@ Express
Читам ове постове, и све мислим, опет неки препотентни архитекта, смишља чардак ни на небу ни на земљи, и држи оно "нема метро, нема будућности". Кад видим напишеш "ја сам из саобраћајне струке" :shok: :shok: :shok:
Сама саобраћајна струка нема концензус око неких ствари, а о различитим људима на СФ и ја имам врло различита мишљења, али када је у питању планирање саобраћаја, све почиње и завршава се са бројевима, где се на крају упореде резултати неколико понуђених варијанти. И тек тада се одреди у какав систем се инвестира.
Нарочито ме разочарава да неко из саобраћајне струке тврди "трамвај је трамвај, а метро је метро". Систем јевног шинског саобраћаја има читав низ параметара:
- Име у јавности
- Систем управљања
- Кадровску политику
- Намену у систему, и ниво интеграције у остале системе услуга
- Заједничко коришћење колосека са другим системима, да, не и на који начин
- Власништво делова система, или целине (град, држава, приватни предузетник)
- Начин финасирања инвестиција
- Начин финансирања оперативних трошкова, наплата услуга од путника и града
- Техничке стандарде са грађевинског, електротехничког, машинског, саобраћајног аспекта.
- Путничке стандарде, комфор, осветљеност, систем информисања, додатних услуга итд.
Разлике међу системима којима се и код нас, и по свету, дају заједничка имена "трамвај", "ЛШС", "Метро" су толико различите од града до града, и толико често "по имену лошији и јефтинији" системи по параметрима квалитета, транспортног рада, и укупног ефекта инвестиција премаше "по имену боље, али скупље" системе.
Када је у питању остварени капацитет, најпростији начин да га процењујете у Београду је следећи:
- Проверите, по реду вожње, колики је интервал слеђења за коју линију.
- Претворите у број полазака на сат, тако што 60 поделите са интервалом.
- Помножите са капацитетом типичне превозне јединице. (Катица 1х200, Катица дупла 400, Швајцарац + приколица 330, Шпанац 250, зглобни аутобус или тролејбус 160, соло аутобус или тролејбус 100, Ако су на линији пола зглобни, пола соло аутобуси, на пример, тада је средњи капацитет 100*1/2+160*1/2= 130.
- Све то помножите са фактором неравномерности 0,75.
- На тај начин добијате пројектован капацитет за оптерећенији смер. Ово никако није број путника, јер једно путничко може заузети по неколико путника на различитим деловима трасе. Разлика између овако проценјеног капацитета и стварног је можда 10%, и не утиче много на суштину. Ово је понуђени капацитет возила, а не линије.
- Потенцијална метро линија ће преузети 20-70% путника са коридора. Тражња расте са временом кроз промену слике града, и намене површина удаљених од центра. Такође расте и са продужавањем мреже, односно повећањем њеног обухвата.
Иако једна жута аутобуска трака може прихватити до 15.000 путника на час у једном смеру, већ при 4000-5000 путника систем почиње да губи на ефикасности, а соло аутобус у мешовитом саобраћају некада је у озбиљном проблему и са мање од 1000 путника на час у оптерећенијем смеру. Капацитет има увек и димензије квалитета и трошкова.
Како се приближавамо граници капацитета, квалитет опада, а трошкови система по превеженом путнику расту. Ово је најмање изражено код железничких система, али далеко више зависи од система управљања него од тога да ли је у питању брзи трамвај, метро или приградска железница.
N-ST":1jlsvff3 je napisao(la):
S druge strane - sadašnja tramvajska mreža, osim CAF-ova i novih šina (negde čak i loše postavljenih/urađenih), nema niti jednu odliku savremenog tramvaja a kamoli LRT-a. Njeno dalje razvijanje bi sigurno bilo pogrešno i ostavilo bi tragične posledice. Jedino što valja jesu koridori. Kako ih što efikasnije, brže i jeftinije iskoristiti? - LRT/Metro légère
За доста постова сам Вам дао +1, али ово стварно не могу да прихватим. Док сте наглашавали да "тешки метро није нешто што нам је Богом дано", и да није "да га само треба скинути са неба, што наши не умеју", потпуно сам прихватао и одобравао Ваше коментаре. И то што сте пружили поверење студији БЕЛАМ, која је најбоља од до сада одрађених и завршених (не значи да је немогуће направити бољу.).
Трамвај, какав данас имамо, највећим делом има издвојене баштице, а двоструку Катица и Швајцарац са приколицом су возови великог капацитета. Сам колосек на неким деловима мреже омогућава 60км/с, али због раскрсница, кривина, скретница, брзина се често мора смањивати. Метарски колосек представља наслеђе, али то не значи да је лош, и да га се требамо одрећи. Већина метро система у Јапану користи метарски колосек, а велики број градова је одлучио да се не исплати мењати уски колосек. Чак има и неколико градова који су изградили потпуно нове трамвајске системе са метарским колосеком. До сада је највиша брзина на пругама метарског колосека 200км/с (Јапан), а у Аустралији, Малезији, Тајвану и Јапану се на метарском колосеку остварују редовне брзине 160км/с. Метро Билбао, и трамвај у Братислави на метарском колосеку имају возила ширине 2,5 метра.
Како је БЕЛАМ у првој верзији брзи трамвај са 69% површинске трасе, ни по ком експлоатационом параметру се не би значајно разликовао од садашњег трамваја унапређеног технологијом лаких брзих железница са трасом на површини. Али зато,
цена увођења система новог ширококолосечног трамваја би била значајно већа, за исти посао Сам си напоменуо да је цена возила 35% цене тог система, +чекање на испоруку и тестирање возила, јер време кошта.
Пракса је показала да је иста та власт, која држи неки бољи и другачији трамвај грађен од нуле само у обећањима, лишила постојећи трамвај скоро билокаквог технолошког унапређења. Чак су новом регулацијом семафора неке линије продужиле вожње по 2-3 минута, а за брдски Београд су купљени равничарски трамваји :bash: