Delija":wpn9iwg7 je napisao(la):
Милоше, скоро све ако не и све националне мањине у Србији (осим можда Русина и Бугара. Колико их има све скупа?) користе латиницу као своје писмо. Чак и Милогорци из политичких мотива сада користе скоро искључиво латиницу - Дакле први аргумент стоји и по твојим критеријумима.
Delija, Delija... ovo je vec bezobrazno, posto znam da si pametniji od ovoga.
Prvo, cisto da znas gde ja stojim po ovom pitanju - za mene srpski jezik ima dva pisma i ti latinicni dokumenti su vec na "jednom srpskom pismu" - sto se mene tice. Ne zelim da otvaram tu temu (vec postoji ona "cirilica ili latinica - pitanje je sad?" od koje se meni dize kosa na glavi) ali zelim na tvojim osnovama da odgovorim na tvoje prethodno pisanje,
Dakle - bez problema ovde homogenizujes latinicu kao jedno pismo te tvrdis da su Pasos i ostala latinicna dokumenta na "pismu vecine nacionalnih manjina". E pa nisu. Nisu nista vise nego sto bi Pasos na Bugarskoj ili Mongolskoj cirilici bio "na tvom sopstvenom pismu".
Najdalje sto mozes da odes sa ovim argumentom, a da bude koliko-toliko konzistentan, je da tvrdis da su ta dokumenta zapravo jedino na "hrvatskom pismu" (i mozda bosansko-hercegovackom...ne secam se skroz logike onih koji tvrde da latinica nije srpsko pismo). Ja se naravno sa tim necu sloziti zbog gore-pomenute razlike u pocetnom stavu, ali opet - cak i da se slozim, to nije argument koji pokazuje posebnu ugrozenost ili diskriminaciju Srba, vec Srbe stavlja u istu ravan sa svim, osim (po toj logici) Hrvatske nacionalne zejdnice. Ako je tacno ovo sto je CBET napisao, onda ipak i postoji mogucnost dobijanja dokumenata na (srpskoj) cirilici, a sumnjam da ista mogucnost postoji za druge jezike i pisma.
Други аргумент важи за све грађане, то стоји. Али опет, држава Србија је по уставу држава српског народа тако да смо ту ипак обојица у праву.
U ustavu stoji da je Srbija država srpskog naroda
i svih građana koji u njoj žive. Nemoj selektivno da citiraš ustav.
Трећи аргумент, слобода кретања се односи искључиво на Србе који немају слободу кретња на целом Космету али неретко и у Рашкој и у прешевској долини. То право се крши стриктно по националној основи и искључиво српском националном корупусу у Србији. Ни једна друга национална заједница нема никаква ограничења по том питању па чак ни ови азиланти. Дакле и тај аргумент је и по твом критеријуму апсолутно валидан.
Ovo je dosta kompleksno pitanje u koje ne bih dublje da ulazim pa cu se nacelno sloziti sa tobom.
Што се тиче четвртог, судства, иронија је да националне мањине исто злоупотребљавају услед давања права мањинама којима се директно нарушава српско писмо и језик па су тако у службеној употреби многи измишљени језици што даје простор Бошњацима, Милогорцима и Хрватима да у судским споровима траже судског тумача у циљу застаревања процеса. То се годинама дешава и има на хиљаде таквх случајева. Стоји да је судство неефикасно за све али опет, ова држава је држава српског народа.
Opet selektivno citiras ustav. I ne znam sta si tacno hteo da pokazes ovim primerom. Postoje i primeri gde su Srbi, a od kako je na snazi izmena da je cirilica sluzbeno pismo drzavnih organa, vracali kompletnu dokumentaciju na latinici i trazili istu na cirilicnom pismu - sto je inace sasvim legitimno. Problem postoji u celom nasem drzavnom aparatu, njegovoj neefikasnosti, nestrucnosti i nepostojanju barem naknadne pameti kad ona "prethodna" vec nije postojala. To je opet "zlocin" prema citavom gradjanstvu, bez obzira na etnicku/nacionalnu pripadnost.
Што се тиче политичког статуса Срба и генерално заштите оно је угрожено чињеницом да већ деценијама имамо антинародну власт а националне мањине у Србији су можда и једине у светским оквирима које имају повлашћен политички статус који се директно коси са изборним системом који је на снази у Србији. На страну то, све те мањине имају своје националне државе које много више држе до националних интереса у поређењеу са феудалном Србијом.
И на крају, Срби на северу Космета су тренутно најугрожемнија национална заједница у Европи којима је квислиншка централна власт укинула судство, полицију, здравство, право на рад, на лична документа, слободу кретања...Ја сам њихов сународник и сматрам да су укидањем тих права делу мог народа иста укинута и мени на том делу српске државе.
Za ova poslednja dva takodje mogu nacelno da se slozim, uz opet naznaku o kompleksnosti teme. Ipak, i ovo meni vise govori o situaciji svih gradjana, a ne Srba kao nacionalne zajednice.