Kod mene na Ceraku, na okretnici 52ke, vec duzi period, rano ujutru, pa negde do 10, sedi, stoji i cuci ogroman broj prodavaca robe razne iz kontejnera. Uglavnom romska populacija, ali ima i "belih". Da li smetaju? Uglavnom da, zauzeli su parking, buka, djubre koje ostaje kad odu...ali, sta s njima?To je beda i sirotinja kojoj je to jedini izvor prihoda za hranu, da ne gladuju. Skloniti ih odatle, da, ali im dati neku mogucnost da privredjuju, da zarade neki dinar. Ne mozes prosto da ih oteras, jer ce se pojaviti ponovo, iz razloga sto nemaju drugog izbora.
Tako je i sa migrantima. Oni su u Srbiji, oni putuju u EU u potrazi za zamisljenim normalnim zivotom, ne zato sto hoce, vec zato sto nemaju drugog izbora. Imao sam prilike da razgovaram s nekolicinom, i svi su rekli isto: "otisao sam iz svoje zemlje da me ne bi ubili, idem negde da zaradim hleb, idem negde gde mogu mirno da zaspim".
U pogledu moguce zaraze i sirenja bolesti od strane emigranata...moja sestra je prosle godine lezala na nefroloskom odelenju urgentnog centra, i kad je potpisivao otpusnu listu, lekar je, krajnje iznenadjeno upitao "vi niste dobili hepatitis C na odelenju?ni B?? Cudno!" Zato sto to nije neuobicajena pojava tamo, jer postoji samo jedan wc i samo jedno kupatilo za nefroliske pacijente, zarazene i nezarazene. Tako da migranti nisu uopste problem, treba kopati blize i dublje...