Šta je novo?

Moravski koridor E-761 (Pojate - Preljina)

Ljudi koji prate ovu temu ne znaju kako se vlasnici nepokretnosti bore da sačuvaju svoja imanja. Ne znaju šta radi Behtel Enka na terenu. Ne znaju kako otimaju, šta vlasnici trpe. Ne znaju za iživljavanje i maltretiranje. Ne znaju da niko od nadležnih na otimačinu ne reaguje.
Na žalost, ovde se zaštita mora tražiti van ove zemlje, što je strašno. Porodici su pre nekoliko dana zatrpali deo puta koji su više puta pokušali da otmu. Porodica je morala svojim životima da brani parcelu. I Behtel Enke je došao u toku noći i zatvorio privatni put. Radi se na silu, jer je pokrenut upravni spor za poništaj građevinske dozvole za ovaj sektor Vrnjačka Banja Vrba. Otimačina je otvorena.
Nije to samo kod nas, ali mi smo odlično "pokriveni" zakonski. I ništa, otimaju. Niko ne reaguje na to što imaju problem sa zakonskim osnovom za eksproprijaciju. Čeka se odluka Upravnog suda. Zaštitnik građana uopšte nije reagovao u skladu sa svojim ovlašćenjima.
Na imanje ih je uvela policija bez ijednog dokumenta, pod pretnjom hapšenja vlasnika. Bez naloga. Kasnije nekako se došlo do dokumentacije uz koju su ušli, to je sve falsifikat, tj. iz Opštinkse uprave Vrnj. Banja doneto je rešenje o izvršenju?!, a rešenje niti je izvršno, jer su pokrenuta 2 upravna spora protiv Minist. finansija, niti je Opštinska uprava mogla da donese to rešenje. To je mogao samo sud. I parcela koja je i dalje u privatnoj svojini porodice, konst. se uništava prolaskom mašina Behtela. E sada je i otvoreno pokušano otimanje.
Da doživimo da nas stranac izbacuje i isteruje sa NAŠEG imanja, da vređa i bolje da ne pišem šta sve još, a niko nas ne štiti, strašno je....
Nadzorni organ je firma Louis Berger Adria, koja se uopšte kod nas ne pojavljuje. Behtel radi šta želi, uz tvrdnju da je to"državna svojina". Kada tražite dokaz ili pokažete da se radi o privatnoj svojini, govore vam da ućutite i da se pomerite.
Tuga je biti svedok svega ovog.....

Који је разлог због кога немају законски основ за експропријацију?

Neko je pisao da postoji arheološko nalazište kod Vrnjaca.
Зна ли се какво археолошко налазиште? Какав је значај тог археолошког налазишта за државу Србију?
Нешто ми то не делује као адекватан разлог за одлагање пројекта.
Колико могу да пронађем на интернету постоји неолитско насеље Лађариште пронађено пре 30 година. То је на том подручију али не верујем да ауто-пут иде преко њега?

Свакако је страшно на који начин ова власт отима људима права и достојанство.

Neko je pisao da postoji arheološko nalazište kod Vrnjaca.
Postoji, nepokretno kulturno dobro neolitsko naselje Lađarište u Vrnjcima, arheološko nalazište ("Sl. glasnik RS", 27/97).
U izmenama i dopunama PGR Vrnjačke Banje iz nov.'21.g. navedeno je da se "kulturno dobro i dobro koje uživa prethodnu zaštitu ne sme oštetiti, uništiti”,..Da se izvođenje radova na njima i njihovoj okolini moze vršiti "isključivo u cilju njihove sanacije, restauracije, revitalizacije i prezentacije"... Za sve pomenute radove neophodno je pribaviti uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite od nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture:."

"Svaka planskim dokumentom predviđena izgradnja objekata u neposrednom okruženju kulturnog dobra, odnosno dobra koje uživa prethodnu zaštitu, svojom veličinom, izgledom, prostornim i arhitektonskim sklopom ne sme da ugrozi vrednosti zašticenog objekta, kao ni ambijenta u celini. Posebnu pažnju potrebo je obratiti na očuvanje vizura prema zaštićenim objektima."
1727545865503.png

A upravo je auto-put trasiran preko tog nalazišta.

1727545947821.png

1727545998063.png

Vidi se trasa auto-puta koja prolazi preko tog područja. Mislim da je to sada sve uništeno, ali zbog naših problema i svakodnevne borbe za očuvanje našeg imanja od otimanja (Vraneši), nisam ispratila stepen radova u Vrnjcima.

Који је разлог због кога немају законски основ за експропријацију?
Imaju veliki problem sa zakonitošću postupka eksproprijacije, i to je sve prijavljeno nadležnima još 2021.g.. Na žalost, mi smo verovali u institucije i računali da će na to nadležni reagovati. Ne, niko nije reagovao. Mene je prosto stid da napišem šta imaju od dokumentacije i kako se ovaj auto-put pravi.
Na kraju ću i objaviti, mi više ništa ne gubimo. Ipak je strašno kada vidite a čime se susrećete, da je ovde sve moguće, pa i graditi takav objekat kao što je auto-put bez neophodnih akata Vlade. Posebno ističem da je Zaštitnik građana sa svim ovim upoznat. I ništa.

Imaju veliki problem sa zakonitošću postupka eksproprijacije, i to je sve prijavljeno nadležnima još 2021.g.. Na žalost, mi smo verovali u institucije i računali da će na to nadležni reagovati. Ne, niko nije reagovao. Mene je prosto stid da napišem šta imaju od dokumentacije i kako se ovaj auto-put pravi.
Na kraju ću i objaviti, mi više ništa ne gubimo. Ipak je strašno kada vidite a čime se susrećete, da je ovde sve moguće, pa i graditi takav objekat kao što je auto-put bez neophodnih akata Vlade. Posebno ističem da je Zaštitnik građana sa svim ovim upoznat. I ništa.
Upoznata su i nadležna ministarstva, RGZ, predsednik Vlade...

Upoznata su i nadležna ministarstva, RGZ, predsednik Vlade...
Razumem da je mnogo teško da se pristane na eksproprijaciju domaćinstva, i da su tu osećanja mnogo iskrenija nego kod onih što hoće da za zaparloženu njivu dobiju stan u Beogradu. Ja prvi nemam srca da prodam stan u kome sam odrastao a ne treba mi. Al sa druge strane samo pomisli koliko je porodica unesrećila ta pogibeljna magistrala koja ide iz sela u selo od Kruševca do Čačka, i koliko bi tek unesrećila u budućnosti da nema ovog autoputa.

Нећеш да наведеш шта је проблем везан за законитост експропријације?
У принципу, лепо си навела који су ти кораци. Ако си сигурна у то што причаш онда иди до међународног суда и наплатићеш им све.

Uz svo dužno poštovanje i saosećanje sa problemima eksproprijacije i banditskom ponašanju države prema narodu, koga smo svi svesni, zaista mislim da nabijanje griže savesti forumašima koji prate temu jer su zainteresovani za autoput, nije baš na mestu.

Da se razumemo, ne kažem da ne treba sa se piše o tome (naprotiv). Samo malo povesti računa o tonu. Konkretno početak poruke “Ljudi koji prate ovu temu ne znaju…” sugeriše da su ljudi koji prate ovu temu odgovorni za to što se dešava.

Neko možda i ponudi neki savet ili pomoć, ako je upućen u problematiku. Zato i treba pisati o problemu. Ali to se neće desiti ako se oseti prozvanim ovakvim pisanjem.

Poslednja izmena:
Nekako sam se nadao da će novi krakovi petlje imati po 2 trake…ovako su samo ublažili krivine…što nije loše naravno, samo nekako sam očekivao više nakon toliko radova…
Ja mislim da je prvobitni plan bio mnogo ambiciozniji, bas kako ti kazes, onda su se smorili verovatno zbog para, kao i zbog duzine izgradnje, napravili su ovo kao iznudjeno resenje

Глисок каква је ситуација од В.Бање до Врбе да ли се ради на том делу?

Vrh