Express":14uznmez je napisao(la):Mi sa ovog sajta ne trazimo puno ali striktno znamo sta trazimo - metro a ne pokusaj metroa.
Kakav bio da bio, bio bi nas. Ne bi bio ruzan, daleko od toga sto rece Zidar moze i koriscenjem betona da se lepo uradi samo ako se hoce.
Slažem se. Kada je prvi put predstavljen Belam, nisam mogao da verujem da neko može i da pomisli da na tako glup način potroši ogroman novac, ne rešivši ni deo problema. Ovaj novi plan se trudi da napravi nezavisan sistem, što je napredak, ali opet na rogobatan način. Polovična rešenja koja moraju mnogo da koštaju, ograničenog kapaciteta, praviće velike probleme, ne uzimaju u obzir budućnost.
Vraćam se na Pariz i London, to sam video. Znam da su neodgovarajući primer iz svih mogućih razloga. Ali jesu primer racionalnog prilagođavanja uslovima. Posebna rešenja za lokacije koje postavljaju različite probleme.
Gde nije moglo drugačije, građeno je na stubovima, ako je neracionalno pod zemljom, polu-ukopano. Gde nije bilo mesta za most, prokopali su tunel pod rekom (naravno, na ruku im je išlo da su oba grada na ravnom terenu).
I kada se uđe u stanice i vozila, vidi se da je sistem proizvod zdravog razmišljanja, bez ukrasa, jednostavno organizovan, lak za orjentaciju. I odlično funkcioniše jer se nigde ne ukršta sa ostalim saobraćajem.
Ako Beograd nije u stanju da organizuje sredstva i znanje da stvar uradi kako treba, bolje je sačekati zdravije vreme. Mada ne verujem da nije moguće raditi na parče. Ali za to je potreban ozbiljan plan na duge staze.
Ovde je problem u zamazivanju očiju. Razni žele da oni budu ti koji će napraviti metro (važi i za bilo šta drugo) u Beogradu. A pošto za to treba više vremena od jednog ili dva mandata, onda treba zbudžiti šta god. I tako od ko zna kada.
Zato živimo u zbrkanom gradu, gde je retko koja ideja sprovedena do kraja, nažalost često ni u početku nije dobro promišljena.
Takođe, među stručnjacima u raznim oblastima ima mnogo nedoučenosti i sujete, razjedajuća kombinacija. I kako onda da se međusobno dogovore šta je najbolji kompromis, sa kojim bi izašli pred političare i beograđane, i bili ubedljivi.