Šta je novo?

MSU-Muzej savremene umetnosti

Naravno da se i diplome državnih fakulteta ogu kupiti.
Samo, postoj bitna razlika: Megatrend (Džon Nezbit) je firma osnovana za prodaju zvanja i diploma... da se deca ne muče sa školom.

Atebe na tim tvojim bajnim školama nisu naučili da ne barataš stereotipima i generalizacijama? I nije stvar u Megatrendu već u tome gde je koren svih ovih stvari koje nam se dešavaju. I pre Megatrenda smo imali policijsku državu i režim kome je pendrek bio osnovno sredstvo komunikacije sa narodom. Problem je što su Srbi, u proseku, jako površna nacija sklona brzim rešenjima, a kad god se u društvu pojavi neko ko hoće tome da se suprotstavi odmah sa njim pod zemlju. Megatrend je samo primer. Sve naše institucije su podložne dekadenciji.
Povratkom na topic možeš doći do sličnog zaključka. MSU je dokaz da i kulturnu politiku Srbije vode moralno kompromitovani ljudi iako većina njih ima diplome državnih umetničkih akademija i cenjeni su zbog svog umetničkog rada.

Kordon je poslao doktor Megatrenda :)

Megatrend je korak, ne korak - skog dalje u korupciji i degradaciji obrazovanja.

Što se tiče "mog" ne tako bajnog Mašinca: na 4. sam imao da pišem seminarski iz "Organizacije rada". Predmet i sporedan i krajnje nebitan, niko se ne uzbuđuje, prolaznost je 90%. Da skratim postupak, nabavim ja par knjiga iz menadžmenta sa raznih privatničkih fakulteta... ti udžbenici su em bili sa krupnim slovima, em sa većim marginama, em je tekst bio pisan na malo višem nivou od poznavanja društva iz osnovne, em dijagrami za nepismene.
Na kraju me je bilo blam da prepisujem pa sam svojim rečima prepričao temu iz našeg "hladnog oružja za iznuđivanje priznanja (meke korice :) )"
Od tada imam mnogo veći respekt prema, tradicionalno ismevanom, smeru za "Industrijsko inženjerstvo" i nikakvo poštovanje prema privatničkim univerzitetima. Iskustvo iz posla je to samo potvrdilo.

Ih, ako tako gledamo onda su mi kolege i Đilas, Čović...., Obrad Vučurović, Zlatko Rendulić,... al ovaj konj je nije upisao master na Mašinskom već na nekom idimidođimi privatničkom u Novom Sadu, sično kao i predsednik države.
A ko su onda tvoje kolege? :)

Pomenuti ministar mi deluje kao neko ko će samostalno da dosnese jedino glupu odluku, poput ove.

Oni koji su uspešni - uspešni su u privatnim firmama. A odluka da se dozvoli diplomcima privatnih fakulteta da rade u državnim instituvijama je čist kriminal jer je tim ustanovama trebalo dati da se dokažu u privatnom sektoru i razviju. Da sam na tvom mestu ne bih se hvalio ovim bivšim gradonačelnicima. Mogu oni da imaju i diplome sa Stamforda, džabe kad ne znaju npr. da li je lim koji se koristi za podzrmne kontejnere podložan koroziji. Ili da tramvaj treba da ima bateriju za određenu autonomiju kretanja. Ili mnoge druge tehničke stvari o kojima se priča ovde na forumu. Kao i kod nas, tako su i na Mašinskom oni najbolji i najkompetentniji odabrali da nemaju nikakve veze sa državom i njenim službama. Doduše kako vreme prolazi stvari postaju sve gore na većini fakulteta, a mi prepametni i prepošteni krivimo Bolonju...

Mani me tih uspešnih u tatinim firmama. Zato su i išli na privatnički.
Čović je završio proizvodno.
Đilas je završio vazduhoplovstvo.
Ne moraju da znaju te stvari, ni zbog diplome Mašinca niti zbog posla gradonačelnika, to treba da znaju i isprate stručne službe.
Univerzitet je "Stanford".

Tragač, osim što braniš svoj "alma mater" :) sa većinom drugih stvari mogu da se složim sa tobom...da ti i ja zakopamo sekiru?

Ja je nisam ni vadio, služim se samo skakavcem i bokserom :)

Ne branim ja ništa, samo sam studitrao tamo u neko drugo vreme. U vreme kada je u našem društvu posle godina i godina mraka zavladalo svetlo optimizma. Studirao sam sa mnogima koji bi se prošetali lagano i kroz državni fakultet, ali su ovamo došli zbog inovativnog programa, pritom je važilo da se time odričešmogućnosti za državnu službu. U vreme kada su svi imali neke druge uzore i kada su i privatni i državni fakulteti, kao i sve ostale privatne i državne institucije išle napred, a ne "napred". I naravno da nisam mislio na tatine firme već velike korporacije. I tvoj univerzitet je krajem 19. veka proizvodio neadekvatne kadrove, pa su sva nadarena deca slana o trošku države u Austrougarsku koja je imala vekovnu tradiciju visokog školstva. Trebalo je da prodje nekoliko generacija da bi se razvila baza znanja. Ovde se raspada i baza znanja na državnim fakultetima, a na privatnim se ne razvija, u oba slučaja jer niko ne gleda malo dalje od sutra.
A Srbi kao narod nikad nisu bili na "ti" sa suštinom, nego ih je više zanimala forma. Zato se i kupuju diplome, naveliko i naširoko.
Institucije visokog školstva to ne mogu da poprave na direktan način.
Stanford ili Stamford, može da bude i Univerfiyez Ostafowognt kada pišeš na telefonu koji zakucava :D

mekbejn":1vtzh7fi je napisao(la):
Galeks":1vtzh7fi je napisao(la):
Policija je dirigovana, jednako kao sto je protest izreziran.
izreziran od strane koga?

Ne znam, ali prosto ne verujem u spontano okupljanje ljudi. Barem ne vec duze vreme.
Prosto je to moje licno misljenje, nemoj da se ljutis/te.

Samo me interesuje kada je poslednji put bio protest ispred MSU-a, zarad MSU-a.

Tasovac se sje*******ao sa rokovima, prosto je to cinjenica, ali isto tako je i cinjenica da nije on doveo MS-u u taj polozaj niti ga je SNS doveo u polozaj u kojem se ova institucija nalazi, pa prakticno preko 20 godina.
Prekrsio je obecanje, ali ne predizborno vec postizborno i to pitanje da li je mogao da uradi nesto vise po tom pitanju.

Kad budem video skup podrske istih ljudi renoviranju Narodnog muzeja, poverovacu da su iskreni.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fVnz7ptsCmU[/youtube]

Hvala Igore za dokaz o cemu pricam. Pa upravo je ovaj bradonja sa magnetofonom i onaj iz grupe Nedavimo Beograd bio na ovom protestu. Znaci sada imamo grupu gradjana koji protestvuju na svakoj mogucoj lokaciji u prakticno nepovezanim projektima... Mislim da je izrezirano, da, ali neka rade sta hoce, svakako imaju pravo.

Taj muzej ce biti renoviran kad tad, videcu samo da li ce biti na skupu podrske tada. Ako budu svi do jednog dosli, povuci cu sve sto sam napisao...

@Galeks
Izvini, a cemu "skup podrske" bilo kakvoj realizovanoj rekonstrukciji???
Zasto bi narod trebao da na ulici nagradjuje politicare za obecano i uradjeno?
Tasa se 'zeznuo' i obecao nesto sto nije realizovano.
Rok (koji je postavila aktuelna vlast) je probijen i odredjen broj gradjana se (tacnije nameravao je) okupio ispred muzeja da iskaze nezadovoljstvo stanjem muzeja.
I sta ako je neki 'bradonja' bio na jos nekom skupu, osim na ovom kod MSU?
sta to dokazuje?

Znaci li to da onaj ko je bio na teniskom mecu za Dejvis kup, ne sme u Arenu na vaterpolo meceve???

Kakvi se argumenti ovde potezu , sve sa ciljem da se opravda postavljanje kordona policije izmedju grupe gradjana i zgrade muzeja.
Zasto?
Da se nisu uplasili da ce gradjani da "napadnu" muzej???
Ili je mozda ipak nesto drugo po sredi?
Mozda se na primeru ovog (po vlast) sasvim nebitnog skupa salje poruka da se vise nikakvi skupovi i aktivizam nece tolerisati?!

Ja samo vidim da je vlast za 3 godine totalno izgubila kompas, a to nije dobro....

A poznajes li bradonju jel pripadnik neke stranke ili nesto sl sto ga moze kompromitovati?

Da se razumemo ja ne poznajem licno bradonju znam Dobricu ali opet su po sredi diskvalifikacije po pitanju cinjenja.

Ne razumemo se ovde.
Da li moram sebe da citiram ili ne ali koga ne mrzi neka procita.
Sumirano, licno mislim da se ljudi nisu spontano organizovali, takodje licno mislim da rade ono sto imaju pravo da rade.
Ni u jednom trenutku nisam stao na stranu policije.
Aktivizam mi je uvek bio ok, ali bunt radi bunta jok. Kada iz aktivizma izadje nesto kreativno uvek cu ga podrzavati i uvek cu se odazvati u okviru mojih mogucnosti. Ali vriska buka i ostale gluposti, me apsolutno ne zanima niti privlaci.

Eto i ovaj forum je super, cim imas drukcije misljenje odmah po tebi raspale svi pa cak i moderator.

Nije mi pokusaj bio nikoga da kompromitujem, samo mi je cudno da se isti ljudi pojavljuju svuda i cesto.
Ako svi oni (osobe koje idu od protesta do protesta) ovo rade iz stvarnih ubedjenja i nekih osnovnih principa aktivizma, narodnog bunta i zelje za pravdom i boljim zivotom, ja im se duboko izvinjavam.

@laki
Mislim da je lepo, uvek, kada neko pozdravi nesto dobro. Nije muzej obvnoljen za njega nego za nas valjda... ili gresim?
Mislim ja sam razumeo vas da se ovde radi o protestu sa zeljom da muzej bude otvoren sto pre. Zato i kazem ocekujem ih sve na otvaranju, posto to i zele.

Galeks":2v70auvh je napisao(la):
Eto i ovaj forum je super, cim imas drukcije misljenje odmah po tebi raspale svi pa cak i moderator.
Valjda imam i ja pravo na svoje misljenje pritom nisam raspalio po tebi vec postavio pitanje ali i rekao koga poznajem a koga ne.

Inace nisam ni bio prisutan na skupu, ali sam osetljiv na ugrozavanje gradjanskih sloboda i prekomernu upotrebu policije kao vid neke opomene bilo kakvom aktivizmu. Mozda ovaj njihov aktivizam i nije pravi kako kazes ali je skoro pa jedini i gradjanski a ne stranacki bar koliko ja znam. Uostalom ja sam ih dobrano kritikovao po pitanju onih slaufa na javnoj sednici kao i po pitanju transparenta "Stop investitorskom urbanizmu" itd. ali ne znaci da kao pojedinac ne mogu u nekim aktivnostima da se prikjlucim ili podrzim i sl.

Inace steta je da ti je glavni utisak sa video klipa momak sa bradom a ne ostali ljudi posto sam zato i postavio klip.

Dobro, evo spustam loptu. Impulsivnije sam reagovao jer sam smatrao da imamo mnogo gorucih problema da bi nam institucija zatvorena toliko godina sada bila odjednom pitanje vredno protesta. Bolje da je protest bio usmeren na zavrsetak Klinickog centra ali ajd sta je tu je.

Izvinjavam se svima koji su se pronasli i uvredili mojim komentarima, nije mi to bila namera.

Jedino pri cemu i dalje stojim je, da treba dobre poteze podrzavati, a ne po inerciji kritikovati.

relja":22msotdy je napisao(la):
Ima jedna zajednička stvar za sve partijske aktiviste, bez obzira kojoj partiji pripadaju (DS, DSS, SRS, SNS, SPS):
uvereni su da je sve strančarenje i politika i da je svaka kritika uperena na delovanje njihove partije samo i jedino - nekakva međustranačka borba.
Mali ljudi uskih pogleda zaključani u svom malom univerzumu zarad sitnih koristi.

E pa STF, mi nismo deo tog vašeg malog univerzuma.

Није то моје "уверење" Реља, Добрица је недвосмислено политички ангажман јавно потврдио у изјави новинарима, цитираћу: "Ми смо једина алтернатива тренутној власти".

Постоје само два начина на који може да се покуша са применом грађанског активизма кроз институције.

1. мој случај. Прикључиш се једној опцији из одређених разлога и покушаш да допринесеш на личном нивоу колико год је могуће
2. Добрицин случај. Оформиш нови покрет и покушаш да преузмеш командну палицу или будеш довољно јак да су јачи приморани да усвајају и твоје идеје.

У оба случаја не гине ти политичко компромитовање, илити "прљање руку". На почетку су они форумаши који су знали мене тапшали по леђима са ставовима типа "коначно неко нормалан тамо", "Браво свака част", "неко наш на правом месту" и тако даље. Данас, исти ти људи пишају и кењају по мени где и кад год стигну.

Добрици ће се десити исто то, кад довољно дуго буде политички активиста и буде приморан да "се запрља". Сви ви, који га сада тапшете по леђима ћете да пишате и кењате и по њему. То му не гине. Живи били па видели.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WLqrIR37DLw[/youtube]

Jeste, jeste...

stf":su11eln4 je napisao(la):
Није то моје "уверење" Реља, Добрица је недвосмислено политички ангажман јавно потврдио у изјави новинарима, цитираћу: "Ми смо једина алтернатива тренутној власти". ...
STF, prvo moras da shvatis da postoje ljudi i van politickih partija. Moram da ti kazem da mi je odratan stav, da bilo koji protest da se organizuje, je napad na vladu, napad na AV, politicka agitacija i sl. Pored toga sto je odvratno, je i ekstemno opasno, jer prakticno ukida pravo na protest, na gradjanski bunt, na iskazivanje drugacijeg misljenja, jer se uvek postavlja glupo pitanje "a gde si pre bio" i sl gluposti. Takav stav omogucava da na primer neko krade drzavne pare koliko hoce, a kad se postavi to pitanje, on odgovori, a gde si pre bio, sto nisi Peru jurio, ti nisi fer, protiv mene si. Neogovorno, odvratno i opasno. Nema gore.

Drugo, protest se organizuje kao odgovor na odredjeni dogadjaj koji mora da bude dovoljno jak, da bi se na njega dao odgovor u vidu protesta. Jedan od takavih je ponovno odlaganje zavrsetka rekonstrukcije MSU, koja je bila svecano najavljivana, da bi kasnije dozivela fijasko. Pritom to nije protest direktno usmeren protiv jedne partije, vec iskazivanje sveukupnog nezadovoljstva stanjem u kulturi u Srbiji, koje traje jako dugo, a koje se reflekuje kroz dva najznacajnija muzeja u zemlji. U jednom trenutku dolazi do prezasicenja i nekad se mora kazati dosta.

A ujedno, zasto se sada ne bi i postavljalo pitanje odnosa drzave prema kulturi i njenim izdvajanjima? Zar nam ne ide sad sjajno, da nas je prosto sramota? Zar nemamo kao nikad u "novijoj istoriji" vise para u budzetu? Pa kad nam vec tako sjajno ide, kada izbore mozemo da organizujemo na svake dve godine, da bi nekom ego podizali, gradimo nacionalne stadione, nema razloga da ne trazimo vise i za kultutu, imamo para na pretek, sto bi se reklo.

Tasovac je u svemu manje bitan lik, mozda bi neki drugi ministar kulture postupio jos gore od njega, kao sto je i Vrebic manje bitan za prosvetare. Svi ti protesti "nezadoviljstva" gradjana treba da budu usmereni samo tamo gde je pravi centar moci i odlucivanja. Ali ne tako sto ce protestovati pred ministarstvom ili kult. institucijom, vec tako sto ce se vrsiti pritisak da se medijskim kucama sa nac. frekvenicjom vrati ono malo nezavisnosti koje su imale pre dolaska vladajuce partije. Prestanimo stalno da gadjamo lake mete, da se opet ne bi desilo da nam ubiju prvog demakratkog politicara koji uspe da dodje na vlast.

Milanče,

kao što napisah, živi bili pa videli. Nemojte posle da se razočarate u svoje urbane idole. A ja ću vas osloboditi mog štetočinarskog prisustva na forumu pa možete da se razbaškarite u svom balonu gde samtrate da ne važe osnovni zakoni fizike.

A za godinu, dve, videćemo ko je bio u pravu. Razika je samo što ću ja javno da vam se izvinim ako sam pogrešio, vi meni nećete, pravićete se mutavi, kao i uvek.

Ćao.

1611014_10206902068202606_8507014264886959546_n.jpg

Vrh