Šta je novo?

Most Gazela i Mostarska petlja

bojan87":16os8yuc je napisao(la):
Pre par meseci sam bas ovo prokomentarisao na forumu. Kao laik sa primetio da je sredina mosta ulegla, a cinimi se i da su drugi ljudi to isto primetili.
He, he, to mi je bila prva asocijacija kada sam kopirao članak iz "Politike"...

Biće interesantnih rekacija u rubrici "Među nama" narednih dana :)

Đilas u Poligrafu najavio raseljavanje naselja ispod Gazele do kraja avgusta. Veći deo porodica, one koje imaju prebivalište u Beogradu (među njih spadaju i izbeglice), raseliće grad, a ostatak, one koji imaju prebivalište u drugim gradovima (a da nisu sa Kosova i Metohije, tj. da nisu izbeglice) raseliće Vlada.

Koliko znam, ovo naselje je bilo, bar zvanično, jedan od glavnih razloga zašto se čeka na rekonstrukciju Gazele (kasnije se spominjalo i završetak mosta preko Ade).

Da li ima smisla da grad tokom rekonstrukcije Gazele koja ce ocigledno krenuti pre zavrsetka mosta na Adi (srecom rekonstruisan je tramvajski most) organizuje nekakav privremeni trajekt preko Save? I za pesake i za vozila. Samo ne znam od koje do koje tacke bi se mogli prevoziti automobili. Sta mislite?

Pa teško prilaz savi kod gazele je fizički skoro onemogućen :(

Ne bi moralo kod Gazele...negde u blizini, ili bilo gde na obali, samo da se rasterete preostala 2 mosta...

hazard":3efsxvgq je napisao(la):
Da li ima smisla da grad tokom rekonstrukcije Gazele koja ce ocigledno krenuti pre zavrsetka mosta na Adi (srecom rekonstruisan je tramvajski most) organizuje nekakav privremeni trajekt preko Save? I za pesake i za vozila. Samo ne znam od koje do koje tacke bi se mogli prevoziti automobili. Sta mislite?
Trajekt za pesake vec imas.

Nemas vise trajekt za pjesake ukinut.Jedna nezvanicna rekonstrukcija krece u septembru to mi je rekao mrka licno ako laze on lazem ja vas sreo sam ga u kom banci u igumanovoj palati htjeo preko reda pa smo malo procaskali lik je kad bi imao para mrka bi od srbije napravio svajcarsku :kafa:

Moze li neko da mi kaze kuda se odvijao saobracaj kroz Beograd i kuda je isao autoput pre izgradnje Gazele 1970 ???

Koliko znam autoputa pre 1970. nije ni bilo. Ispravite me ako gresim, ali do 70ih je put Beograd - Zagreb bio magistrala.

Oni rekose da ce da naprave 4 trake sa jedne strane mosta kad se bude druga rekonstruisala da bi oba smjera imala po dvije trake???????? Pa jedva i ove 3 su stale .... jesu oni normalni ? Jedino da ga prosire za 2-3 metra ..

^^ staće opušteno, odnosno 2 trake standardne širine i 2 trake po 2m širine za automobile, takva je praksa i u drugim zemljama a i lično sam se uverio na putevima u Austriji i Nemačkoj da to funkcioniše.

Uz asistenciju saobraćajne policije (čovek na svakih 100 metara), sa gumenim "preprekama" izmedju traka i sličnim "rekvizitima", mislim da će to biti izvodljivo.

Samo treba malo reda i organizacije, a to nam je čuvena nacionalna osobina :rolleyes:

Nije mi jasno svaki put kad prolazim zadnjih 10 god kroz Bg na Gazeli vidim onu trulu ogradu zar im je bar to tesko da zamene a ne da cekaju celu rekonstrukciju mosta da urade ................................ :notok: :notok: :notok:

По мени би мењање ограде било мазање очију, сакривање проблема итд, итд... А највише мрзим кад је нешто сјајно споља а труло изнутра, тако да сам им захвалан што нам нису мазали очи...

Михаило":930zx0us je napisao(la):
По мени би мењање ограде било мазање очију, сакривање проблема итд, итд... А највише мрзим кад је нешто сјајно споља а труло изнутра, тако да сам им захвалан што нам нису мазали очи...
Znam da je zbog takve ograde na Pancevackom mostu bilo nekoliko smrtnih slucajeva sto pesaka sto automobilista ,kazu ograda je kao paucina toliko moze da izdrzi.....

Na gazeli su svi pešaci potencijalne (uglavnom neuspešne) samoubice i atrakcija za samožive majke koje vole da ih slikaju sa svojom decom, dok čekaju u gužvi...

Ograde na gazeli su možda najuočljivije loše, ali to nije i najkritičnije, i bolje da se i vidi da je u takvom stanju, bar kao upozorenje, dok se most u potpunosti ne obezbedi

Из прекјучерашње Политике:

Роми испод „Газеле” пакују кофере

romi.jpg

До краја месеца „картон сити” би требало да буде расељен (Фото Д. Јевремовић)

Нехигијенско насеље испод моста „Газела” биће расељено до краја овог месеца у 13 општина. Контејнери за 114 ромских породица биће постављени широм престонице, изузев на подручју Врачара, Савског венца, Старог града и Новог Београда.

Општине имају задатак да нађу одговарајуће локације које ће имати канализацију, воду, струју, а град ће дати стамбене јединице. Расељавањем породица примењиваће се концепт преузет из Беча и Берлина којим се спречава груписање сиромаштва и стварање гета. Домаћинства ће моћи да користе контејнере док спадају у категорију социјално угрожених. Када буду зарађивали довољно да могу да плате кирију, стамбене јединице ће бити додељене другим породицама на одређено време.

Милан Кркобабић, заменик градоначелника, тврди да су пописали житеље и обавили здравствене прегледе.

– Збринућемо 114 породица, док су 64 домаћинства у надлежности Министарства рада и социјалне политике. Уклањање насеља у вези је са обновом моста па смо прихватили да раселимо становнике по условима које прописује Европска инвестициона банка, која је и одобрила кредит за реконструкцију – истакао је Кркобабић.

Прва санација најпрометнијег моста после 38 година, сигурно ће почети чим „картон сити” буде расељен, потврдио је Милутин Мркоњић, министар за инфраструктуру.

Он је истакао да саобраћај неће бити обустављен док траје обнова „Газеле”, јер ће неколико трака свакодневно бити на располагању возачима. Планирано је да радови трају 18 месеци, а мост ће бити ојачан да издржи 165.000 аутомобила, колико свакодневно прође иако је пројектован за 40.000 возила.

Расељавањем житеља дивљег насеља Радна група ће почети да примењује комплетан социјални програм.

Кркобабић обећава да ће се водити рачуна да ове породице не буду само негде измештене и заборављене, јер би у том случају опет запоселе атрактивне локације у центру и брзо створиле депоније смећа.

Само је приликом рушења насеља на Дорћолској прузи утоварено око 800 тона смећа, а за сада је познато да испод „Газеле”, где живи више од 1 200 људи, има око 111 пољских тоалета и септичких јама.

– Породице ће имати представнике који ће сарађивати са властима и центром за социјални рад. Потписаће уговоре, што значи да ће морати да упишу децу у школе и вртиће. У програм ће се укључити Секретаријати за образовање, социјалну и здравствену заштиту, Министарство унутрашњих послова и Министарство за људска и мањинска права. Имаће здравствене картоне и могућност да се запосле јер ће сваке недеље добијати списак фирми које траже одређени кадар. Овако ћемо поступати и када будемо расељавали остала насеља која угрожавају развој града – каже Кркобабић за „Политику” и објашњава да овај програм није само празна прича већ је утврђен акционим планом и као такав је обавезујући.

-----------------------------------------------------------

Центар за рециклажу

Акционим планом предвиђено је и оснивање центра за рециклажу, површине око 4,5 хектара, уопштини Палилула. Центар би требало да буде под управом града, а запослићеоко 220 особа. У плану је и формирање 1.000 неформалних радних места за раднике који ћесакупљатиотпад. Центар би запошљавао и Палилулце изсиромашних породица, укључујући и житељенехигијенског насеља испод Панчевачког моста, аиопштина Звездара је најавиламогуће отварање рециклажног центра.

Љ. Перовић

Kako izbeći gužve na "Gazeli"
21. avgust 2009. | 12:32 | Izvor: B92
Beograd -- Gužve na mostu "Gazela" u vreme rekonstrukcije tog mosta mogle bi se izbeći zatvaranjem ulaznih traka na "Gazelu", kaže profesor Milan Vujanić.

Most ''Gazela'' u Beogradu (FoNet)
Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujić je gostujući u Vestima B92 objasnio da se to rešenje pokazalo kao dobro za vreme održavanja Univerzijade.
"Mi sad treba samo da primenimo to rešenje, dakle da sprečimo da se 'Gazela' napuni kako bi normalno funkcionisala, i ono što građani ne znaju - nije maksimalno iskorišćen kapacitet kad su vozila jedno do drugog na pola metra rastojanja i idu pet na sat. Maksimalno iskorišćenje je negde između 50,60 možda čak i 80 kilometara bez obzira na rastojanje između vozila, mnogo ih više prođe", naveo je Vujić.

B92: Od kakvog je značaja za Srbiju i Beograd obnova ovog mosta?

Vujanić: "Glavni pravac koji veže gore od Mađarske dole prema Nišu, odnosno od Hrvatske ili Slovenija Hrvatska pa opet prema Nišu prolazi ovim mostom i on je projektovan za nekih 10 000 vozila sa perspektivom u planu da za 10 godina bude 20 000 vozila dnevno. U ovom trenutku 'Gazela' ima između 130 i 150 000 vozila dnevno, znači kapacitet premašen za i to maksimalnih sedam puta i zato mi imamo problem."

Najbolje da zatvore gazelu i onda neće biti gužve :o

Мени само није јасно: кад су већ одлучили да не сачекају отварање Новог моста преко Аде, зашто нису почели реконструкцију у јуну, па да радови почну кад су мање гужве? Опет оно наше: "оце каки, неце каки"... :rolleyes:
Једино да сад полиција стоји код петљи у Добановцима и Орловачи и излаза у Бубањ Потоку и да тера транзит на обилазницу и кружни пут, да бар део транзита не иде кроз град.

Цигани* су им правили проблем, пошто не смеју да поставе ни грађевински контејнер близу моста док их не иселе.:|
Али 'фала Богу - исељавање креће за пар дана, и тако се уклања највеће ругло Београда!:kk:
Шта мислите, колико тона смећа ће да однесу? Ја типујем на 30 000!:D

*Цигани - реч "Роми" се скоро увукла у свакодневни језик јер је реч "Цигани" тобоже увредљива. Међутим, они ће за мене увек бити Цигани, јер како рече један Цига коме сам дао неке старе ствари из гараже - "одувек смо били Цигани, па шта фали да се и одсад тако зовемо, бити Циган није ништа лоше!":dil:

DoktorUbipacijentic":o45f6kr2 je napisao(la):
*Цигани - реч "Роми" се скоро увукла у свакодневни језик...
Ccc, kako je samo smela...

DoktorUbipacijentic":14tu7g63 je napisao(la):
Цигани* су им правили проблем, пошто не смеју да поставе ни грађевински контејнер близу моста док их не иселе.:|
Али 'фала Богу - исељавање креће за пар дана, и тако се уклања највеће ругло Београда!:kk:
Шта мислите, колико тона смећа ће да однесу? Ја типујем на 30 000!:D
pa ne znam baš, ako je to istina, zbog čega ne rasele i Rome koji žive ispod mosta sa druge strane, kod Mostara?

DoktorUbipacijentic":14tu7g63 je napisao(la):
*Цигани - реч "Роми" се скоро увукла у свакодневни језик јер је реч "Цигани" тобоже увредљива. Међутим, они ће за мене увек бити Цигани, јер како рече један Цига коме сам дао неке старе ствари из гараже - "одувек смо били Цигани, па шта фали да се и одсад тако зовемо, бити Циган није ништа лоше!":dil:
Stvar odgoja.

Vrh