Šta je novo?

Migranti u Srbiji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Вожд":3az0thza je napisao(la):
Што се тиче ромске мањине у Србији, нетолеранција постоји, али не колико у неким европским земљама на пример, или ни издалека колико у неким земљама у окружењу.

Pa majku mu hajde jednom da se ponosimo sto je kod nas nesto bolje nego u drugim zemljama

mekbejn":3r25duzi je napisao(la):
Вожд":3r25duzi je napisao(la):
Што се тиче ромске мањине у Србији, нетолеранција постоји, али не колико у неким европским земљама на пример, или ни издалека колико у неким земљама у окружењу.

Pa majku mu hajde jednom da se ponosimo sto je kod nas nesto bolje nego u drugim zemljama

Само бих ја исправио ову вождову констатацију будући да је на овај начин политички мотивисана и нетачна а инертно насечеђена намерним тровањем јавности. Нетолеранција није усмерена ка ромском народу (у готово стопроцентном броју случајева), већ према начину живота номадске популације који је у супротности са "нашим" начином живота и који није везан за етничку припадност конкретном народу (ромском у овом случају).

Идентичне негативне коментатаре које сам слушао све ове године према Ромима се данас понављају према азилантима. Исти ти азиланти су различитих националности и беже из различитих држава. Дакле, нема расне мржње или неторелантности већ неодобравања стила живота и то мора јасно да се рашчлани.

Расизам се као појам, исто као и нацизам, данас превише олако употребљава у читавом низу потпуно погрешних ситуација и само расплињује проблем а решење је све даље и даље ....

Ако је неко расиста, он је расиста. Не постоји усмерени расиста. Ако је неко расиста, он гаји једнако нетолерантност према било којој мањини у релативно једнакој мери. Расиста не толерише нити Рома, нити Бугарина, нити Словака.

А у Србији ће и загрижени десничари да најнормалније прихвате једног Словака, или пак Влаха. Зато што живе "нашим" начином живота.

Људи, то вам је као када вам се у зграду, у стан до вас досели рецимо, панк музичар. Он почиње временом да смета станарима, јер се његов начин живота разликује од начина живота осталих станара. Гости су му другачији, перцепција буке другачија и тако даље. Да ли је онда нетрпељивост према њему расно усмерена или је усмерена према начину живота ?

Ne znam ko sebe definise kao rasistu? Ono sto nas cini ljudima jesu nasi postupci i ono sto izgovorimo, a ne ono sto smo umislili u sebi da jesmo ili kako nas je neko etiketirao. Mi nismo uvek svesni nasih postupaka i izgovorenih reci, mozda samo do neke mere, ali ipak cvrsto zelimo da budemo u pravu, da smo na strani pravde.
Hocu reci da mi nekad imamo rasisticke postupkea, a da toga nismo ni svesni ili ih MI ne smatramo rasistickim, kao da nema veze sta taj "druge boje" misli o tome, mi smo tako odlucili i amin.

Drakche":2tensjvr je napisao(la):
Ono sto nas cini ljudima jesu nasi postupci i ono sto izgovorimo, a ne ono sto smo umislili u sebi da jesmo ili kako nas je neko etiketirao.

Не бих се сложио. Људима нас чине искључиво наши поступци, а не речи, које могу да се интерпретирају на више различитих начина у зависности од агенде етикетатора.

А велики и вештачки међуетнички проблем управо врше етикетатори који су врхунске међуљудске штеточине и лицемери који се крију иза маске самоизмишљене правде. Већ неко време влада хиперактивно помодарство олаког етикетирања људи и употребљавања прејаких оптужби за баналне ствари. На тај начин се не само разводњава и банализују појмови, већ се и релативизују прави проблеми које одређени друштвени проблем треба изворно да дефинишу на тачан начин.

Зато се више не зна ни права дефиниција речи попут "расизам", "фашизам", "патриотизам", "комунизам", "либерализам" ....

Delija":wpn9iwg7 je napisao(la):
Милоше, скоро све ако не и све националне мањине у Србији (осим можда Русина и Бугара. Колико их има све скупа?) користе латиницу као своје писмо. Чак и Милогорци из политичких мотива сада користе скоро искључиво латиницу - Дакле први аргумент стоји и по твојим критеријумима.

Delija, Delija... ovo je vec bezobrazno, posto znam da si pametniji od ovoga.
Prvo, cisto da znas gde ja stojim po ovom pitanju - za mene srpski jezik ima dva pisma i ti latinicni dokumenti su vec na "jednom srpskom pismu" - sto se mene tice. Ne zelim da otvaram tu temu (vec postoji ona "cirilica ili latinica - pitanje je sad?" od koje se meni dize kosa na glavi) ali zelim na tvojim osnovama da odgovorim na tvoje prethodno pisanje,
Dakle - bez problema ovde homogenizujes latinicu kao jedno pismo te tvrdis da su Pasos i ostala latinicna dokumenta na "pismu vecine nacionalnih manjina". E pa nisu. Nisu nista vise nego sto bi Pasos na Bugarskoj ili Mongolskoj cirilici bio "na tvom sopstvenom pismu".
Najdalje sto mozes da odes sa ovim argumentom, a da bude koliko-toliko konzistentan, je da tvrdis da su ta dokumenta zapravo jedino na "hrvatskom pismu" (i mozda bosansko-hercegovackom...ne secam se skroz logike onih koji tvrde da latinica nije srpsko pismo). Ja se naravno sa tim necu sloziti zbog gore-pomenute razlike u pocetnom stavu, ali opet - cak i da se slozim, to nije argument koji pokazuje posebnu ugrozenost ili diskriminaciju Srba, vec Srbe stavlja u istu ravan sa svim, osim (po toj logici) Hrvatske nacionalne zejdnice. Ako je tacno ovo sto je CBET napisao, onda ipak i postoji mogucnost dobijanja dokumenata na (srpskoj) cirilici, a sumnjam da ista mogucnost postoji za druge jezike i pisma.

Други аргумент важи за све грађане, то стоји. Али опет, држава Србија је по уставу држава српског народа тако да смо ту ипак обојица у праву.

U ustavu stoji da je Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Nemoj selektivno da citiraš ustav.

Трећи аргумент, слобода кретања се односи искључиво на Србе који немају слободу кретња на целом Космету али неретко и у Рашкој и у прешевској долини. То право се крши стриктно по националној основи и искључиво српском националном корупусу у Србији. Ни једна друга национална заједница нема никаква ограничења по том питању па чак ни ови азиланти. Дакле и тај аргумент је и по твом критеријуму апсолутно валидан.

Ovo je dosta kompleksno pitanje u koje ne bih dublje da ulazim pa cu se nacelno sloziti sa tobom.

Што се тиче четвртог, судства, иронија је да националне мањине исто злоупотребљавају услед давања права мањинама којима се директно нарушава српско писмо и језик па су тако у службеној употреби многи измишљени језици што даје простор Бошњацима, Милогорцима и Хрватима да у судским споровима траже судског тумача у циљу застаревања процеса. То се годинама дешава и има на хиљаде таквх случајева. Стоји да је судство неефикасно за све али опет, ова држава је држава српског народа.

Opet selektivno citiras ustav. I ne znam sta si tacno hteo da pokazes ovim primerom. Postoje i primeri gde su Srbi, a od kako je na snazi izmena da je cirilica sluzbeno pismo drzavnih organa, vracali kompletnu dokumentaciju na latinici i trazili istu na cirilicnom pismu - sto je inace sasvim legitimno. Problem postoji u celom nasem drzavnom aparatu, njegovoj neefikasnosti, nestrucnosti i nepostojanju barem naknadne pameti kad ona "prethodna" vec nije postojala. To je opet "zlocin" prema citavom gradjanstvu, bez obzira na etnicku/nacionalnu pripadnost.

Што се тиче политичког статуса Срба и генерално заштите оно је угрожено чињеницом да већ деценијама имамо антинародну власт а националне мањине у Србији су можда и једине у светским оквирима које имају повлашћен политички статус који се директно коси са изборним системом који је на снази у Србији. На страну то, све те мањине имају своје националне државе које много више држе до националних интереса у поређењеу са феудалном Србијом.

И на крају, Срби на северу Космета су тренутно најугрожемнија национална заједница у Европи којима је квислиншка централна власт укинула судство, полицију, здравство, право на рад, на лична документа, слободу кретања...Ја сам њихов сународник и сматрам да су укидањем тих права делу мог народа иста укинута и мени на том делу српске државе.

Za ova poslednja dva takodje mogu nacelno da se slozim, uz opet naznaku o kompleksnosti teme. Ipak, i ovo meni vise govori o situaciji svih gradjana, a ne Srba kao nacionalne zajednice.

Ljudima može da smeta komunalni nered (prljavština, kampovanje po parkovima, glasna muzika itd.), ali kad na takvo očigledno odstupanje od poštovanja društvene norme zalepite nacionalni ili rasni predznak i generalizujete ga, vi ste šovinista ili rasista.

Ja u Srbiji primećujem puno šovinizma i rasizma.
Šovinizam prema Hrvatima, Mađarima, Bugarima, Albancima, Crnogorcima, Bošnjacima, Jevrejima i svim NATO zemljama (uz endemski šovinizam prema Srbima koji nisu dovoljno Srbi).. Ove vrste šovinizma u stvari spadaju u grupu fašizma. Od svih naših suseda "pošteđeni" su samo Rumuni i Makedonci.
Rasizam prema svim ne-belcima (Cigani, crnci, Kinezi, Arapi itd.. njih najviše srećemo kod nas tako da se prema njima to najviše ogleda).

Obe ove stvari (šovinizam i fašizam) se u krugovima "poštovaoca" predstavljaju kao patriotizam, a kroz sredstva komunikacije zagađuju normalne ljude, koji malo po malo, ne razmišljajući puno o tome, nesvesno usvajaju brojna shvatanja koja im serviraju razne "patriJotske" organizacije.

Ja smatram da se protiv tih pojava treba snažno boriti.

А ја сматрам да си ти класични етикетатор који појма нема шта су појмови које употребљава али је "еврпски" и "ин" употребљавати их.

Више ти штете направиш мањинама него група десничара. Кад порастеш, и то схватиш, престаћеш да олако етикетираш све око себе.

Ti si upravo mene etiketirao (čime u stvari?)... ja tebe nisam, ali si se izgleda prepoznao u nečemu..?

radax":1dd0i9lm je napisao(la):
Ti si upravo mene etiketirao (čime u stvari?)...

radax":1dd0i9lm je napisao(la):
Šovinizam prema Hrvatima, Mađarima, Bugarima, Albancima, Crnogorcima, Bošnjacima, Jevrejima i svim NATO zemljama (uz endemski šovinizam prema Srbima koji nisu dovoljno Srbi).. Ove vrste šovinizma u stvari spadaju u grupu fašizma.

Obe ove stvari (šovinizam i fašizam) se u krugovima "poštovaoca" predstavljaju kao patriotizam

Управо сам и писао о олаком и погрешном употребљавању прејаких израза у погрешном контексту. Употребио си сва три израза потпуно погрешно.

Таквим деловањем, ти си једнака друштвена штеточина као и просечан фудбалски навијач.

Ja vladam terminima koje sam koristio i rekao sam da te pojave primećujem u Srbiji - šta je tu pogrešno?
Da li misliš da ne znam šta je šovinizam, fašizam i rasizam ili da ih nema u Srbiji, pa JA ne mogu da ih primetim?

Ili je tih pojava manje nego na primer u Mađarskoj ili Hrvatskoj, pa onda naše fašiste i rasiste ne bi trebalo nazivati fašistima i rasistima, jer ih to vređa, a ovi naši i nisu toliko strašni kao njihovi?

Стф,
за моју изјаву можеш рећи било шта осим да је политички мотивисана. Изнео сам свој дојам.
Ако желиш да тему разложимо, постоји више мотива за нетолеранцију према Ромима, која је подвлачим, много мања у Србији него у земљама окружења или Европе и у много мањем проценту становништва заступљена, те не треба генерализовати. Ето, интересантно је да је она чак јача код неких других мањина у Србији него код већинског народа.

Дакле постоји нетолеранција због начина живота који је другачији од нашег, али постоји и због тамније боје коже, вере, и тако даље. Мотива има разних..

Radax,

мислим да претерујеш.
Не постоји изражени шовинизам према другим народима у Србији, већ углавном се особа оцењује према својим људским и професионалним квалитетима, за разлику од земаља у окружењу где су Срби изложени апартхејду.
Ето синоћ на дан жалости због етничког чишћења и убистава које је пре 20 година учинила хрватска држава над српским народом у Хрватској, у дневнику РТС постављено је једно (чудно) питање да ли би прихватили Хрвата за зета. Шта мислиш који је одговор дала "шовинистичка" Србија?

radax":1faknv3f je napisao(la):
Ja vladam terminima koje sam koristio i rekao sam da te pojave primećujem u Srbiji - šta je tu pogrešno?
Тих појава има, нажалост у сваком друштву и у свакој земљи. Али ти си се изразио мало другачије:

radax":1faknv3f je napisao(la):
Šovinizam prema Hrvatima, Mađarima, Bugarima, Albancima, Crnogorcima, Bošnjacima, Jevrejima i svim NATO zemljama (uz endemski šovinizam prema Srbima koji nisu dovoljno Srbi).. Ove vrste šovinizma u stvari spadaju u grupu fašizma.

Што баш и није истинита тврдња већ твоја лична перцепција. Да је баш тако лоше како кажеш, црна хроника би нам била препуна разноврсним нападима на имигранте од Прешева до Суботице, аутобуси крцати имигрантима би имали полицијску пратњу а имигранте у парку Луке ћеловића би чувао кордон жандармерије ... као што су на пример, страни новински ступци тог дела света који треба да нам буде узор мало мало, па напуњени злочинима мотивисаних расном мржњом.

Све то значи да једноставно не знаш право значење појмова. Оно што ти годинама на овом форуму описујеш, не постоји у реалној пракси, не у том искривљеном и радикализованом облику који ти описујеш.

Вожд":1faknv3f je napisao(la):
Стф,
за моју изјаву можеш рећи било шта осим да је политички мотивисана. Изнео сам свој дојам.

Нисам написао да је твоја порука политички мотивисана, већ да си инертно пренео устаљену фразу која је изворно била политички мотивисана.

@stf

"Puno" je subjektivna kategorija... Moja granica za "puno fašizma" nije ista kao tvoja (očigledno) - ja bih voleo da ga nema uopšte!
Ali mi je neobjašnjivo tvoje branjenje toga, tj. napadanje mene, ako takve pojave već ne podržavaš?
Ja nikada ne bih izjavio "Srbi su fašisti", ali mogu da izjavim da primećujem puno fašizma u Srbiji. Računam da svako normalan, ko ne podržava fašizam, i jednu njegovu pojavu smatra za previše?!
..a šta reći na Šešelja po televizijama i novinama, Čedomira Antića, Olivera Antića, Dveri, Obraz, Naši, 1389, Stormfront, Treća Srbija - meni je previše! A sve su to organizacije koje truju omladinu i u toj besposlenoj omladini i imaju najveće uporište. Ne sviđa mi se gde to vodi...

@stf & @Vožd

Ne mislim da je to preovlađujuće mišljenje u Srbiji (pa ni u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji...), ali mislim da ga ima previše i da se taj uticaj perfidno uvlači u "mainstream".

Mojoj supruzi je na primer njen pokojni otac (normalan, radan čovek iz srednje klase) pre nego što je upoznala mene rekao: Ako budeš sa crncem, muslimanom ili Šiptarom - ja ću te se odreći (ja sam Srbin - samo da se razumemo - ne govorim o sebi :? )
Ja poštujem tog čoveka zbog raznih njegovih kvaliteta, ali ovakvu izjavu ne mogu da poštujem. To sam mu i rekao jednom prilikom - da je izjava fašistička. On je pokušao da je odbrani, ali po meni bezuspešno.. Posle toga je nije više pominjao.

.....na primer njen pokojni otac ....rekao...
auuu.... gde odoste....

U Bg parkovima gde borave azilanti koj usput neku količinu novca ostave ovom gradu
nema ni jednog štanda gde bi azilanti mogli dobiti inormacije kojje bi to kratko vreme zadržavanja znatno olakšalo

gde je pijaca,
najbliža ambulanta,...
pa i turist. informacije tipa koji se kulturno istor. spomenici u okolini nalaze (da prekrate vreme)
ovako besciljno se vrte oko parka

Ovaj grad neki promil koristi ima od njih ali im ne uzvraca ni trunčicu
nekada u sl. situacijama bi bio štand crvenog krsta ... danas .... ništa

Padobranac ocu reci radax kako glasi definicija fasizma da li je uopste znas .I drugo sta bi ti zabranio slobodu govora onima sto ne misle kao ti anticu i ostalim sto si ih nabrojao .Kako se to zove .Ili misli da treba svi da misle isto po sistemu jedan narod jedna vjera jedan veliki vodja itd .I Samo jos jedno pitanjce kad si mi vec prekinuo odmor da li bi se u slucaju potrebe odazvao pozivu za odbranu zemlje ako izbije neki rat pa proglase opstu mobilizaciju .Ili bi bilo to nije moj rat i strugana preko grane

boca-ica":1hju9yr7 je napisao(la):
.....na primer njen pokojni otac ....rekao...
auuu.... gde odoste....

U Bg parkovima gde borave azilanti koj usput neku količinu novca ostave ovom gradu
nema ni jednog štanda gde bi azilanti mogli dobiti inormacije kojje bi to kratko vreme zadržavanja znatno olakšalo

gde je pijaca,
najbliža ambulanta,...
pa i turist. informacije tipa koji se kulturno istor. spomenici u okolini nalaze (da prekrate vreme)
ovako besciljno se vrte oko parka

Ovaj grad neki promil koristi ima od njih ali im ne uzvraca ni trunčicu
nekada u sl. situacijama bi bio štand crvenog krsta ... danas .... ništa

Пре неко вече стојим са пар пријатеља на уласку у Ташмајдански парк, у неком моменту наиђоше три момка и фоткају цркву светог Марка оним паметним телефонима. Прилазе и на енглеском питају која је то црква, ми објаснимо, почне прича, кажу да су из Сирије, из Хомса, да им је пут довде био одисеја, у Србији су добили дозволу останка три дана, да сутра полазе даље на север, крајњи циљ - Холандија, али би волели да упознају и Београд. Муслимани су, сунити, али да веома поштују и остале вере, јер је то је за њих исто, јер су тако образовани, обзиром да су живели у некој врсти социјалдемократије и равноправности. Један се заплакао када смо изразили најискреније саосећање због стања у њиховој земљи, обзиром да је и наш простор прошао кроз ратове. Журили су да што више обиђу, па смо се пријатељски растали уз нашу жељу да у Холандији наставе живети срећно.

Уосталом, одговорност за избегле и јесте на владама западноевропских земаља и САД, јер су управо оне изазвале хаос и грађанске ратове у земљама из којих ови долазе у циљу остваривања својих интереса.

Aзилантима у Београду је супер како их третирају по ЕУ. Ромима исто. Сетите се шта је било са Париским ромима, а онда погледајте колико постоји дивљих нехигијенских насеља само у Београду. Узмимо статистику неонацистичких, расистичких напада у ЕУ и у Србији. Када је одржан задњи митинг скинхедска у Београду и Србији уопште, а када по ЕУ?

Вожд":31wiffhk je napisao(la):
Пре неко вече стојим са пар пријатеља на уласку у Ташмајдански парк, у неком моменту наиђоше три момка и фоткају цркву светог Марка оним паметним телефонима. Прилазе и на енглеском питају која је то црква, ми објаснимо, почне прича, кажу да су из Сирије, из Хомса, да им је пут довде био одисеја, у Србији су добили дозволу останка три дана, да сутра полазе даље на север, крајњи циљ - Холандија, али би волели да упознају и Београд. Муслимани су, сунити, али да веома поштују и остале вере, јер је то је за њих исто, јер су тако образовани, обзиром да су живели у некој врсти социјалдемократије и равноправности. Један се заплакао када смо изразили најискреније саосећање због стања у њиховој земљи, обзиром да је и наш простор прошао кроз ратове. Журили су да што више обиђу, па смо се пријатељски растали уз нашу жељу да у Холандији наставе живети срећно.

Уосталом, одговорност за избегле и јесте на владама западноевропских земаља и САД, јер су управо оне изазвале хаос и грађанске ратове у земљама из којих ови долазе у циљу остваривања својих интереса.

И баш ме занима шта та група сунита мисли о Асаду, његовом покојном оцу и о њиховој "социјадемократији" - готово полувековној владавини апсолутне верске мањине (алавита) над већином (сунитима)??

Мислим, људи, не претерујте више, аман.

Нисмо их запиткивали за политичку ситуацију нити којој страни припадају.

Наравно да у Сирији није била социјалдемократија али је постојала економска стабилнст и заиста је постојала верска толеранција. Алавити јесу мањина па се поклопило да је и у њиховом интересу да влада верска толеранција, Чак и хришћанима и Јеврејима тамо је било добро. Њихова несреће је што се Сирија налази тамо где се налази.

Уопште прича о демократији не пије воду на Блиском истоку, оно што се може закључити је да је свако увођење демократије доводило радикалне исламисте, потом до уништења држава што сада гледамо.

Мислим да се не треба нешто упуштати у разговор о политици јер смо са оваквим медијима ван догађаја. саслушати да али стајати на било коју страу не.

direktor":33ziqzbm je napisao(la):
Padobranac ocu reci radax kako glasi definicija fasizma da li je uopste znas

Naravno da je znam, ali mislim da je glupo da je sada ovde pišem.. nisam u školi, a Wikipedia ima slobodan pristup.
Mogu ti samo reći da je ovo o čemu pričamo školski primer toga.

I drugo sta bi ti zabranio slobodu govora onima sto ne misle kao ti anticu i ostalim sto si ih nabrojao .Kako se to zove .Ili misli da treba svi da misle isto po sistemu jedan narod jedna vjera jedan veliki vodja itd .

Pobrojane organizacije i pojedinci i njihovi javno izneti stavovi i izjave ne potpadaju pod slobodu govora (mislim potpadaju, ali ih taj zakon ne tangira, tj. ne zabranjuje im da kažu BILO ŠTA), već bi trebali da se nađu pod udarom Krivičnog zakona - Članova koji se bave raspirivanjem verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Upravo oni propagiraju te tvoje teze o jednom narodu, vođi, crkvi itd..

I Samo jos jedno pitanjce kad si mi vec prekinuo odmor da li bi se u slucaju potrebe odazvao pozivu za odbranu zemlje ako izbije neki rat pa proglase opstu mobilizaciju .Ili bi bilo to nije moj rat i strugana preko grane

Ovo je veoma lično i kompleksno pitanje. Ja sam legalista i najverovatnije bih se odazvao pozivu (za odbranu zemlje), verujem isto ili slično kao i svaki GRAĐANIN ove zemlje.

:kk: I slobodno se odmaraj i dalje, nisam ja toliko opasan da je potrebno da prekidaš odmor zbog mene. :D

orion":37s60g90 je napisao(la):
Наравно да у Сирији није била социјалдемократија али је постојала економска стабилнст и заиста је постојала верска толеранција. Алавити јесу мањина па се поклопило да је и у њиховом интересу да влада верска толеранција, Чак и хришћанима и Јеврејима тамо је било добро. Њихова несреће је што се Сирија налази тамо где се налази.

Уопште прича о демократији не пије воду на Блиском истоку, оно што се може закључити је да је свако увођење демократије доводило радикалне исламисте, потом до уништења држава што сада гледамо.

Мислим да се не треба нешто упуштати у разговор о политици јер смо са оваквим медијима ван догађаја. саслушати да али стајати на било коју страу не.

Добро, није била западно-европска социјалдемократија, чак ни арапска социјалдемократија, била је једна од арапских варијанти, БААС партија је као што знамо пан - арапска, социјалистичка и анти - империјалистичка партија. Као и оно што ми зовемо комунизмом у Југославији није био прави комунизам. Али у односу на шеријатске емирате какви се све тамо могу видети..
Оно истина, не знамо како би се понашао прави Хафизов наследник - Басил, који је за Башара био фаца,

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AV-_Imz9gvU[/youtube] :wink:
да није настрадао.

Било је и сунитима о.к. док је народу добро, није му нарочито важно које је вере или нације владар.

Што се тиче "пролећа", они који су их организовали и играли на карту радикалних исламиста, нису рачунали да
ће се ови окренути против њих. Као и Талибани у Авганистану уосталом.

stf":3gq34sgo je napisao(la):
Ако је неко расиста, он је расиста. Не постоји усмерени расиста. Ако је неко расиста, он гаји једнако нетолерантност према било којој мањини у релативно једнакој мери. Расиста не толерише нити Рома, нити Бугарина, нити Словака.
Jes vala, prosečan KKKovac u Americi veoma mrzi crnce ili Kineze, ali baš i ne mrzi recimo Poljake. Znači ni on nije rasista... :roll:
Rasista je (kao što mu i ime kaže) onaj koji mrzi ljude druge rase, odnosno boje kože, a ne druge nacionalnosti/nacionalne manjine. Taj je šovinista. I dovoljno je da mrzi samo jednu (bilo koju) nacionalnost/manjinu da bi bio šovinista.
Recimo šovinista je i ako ne mrzi Hrvate koji žive u Hrvatskoj a mrzi one koji žive u Srbiji (i hoće da ih protera nazad u Hrvatsku).

Zapravo, jddipqd, rasista je onaj ko uopste misli da postoje "druge rase" i to najcesce po kljucu druga boja koze=druga rasa. Ljudska rasa je jedna. A u okviru nje postoje razlicite boje koze, i milion drugih razlika. Dakle prosto - rasista je onaj ko deli ljude na rase.

.milos.":z1rjx1m2 je napisao(la):
Zapravo, jddipqd, rasista je onaj ko uopste misli da postoje "druge rase" i to najcesce po kljucu druga boja koze=druga rasa. Ljudska rasa je jedna. A u okviru nje postoje razlicite boje koze, i milion drugih razlika. Dakle prosto - rasista je onaj ko deli ljude na rase.
To je stvar semantike. Za mene je ljudska vrsta jedna a rasa baš označava te različite boje kože i milion drugih razlika. Rasa sama po sebi ne implicira ništa negativno ili pozitivno u smislu da su neke rase bolje od drugih - jednostavno razlikuju se po nekim fizičkim karakteristikama. Slično kao rase pasa.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh