Šta je novo?

Marriott Hotel

11218923_10153507700619245_1996589092332943872_n.jpg

Bas kao sa rendera...
Potpuna nakaza na centralnom trgu...
(A mislili ste da je 'staklenac nesto najgore na ovoj lokaciji...) :(

Bulbulderac17":3v0ktgx4 je napisao(la):
Toliko odudara od ostalih zgrada da deluje kao fotomontaza :lool: :lool: :lool:

A niko nije o tome razmisljao u vreme kada se gradilo Jugodrvo pa niko nije pricao o tome?

Sto se mene tice ruzna je podjednako koliko je ta zgrada bila, malo je uocljivija je ali je ruzna na "moderan nacin" dok je ono bila ruzna socijalisticka tvorevina.

Sve u svemu nista narocito nismo dobili niti izgubili, makar necemo imati toliki prostor na tako atraktivnoj lokaciji koji zvrji prazan :kafa:

Msni je zanimljiva. Ne bih je mogao nazvati ružna. Videćemo uskoro kad se malo naviknemo na nju.

Grozno mi je što moram da citiram sebe, ali kako je to, izgleda, promaklo vašoj pažnji (iako nije daleko odavde), hajde da se ponovim:
Minnheima":atvkvxji je napisao(la):
Gold doesn’t always have to glitter: TECU® Gold, a new copper-aluminium alloy for façade cladding, oxidises very soon after it has been installed on the building – gradually forming a striking warm golden surface which, although it doesn’t glitter, is still unmistakably reminiscent of a valuable precious metal.
Dakle, ova šljašteća zlatna bi trebalo brzo da oksidiše i da postane topla zlatna bez svetlucavog sjaja. Ovako nekako, kao na slici koju je postavio Igor:
Igor":atvkvxji je napisao(la):

A evo i jedne moje od juče, u prolazu, izdaleka (dopao mi se kadar) - da vam lakše padne na stomak. :)

cbm-large.jpg

Једном се сви овде надали да неће испоштовати рендер неког планираног објекта кад оно међутим, одрадише га у детаљ. :violina:

Ово се није смело дозволити.

Iskreno, i dalje mi najvise bode u oci 'reklama' za Merriott koja ce tu stajati jednu malu vecnost, bas se vidi da smo kapitalisticko - tranzitno drustvo. Staroj zgradi nista nije falilo spolja gledano, sem malo krativnosti pri sminkaknju. Takodje, ovo nije lokacija za hotel, vec za kulturnu ili internacionalnu instituciju. No, sad je kasno.

Вауу, каква ми је идеја пала на памет сад. Било би екстра када би инвеститор урадио усту фасаду на овој малој згради. Удахнуо би јој нови живот 8)

Ова златна фасада је шабанерија у рангу гастарбајтерских сеоских вила са Мерцедес, Долче и Габана и Луји Витон оградама, срамота за ову локацију :bash:

Она кула микрофон је мало дете за оволику деградацију града.

Златни Мериот, толико је шљаштео данас на поподневеном сунцу да се нису видела слова имена при врху:

image3794.jpg

image3795.jpg

Ако је решетка на фасади сложених линија, можда све укупно неће изгледати лоше када жута добије патину. Једноставност и строга геометрија два крајња дела, оплемењена листићима старог злата, као умирујући контраст и оквир за сложену динамику линија фасаде између њих звучи као добра идеја.

Видећемо у стварности, рецимо после зиме, идућег пролећа ...

Иначе, хотела мора да буде у центру града, нема туризма без њих; што се мене тиче, боље Мериот него оно безимено што је било ...

Одлика Старог Београда је разноликост у архитектури, а не доследност и један стил. Кад је већ тако, драго ми је што ће имати и пример овакве фасаде. Сад, да ли ће одвлачити пажњу од Позоришта, или ће га различитошћу истицати, остаје да се види.

Drakche":15gvypco je napisao(la):
Iskreno, i dalje mi najvise bode u oci 'reklama' za Merriott koja ce tu stajati jednu malu vecnost, bas se vidi da smo kapitalisticko - tranzitno drustvo. Staroj zgradi nista nije falilo spolja gledano, sem malo krativnosti pri sminkaknju. Takodje, ovo nije lokacija za hotel, vec za kulturnu ili internacionalnu instituciju. No, sad je kasno.

Možda je arhitektura neprimerena, i možda bi takvoj lokaciji više odgovarao hotel nekog višeg ranga od male biznis gostionice poput ove, ali nije mi jasno po kojim to merilima centralni trg u gradu nije mesto za hotel?

Pritom, mi pričamo o delu koji tehnički ni nije deo Trga republike, već samom početku Vasine ulice i objektu koji je "stišnjen" između daleko većih, značajnijih i impozantnijih objekata - Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta.

Ako već govorimo o lokaciji za javnu namenu na samom Trgu - to je prvenstveno mesto na kojem se danas nalazi nesrećni Staklenac. Čak su svojim položajem Dom štampe i palata Riunione prigodniji za javne i kulturne sadržaje od zgrade u Vasinoj (one uostalom i delom imaju tu funkciju, jer je u prvoj Kulturni centar Beograda, a u drugoj su bioskop "Jadran" i pozorište "Boško Buha").

Čini mi se da već idemo predaleko u sopstvenim kompleksima, jer stičem utisak, čitajući postove na Beobuildu i komentare po informativnim portalima, da je u Beogradu neprihvatljivo da se gradi bilo šta osim parkova i kulturnih institucija.

Daleko od toga da imam nešto protiv kulture, ali iza tog pokliča "kultura, kultura" treba ipak da postoji neko promišljanje, ili kako bi se danas popularno reklo - kulturna strategija. A mi to nemamo! Mi ćemo na prvu loptu svi reći da su Beogradu potrebni muzeji, ali nam nedostaje ideje kakvi bi ti muzeji trebalo da budu i čime bi trebalo da se bave. Evo baš gledam onaj simpatičan crtać o "Navodnom Beogradu", tamo se pitaju zašto u Savskom amfiteatru ne bi bio podignut Muzej nauke? A ja pitam - zašto bi? Jer već imamo pristojan Muzej nauke na Dorćolu, za koji čak postoji veoma dobar idejni projekat Borisa Podrecce o proširenju, a pored toga postoji ideja (a i odobrena sredstva iz kredita) za izgradnju Centra za promocju nuake u Bloku 39. Dakle, zašto onda Muzej nauke? Tu već imamo projekte i ideje. Zašto ne nešto drugo?

+ ко врата.

То су ти покондирани који таквим испразним причама које заправо ништа ни не значе мисле да играју на сигурно и да ће испасти паметни у друштву ако причају о томе како желе Београд пун културних садржаја и институција.

Слична појава је и у темема из сфере стриктно друштвених наука. Најежим се када неки просечни интелектуалац крене са сецирањем нашег друштва са бљувотином типа: "Друштво у ком се сва медијска пажња поклања станији,сораји, секи, пеки..."

И онда читалац треба да помисли да је тај имбецил сав бистар, културан и освешћен јер ето, жали се на жуту штампу и пинк телевизије? Такви су још већи треш од оног на који се жале и чија имена сасвим случајно знају.

Живимо у време популизма и свих могућих друштвених девијација где се све наде полажу у утисак, фасаду испод које се обично крије тешки просек док се занемарује шта је неко заправо, колико заиста вреди и шта зна да ради.

Vrh