Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 48.074
Ima sasvim dovoljno mesta i za pijacu i za trg. Ideje da grad odnosno deo grada može da bude human i lep samo ako se odatle istera pijaca su mi u rangu onih nekih blesavih i ideja i implikacija koje sam čitao ovde na forumu, kako su okretnice, odnosno parče asfalta i autobus na njima, ti koji ruže neki deo grada ili neku lokaciju. Više puta sam pokazao i dokazao koliko to nije tačno, najviše na primeru Zelenog venca, koji nije ružan zbog okretnice, nego što je zapušten, loše dizajniran i izrod korupcije i divlje gradnje. Sem toga, i okretnice i pijace jesu ono što čini grad. Ovo je ipak funkcionalno naselje i centar aktivnosti i privređivanja, i ujedno dom za mnoge ljude. Nije neki muzej ili luna park u kome je sve podređeno estetici.
Pijaca može da se sredi i reorganizuje. Trg može da se uradi pored nje. Jbg, neće i ne može biti iste veličine kao Trg Republike, ali za tim nema ni potrebe, pošto neće imati ni isti promet i istu važnost i namenu.
Svi koji žele da više vežbaju svoje umeće preuređivanja prostora u trgove u skverove, mogu to da urade i na još nekim lokacijama kao što su: plato ispred Politike (pardon, ''Nušićev park'', iako je ono park manji od prosečne bašte), prostor na i oko Kalenić pijace, Park Jovana Cvijića u Despota Stefana (tu sam već jednom dao predlog, treba ga samo naći na forumu)... Na kraju krajeva, i prostor iza crkve Aleksandra Nevskog, na uglu Francuske i Venizelosove, isto ima potencijal da bude lep trg. Eto. Samo prethodno treba izmestiti pumpu, ne ubiti je trajno bez zamenske, kao što se radi zadnjih par godina po desnoj obali Save.
Pijaca može da se sredi i reorganizuje. Trg može da se uradi pored nje. Jbg, neće i ne može biti iste veličine kao Trg Republike, ali za tim nema ni potrebe, pošto neće imati ni isti promet i istu važnost i namenu.
Svi koji žele da više vežbaju svoje umeće preuređivanja prostora u trgove u skverove, mogu to da urade i na još nekim lokacijama kao što su: plato ispred Politike (pardon, ''Nušićev park'', iako je ono park manji od prosečne bašte), prostor na i oko Kalenić pijace, Park Jovana Cvijića u Despota Stefana (tu sam već jednom dao predlog, treba ga samo naći na forumu)... Na kraju krajeva, i prostor iza crkve Aleksandra Nevskog, na uglu Francuske i Venizelosove, isto ima potencijal da bude lep trg. Eto. Samo prethodno treba izmestiti pumpu, ne ubiti je trajno bez zamenske, kao što se radi zadnjih par godina po desnoj obali Save.
Poslednja izmena: