BEOGRAD 29. 12. 2010
Press
Smena u GSP: Direktor odlazi,ostaju problemi
Generalni direktor GSP-a Radoslav Nikolić podneo juče ostavku iz "ličnih razloga". Sindikalci tvrde da je glavni razlog odlaska dug od 1,8 milijardi dinara za doprinose radnika i sumnjive javne nabavke
Radoslav Nikolić juče je podneo ostavku na mesto generalnog direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd", navodeći "lične razloge" kao motiv. Za sobom je, kao i njegovi prethodnici, ostavio preduzeće u problemima i niz nerazjašnjenih odluka. Sindikalci navode da je jedan od osnovnih uzroka njegovog odlaska dug od 1,8 milijardi dinara za neuplaćene doprinose zaposlenima.
Mileta Radojević novi direktor
Novi direktor GSP-a najverovatnije će biti dosadašnji član Gradskog veća Mileta Radojević. Na sednici SPS-a koja je održana sinoć on je predložen za najvišu funkciju u ovom preduzeću. Izglasan je među još dvojicom kolega iz Gradskog veća, takođe članova SPS-a Slobodana Šolevića i Gorana Aleksića. Međutim, Radojević juče nije želeo da komentariše da li je GSP u ovom trenutku "vruć krompir".
- U stranci je odlučeno da kandidat za mesto generalnog direktora GSP-a budem ja, a preostalo je da Skupština grada danas potvrdi taj predlog, a o svemu drugom možemo da razgovaramo nakon izbora - rekao je kratko Radojević.
Nikolićev iznenadni odlazak sa mesta generalnog direktora GSP-a iznenadio je javnost, s obzirom na to da je na prošlonedeljnom koktelu povodom praznika u ovom preduzeću govorio isključivo o velikim planovima za budućnost, dok ostavku nije ni pomenuo.
Nasleđeni problemi
- Juče sam obavestio gradonačelnika Dragana Đilasa i predsednika Skupštine grada Aleksandra Antića da podnosim neopozivu ostavku na funkciju generalnog direktora GSP "Beograd" iz ličnih razloga. Obavljao sam funkciju generalnog direktora najvećeg gradskog javnog preduzeća u prethodne dve godine. To je vreme kada nas je sve zadesila ekonomska kriza, ali sam ubeđen da je u istom periodu javni gradski prevoz, koji obavlja GSP "Beograd", radio izuzetno uspešno na zadovoljstvo građana Beograda - navodi Nikolić u ostavci.
On je dodao i da su se u GSP-u trudili da Beograđani ne osete teškoće sa kojima su se svakodnevno suočavali. On se, kao i na nedavnom novogodišnjem brifingu, osvrnuo isključivo na uspehe koje je preduzeće ostvarilo dok se on nalazio na čelu.
Međutim, u GSP-u postoji niz problema na koje već godinama unazad upozoravaju sindikati zaposlenih u ovom preduzeću. Konkretno, niz optužbi na račun generalnog direktora je pre godinu dana izneo predsednik sindikata "Solidarnost" Drago Jović. On je sada ponovo istakao da je "mutno sve što se radilo u GSP-u, naročito kada je reč o nabavkama koje nikada nisu bile javne".
A2
Ne uplaćuju doprinose
Redakciji Pressa juče se javilo više nezadovoljnih radnika GSP-a koji su potvrdili navode da ovo preduzeće nije uplatilo doprinose zaposlenima za prethodnu godinu i da im nisu overene zdravstvene knjižice za narednih šest meseci zbog čega od Nove godine neće moći da se leče.
- Firma od juna nije uplaćivala penzijsko-invalidsko osiguranje, koje mi po zakonu pripada. Moju zdravstvenu knjižicu, koja će isteći 31. decembra, uzeli su i dali su mi novu, koju, međutim, ne mogu da overim u matičnoj opštini Vladimirci, jer im GSP ništa nije uplatio - ogorčen je Zoran Lazarević, vozač GSP-a.
- Svi problemi su nasleđeni, Nikolić je samo jedan "šrafić" u celom mehanizmu koji je uz ostale zahvatio neku siću i za sebe. Mislim da je u ovom trenutku izgubio podršku gradske vlasti i svoje partije. Razlozi ostavke su verovatno i problemi u kojima je preduzeće, a problematični su nabavka delova, nabavka vozila, dugovi za struju, vodu, naftu, nisu izmireni porezi prema državi, nisu uplaćeni doprinosi, kao ni jubilarne nagrade ni rekreativni oporavak. Kupe najjeftinije delove i nema kontrole kvaliteta, a ne pita se jesu li bezbedni, zatim, umesto za 12 evra koliko je u prodavnici koštao određeni deo, platili su ga 7.000 dinara. Ugovor o nabavci nema šanse ni da se pogleda, na primer, čak ni policija kada je ispitivala jedan slučaj nije mogla da dođe do ugovora o kupovini menjača - navodi Jović.
Najava protesta
Njegov kolega, predsednik sindikata "Nezavisnost" Milovan Stanković sumnja da su uzrok Nikolićeve ostavke upravo neuplaćeni doprinosi svim zaposlenima.
- Duguje radnicima za poreze i doprinose oko dve milijarde dinara. Međutim, pored svih problema, smatram da je ova odluka politička. Pitam se zašto se GSP obezvređuje - da li da bi se prodao ili uništio? Opet će stranačka ličnost da dođe na njegovo mesto, a ne stručna osoba i nastaviće se problemi. Neće ovo tek tako proći među zaposlenima, sigurno će biti protesta - rekao je Stanković.
KRAJ
Optužbe sindikalaca na sajtu
Na sajtu
www.gspafera.blogspot.com postavljeno je pismo predsednika sindikata "Solidarnost" Drage Jovića, ukazujući na malverzacije u GSP, u koje je umešan prvi čovek ovog javnog preduzeća. Prenosimo deo tog pisma:
1. kupovina imitacija kočnica
2. zloupotreba službenih automobila u privatne svrhe,
3. kupovina pet službenih automobila (pored postojećih 40) bez sprovođenja ikakvog postupka javne nabavke;
4. favorizovanje tri omladinske zadruge od 31 koliko ih postoji u Beogradu
5. kupovina 83 nova trolejbusa, koja predstavlja nezabeležen slučaj u istoriji javnog saobraćaja, da se ceo podsistem zameni bez obzira na stanje u kom je
6. bacanje para na ispitivanje najboljih kočnica svetskog proizvođača "Haldeks" i turskih imitacija "ajsa" na Mašinskom fakultetu
7. odlazak u Španiju generalnog direktora Radoslava Nikolića i izvršnog direktora Slobodana Stevića kod proizvođača tramvaja "Kaf" bez odobrenja i odluke UO GSP Beograd
8. uplata 1.180.000 dinara dnevnom listu "Kurir" po profakturi od 3. februara 2010. godine posle tekstova "GSP mućka" (Kurir) i "Partijske kočnice" (Glas javnosti), a na ime elektronskog oglašavanja logotipa GSP. Da li je potrebno napomenuti da "Kurir" od tada više nigde ne spominje imitacije kočnica i pretnju koje one predstavljaju po Beograđane i njihove porodice?
9. gde su i na šta su potrošena sredstva u 2009. godini koja su u ukupnoj sumi skoro 20 odsto veća od istih sredstava u 2008. pre dolaska Radoslava Nikolića i "ekipe" na čelo GSP Beograd?
www.press on line.
A. VLAHOVIĆ i R. CVETKOVIĆ