Šta je novo?

Metro

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=817407#p817407:p23hef1n je napisao(la):
Дошљак » Wed Jan 27, 2021 12:00 am[/url]":p23hef1n]
Смарт план је погрешан пошто се ситуација конкретно на Савском тргу драстично променила. Пре неколико година су ту преседале хиљаде људи. Сада је то прошлост.

Мислим, стварно :) Рачунаћемо да је станица измештена а нећемо да рачунамо да је направљен БнВ :)

Који интересује становнике Миријева и Бановог брда исто колико и Делта сити са Белвилом :) А Ђани ће све да се воза метроом до пијаце на Миријеву да купи купус :D

Izgleda da je suština gradnje metroa da na Wikipedia stranici Beograda piše da ga imamo.

Па да, то је суштинско питање: желимо ли ми да просто "имамо метро", или да добијемо неки конкретан квалитет? Јер, кад направимо, за максималан новац, линију са минималним ефектима, са бројем путника као аутобус 95, моћи ћемо да кажемо само то: "Имамо метро!" А онда ће изградња да успори, тј. мењаће се планови, јер је и у знатно богатијим државама то случај, када се потроше милијарде на једну линију.

Да имамо каквог просвећеног апсолутисту, диктатора који би радио у интересу народа, он би забранио реч "метро" у српском језику: онда би могло да се прионе на пројектовање "градске железнице" према нашој мери.

Meni je jedini problem kod pr e linije što maši Prokop, sve ostalo razumem što su uradili. Prokop je tek planiran tom trećom linijom a to ko zna kad će biti, a do tad imaćemo glavnu žs bez metroa i dobrog prevoza do grada.
Makiš su izabrali jer to je jednostavno najbolje mesto za depo, ima vezu sa železnicom, a to što je sad livada, ne mora da znači da će da bude kad se izgradi (to ze zove transit oriented development) i još plus ima mesta za veliku garažu (park and ride) i okretnicu za sve autopuse iz Obrenovca, Sremčice, Lazarevca itd. U budućnosti naravno razmišljati o kraku ka Vidikovcu, ali on nije prioritet sad.
Sve u svemu plan je okej, ali nije odličan. Ja sam isto u fazonu da bilo kakvo preprojektovanje sad će nas koštati godine, godine u kojima moramo da sedimo u saobraćaju i autobusima jer alternativu nemamo

Депо може свуда да буде, има места и по Земуну, и по НБГ, и на Ади Хуји, и на Вилиним водама или у луци, и код Орловаче (када би линиј логично ишла дуж насеља Церак, Видиковац, Лабудово и Петлово брдо уместо што их маша и иде кроз Рупчине и поред ранжирне станице). Депо није нужан да буде на терминусу. Тако да им то и није неко оправдање.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=817376#p817376:2o1z5jmd je napisao(la):
Дошљак » Uto Jan 26, 2021 9:36 pm[/url]":2o1z5jmd]Код метроа није проблем естетике већ функционалности. То је као да спроведеш цеви за грејање по кући, али немаш котао па се и даље грејеш на смедеревца у предсобљу. Тако ће функционисати линија 1.
Bolje imati kuću,makar i bez grejanja,a dokle god imamo dvomilionski grad bez ijedne(čak i promašene) linije metroa,mi smo beskućnici. Zato molim boga da se makar i jedna linija sagradi,umesto da se sve po pedeseti put u zadnja pola veka poništava i projektuje iznova,stranice planova se nižu,a Beograd umire od saobraćajnog krkljanca i smoga. Najveći promašaj prve linije jeste to što zaobilazi Prokop u širokom luku,ali pre nego što ona bude završena(2027/2028. godina,bar se nadam) će se normalizovati stanje u BŽČ,pa će i prva linija BG Voza koja prolazi kroz Prokop valjda dobiti neki normalniji takt(15 minuta u špicu,pola sata van špica,kao ranije). Ne može to da nadomesti jednu pravu liniju metroa,ali će poslužiti dok se ne sagradi treća linija Banjica-Bežanija koja povezuje i Prokop,kad god se to desilo,a valjda ćemo dočekati.

Умираће од саобраћајног кркљанца и од смога и по отварању те линије, у потпуно једнакој мери као и да је нема.

Дакле, ова политичка, Водоизворишна линија "Свети Симеон Алабар Лука Београд Мироточива" се углавила испред других линија које би заиста помогле. Па ништа - само да потрошимо неколико милијарди, па ћемо да правимо нешто што нам је стварно од користи.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=817483#p817483:24j1cu2z je napisao(la):
Užice » Сре Јан 27, 2021 9:48 am[/url]":24j1cu2z]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=817376#p817376:24j1cu2z je napisao(la):
Дошљак » Uto Jan 26, 2021 9:36 pm[/url]":24j1cu2z]Код метроа није проблем естетике већ функционалности. То је као да спроведеш цеви за грејање по кући, али немаш котао па се и даље грејеш на смедеревца у предсобљу. Тако ће функционисати линија 1.
Bolje imati kuću,makar i bez grejanja,a dokle god imamo dvomilionski grad bez ijedne(čak i promašene) linije metroa,mi smo beskućnici. Zato molim boga da se makar i jedna linija sagradi,umesto da se sve po pedeseti put u zadnja pola veka poništava i projektuje iznova,stranice planova se nižu,a Beograd umire od saobraćajnog krkljanca i smoga. Najveći promašaj prve linije jeste to što zaobilazi Prokop u širokom luku,ali pre nego što ona bude završena(2027/2028. godina,bar se nadam) će se normalizovati stanje u BŽČ,pa će i prva linija BG Voza koja prolazi kroz Prokop valjda dobiti neki normalniji takt(15 minuta u špicu,pola sata van špica,kao ranije). Ne može to da nadomesti jednu pravu liniju metroa,ali će poslužiti dok se ne sagradi treća linija Banjica-Bežanija koja povezuje i Prokop,kad god se to desilo,a valjda ćemo dočekati.
Па и није баш тако. Имати погрешан метро је као имати тесне ципеле, или јакну која не греје када дува Кошава.

A streetcar named desire - Metro zvani zelja. Nadam se da su forumasi citali sjajni dramu Tennessee Williamsa u kome su u svoje vreme Vivian Leigh i Marlon Brando igrali glavne uloge na Broadwayu i platnu. RTS uz adaptaciju naslova priredio je izvanredno lepu i sadrzajnu emisiju. Skinem i kapu Goranu Vesicu za pristup u emisiji. Racionalno govori o projektu i razvoju. A ova dva druga gosta imaju i nesto strucno da dodaju. Najbolje je izjava da je Metro dioptrija koja zahteva politiku, finansiju i jos neceg treceg sto ce te saznati u emisiji od ova dva saobracajca.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=A9R81EBBH9E[/youtube]

Prokop, sveta krava Beobuilda...
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=817464#p817464:2yck66zm je napisao(la):
mikelo90 » Sre Jan 27, 2021 7:21 am[/url]":2yck66zm]Izgleda da je suština gradnje metroa da na Wikipedia stranici Beograda piše da ga imamo.
Pa sta ga znam, i za Prokop se moze reci isto.

treba adaptirati Beograd da bude prilagoden Prokopu :mrgreen:

Jaoj, ja potpuno zaboravih da slepci planiraju automatizovan metro. Mislim to nije za nas, jer ovde nedostaje održavanje za najprostije mehanizme, a kamoli za tako kompleksne sisteme.

No dobro, verovatno će se svašta nešto izmenjati u toku gradnje do 2028.

P.S.
Ah kako Tica ne pušta svoj akcenat, evo već 20 godina and counting... To je ta kršna glooova usijana.

Opet debatna emisija bez ijednog neistomišljenika,ajde da je samo kada su u pitanju komunalne teme,u svim političkim emisijama je ovako. Mi nemamo medijski javni servis,nego medijsku javnu kuću.

Upravo tako. Tri pajaca. Jovičevićka je zapravo jedini neistomišljenik u celoj emisiji. Mada ona je voditelj, tako da su joj mogućnosti ograničene.

Ali svejedno mi je drago što su nju stavili, jer žena ima cojones i bole je uvo ko je s druge strane studija. Sećam se kako je onomad na proleće/leto iznervirala Psihotičnu usnu kad ga je nagazila zbog dizanja panike i pretnjom grobljima i logorima.

Jel su planirali neki krak do novih rezidencija premijerke, predsednika, Zeljka Mitrovica i vec ustaljene rezidencije Tome Nikolica? Realno, za sve sto su učinili za Srbiju i napravili jednu modernu bogatu državu na zdravom kapitalu i samoodrživoj ekonomiji, zaslužili su da brže i bolje stignu do destinacija u gradu podzemnom železnicom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=817487#p817487:1si11iqe je napisao(la):
Пантограф » 27 Jan 2021 10:56 am[/url]":1si11iqe]...
Дакле, ова политичка, Водоизворишна линија "Свети Симеон Алабар Лука Београд Мироточива" се углавила испред других линија које би заиста помогле. Па ништа - само да потрошимо неколико милијарди, па ћемо да правимо нешто што нам је стварно од користи.

Ali čekaj, taman što je potpisan taj "memorandum" o metrou, Karić je odustao od gradnje u Makišu.
Da li sam ja nešto propustio?

U emisiji nikog ko bi kritikovao ovaj plan za metro. Nije da sam ocekivao drugacije, ali ovo je totalna farsa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=817527#p817527:2ylxy81t je napisao(la):
Bender Rodriguez » 27 Jan 2021 11:08[/url]":2ylxy81t]Jaoj, ja potpuno zaboravih da slepci planiraju automatizovan metro. Mislim to nije za nas, jer ovde nedostaje održavanje za najprostije mehanizme, a kamoli za tako kompleksne sisteme.

No dobro, verovatno će se svašta nešto izmenjati u toku gradnje do 2028.
Drago mi je da ipak ni tebi nije potrebno da se izgradi metro da bi video da jedan deo ne štima.

Da, naravno. Ali ja mislim da će se dosta toga izmenjati u toku gradnje.

A trenutne reakcije su kao da je već sve napravljeno, plaćeno, pušteno u rad, a stoji - prazno i zapušteno. Ne brate. Još nije ni prvi ašov zaboden. Ja bih ipak da sačekam makar prvi kilometar tunela pre nego što krenem da predviđam najgore moguće scenarije i ishode.

Jer upravo zbog ove prethodne rečenice nikad ništa nije ni napravljeno od WW2 naovamo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=817597#p817597:2wfor5og je napisao(la):
Drakche » 27 Jan 2021 01:04 pm[/url]":2wfor5og]U emisiji nikog ko bi kritikovao ovaj plan za metro. Nije da sam ocekivao drugacije, ali ovo je totalna farsa.
Хех, па ево ја ћу, као мало старији са извеном дозом памћења, да вам кажем како је један од учесника синоћног разговора, Градимир Стефановић, почетком века био један од кључних поборника тзв. лаког метроа (још пре Белама, онај најлакши могући, кроз Булевар Михајла Пупина, ништа стубови, ништа денивелација).

Follow the money...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=817608#p817608:1nj0ohdt je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Jan 27, 2021 2:13 pm[/url]":1nj0ohdt]Da, naravno. Ali ja mislim da će se dosta toga izmenjati u toku gradnje.

Jeste, iskopaće tunel, potrošiće jednu milijardu i onda će da kažu, e ipak nećemo ovde tunel, daj kopaj ispod Prokopa. Nije nego...Misliti ne znači znati. Ne ide to tako kao što ti misliš... :sesir:

Da s' ti meni živ i zdrav, gomila metro sistema po svetu koji su se gradili, bi počeli sa jednim projektom pa završili s nekim drugim.

Zašto? Pa zato što su te pametnije nacije, za razliku od nas slepaca, gradile svoje metro sisteme korak po korak. Kilometar po kilometar. Stanicu po stanicu.

Dok se ovde već 70 godina ide na priču ''sve ili ništa!'' I uglavnom rezultira ovim ''ništa''.

Само ћу питати форумаше, да кажу на основу ових линија са станицама које су наведене, да ли ће их користити и колико често?

Vrh