Šta je novo?

Metro

Prva faza M1 u Sofiji je bila Slivnica(spojena sa depoom Obelja)-Ljulin-Zapaden Park-Vardar-Konstantin Veličkov, ukupno 5 stanica koje su puštene u saobraćaj 28. januara 1998. Svakako bismo i se i mi ovde brže vozili metroom kada bi se prvo pustila neka kraća faza od one najavljene Železnik-Dunav, možda Železnik-Savski Trg, ili čak planirana faza do Dunav Stanice ali da se u okviru nje prvo urade najbitnije stanice Trgovačka, Banovo Brdo, Sajam, Trg Republike i Dunav, manje prometne stanice između njih bi se polako dovršavale pod saobraćajem, tako je i Vukov Spomenik završen tek 3 godine nakon što je Beovoz pušten do Pančeva, svi vozovi su do tada prolazili kroz podzemno gradilište bez zaustavljanja.

Ali da bi završili išta, pa i tu iskarikiranu mini fazu Železnik-Makiš, moraju prvo da je započnu. A nisu je započeli, i pitanje kada će i da li će uopšte. Još nema ugovora o izgradnji prve faze prve linije, a od ugovora za depo projurilo već 9 meseci? Kamo lepe sreće da su i sa projektom metroa tako ekspeditivni kao sa surčinskim vašarom.
 
Čak i započinjanje hipotetičke komične deonice Železnik - Makiš pre 40 godina bi bilo bolje nego ovo cupkanje u mestu, cepidlačenje i čekanje da se poravnaju zvezde, da se skupi poslednji dinar za poslednju stanicu 10 km dalje i da se nabavi poslednji paket pločica za WC na stanici u Mirijevu (ili gde god).
 
Stižem!!!
krtica-u-travnjaku.jpg
 
Kaže novi-stari gradonačelnik Šapić u svom izglanju da je krtica naručena da stiže uskoro.
Opet. Jel rekao možda kada je to "naručena" ? Gangula priča jedno, Mladenović drugo. Jedan od njih dvojice ili laže ili lupeta ili je na teškim halucinogenima.
 
Poslednja izmena:
Srami se Beograde, koliko samo decenija je jedna SOFIJA ispred tebe :violina:Ako nastavimo da "gradimo" metro trenutnom brzinom, naša zaostalost će se uskoro meriti vekovima.
 
Metro nije jedino merilo razvoja jednog grada.
Istina na tom polju je Sofija poprilično ispred nas (za sada) sa druge strane oni neće nikad imati podzemnu železnicu kao mi.

Inače u dosta drugih segmenata je Sofija znatno manje razvijena od Beograda.
Sofija nas šije i u svim drugim vidovima javnog prevoza, ne samo po pitanju metroa čija se stvarna izgradnja u BG još uvek ni ne nazire. Jedino što Sofija nema 2 podzemne putničke stanice Vukov Spomenik i Karađorđev Park, niti neki prigradski sistem kao što je BG Voz, ali koliko puta su sa postojećim starim čvorom međumesni polasci u svim pravcima iz nje češći nego iz novog tunelskog BG čvora kod nas (sa izuzetkom NS), pitanje da li joj tako nešto uopšte i treba.

U mnogo segmenata je Sofija bila manje razvijena od Beograda do pre par decenija, sada ne znam u čemu je?
 
Завршена друга фаза планирања.
И дошао Весић и све пребрисао гумицом.

Дељење на фазе, потписивање меморандума није ништа друго него бука - буке ради.
 
Na 4:25 su novi semafori čijim je skorašnjim uvođenjem deo Požeške između Kirovljeve i Petra Mećave pretvoren u produžetak odavno zakrčenog severnog segmenta između Kirovljeve i Šumarskog praktično preko noći.

Nisam siguran da li je dugmad novih semafora pokvarena ili namerno van funkcije u određeno vreme ali nema sumnje da je motornom saobraćaju dat prioritet iako je prevoz usporen. Sada se i pešaci gomilaju kao nikad ranije.

Ovo je samo jedan primer, iako je za očekivati da skoro svaku tipsku stanicu sa jednostranim pristupom prati manje-više isti problem - zavisno od lokacije nerešavanje problema postojećih neoptimalnih pešačkih veza.

Tako i pored toga što lokalnom stanovništvu odgovara severni pristup budući da toplom vezom eliminiše taj semafor, značajan napredak bi bio ostvaren podzemnim prolazom, odnosno ukidanjem nebezbednog levog skretanja/ukrštanja iz Požeške i Žarka Pucara u Milana Kuča.

Na taj način bi izostavljanjem potrebe za pešačkim prelazom/semaforom i pešački i motorni saobraćaj bili ne samo ubrzani nego i bezbedniji u zoni stanice kao buduće fokalne tačke većeg broja ljudi.
 
Poslednja izmena:
Завршена друга фаза планирања.
И дошао Весић и све пребрисао гумицом.

Дељење на фазе, потписивање меморандума није ништа друго него бука - буке ради.
Није дошао Весић и избрисао гумицом него је дошао Вукан Вучић и избрисао, још 1981е. Онда је васрсло за кадидатуру за ОИ 92е па смо онда имали нека преча посла. Онда је Ђинђић поново погурао али су онда погурали њега на онај свет.
 
Vrh