Ljudi iz gradova sa metroom,
Ako bi bio izgradjen klasican metro, koliko bi otprilike trajalo putovanje na liniji Ustanicka-Tvornicka? Posto se u prvim studijama za LRT pominjala duzina putovanja od 35-40 minuta, sto jeste brze od tramvaja (toliko npr. treba sedmici da stigne od Ustanicke do Hajata), ali nedovoljno brzo da bi predstavljalo negu ogromnu prednost.
Opet licni primer. Posto je Ustanicka pocetak mog urbanog zivota, a radim u Bulevaru Zorana Djindjica, recimo da umesto danasnjih alternativa - tramvaj 7 ili autobus 17 - imam autobus 17 i LRT 1, upitno je koliku mi ustedu vremena donosti LRT.
Autobusom 17 do stanice kod Arene stizem od Konjarnika (Ustanicke) u proseku za 25 minuta (nekada je 20, a nekada 30, zavisi od guzve). Ako LRT-u do Tvornicke treba 35-40 minuta, recimo da je onda kod Arene za 25-30 minuta (mislim da nema sanse da mu od Arene do Tvornicke treba vise od 5-10 minuta).
Dakle, ovako grubom laickom procenom, autobusom i LRT-om na posao od Ustanicke ulice stizem gotovo za isto vreme (plus-minus 5 minuta).
Doduse, ako bi takva alternativa zaista i postojala, verovatno bih se opredelio za LRT iz dva prosta razloga - sa LRT-om ne rizikujem mogucnost vanredne guzve na Gazeli, i drugi jos banalniji - dok bi LRT polazio tacno sa okretnice boleckog autobusa, do okretnice 17 treba da pesacim 5-10 minuta, koji mogu biti presudni za kasnjenje na posao
Dakle, koliko bi mi vremena (hipoteticki) bilo potrebno da klasicnim metroom stignem od Ustanicke do Arene pretpostavljenom M1 linijom: Ustanicka - Bulevar -Trg Pasica - Akademija - Kosancicev venac - Bulevar Mihaila Pupina - Tvornicka?