Šta je novo?

Migranti u Srbiji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve si ih provalio jbt.

Zar je toliko skupo i tesko obezbediti toi toi klozete za park kod autobuske? Prosao sam danas i situacija je krajnjr zabrinjavajuca.

Vojno sposobni.... da al za tamo ...
Za evropske zemlje znači radno sposobni

Bilo koja ,,seoba,, iza sebe na svom putu ostavlja dosta tragova, tako ce ih ostati nemalo i kod nas
to je činjenica , a niko nema ideju a kamoli program
te je relano očekivati da nas situacija iznenadi i tresnuti po nosu
a posle je kasno izmišljati da je sve to bila urota i sl. protiv nas
a pride stanje u demografiji upravo omogucava njihov opstanak

Malo suroviji pogled možda nam pruža i neke poztivnosti
Sad imamo selektivnu priliku da ,,utočište,, pružimo mladim, zdravim, pametnim i školovanim ljudima
(ima dosta i pravoslavaca) koj se mogu brzo uklopiti a i privredjivati
kasnije necemo moci da biramo, drugi ce ih ugrabiti
a kod nas ce se popunjavati sa kojekavim devijantima , od kojih teško da cemo se ikada oporviti
( a plus narušavanje verske ,,ravnoteže,, koja i sad u 21 veku cesto bude krvava)

EU vec sada govori o pojedinačnim kapacitetima i približavanju nj.maximuma
Ako budemo blagovremni i ,,selektivni,, imacemo medjunaradno priznato opravdanje
da smo vec popunili kapacitete , u protivnom ne piše nam se dobro....

Овакво безочне лажи и лудости су својевремно изјављивали и о Јеврејима...

Ако овде има нека душа која је мало темљније истраживала законодавство ЕУ чланица онда зна да српско законодавство даје убедљиво највећа права мањинама у Европи, поготово у поређењу са највећим и најразвијенијим европским земљама где неретко законодавство чак ни не препознаје националне мањине (Француска нпр). А ако је неко последњих година посетио западне престонице онда и зна да је Србија међу ретким европским земљама где мултиетничност функционише у пракси док је на том западу гетоизација па расном и националном кључу скоро свих великих градова у поодмаклој фази.

Хех,
знамо то сви.
Поставио сам вест са намером да се лепо види перцепција Србије од стране наших европских пријатеља..

Delija":1hezxotj je napisao(la):
Овакво безочне лажи и лудости су својевремно изјављивали и о Јеврејима...

Ако овде има нека душа која је мало темљније истраживала законодавство ЕУ чланица онда зна да српско законодавство даје убедљиво највећа права мањинама у Европи, поготово у поређењу са највећим и најразвијенијим европским земљама где неретко законодавство чак ни не препознаје националне мањине (Француска нпр). А ако је неко последњих година посетио западне престонице онда и зна да је Србија међу ретким европским земљама где мултиетничност функционише у пракси док је на том западу гетоизација па расном и националном кључу скоро свих великих градова у поодмаклој фази.

Rekao bih da za EU postoje manjine i manjine, kao i za nas. Nijedan nemac se nece buniti protiv luzickih Srba ili italijan protiv juznog tirolca austrijanca, kao sto se kod nas niko ne buni protiv madjara ili slovaka. Svako moze u zivotu biti diskriminisan zbog neceg, ali te manjine nisu posebno diskriminisane ili uopste, oni sami se osecaju kao da su u svojoj domovini kao i svi ostali. Na tom nivou Srbija nije zemlja koja nesto posebno ugrozava svoje etnicke manjine, ne u sirem planu, individualno je mozda druga prica, ali to u ovom slucaju zvanicnike iz EU ne interesuje mnogo.
Losoj situaciji po ovom pitanju doprinusi i nas premijer svojim lupetanjem.

EU problem ima sa migrantima iz Afrike i Azija i sa Romima , tacnije sa onima za koje smatraju se nisu integrisali u njihovo moderno drustvo.
Ne treba svaku kritiku primiti kao napad, odnosno odgovoriti maloumnim busanjem o grudi, jer to sa nama samima mozda nema nikakve veze.
Njihov stav u ovom momentu je otprilike: "Daj te vise srediti tu situaciju sa Romima koji zive u losim uslovima, cisto da bi nama olaksali da vas prihvatimo" jer je to zaista nesto elementarno za jednu buducu clanicu EU.

Vidim kako jedna clanica eu elementarno uskracije prava svoje nac manjine srba u toj eu ili ja grijesim mozda hr nije u eu

Ta EУ реално није ништа урадила са свим тим "донацијама" и "помоћима" како би и већинском српском становништву био обезбеђен нормалан живот и економска егзистенција у Србији, а камоли ромима,не желим икога да стављам у други план, већ само желим да нагласим да су сви становници егзистернцијално угрожени и велика је могућност да се било ко исели у Немачку или Аустрију због посла. А то је зато што су се све оне милијарде евра помоћи свеле на контејнере (које смо могли и сами да производимо и тако упошљавамо нашу привреду) и невладине организације (које ништа нису допринеле смањењу незапослености). Да су све те паре уложене у привреду, било би посла и за роме (опет не желим да их стављам у други ред, али су они нажалост и углавном својевољно мање квалификовани за већину занимања).

Dosljak, donacije i novcana pomoc ne pomazu drzavi da se oporavi, to zavisi iskljucivo od nas, tacnije od sistema.
Naravno da su SVI vise-manje ugrozeni zbog ekonomske situacije, ali se na odredjene manjine gleda dugacije bas zato sto su isto tako ugrozeni kao svi ostali PLUS preko svega toga imaju problem sa diskriminacijom na nacionalnoj, verkoj, seksualnoj osnovi itd. Znaci, isto kao ti samo jos gore. Ako si np. belac, muskarac, heteroseksualac i mlad onda su mnogo manje sanse da se osetis diskriminisanim na nacin na koji sada ne mozes ni da sanjas da je moguce da ti se desi u Srbiji. Mozda tek ako odes da zivis u inostranstvu, pa osetis neku nepravdu na svojoj kozi. Ne verujem da bi tada samo sedeo i trpeo, vec bi pre ili kasnije otisao da trazis svoja prava i da galamis oko toga, sto bi i trebalo da radis.

Вожд":2dln3zkf je napisao(la):
Većina izbeglica iz Srbije su Romi. Uzrok njihovog bega jeste i diskriminacija u zemlji porekla, a EU bi morala da poveća pritisak na Beograd da konačno ostvari zaštitu manjina, smatra Kristof Haselbah.

Чиста лаж. Из Србије беже сви, почевши од самих Срба.

Најугроженија нацинална заједница у Србији су Срби. Ја као Србин немам право да добијем лични документ на сопственом писму, немам право на рад и уплаћивање доприноса, пензионог и здравственог осигурања, немам ни право слободе кретања а многи моји сународници на Космету се овог трена потпуно обесправљују уз помоћ актуелне квислиншке управе Србије. То ме подсети, имајући у виду да се о Србији не одлучује у њој већ у иностранству значи да немамо ни право на заштиту, државу, војску, независно судство...

Naši političari su inače poznate poštenjačine i za sve loše što se dešava kriv je Zapad. Tipična severnokorejska retorika od koje mi se smučilo što živim ovde.

Delija":1koyfyxf je napisao(la):
Ја као Србин немам право да добијем лични документ на сопственом писму
nije istina, LK je na cirilici

немам право на рад и уплаћивање доприноса, пензионог и здравственог осигурања
u kom smislu nemas pravo?

немам ни право слободе кретања а многи моји сународници на Космету се овог трена потпуно обесправљују уз помоћ актуелне квислиншке управе Србије
Ovo je istina, mada je Kosovo de jure u Ustavu a de fakto nezavisno, tako da i nije nasa teritorija

То ме подсети, имајући у виду да се о Србији не одлучује у њој већ у иностранству значи да немамо ни право на заштиту, државу, војску, независно судство...
Oko ovoga i mozemo da se slozimo. Mi se za mnogo toga ne pitamo.

Најугроженија нацинална заједница у Србији су Срби
Potpuno bespotrebna i netacna (mozda i stetna) konstatacija

mekbejn":3qiatfi7 je napisao(la):
Пасош, возачка и саобраћајна су на латиници са изузетком назива самог документа.
u kom smislu nemas pravo?
У сваком. Моја генерација је генерација радника на црно. Ја ево гулим четврту годину тако. А да не причам тек какву неправду трпи моја породица у судском систему ове антинародне државе.
Potpuno bespotrebna i netacna (mozda i stetna) konstatacija
Ја сам навео аргументе због којих је та констатација тачна а ти си се сложио са половином тих аргумената. Нађи ми националну мањину која има исти број угрожених права у Србији као и Срби па да нам докажеш да моја констатација није тачна.

Оно што је штетно у Србији је опште слепило индоктринираног друштва. Све што нам се десило последњих 25
година је последица негирања реалног стања на терену од стране "умереног" слоја друштва. А заправо, таква пасивност тог друштва је била најрадикалнија појава у овој држави. Срби у Србији су негирали да су у рату све док исти рат није дошао до њих. Редом су се продавале територтије и што је најгоре, читаве српске националне заједнице и тако се и дан данас ради на северу Космета. Онај који не извуче поуке из историје осуђен је на њено понављање па смо тако након трагедије у РСК имали сличне сценарие редом у РС, Западној Славонији, Космету 99е, 2004е, 2012е на барикадама, 2014е потписивањем бриселске издаје...

Гледајући стање друштва и државе немам ни један разлог да сумњам ће они венци бачени јуче у Дрину плутати у будућности и по другим српским рекама...

Prosecan Srbin sa platom od 30 000 dinara kad plati sve dazbine zavrsi mesec na 0.
Prosecan francuz sa platom od 1500 evra kad plati sve dazbine zavrsi mesec u minusu 100 evra.

Lepa je ova EU nema sta, bas eldorado za azilante, a tek evro sto nas je usrecio...

Delija, tvoji argumenti nemaju veze sa originalnom tezom koju pokusavas da argumentujes - da su Srbi najugrozenija nacionalna zajednica u Srbiji ( sto je, slozicu se sa mekbejnom, potpuno netacna i stetna konstatacija).
Prava koja ti navodis da su ti kao Srbinu uskracena nisu etnicka nego gradjanska prava i veze nemaju sa tvojom etnickom pripadnoscu. Iako se polovicno slazem sa tobom oko navedenih prava, ne moramo da ulazimo u to...neka cak i bude da si kao skroz u pravu -ta prava koja navodis nisu uskracena tebi kao Srbinu vec svakom gradjaninu ove drzave bez obzira na etnicku/nacionalnu pripadnost.
Ergo- ne da nisi dovoljno argumentovao, nego si omasio temu.

Милоше, скоро све ако не и све националне мањине у Србији (осим можда Русина и Бугара. Колико их има све скупа?) користе латиницу као своје писмо. Чак и Милогорци из политичких мотива сада користе скоро искључиво латиницу - Дакле први аргумент стоји и по твојим критеријумима.

Други аргумент важи за све грађане, то стоји. Али опет, држава Србија је по уставу држава српског народа тако да смо ту ипак обојица у праву.

Трећи аргумент, слобода кретања се односи искључиво на Србе који немају слободу кретња на целом Космету али неретко и у Рашкој и у прешевској долини. То право се крши стриктно по националној основи и искључиво српском националном корупусу у Србији. Ни једна друга национална заједница нема никаква ограничења по том питању па чак ни ови азиланти. Дакле и тај аргумент је и по твом критеријуму апсолутно валидан.

Што се тиче четвртог, судства, иронија је да националне мањине исто злоупотребљавају услед давања права мањинама којима се директно нарушава српско писмо и језик па су тако у службеној употреби многи измишљени језици што даје простор Бошњацима, Милогорцима и Хрватима да у судским споровима траже судског тумача у циљу застаревања процеса. То се годинама дешава и има на хиљаде таквх случајева. Стоји да је судство неефикасно за све али опет, ова држава је држава српског народа.

Што се тиче политичког статуса Срба и генерално заштите оно је угрожено чињеницом да већ деценијама имамо антинародну власт а националне мањине у Србији су можда и једине у светским оквирима које имају повлашћен политички статус који се директно коси са изборним системом који је на снази у Србији. На страну то, све те мањине имају своје националне државе које много више држе до националних интереса у поређењеу са феудалном Србијом.

И на крају, Срби на северу Космета су тренутно најугрожемнија национална заједница у Европи којима је квислиншка централна власт укинула судство, полицију, здравство, право на рад, на лична документа, слободу кретања...Ја сам њихов сународник и сматрам да су укидањем тих права делу мог народа иста укинута и мени на том делу српске државе.

Што се тиче ромске мањине у Србији, нетолеранција постоји, али не колико у неким европским земљама на пример, или ни издалека колико у неким земљама у окружењу.
И на држави и на друштву а и на њима као скупини је задатак да се интегришу у европску цивилизацију 21. века и од ангажовања и једног и другог и трећег чиниоца зависи успех тог подухвата, да постану равноправни ( не и равноправнији) грађани једне модерне грађанске државе, где ће се доказивати у стручним, моралним и другим квалитетима и бити поштовани и цењени као такви.

Што се тиче неких других мањина, постоје методи који се спроводе а штетни су и по државу и по већински народ, као што је на пример такозвана позитивна дискриминација већинског народа, такозвани обавезни језик средине и друго..

Генерално, националне мањине у Републици Србији, нарочито у АПВ, уживају већу институционалну заштиту него у многим чланицама ЕУ и неке имају већи утицај на државну политику него што им је реална политичка снага или бројност. Сад, што деле прилике, односно неприлике живота у Србији са осталима, то је једна објективна околност.

Што се АПК тиче, доле је услед разних унутрашњих и спољнополитичких околности од поновног уласка у састав српске и југословенске државе до данас на овај или онај начин владао албански башибозук и то је стално тињајуће буре барута за које треба мноого воде да би се угасило.

Delija":2dhy0xnf je napisao(la):
mekbejn":2dhy0xnf je napisao(la):
Пасош, возачка и саобраћајна су на латиници са изузетком назива самог документа.

Иако сам тешки ћириличар у позитивном смислу, возачка и саобраћајна дозвола треба да буду на тој латиници. Са тим документима се излази из земље и при било каквој контроли од стране саобраћајне полиције у било којој земљи лако ће проверити та документа. Да су на ћирилици због провере и твоје возачке и саобраћајне од кола, би те одвели у полицијску станицу, а то је већ тешко малтретирање. Та два документа важе у свим земљама.
Пасош је могао да буде и на ћирилици, а у преводу сваки податак на енглеском или већ.
Лична карта је нормално само на ћирилици јер важи само у Србији као лични документ, а у иностранству је то пасош.

По мени возачка и саобраћајна и пасош треба да буду на српском - ћирилици и на енглеском.

633b39dfb4e34524731ae9195f2299ca.jpg

Вожд":5ugvfpvb je napisao(la):
По мени возачка и саобраћајна и пасош треба да буду на српском - ћирилици и на енглеском.

Јесте да није тема, али...Уколико поднесете захтев, можете да добијете возачку и пасош на српском. Требало би да може и саобраћајна, али је мало веће цимање.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh