jovanovm":157te374 je napisao(la):
То што је фирма која је добила посао турска нема никакве везе са тим (чак је и помало срамотно наводити то). Закон о заштити приватности је исти и важи за све, а фирма која се бави овим послом је регистрована код нас и наш је правни субјект.
То што је фирма турска има итекако везе, из више разлога (под условом, наравно, да ми не "учитаваш" унапред нешто што ја нисам рекао).
Као прво, из простог разлога што је
страна, што значи да се већи део новца од примене ове технологије (коју је засигурно успешно и квалитетно могла да примени и нека српска фирма) неће задржавати у Србији. Притом, с обзиром да је у питању јавни/државни монопол (не постоји легалан "алтернативан" систем превоза у Београду, који би имао сопствене цене и тарифе), који се финансира продајом карата, али и дотирањем из буџета (односно - новцем пореских обвезника!), недопустиво је да приватна фирма, уз то још и страна, из тога извлачи профит, и то на такав начин какав је предвиђен. То, МОЖДА, јесте легално (на неки натегнут начин), али легитимно нипошто није. Наравно, људи се међусобно разликују по степену економског протекционизма/либерализма који заступају. Но, то није разлог да онима са којима се не слажемо приписујемо да је то што говоре
срамотно, и да свако (макар колико легитимно!) инсистирање на ефективном поштовању националног суверенитета означавамо као нешто (политички) некоректно.
Као друго, дотична турска фирма је, у суштини, изабрана на прилично сумњив и нетранспарентан начин. Кажем опет - легално, можда, јесте, али легитимно - нипошто...
Као треће, све веће присуство турских фирми у Србији не допада ми се због тога што га доживљавам као део много шире турске дипломатске (и не само дипломатске) офанзиве, у чијим коренима је, поред неспорних економских мотива, уједно и тежња за неком врстом историјског и вредносног ревизионизма на овим просторима. Дакле, сумњам у транспарентност њихових мотива, и стога бих радије на том месту видео фирме из неких других земаља, са којима смо, просто, у бољим, или макар - чистијим и "неутралнијим", односима. И ма колико се такав концепт теби не свиђао, није у реду да га, само због тога што се не уклапа у твој идеолошки "свјетоназор", називаш
срамотним... Поз!