Sinoć kasno bio sanjiv - koncentracija 0. Totalno mi promakao veliki broj sedišta u kombinaciji s malim brojem vrata. Mogiće da je kapacitet sidnejskog metropolisa računat kao 4 putnika po m2 što u kombinaciji s velikim brojem sedišta i manjem prostoru za stajanje rezultira kapacitetu regionalnog metroa poput Aventre na Elizabeth Line u Londonu ili novih BART vozova.
Na Bombardier-ovom sajtu nekada su postojale stranice sa referencama komplet sa sapecifikacijom, međutim uklonjene su. Sreća pa je Google Search sačuvao info kad se ukuca
bucharest movia 346 capacity.
Na toj pretrazi iskoči sledeće:
MOVIA Metro – Bucharest, Romania - Romania - Bombardier
https://www.bombardier.com › transportation › projects › project.movia-buc...
The train consists of six cars with external sliding doors and flush-bonded glazing. Longitudinal seating and ample space for standees will give a total passenger carrying capacity of 1,200 persons per train at a normal load of four standees/m2.
Takođe u pretrazi slika ostao je
dijagram koji je na sajtu uklonjen, a na kome se može videti broj sedišta. Na svakom međuprostoru između vrata stalo je po 6 sedišta u podužnom poretku što se prevodi na 36 po kolima, odnosno 216 po šestodelnoj kompoziciji dužine 114m (ne piše tu, imate na CAF-ovom sajtu dužinu njihovog modela koji je istih dimenzija kao ovaj Bombardier).
Ako je ukupan kapacitet baziran na gustini stajanja od 4p/m2, te kompozicija ima 216 sedišta onda ćemo imati 984x1,5+216=1692 na 114m za vagone 0,1m uže od sidnejskih i to uz 50% veću gustinju stajanja od 6p/m2. Odatle sledi 1692/114x1132=1959 - dakle još više nego što mi je prethodno ispalo. Bukureštki voz prima oko 1100 putnika na 4 vagona tako da ukoliko su naši vagoni nešto kraći (međuvagoni 18,5 umesto 19m), nemaju upravljačnice ali imaju sedišta i između vrata i prolaza između vagona ispašće oko 1000. Kako god okreneš izađe tu negde oko 1000.
Znači da sam premoren pogrešno zaključio da nisu računali 4 nego 3 putnika po m2, i ne samo to već istovremeno nisam primetio ni uzrok tako malog kapaciteta (konfiguraciju regionalnog metroa) i pored nešto više, no opet znatno manje gustine stajanja. Stoga mi nije potrebna nikakva informacija o gustini stajanja jer je na više načina moguće doći do istog zaključka - da kapacitet kompozicije tolikih dimenzija u evropskoj konfiguraciji urbanog metroa po evropskim parametrima nikako ne može biti toliko mali.
Mislim da u glavi stvaraš sliku kraće verzije voza iz Barselone. Ti vozovi u obe varijante (automatski i klasični) dužine su 86m s 5 vagona pri čemu su i daleko uži. Kapacitet je manji od 200 putnika (180) po vagonu, odnosno 900 po petodelnoj kompoziciji. Stanice na automatskoj liniji L9 mogu da prime šestodelne vozove s obzirom na to da je dužina perona negde oko 105m.
Meni je lično i to pristojno rešenje mada zahteva dugačke stanice. Što se samog enterijera tiče treba povesti računa o šipkama koje mogu praviti problem posebno kod užih vagona. Da bi se putnici pomerili dalje moraju obilaziti šipke. Vertikalne šipke na sredini moguće je zameniti sa dva reda plafonskih duž linijski postavljenog osvetljenja.
Na primeru istabulskog širokog CAF-a
može se videti na šta mislim. Čak ima i poprečne plafonske šipke što je praktično kod velikog gabarita.
Nego da se vratim na trase.
Ja ne mogu da zamislim iole smislen plan metroa koji ignoriše glavnu železničku stanicu (novu naravno), Klinički Centar i jedno od najvažnijih čvorišta u širem centru grada radi pristrasnog stava da obe linije moraju opslužiti novu urbanizaciju sa najvišom mogućom stopom motorizacije (automobila po glavi stanovnika), te provlačiti prvu liniju trasom koja više nema nikakvu ekonomsku prednost u odnosu na alternativu.
Zaista ne mogu da shvatim te mozgove iza svega ovoga.
Možda ovako (slike u spojleru)?
Ignorišite linije B i C. Bile bi preskupe. Pamtnije je premostiti ih mostovima, a po Novom Beogradu ako ne na stubovima onda makar u plitkom kopu. Inače krak A2 za Vidikovac sproveo sam preko Ceraka jer je zgdnije za presedanja. Trasa Ibarskom bi bila predaleko od postojećih naselja, mada u slučaju nove urbanizacije i stanica na Ibarskoj omogućila bi presedanja i iz novog dela grada pe Jablaničke.
Inače da se dotaknem uticaja na autobusku mrežu linija, mislim da će samo skraćivanje 511 osloboditi 15 zglobnih autobusa privatnicima za druge linije na potezima poput 405. Mreža u Novom Železniku može biti izokrenuta tako da umesto da kruže preko Lole Ribara i Avalskom mogu saobraćati pored okretnice Novi Železnik, kontra smerom Avalskom, Lole Ribara i dalje do stanice Železnik zajedno s 511.
88 će biti moguće pocepati na 88 i 88L tako da duplo jači takt bude između B.Brda i Železnika (metro stanica i to trasom preko Novog Železnika) dok 58 može biti ukinuta. Na taj način biće oslobođeno još desetak zglobnih autobusa za druge fidere ili transverzalne linije.
521 može da svraća do metro stanice dok bi 55 bilo dobro skratiti preko topčiderskog tunela do Julinog Brda Požeškom uz uvođenje fidera 525 od Starog Železnika do metro stanice Železnik. Pomeranjem 55 preko Maksima Gorkog radi izbegavanja Đerdapske i Grčića Milenka moguće je uvesti zglobne autobuse. Sa druge strane 525 je dovoljno pokriti solo vozilima.