P.a.u.L.i.
Intermediate
:kk:Siniša":2jud8ruk je napisao(la):Malo smo krenuli u OT pa cu i ja
@creme-nadlle
Ovo sto si napisao za proizvodnju tramvaja sve stoji, apsolutno si u pravu. Mi mozemo da napravimo tramvaj i bilo koje drugo sinsko vozilo. Ali, tu ima jedan veliki problem, to nekome ne odgovara. A kome to ne odgovara-zna se, autobuskom lobiju. To nisu samo autoprevoznici, oni su najmanji probelm. To je jedna veca masinerija poput proizvodjaca autobusa i pratece opreme, kao i oni koji proizvode/dobavljaju gorivo. U Srbiji postoji pet proizvodjaca autobusa: cetiri karoseriste (Ikarbus, Neobus, Nibus i sad najnoviji BIK) i jedan, pa hajde da kazem, koji proizvodi kompletno autobus (FAP). Ti karoseristi proizvode samo karoseriju, sasiju i motor uvoze. I ne pada im na pamet da menjaju tehnologiju, odnosno da pocnu proizvoditi sinska vozila-imaju sigurnog kupca. I zasto su bas ti karoseristi locirani u najvecim gradovima Srbije (Ikarbus-Beograd, Neobus-Novi Sad, Nibus-Nis i sada BIK u Kragujevcu)? Beograd vapi za boljim sinskim saobracajem, a to je metro, a Novi Sad, Nis i Kragujevac, kao i Subotica, Sombor vape za tramvajem (moze i tram-train). Suboticki tramvaj je unistio autobuski lobi spajajuci se sa jednim autobuskim preduzecem u jedinstveno koji je kasnije nakon 10 godina potpuno ugasilo tramvajski saobracaj. Da ne pricam kako je Subotica krajem 50ih uz najvece strucnjake iz Zagreba napravila plan za sedam pravaca tramvajskih, potpuno istiskivanje buseva iz grada, samo na prigradskim linijama. Taj plan je zavrsio zakljucan u necijoj fioci. Sve te inicijatore ukidanja tramvaja iz Nisa, Novog Sada i Subotice trebalo je obesiti za muda da istrunu.
Zavrsio sam s OT.
apsolutno se slazem. I to ne samo u NS, NI, KG i SU....vec i u Beogradu, metro + tramvaji a autobuse sve proterati, makar iz najuzeg centra za pocetak. U Becu gotovo i da nema autobusa (u centru nigde), ali zato postoji neverovatno razgranata mreza tramvaja (svaki deo grada), regionalnih vozova i metroa (sve pod zemljom). Naravno, za to je potreban veliki novac, ali nista nije nedostizno...samo kad bi se imao jasan plan i cilj.