati dobar zvuk - ali čim jedno za drugim upoređujete sa pravim hifi uređajima, onda se zaista primeti niži kvalitet. U tom slučaju je onda potrebno koristiti i prave formate, pri čemu Striming servisi nude odličnu ponudu. A koga to interesuje, on će znati sam da sklopi sebi ceo "paket".

Mogu samo reći da onaj koji zaista uživa u muzici i to mu pruža zadovoljstvo, može uživati tek kada izdvoji lepu sumu novca za to. Imao sam prilike da slušam neke pesme na sistemima koji koštaju preko 100k evra i mogu reći da se tada čuje sve ono što je umetnik hteo da postigne svojom pesmom. Onda kada sedite i čujete svaki instrument i možete lako da se fokusirate na njega, pa onda na glas koji zvuči kao da umetnik drži koncert na metar od vas, dok čujete svaki dah i svaki pokret usana, onda znate da je to vrhunski kvalitet. Sve drugo je samo zabava.

Vrh