Šta je novo?

Migranti u Srbiji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kokili":1hz4zfwg je napisao(la):
Rekoh daj Bože da ne bude rata. Imam decu, a za ovu situaciju ne vidim rešenje.

Kakva budalaština, kakvi bakrači. Ljudi koji prolaze kroz Srbiju su nesrećnici koji beže od gladi i rata, a ne radi "džihadisanja" po Evropi. Ironija sudbine je što će neka od njihove dece, u budućnosti na Zapadu, postati ono pd čega njihovi rdloditelji beže (ISIL i slično smeće), ali za to je kriva trenutna politička klima u Evropi.

Neće biti nikakvog rata te vrste na prostorima Srbije, ali takvi sukobi nisu isključeni na prostorima Švedske (koja prima 100.000 muslimanskih izbeglica godišnje, i koja nema adekvatnu politiku za asimilaciju tog stanovništva), Francuske, Engleske itd.

Žao mi što naša zemlja ne radi na tome da kvalifikovane i školovane slojeve ovih migranata zadrži ovde, ali dobro, šta da se radi.

Mi smo makedonski scenario izbegli de fakto nezavisnošću Kosova. Jako mi je žao što smo se (barem trenutno) odrekli većeg dela KiM, ali gledajte to iz perspektive nekog pacijenta čiji je deo tela zahvatila gangrena. Bolje da mu amputiraju nogu/ruku nego da ga bolest celog pojede.

P.S. Spatio, kada se vraćaš u Srbiju? ;)

boca-ica":1hqk4go3 je napisao(la):
Hajde bar jedno slovo
Bugrska kao članica EU se graniči sa Turskom preko kojje dolaze , jedno buć i vec mogu da plivaju kroz EU
de nadjoše ovoliko naokolo i to da gaze baš preko nas sirotana....
Zato što Bugarska i Rumunija nemaju šengen, odnosno i dalje postoje granične kontrole između njih i ostalih EU članica.

Godinama svakodnevno pratim forum i puno puta sam bio u iskusenju da se ukljucim u razne diskusije. Prva poruka ce ipak da mi glasi ovako:
MilisaVe, hvala na odbrani ljudskosti u ovom odvratnom naletu rasizma i ksenofobije. Drakche, takodje...ne samo u ovoj temi, nego bezbroj puta u proslosti kada si se sam suprotstavljao povremenim izlivima rasizma, kseno- i homo-fobije i drugih oblika mrznje/straha. Da nije vas (i jos nekih,naravno) prestao bih odavno da pratim forum.

.milos.
Dobro došao :)
Ako vec dugo pratiš video si predhodne postove
onda si i pročitao i pozitivne postove na primer da su mnogi azilanti pripadnici ugnjetavane Siriske pravoslavne crkve
te jeste ne samo sa ljudske vec i pravoslavne hriscanske strane pomoci :D
ali dobro volja za pomoć i razumevanje tj. tumačenje pojave su dve različite stvari

a Beobuild tj. članovi oduvek imaju
toplo srce
ali i kristalno čistu pamet , ili bar pokušavamo da razumemo šta se zapravo dešava :sesir:

.milos. Није ни сваки MilisaV,Милисав, нити је сваки Drakche, Дракче!?!?

@boca-ica, video sam, naravno. Samo, ja ne pravim razliku izmedju pravoslavnih i drugih SiriJaca, i problematicno mi je pravljenje takvih razlika. Ta kao empatija koja je motivisana zajednickom religijom, etnicitetom, ili cime god - nije bas empatija, ako mene pitas. Siguran sam da ima i pregrst drugih ugnjetavanih SiriJaca, pa bili oni hriscani, budisti, ateisti ili nesto peto - mene to podjednako dodiruje na nivou ljudskosti.
@rasho, lepa ti je terasa :)

Kad već pominjete religije, da li je neka verska organizacija pokazala svoje čovekoljublje u učinila nešto za azilante?

Zaza Bg":3fow9mp7 je napisao(la):
boca-ica":3fow9mp7 je napisao(la):
Hajde bar jedno slovo
Bugrska kao članica EU se graniči sa Turskom preko kojje dolaze , jedno buć i vec mogu da plivaju kroz EU
de nadjoše ovoliko naokolo i to da gaze baš preko nas sirotana....
Zato što Bugarska i Rumunija nemaju šengen, odnosno i dalje postoje granične kontrole između njih i ostalih EU članica.
И не само то, и "пут" преко ове две "ЕУ државе" је много дужи, граница између њих је малтене целом дужином Дунава на којем су само два моста, Видин-Калафат и Русе-Ђурђију и то би им умногоме продужило пут за тамо где су се упутили, Немачку, Француску,...

Преко мањег копненог дела границе између Румуније и Бугарске им итекако временски продужава путању одласка према циљу којем су се упутили.

А можда неки туда и пролазе, али ми то не знамо.

Дошљак":1ljt5u2g je napisao(la):
Наравно да имам емпатију, али сам против тога да им дозволимо да се шврћкају свуда како желе и да капмују по парковима, неки ред мора да постоји.

У земљама из којих мигранти долазе и даље владају многе опаке заразне болести. Они се крећу у огромним групама где су услови за ширење заразе идеални, а притом због избеглиштва имају минималну хигијену што још више погоди потенцијалној епидемији. Аутобуска станица је место где се сусрећу људи из целе Србије и шире, што још више погоршава ситуацију. Мислим да поред све те емпатије, безбедност треба да буде на првом месту, и да се изврши карантин и тријажа пре свега због азиланата самих.

Свуда у свету се зна ред, само код нас мигранти кампују по центру града.

Naravno da bezbednost treba biti na prvom mestu (i gradjana i njihova), ali kada se kaze da ih sve treba potrpati u kamione, pa za Presevo odakle su dosli, jer su moguc izvor zaraze - zvuci vise ksenofobicno, nego 'zabrinuto' tj. kao izgovor za sve drugo sto nam smeta kod njih. To je taj ksenofobicni, da ne kazem rasisticki diskurs.
Ne mislim samo na tebe. Neko ce ovu temu da cita (komentare na portalima itd.) pa ce neko njegov treci frustriran da ode da saceka izbeglicu da ga maltretira ili prebije. To je epilog price "treba ih strpati u kamione", a ne resenje u vidu pomoci.

Aj da ne mlatimo praznu slamu...
Do kraja leta, a posebno u toku rane jeseni, ocekuje se znacajno povecanje broja azilanata kod nas.
U Srbiji, koja je osiromasila, to moze da bude katastrofalan problem.
Zicana ograda ce samo povecati migracioni pritisak na Srbiju.
Sta konkretno preduzimaju nasi drzavni organi po tom pitanju?
Sta je sa UNHCR-om?
Zasto Srbija nije pokrenula to pitanje u UN?

Jer budimo iskreni, ako su procene dnevnog priliva i duplo manje od onih koje se cuju u medijima, mi cemo do zime imati situaciju slicnu onoj iz 95 godine, sa razlikom sto se tada znacajan broj izbeglih smestio kod rodjaka i prijatelja.

Gde smestiti ove ljude?
Gde da prespavaju, gde da se ogreju, okupaju, gde i sta da jedu???
Mislimo li (drzava Srbija) na to, ili je po obicaju sve prepusteno stihiji?!

Jos da dodam sledece. Ako 'zaseremo', belosvetske bitange olicene u raznim NVO 'obzerverima' nece propustiti priliku da vec po tradiciji opletu po nama, a neke to vec intezivno rade!

Nasa granica se prelazi kao korzo.
Ok, ljudima u nevolji se mora pomoci. Nije davno bilo, kada su nasi ljudi ovako bezali pred bezvlascem i ratnim razaranjem.
Opet, bez obzira na sve, bezbednost zemlje i svih njenih gradjana mora biti na prvom mestu!!!
Nije normalno da ko god pozeli, udje, prodje, ili ostane, bez ikakve provere ko je, odakle je i kakve su mu namere.
I tu ne mislim samo na eventualnu infiltraciju pripadnika ISL-a.
Ovu situaciju sa egzodusom moze iskoristiti bilo koja teroristicka grupa, ili poremeceni pojedinac.

Zaza Bg":1sni84mu je napisao(la):
Žao mi što naša zemlja ne radi na tome da kvalifikovane i školovane slojeve ovih migranata zadrži ovde, ali dobro, šta da se radi.

Из наше усране земље бежи све иоле школовано и квалификовано.

spatiotecte":211rcdz2 je napisao(la):
Svi su oni ljudi!
Ali nisu Srbi! Nisu pravoslavci. :bash: :bash:

To što neko sebe naziva Srbinom pravoslavcem, pre svega bi trebalo da podrazumeva:

Da je kao Srbin dobar domaćin, gostoprimljiv, pošten i pravdoljubiv.
Da je kao pravoslavac onaj koji ljubi bližnjeg svog kao samog sebe!

:sesir:

astrodule":23d1ibts je napisao(la):
Kad već pominjete religije, da li je neka verska organizacija pokazala svoje čovekoljublje u učinila nešto za azilante?

Ја сам пре неколико година, док није било рата у Сирији и оволиког прилива азиланата, чуо да су се тадашњи мигранти (углавном авганистанци и палестници) кретали у Србији са циљем да прво стигну до Бајракли џамије, па онда одатле даље у Европу.

Uopste nije bitno sto nisu Srbi niti pravslavci, to je ovj izvukao iz konteksta. Moze bilo koji covek biti vecicoovek 10 put nego Srbin neki. Pisao sam o tome da oni nema sanse da se tako lako uklope kao sto su se izbeglice iz Hrvatske uklopili.

GOJE":vclo7bwj je napisao(la):
spatiotecte":vclo7bwj je napisao(la):
Svi su oni ljudi!
Ali nisu Srbi! Nisu pravoslavci. :bash: :bash:

To što neko sebe naziva Srbinom pravoslavcem, pre svega bi trebalo da podrazumeva:

Da je kao Srbin dobar domaćin, gostoprimljiv, pošten i pravdoljubiv.
Da je kao pravoslavac onaj koji ljubi bližnjeg svog kao samog sebe!

:sesir:

Imamo mi mnogo toga da uradimo da se nacionalne manjine kao sto su goranci, muslimani, romi, madjari iz vojvodine, itd koji zive u Srbiji osecaju kao punopravni i jednaki clanovi ove drzave.

Jer se mnogo cesto pravosljavlje pordrazumeva kao obavezni uslov da neko bude srbin sto istorijski gledano nije tacno jer imamo manjine kao sto su goranci koji i ako nisu pravoslavci uvek deklarisali kao Srbi.

Takdje treba da se zapitamo sta znaci biti Srbin u 21om veku?

Дошљак":1n64u3l9 je napisao(la):
astrodule":1n64u3l9 je napisao(la):

Ја сам пре неколико година, док није било рата у Сирији и оволиког прилива азиланата, чуо да су се тадашњи мигранти (углавном авганистанци и палестници) кретали у Србији са циљем да прво стигну до Бајракли џамије, па онда одатле даље у Европу.

Добро, не треба претеривати, али без шале мене је у Савској прошле године, стартовала мања група (очигледно) азиланата, (деловали су прилично дезорјентисано), афричког порекла, са питањем на врло лошем енглеском где се налази џамија. Пошто сам осетио француски акценат у њиховом изговору енглеског, објаснио сам им на том језику где се налази и како отприлике да дођу до ње, уз сумњу да икога тамо има, јер је било вече, пошто не знам радно време објеката те верске заједнице. Такође и да знам да постоји више месџида, али не знам где се налазе.
Претпостављам да су желели потражити уточиште у објекту своје верске заједнице.

Вероватно,
као што би православне хришћане требало упутити на Српску Православну Цркву, католике на католичку, протестанте на своју и тако редом..

Што се тиче "безбедносних изазова" које би прилив азиланата могао створити, о томе треба да брину безбедносне службе.

Nema brige, cim zahladni Srpska Pravoslavna Crkva otvorice vrata Saborne Crkve mucenim izbeglicama, a akciji ce se sigurno pridruziti i milosrdne komsije iz Francuske i Austrijske ambasade. :kafa:

spatiotecte":1wcoif0b je napisao(la):
Takdje treba da se zapitamo sta znaci biti Srbin u 21om veku?

Good question :kk:

Nije tačno da nema žena i dece u ovim zbegovima, ima ih. Više ima muškaraca iz vrlo jednostavnog razloga - porodice vrlo često imaju dovoljno para za samo jednog člana ili dvoje, a onda su to mlađi muškarci jer su oni ti koji će lakše zaraditi pare na zapadu za ostatak porodice (za život tamo gde su ostali ili dolazak kod njih). Vi kao da zaboravljate da kod nas od 60-ih do 90-ih u inostranstvo nisu išle samo porodice, već i muškarci sami. Ovo je isto. Naravno, tamo gde muka nije isključivo ekonomske prirode i gde se moglo skrpiti za porodicu, idu čoporativno.

Neki od njih beže mesecima, čak i godinama jer se zadržavaju u pojedinim zemljama kako bi zaradili za nastavak puta. Njima Srbija sigurno nije zemlja cilja i samo je usputna stanica. To nije čak ni Mađarska - prva je Austrija, a onda i redom ostatak.

Da li se među ovim nesrećnicima nalaze i teroristi - sigurno da. Ali ne verujem da je njima Srbija neka meta, ne bi zbog nas gubili vreme ako mogu da dođu do nekih zemalja na koje su daleko više kivni. Na nas mogu da krenu ovi domaći (mislim na sve poreklom sa Balkana), ali se ti prate od strane svih zemalja u okruženju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh