tzoran":3qzpjqf4 je napisao(la):
Пантограф":3qzpjqf4 je napisao(la):
Ево, коначно, праве теме за расправу на подфоруму "Метро". Поновићу свој пост од пре неколико дана, јер је затрпан офтопичењем, а и прихватио сам неке сугестије Карла дел Понтеа.
Предложио сам оснивање "Фонда за изградњу Београдског метроа", а он би се, према мом ревидираном схватању, пунио:
- - Измењеним пореским прописима - плаћањем већих износа пореза на имовину за станове и пословни простор у зонама будућих метро-станица (ништа драстично - до 5% увећања)
- Десет година од пуштања у рад, свако ко прода стан или локал у зони враћа граду део новца за метро (примера ради 20%) - власник такве некретнине је парама свих грађана доспео у ексклузивну зону, и ред је да баш он више плаћа, јер је управо он на највећем добитку (цитат: Карло дел Понте).
.
Ja sam u zoni dvojke.... ona je i do sada bila "eksluzivna" pa već plaćam veći porez, tako da ti ne valja taj predlog :notok: uostalom još će da mi rastresa kuću taj metro dok zvrnda kroz tunel ispod kuće
..
Па, у томе је и поента; новим зонирањем не би само "зона двојке" била ексклузивна зона, већ и зона око Сава центра, Арене, Новог Меркатора, Општине НБ, Старог Меркатора, улаз у Земун, затим Цветкова пијаца, Ђерам, Лион...
Пошто локација продаје стан, свакоме ко има метро станицу у комшилуку расте вредност некретнине - ред је да за то мало и плати. Дакле, неко од градске инфраструктуре има водовод, канализацију, улицу, тротоар (многи немају бар један од тих елемената), а неко све то - и метро. Није исто.
@Zidar
Одувек сам се питао зашто нико не узима озбиљно у разматрање коришћење старе пруге поред Сајма за метро линију до Бановог брда. Требало би је денивелисати код "Хоум центра", плитко укопати у Савском амфитеатру, уз то направити само две дубоке станице (Трг републике и у Пожешкој) и може да почне да вози путнике. А после, продужавање, станицу по станицу. :kk:
Ево још неких могућих извора финансирања које сам измозгао синоћ:
- Брендирање - стварање робне марке "Метро БГ", само "Метро" (а ако баш мора и "БГ:метро"
), уговором Фонда за метро (града) и неке од већих компанија. Тако би се део профита - у који верујем на основу локалпатриотске претпоставке да би Београђани пили нпр. "Метро пиво" или "Метро колу", или јели "Метро чоколадице" - улагао у Фонд. А постоји и варијанта "Б" да, рецимо, попут ПКБ-а, град преузме БИП, па да сам почне да флашира "БИП Метро светло" :lol: ...
Можда све делује сулудо, али, ми смо сиромашно друштво које мора на разне начине и уз много маште и оригиналности да се довија, не би ли урадило оно што други могу тако што једноставно узму кредит и почну да копају.