Karlo, nadovezao bih se jos malo na temu cena izgradnje Metroa.
Mislim da je jako tesko, a verovatno i nemoguce dati dobre projekcije cene izgradnje metroa u Beogradu. Tesko je to uraditi to poredjenjem sa slicnim projektima u svetu jer cene variraju od mnogo faktora.
Ima dobar (i koncizan) clanak na tu temu i preporucujem ga:
https://pedestrianobservations.com/2013/06/03/comparative-subway-construction-costs-revised/
Mislim da su cene koje Karlo navodi u svom postu preoptimisticne. Mozda ako se izuzmu cene stanica, ali cemu to...
Cene gradjevinskih radova izuzetno variraju izmedju zemalja I regiona. Imam iskustva sa ponudama (doduse za zgradarstvo) u Velikoj Britaniji I Srbiji – jedna od sustinskih stvari je da je dnevnica majstora u Srbiji oko 30 evra, a u VB oko 150. To je odnos 1:5. Neto plata inzinjera u Srbiji bi bila recimo 800e,a u VB oko 3000 (recimo 1:4).
Iz tog razloga je I cena izgradnje u zgradarstvu u VB nekih 3-4 puta veca nego u Srbiji. Naravno stvari nisu uopste tako jednostavne, jer su neki radovi znacajno jeftiniji u Srbiji a neki kostaju u cent isto kao na zapadu.
Radovi koji kostaju manje u Srbiji:
-Betoni – sljunka je u izobilju, cena cementa je niska, industrija je razvijena i konkurentna, a i radna snaga je bitna komponenta ukupne cene.
-Iskopi – opet zbog cene radne snage.
-Svi drugi radovi gde se ne koriste uvozni materijala i gde je radna snaga bitna komponenta cene (labour-intensive)
Stavke koje kostaji usto u Srbiji kao i na zapadu:
- Vozovi, sistemi za signalizaciju – objasnio Karlo, da ne ponavljam:
https://www.danas.rs/kolumna/karlo-polak/kako-graditi-metro-kada-je-zeleznicka-industrija-unistena/
- TBM tj. Krtica – kupuje se od Nemaca ili Kineza….
- Ostala specijalizovana oprema poput sistema komunikacije, sistema za odimljavanje itd….
- Celik – cena se formira na svetskom trzistu. Cena montaze je naravno manja, ali to ne utice dovoljno na ukupnu cenu. Ovde lezi i objasnjenje zasto ce kod nas recimo nadvoznjati biti radjeni u betonu dok bi npr u USA bili radjeni u celiku.
Pored ovih ekonomskih tu su naravno i tehnoloski, a pre svega geoloski i hidroloski. Tako recimo, Karlo, smatram da sistem ’rova’ (a i plitkog tunela) ne bi bio prikladan za potez Stara Zel. Stanica/Sajam zbog podzemnih voda. Prvo sto ’rov’ ima tendenciju da ispliva (o tome sam pisao pre ovde) pa mora da bude jako mnogo betona (ili tenzioni shipovi) da se to spreci, a drugo sto bi hidroizolacija tog rova bila komplikovana i skupa i zahtevala stalno odrzavanje sistema pumpi. I i dalje bi postjao rizik plavljenja jer u stogodisnjem nivou voda (koji smo imali pre nekoliko godina) Sava je skoro na koti Savske Ulice i Bul Vojvode Misica. Sa klimatskim promenama sva je prilika da cemo stogodisnje vode imati cesto a vrlo lako i preko toga. Mislim da su iz tog razloga nadvoznjaci jedino racionalno resnje i za potez BnV i Novog Beograda. Opcija 2 je zeleznica u nivou sa izdignutim raskrnicama, ali ljudi to bas i ne vole….
Naravno da postoje varijacije u ceni nadzemnih zeleznickih sistema (nadvoznjaci, useci, na koti terena), ali u svakom slucaju je bar 3x jeftinije od bilo kog podzemnog resenja, i zato treba koristiti to gde god je moguce. Opet ponavljam - bolje 2 linije tj. 30km takve mreze nego 10km komplet podzemno... Ili u nasem slucaju 0km!
Jos jedna jako bitna stavka u ukupnoj matematici je i cena ekspropriacije zemljista i raseljavanja. Svako resenje koje koristi postojece koridore je zbog toga uvek racionalnije (cak i ako se umesto zeleznice na koti terena rade nadvoznjaci ili useci).
Naravno, treba uzeti u obzir da je cena gradjevinskih radova samo jedan deo ukupne cene metro sistema i jako je bitno na koji nacin ce se nabavljati vozovi, oprema itd. i koliko ce sta biti preplaceno. Ovde je Budimpesta odlican primer kako te stvari mogu ozbiljno da krenu naopako:
http://hungarianfreepress.com/2017/...ssian-metro-cars-and-the-saga-of-the-m3-line/
http://www.globalconstructionreview.com/news/eu-may-claw-back-300m-over-budap7est-me7tro-fra7ud/
itd itd