Šta je novo?

Metro

Srbija gradjena na mitovima...e moj stranac sreca te sam veceras dobre volje pa cu ti samo reci da si :laugh:

Neverovatno je koliko su se neki ljudi navikli na bedu i stagnaciju, da kad se desi "bum" u izgradnji i gradi se sve i svasta oni to vise ne mogu ni da prepoznaju...

Mi smo u ekonomskoj stagnaciji a u infrastrukturnom usponu.

Uskoro cemo biti i u infrastrukturnoj stagnaciji jer necemo moci da vracamo kredite sto je jelte,posledica ekonomske stagnacije.Zivi bili pa videli.Secate se posle sledeceg izbornog ciklusa sta vam je cika vucko pricao :grand:

To je apsolutno sigurno. Jedina svetla tacka u svemu tome je sto ce nam ostati ovo sto se napravilo. A vracanje kredita? Verovatno cemo da default-iramo, kao Grci. :kafa:

Beograd ima velike kreditne sposobnosti i za sad je sve pod kontrolom, daleko smo od Grcke.
Ako budemo umereni i znamo vesto da balansiramo sa kreditima, nema razloga da bankrotiramo.

Ova zaduzenja podsticu privredu i razvoj koji nam je neophodan da bi stvarali prihode.

E moj stranac ...okreni se malo po regionu jugoistoka ,bankrot svuda oko nas..izgleda da se Varšava dobro drži a i Beograd se žestoko bori..a to za selo,pa svako hvali svog konja.. ;)
E sad nismo zaboravili bombardovanje baš kao i naša braća u Varšavi 2.sv rat..ni 90'ali za vreme Jaruzelskog Varšava je bila periferno selo,i od velike Poljske kulture malo šta je preživelo komunizam i diktaturu.
E sad oporavak Varšave je bio brz zbog geostrategije ali do skora.Poljska je sada pritisnuta između velikog medveda i Merkelove, pa su joj cipele sve tešnje,progres će biti sve teži pa pamti ovo što je bilo od sada.
Varšava želi da ostavi utisak američkog grada na istoku pa je urbanizam usmerila u tom pravcu,u centru se skoncetrisano visoke zgrade da bi gradu dale skyline metropole,ali Evropa ima svoju tradiciju tako da Atinu to ne čini manje metropolom zato što ima nisku spratnost i samo jedan neboder.
Ako i jedan grad na Balkanu ne stagnira to je Beograd,naprotiv i naravno ima puno nedostaka nije urbanistički uređen tj.druga polovina grada,a koji grad ga nema?
A to da je veliko selo ali sa tradicijom mnogo dužom od gotovo svih Evropskih gradova onda se ponosimo,imamo strancima šta da pokažemo i kažemo.I ne zaboravi,dok se u Varšavi pola veka jedva preživljavalo,mi smo tada bili deo slobodne Evrope,dakle nismo zatucani, pa da nam neko ko je tada živeo u velikom selu sada drži lekcije o metropoli i šta to znači i kao smo svi "seljaci" na Balkanu,a tamo je civilizacija,..a od kada su počeli da nam ukidaju sela zato smo sve siromašniji. ;)
I malo mi degutantno ovo da Evropljani drže lekcije Evropljanima :D

Nemojte molim vas porediti Varsavu i Beograd. Kao prvo, ne treba ni sa kim da se poredimo vec od drugih da ucimo. Kao drugo:

@spatiotecte
Vecina istorijskog centra Varsave je detaljno rekostruisana. Imas milion knjiga o tome, a interesantna knjiga za pocetnike bi bila "Warsaw" Dejvida Kroulija (David Crowley).
Ne znam sta ti je ovde staljinisticki:
poland_warsaw.jpg

@2012
Ideja da smo bili mnogo ispred drugih zemalja istocnog bloka je mit. Evo vam malo Budimpeste iz 60tih.
http://www.youtube.com/watch?v=GvG0QWvGloE&feature=related
Ista kao Beograd. Varsava i severnije prestonice su istorijski bili veci gradovi, uz bolji infrastrukturu i ranije su usli u industrijsku revoluciju. Da li je to dobro ili lose, ne znam.

Inace, sto se zaduzenja tice, vise smo duzni od SFRJ, a zamislite da li vise proizvodimo i da li imamo tolikih kapaciteta. Koga zanima kakve veze zaduzenje i MMF imaju sa SFRJ, neka procita knjigu Suzan Vudvord (Susan Woodward), jedne od zamenica Jasusija Akasija:
http://www.amazon.com/Balkan-Tragedy-Chaos-Dissolution-after/dp/0815795130
(da napomenem, knjiga je napisana pre operacije Oluja, tako da je vecina stvari posle 1990tih izostavljena)

Elem, ko je sumnjao da je metro tema u raspadu, eto mu/joj! :) :) :)

Moje mišljenje da je Jugoslaviji u to vreme život bio neuporedivo bolji od istočne Evrope u svim sverama života,slobode građana,putovanja,progresa,prava radnika to nam i sami Istočno evropljani kažu. Tada se eto mnogi forumaši tada nisu ni rođeni pa samim tim i živeli u ex yu nažalost,tada se na YU gledalo kao na zapad ali i sa razlogom;60' 70 Beograd priznata svetska metropola,posećuju ga političari celoga sveta,kulturna razmena,holivudski glimci,kraljevske porodice.Vozi se vespa,fića,prvi Bmw,Mercedesi.muzika,filmovi,zapadna dnevna štampa na kisocima,zapadni stil života ,o da tada je bilo u modi imati kućnu pomoćnicu,putovalo se po Evropi.Gradski prevoz sa zapadnim trolama,tramvajima,autobusima,praćenje mode iz Pariza,Rima,San Remo,Evrovizija sve je to bio san za Istočnu Evropu,tada su se smejali u Pragu i Moskvi kada im je neko odavde isticao kako smo mi socijalistička zemlja.Ljudi, bio progres sve do 80'narvno mnoge šanse nisu iskorišćene kao ta sa Metrom,Rusi su hteli 7milijardi $klirinškog duga Beogradskoj privredi da prebiju,tako što su hteli da izgrade svih 5.linja Metroa,a onda čuveni razlaz u federaciji,tiha opstrukcija razvoja Beograda,Pešiću se tiho sugeriše da neprimetno otvori radove na Prokopu i čvoru.. :kafa:

jovanovm":zv78s6yk je napisao(la):
@spatiotecte
Vecina istorijskog centra Varsave je detaljno rekostruisana. Imas milion knjiga o tome, a interesantna knjiga za pocetnike bi bila "Warsaw" Dejvida Kroulija (David Crowley).
Ne znam sta ti je ovde staljinisticki

Istina je da je centar Varsave detaljno rekonstruisan, nazalost za njih, ta celina cini povrsinu od 500m x 300m sto je, slozices se, izozetno malo! Ostatak centra je pun commie blokova (google earth is your friend)
Sve ostalo nije rekonstruisano i njihov centar ne moze da se uporedi sa nasim centralnim jezgrom sa ortogonalnom matricom koje je siroko od prilike 3km x 4km (sa uivicenim blokovima)

Inace pitaj jednog poljaka da li misli da je varsava lep grad, svi ce ti reci da je ruzan do bola i svi oni zale Varsavu od pre 1944!!!!
(okruzen sam poljacima na gradjevini i nikome od njih nije lepa Varsava, pre ce ti reci da je Katowice ili Krakow lep grad, sto i jeste tacno)

Otprilike je isto i sa Sofijom,i pored izgrađenog Metroa gradu predstoji duuug put do metropole...Suština stvari svi istočni gradovi pokušavaju da sastave konce od pre i trasiraju put u moderne metrople i baš kada su krenuli na taj put..neki i odmakli...bu..kriza..do tada Beograd koji je zaglavljen od 90' nekako isplivao na površinu i sad hvata korak a neke će uskoro i prestići...jbg..kod nas sve obrnuto.. :D

+1, 2012,
Slazem se sa tobom, ne predstavljaju metro i neboderi merilo stepena urbanizacije jednog grada.

Razlika izmedju palanke i uredjenog grada bi se pre mogla meriti po uredjenosti njenog urbanog tkiva i morfologijom i sadrzajem njenih blokova.

stf":xebyjqoc je napisao(la):
Пољаци, као што неко рече, имају тржиште од 40 милиона становника и разбукталу индустрију. Једина су ЕУ чланица која није улетела у рецесију.

Београд би имао овакву панораму да је опстала Југославија. Тешко да ћемо стићи Варшаву са солитерима, немамо услове...нажалост....

Boze sacuvaj! A mozda Jugoslavija, bar delom, nije opstala upravo zbog ovakvih razmisljanja u Beogradu. Ne vidim boljeg aduta za nacionaliste svih boja da agituju po sistemu "Trepca radi a Beograd se gradi", eto kad i sami Beogradjani kazu da je neko drugi (i necije tudje pare) trebalo da im grade grad.

Beograd ima NENORMALNO dobar polozaj i sa otvaranjem trgovine i trzista ne samo u Evropi nego u svetskim razmerama (trgovinske barijere padaju i izmedju EU i Turske, Mediterana itd.) moze da bude hub celog Balkana. I jedino ga nasa glupost moze u tome spreciti. Uostalom ni u Americi a ni mnogim drugim zemljama administrativni centar nije i najveci grad a onda opet imamo glavne gradove malih zemalja koji su umeli da se nametnu, tipa Singapura ili Bejruta pre nego sto su se budale pobile u gradjanskom ratu.

Beograd svoj zenit u poredjenju sa drugim gradovima nije doziveo u vreme Jugoslavije nego u doba Sulejmana Velicanstvenog, KADA NIJE BIO GLAVNI GRAD, upravo zbog polozaja na dve reke, raskrnici puteva izmedju srednje Evrope i Balkana. Uklanjanjem barijera trgovini se stvara ISTA situacija (slobodan protok robe a i ljudi na jednom ogromnom prostoru) i mi da smo pametni do sada bi to iskoristili.

Ko nam je kriv sto se jos poradjamo da zavrsimo i taj je*******eni Koridor 10, umesto da imamo autoputeve i za more, i za Bukurest (istok). Zato sto u ovoj zemlji ne samo da mora da se KRADUCKA nego zato sto svaka susa, od opstine, preko inspekcije, do svih nadleznih i nenadleznih ministarstava gleda da se ocese o apsolutno sve sto vidi. Zasto je Hrvatska dok si rek'o keks napravila autoput kroz PUNO TEZI teren a mi ne mozemo ni kroz ravnicu? Zasto iz ove zemlje svi investitori BEZE zbog reketa i korupcije? Jel' nam i za to kriv raspad Jugoslavije?

Da Beograd i ova zemlja imaju izgradjene autoputeve na istok, jug, zapad, i sever (a trebalo bi vec da ima i na jugozapad - prema moru i Sarajevu), da je privreda SLOBODNA, da je JAT privatizovan i postao jedna moderna avio-kompanija kao sto je recimo ceska, da se ovi reketasi ne uplicu u SVE trazeci reket, Beograd bi odavno bio regionalni centar mnogih multinacionalnih korporacija. I vukao bi celu Srbiju napred umesto da od te presiromasne i napacene zemlje ocekuje pomoc za metro.

A da ne pricam da nam ogromno zemljiste u samom centru grada zvrji pokriveno sinama koje niko ne koristi a sa druge strane nije zavrsen zeleznicki cvor. Mozda je to zato sto reketasi nikako da se smisle kako da to maznu umesto da se uzme jedan transparentan kredit, cvor zavrsi, a onda ta zemlja proda na aukcijama? Gotova prica. Pa da vidis kako tu nicu soliteri raznih banaka. No dobro i za to treba slobodna trzisna ekonomija a ne da se najdebavas sa nekakvim nadobudnim ortopedom i gomilom sitnih pirana za sve sto hoces da izgradis ili uradis.

spatiotecte":3z6lz7gk je napisao(la):
stranac":3z6lz7gk je napisao(la):
Drugi gradovi napreduju dok je Beograd prestao da ide u nazad i sada samo još stagnira, ako je to za utehu.

-Most preko Ade u izgradnji
-Most Zemun Borca u izgradnji
-Most kod Obrenovca u izgradnji
-Obnova Gazele
-Obnova Starog savskog mosta
-Obnova autoputa kroz grad
-UMP u izgradnji
-SMT u izgradnji
-Obilaznica u izgradnji
-Novi trolejbusi
-Novi tramvaji
-Uskoro novi autobusi
-Osposobljavanje podzemne gradske zeleznice i njeno sirenje
-Obnova parkova
-Obnova bazena

Ti to nazivas stagniranjem? :rolleyes:

Ja obozavam i svoj grad i svoju zemlju ali je nekriticna ljubav zapravo stetna. Ovo sve sto navodis je ili nezavrseno (most na Adi a o mostu Zemun-Borca da i ne govorim) ili "zavrseno" kao obilaznica. Stvarno kad sve saberes, jako jadno. A i nikako da se nesto POSTENO odradi od pocetka do kraja da covek moze da aplaudira.

Najveci domet mi je kula Nebojsa jer je stvarno lepo sredjena ali onaj prostor pored nikako da dovrse. Skupstini su lepo sredili fasadu ali je osvetljenje ne Varsava nego Tirana, i to u najboljem slucaju. Bulevar je OK. Obilaznica je JAD i BEDA, nije mi jasno kako TO neko moze da ubroji u dostignuca. Malo, malo, malo, i moglo se i moralo vise. Dok to ne spoznamo nikada necemo ni ici brze.

I da ne zaboravimo ono što svi stranci koji žive u Beogradu kažu,da je to grad kulture! Koliko se samo mesečno kulturnih događaja odigrava je zaista impresivno,to nema niko u širem regionu,eto recimo grad je uvršten na mapu kao centar regiona i kandidat br.1 za grad Evropske kulture 2020,to je olimpijada parktično,treba da se izborimo da to bude i na investicionom planu.. :kafa: Eto sda pred izbore se kreće kampanjski u i bnovu fasada ali zaista zašto to nije rađeno sve vreme? Neobjašnjivo je da su i dalje neuređene fasade pored starog dvora..zaista mora da se hitno krene u uređenje narodnog muzeja i gradnju nove opere..

2012":3r2n4c2h je napisao(la):
Moje mišljenje da je Jugoslaviji u to vreme život bio neuporedivo bolji od istočne Evrope u svim sverama života,slobode građana,putovanja,progresa,prava radnika to nam i sami Istočno evropljani kažu. Tada se eto mnogi forumaši tada nisu ni rođeni pa samim tim i živeli u ex yu nažalost,tada se na YU gledalo kao na zapad ali i sa razlogom;60' 70 Beograd priznata svetska metropola,posećuju ga političari celoga sveta,kulturna razmena,holivudski glimci,kraljevske porodice.Vozi se vespa,fića,prvi Bmw,Mercedesi.muzika,filmovi,zapadna dnevna štampa na kisocima,zapadni stil života ,o da tada je bilo u modi imati kućnu pomoćnicu,putovalo se po Evropi.Gradski prevoz sa zapadnim trolama,tramvajima,autobusima,praćenje mode iz Pariza,Rima,San Remo,Evrovizija sve je to bio san za Istočnu Evropu,tada su se smejali u Pragu i Moskvi kada im je neko odavde isticao kako smo mi socijalistička zemlja.Ljudi, bio progres sve do 80'narvno mnoge šanse nisu iskorišćene kao ta sa Metrom,Rusi su hteli 7milijardi $klirinškog duga Beogradskoj privredi da prebiju,tako što su hteli da izgrade svih 5.linja Metroa,a onda čuveni razlaz u federaciji,tiha opstrukcija razvoja Beograda,Pešiću se tiho sugeriše da neprimetno otvori radove na Prokopu i čvoru.. :kafa:
Е мој 2012, ти и твој вечити оптимизам... Живео сам у то време и могу ти рећи да није све било баш тако бајно...

JohnyBgood":2ewa0j7o je napisao(la):
spatiotecte":2ewa0j7o je napisao(la):
stranac":2ewa0j7o je napisao(la):
Drugi gradovi napreduju dok je Beograd prestao da ide u nazad i sada samo još stagnira, ako je to za utehu.

-Most preko Ade u izgradnji
-Most Zemun Borca u izgradnji
-Most kod Obrenovca u izgradnji
-Obnova Gazele
-Obnova Starog savskog mosta
-Obnova autoputa kroz grad
-UMP u izgradnji
-SMT u izgradnji
-Obilaznica u izgradnji
-Novi trolejbusi
-Novi tramvaji
-Uskoro novi autobusi
-Osposobljavanje podzemne gradske zeleznice i njeno sirenje
-Obnova parkova
-Obnova bazena

Ti to nazivas stagniranjem? :rolleyes:

Ja obozavam i svoj grad i svoju zemlju ali je nekriticna ljubav zapravo stetna. Ovo sve sto navodis je ili nezavrseno (most na Adi a o mostu Zemun-Borca da i ne govorim) ili "zavrseno" kao obilaznica. Stvarno kad sve saberes, jako jadno. A i nikako da se nesto POSTENO odradi od pocetka do kraja da covek moze da aplaudira.

Najveci domet mi je kula Nebojsa jer je stvarno lepo sredjena ali onaj prostor pored nikako da dovrse. Skupstini su lepo sredili fasadu ali je osvetljenje ne Varsava nego Tirana, i to u najboljem slucaju. Bulevar je OK. Obilaznica je JAD i BEDA, nije mi jasno kako TO neko moze da ubroji u dostignuca. Malo, malo, malo, i moglo se i moralo vise. Dok to ne spoznamo nikada necemo ni ici brze.

Ja nisam rekao da je sve ovo zavrseno vec sta je sve pokrenuto od kapitalnih infrastrukturnih objekata.

Ali mi koji smo doziveli raspad drzave, gradjanski rat, sankcije, bombardovanje u proteklih 20 godina mozemo biti zadovoljni onim sto je postignuto i kad se pogleda sta je sve zapoceto u poslednjih 5 godina a da pri tom nismo ni EU clanica. Za malu Srbiju i mali Beograd, ovo sto se trenutno desava je naucna fantastika.

Za mene je dovoljno, e sad sto su neki neskromni pa bi hteli da srbija ima 3 linije metro-a i skyline kao njujork, nek se strpe malo... mi se tek oporavljamo.

@Wille, Живео сам у то време и могу ти рећи да није све било баш тако бајно..

Pa naravno da nije,ali kako je bilio onima na istoku ,ipak nama je blilo super..o tome smo pričali :kafa:

@Spatiotecte,Slažem se jer samo za godinu-dve Beograd će zantno napredovati u razvoju infrastrukture,završetkom obilaznice,mosta x3,interceptora,Metroa barem 1 linje itd.u tom segmentu približavamo se veoma pristojnom evropskom nivou rangiranja metropola.
Recimo da je segment kulture isto na tom pravcu,obrazovanje itd.
Gde bi voleo da vidim jači napredak je;
1.Zdravstvo,uređenje bolnica pre svega,urgentnog centra nedovoljnog kapaciteta za ovoliki grad..
2.Gsp posebno koji vapi za prinudnom upravom gde je potreban vrhunski menadžment i uspostavljanja standarda i kvaliteta.
3.Gradska čistoća ;postavljanje podzemnih kontejnera u širem centru da nam ne bi letele kese,posebno u K.Milana,Knez,Terazije,Bulevar
4.Parkovi;uređenje nekoliko koji su crne tačke kod Ekonomskog f.i ispred Simpa,Ž.stanice
5.BGVoz;nabavka novih vozova,širenje mreže,uređenje stanica,gradnja novih,info sistema
6.Uređenje Kneza Miloša uređenje po uzoru na Bulevar K.A,,pre svega popločavanje trotoara,zabrane parkiranja na istim,podzemni kontejneri,zelenilo.
7.Konačan nastavak radova na stanici Prokop
8.Gradnja pokrivene ž.stanice NBG
9.Gradnja Delta Planeta na aukomandi
10.Gradnja novog stadiona na mestu sadašnjag C.Z
Eto liste koja mi pade napamet.. :D

prokop not gonna hapen,em kuvajt jutros prizno Kosmet,em mi rodjak koji radi u CIP-u juce rece da muljaju sa projektom koji je bio gotov prosle godine jer hoce da uguraju neke nepotrebne stvari koje hoce neko iz zeleznica a nema potrebe za time vec su im to vlazni snovi.I svesni da ako se ne izgradi od ruskog kredita to sto zele nece nikad.

Da nece kakav stancic da ugrade i za surnjaju ili tako nesto nego to sa kosmetom i kuvajtom treba provjeriti da nije neka AL mutljavina

Prosle godine su dodavali eskalatore-pokretne stepenice na perone u projekat sto je super stvar.A sada nesto muljaju bas tesko kako rodjak kaze...

Potpuno je suludo sto taj projekat Prokopa samo menjaju u trenutku kad se on nalazi u zavrsnoj fazi izgradnje...

JohnyBgood":2i818vq9 je napisao(la):
A da ne pricam da nam ogromno zemljiste u samom centru grada zvrji pokriveno sinama koje niko ne koristi a sa druge strane nije zavrsen zeleznicki cvor. Mozda je to zato sto reketasi nikako da se smisle kako da to maznu umesto da se uzme jedan transparentan kredit, cvor zavrsi, a onda ta zemlja proda na aukcijama? Gotova prica. Pa da vidis kako tu nicu soliteri raznih banaka. No dobro i za to treba slobodna trzisna ekonomija a ne da se najdebavas sa nekakvim nadobudnim ortopedom i gomilom sitnih pirana za sve sto hoces da izgradis ili uradis.

Солитери банака? :lol: А зашто би они ницали ако народ нема чиме да купује? Значи, народ треба да заради. А од чега, када индустрија не ради? Који ку**ц ће ти слободно тржиште ако немаш стабилну индустрију? Ако немаш шта да продаш?

Цео капитализам је и отишао бестрага због форсирања трговине наспрам производње. Мораш нешто да производиш, иначе, чиме да тргујеш? Капитализам деценијама тргује маглом, и сад је упао у процеп. Док год се код нас буду отварале само тржнице и банке, неће нам бити добро. Не може држава да живи само од продавања магле.

За остало си у праву.

Ne znam kakve solitere banaka zamislja JohnyBgood, ako vidimo kako izgledaju danasnji objekti najvecih banaka u Srbiji, nema tu s od solitera. Propustena je sansa da se nacickaju soliteri u savskom amfiteatru (ili bilo gde drugde) onda kada se odlucilo da se NBG filije poslovnim zgradama od 4 do 8 spratova na sve strane. Takodje je propustena mogucnost za gradjenje stambenih solitera kada je odluceno da se dozvoli unakazivanje rezidencijalnih delova Vracara, Zvezdare i Vozdovca tako sto jedno-, dvo- i trospratne porodicne kuce sa bastama i dvoristima zamenjivane 4- i 5-spratnicama koje koriste svaki kvadratni cm parcele. Da ne pricamo o tolerisanju raznorazne divlje gradnje. Tako da je doslo do zasicenja trzista pa nema tu neke potrebe za nekim soliterima sledecih, stajaznam, 20-30 god.

Чак ми се чини да постоји вишак пословног простора.

Vrh