Sjajno je sto se napokon uvodi svremen sistem naplate prevoza i sto ce napokon postojati evidencija kretanja putnika kao bi se sistem poboljsao. :kk:
Ipak moram primetiti nekoliko apsurdnodsti i podlih namera:
Specificnosti validacije nepersonalizovanih karata
Najkrace vreme izmedju dve validacije iste karte je konfigurabilno i moguce ga je definisati daljinskim putem iz OKC. Na taj nacin se sprecava da se karta validirana u vozilu slucajno validira vise puta.
Posto prosecno putovanje moze da potraje i do sat vremena kartica onda ostaje blokirana toliko, kako onda da je overim usledecem autobusu kada presedne? Cekicam pola sata na stanici?
Sa druge strane ako je blokada kraca a ja se vozim duze onda nema nikakvog smisla. :notok:
Informisanje na stajalistima preko displeja
Pored podataka o nailasku vozila, putnicima ce preko displeja biti pruzene i druge servisne informacije, poruke o eventualnim izmenama, [highlight=red]
reklamne poruke itd[/highlight].
kakve bre reklame!? Ako hocete reklame dodajte drugi displej samo za njih, ovako cu se na stanici gde staje 5-6 linija nagledati reklama za Grand kafu i Vanish dok ne saznam da krs koji cekam stize za 57 minuta! :notok: :notok:
A ono "itd" vec zamisljam da su predizborne poruke i informacije o uspesima gradske vlade. Dosta mesanja baba i zaba, ako je displej za informacije o prevozu onda neka bude sto efikasniji za to a ne da bude opterecen reklamnim porukama. U ostalom ako placam i kartu za prevoz i subvencije za isti kroz porez hocu besprekornu uslugu a ne jos da me truju reklamama na svakom koraku.
I moj favorit:
logotipi Erste Banke, MTS i Tempa u donjem levom uglu. :notok: :notok: :notok:
Pa jel ovo javni prevoz u kom se placa karta i koji grad subvencionise ili formula 1 sa svojim sponzorima?
Jel mogu ja da budem sponzor i da dobijam, to je neminovno, podatke o putnicima i njihovim kretanjima?
Mada moze i da ispadne suprotno, "brze internet veze MTS" a iza toga "autobus 58 vreme 94 min" ili "pouzdano uz Erste" pa "obustavljen saobracaj zbog kvara na mrezi"
Pa dokle vise, em cena karte, em procenat za firmu koja ovo organizuje, em subvencije, em krediti za obnovu voznog parka i na sve to reklame na svakom cosku. Jos vozaci da nose koka kola kackete i majce a kontrolori zvezdine dresove i bice savrseno.
Ili reklame i besplatan prevoz ili naplata ali bez reklama!